! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Novely, poviedky, antológie strana 22 z 24

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Prázdniny s Jackem Londonem


Kamarádství, zklamání, lásku i smrt, to vše přináší život Petrovi, malému vesnickému klukovi. V lyrizovaném pásmu chronologicky řazených výjevů budeme sledovat Petra od jeho devíti do třiadvaceti a prožívat s ním radosti i utrpení. V knize Prázdniny s Jackem Londonem, jejíž někdy až temná nálada se z autorovy tvorby výrazně vymyká, Ladislav Szalai téměř magicky vylíčil citové, nostalgické i tragické momenty světa dětství a dospívání.
Na stiahnutie
2,40 €

Úlomky životov – Zbierka noviel


„Život je pes a my sme jeho granule, no žiť je predsa psina.“ Krátke príbehy zachytávajúce neobyčajné udalosti z obyčajného života. 1. Časť umelecké opisy 2. Časť humoristické
Na stiahnutie
3,60 €

Zbierka noviel - Láskanie


„Život je pes a my sme jeho granule, no žiť je predsa psina.“ Krátke príbehy zachytávajúce neobyčajné udalosti z obyčajného života. 1. Časť umelecké opisy 2. Časť humoristické
Na stiahnutie
3,60 €

Tri zlaté ruže


Strhujúci príbeh dievčatka, ktoré bolo zneužité nevlastným otcom a uteká z domova. Prediera sa životom a dostáva sa do spoločnosti hriešnych ľudí, ktorí stoja na druhej strane zákona. Narodí sa jej dievčatko Natália, ktorej je nútená vzdať sa. Tento príbeh, upúta každého svojou zaujímavosťou a strhujúcim dejom. Natália keď vyrastie pri hľadaní svojej matky, naráža na Skutočnosti, ktoré jej zmenia celý budúci život. Aby bola čím bližšie k svojej matke, zoznamuje sa s ľuďmi, s ktorými by inak pri jej živote, nikdy neprišla do kontaktu. Príbeh sa vyvinie do tragického konca...
Na stiahnutie
3,60 €

Stratený svet


Názov knižky zodpovedá duševnému rozpoloženiu mladej ženy, ktorá po dlhoročnom vzťahu so svojou veľkou láskou, si uvedomuje nestálosť situácie a dozvedá sa o jeho druhom živote, ktorý doteraz nepoznala. Stráca svoju lásku, no kolobeh života sa nezastaví a ona sa stretáva s druhým mužom, ktorý jej veľmi pripomína jej stratenú lásku. Svoj život spečatí s ním, no v jej tele sa rodí ďalší život, ktorý mu nepatrí...
Na stiahnutie
4,20 €

Tupá bolesť


Dej je zahrnutý do každodenného meštianskeho života. Muž, ktorý stratil vedomie, muž, ktorý ani nevie, kým vlastne je, je hlavným hrdinom príbehu. Pomaly, ako vychádza z nemocnice, si zvyká na to, že nevie, kým je, že sa bude musieť znova naučiť žiť, spoznávať sám seba. Však i napriek tomu, že žije so ženou, ktorú miluje, v jeho snoch sa odzrkadľujú spomienky na jeho predchádzajúci život, ktorý nespoznáva, až kým sa nestretne s ďalšou ženou. So ženou jeho minulosti. A vtedy sa pomaly začína rozpamätávať na život, ktorý žil a vôbec sa mu nepáči, akým človekom bol.
Na stiahnutie
3,00 €

Vedľajšie účinky chovu drobných hlodavcov


Poviedky v tejto zbierke sú vtipné, smutné, ironické a niektoré doslova pritiahnuté za vlasy. Napriek tomu nie sú napísané sentimentálne či pateticky. Príbehy o láske, pochybnostiach, nevere a žiarlivosti, či o snoch, ktoré sa celkom obyčajne dokážu splniť, majú prekvapivé pointy a rozuzlenia. Príbehy zaujmú rôzne typy čitateľov. Takých, ktorí sa radi pobavia nad bizarnými situáciami ukrývajúcimi sa za zdanlivou všednosťou. Aj takých, ktorí sa dokážu zamyslieť nad príbehmi o vzťahoch, problémoch a množstvom iných vecí s nimi súvisiacich. Poviedky zo zbierky Vedľajšie účinky chovu drobných hlodavcov sa dajú prečítať veľmi rýchlo, ale s čitateľom zostávajú ešte veľmi dlho. Vanda Rozenbergová (1971) sa trikrát dostala medzi najlepších v súťaži Poviedka, jej poviedky vychádzali v časopisoch, boli uvedené aj v Slovenskom rozhlase a Českom rozhlase. Prvý knižný výber z jej textov vychádza v ilustrovanom vydaní.
Na stiahnutie
5,50 €

dostupné aj ako:

Kufor na sny


Kufor na sny je súbor tridsiatich troch svietivých, do pôvabného čara vybrúsených príbehov, z ktorých každý je osobitý, svojský – a predsa akoby na seba navzájom ukazovali nastavenými zrkadielkami. V nalomených lúčoch uzrieme iskrivý detail, čisté stopy drobných príbehov, maľované príbehy tichých obrázkov. Skrýva sa v nich všeličo z našich denných i nočných túžob. Možno práve preto sa oplatí nazrieť do knihy Dušana Dušeka. Nie je totiž vylúčené, že podaktoré z jej príhod prežívame práve my a práve teraz.
Na stiahnutie
6,99 €

dostupné aj ako:

Sekerou a nožom


Druhé vydanie spoločnej poviedkovej zbierky literárneho dua Peter Pišťanek a Dušan Taragel Sekerou a nožom doplnené o poviedku Do práce, v práci, po práci, vždy spolu, v každom počasí. Zbierku tvoria literárne prvotiny, ktoré autori napísali buď spoločne, inšpirovaní slovenskou dedinskou prózou socialistického realizmu, zlými prekladmi z ruštiny, obľúbenými televíznymi seriálmi či vlastnými robotníckymi skúsenosťami, alebo samostatne, v duchu spoločnej poetiky, ktorú predstavuje paródia, drsný čierny humor, cynická hyperbola, rafinovaná brutalita a predovšetkým zábava.
Na stiahnutie
7,99 €

dostupné aj ako:

Divá bára


Povídka z pera klasické autorky o statečné dívce Báře, která je ideálem průbojné ženy a která svým životem a konáním popírá dobovou konvenční představu o pasivní úloze ženy ve společnosti, je trvale hodnotnou četbou určenou nejen těm, co jsou momentálně ve školních lavicích.
Na stiahnutie
2,40 €

Holá veta o láske


Tri novely Dušana Dušeka z filmárskeho prostredia spája predovšetkým ústredné slovo z názvu knihy - láska. No nejde v nich len o lásku, či lásky medzi ženami a mužmi, o všetky jej láskyplné podoby. Autor sa pokúša dotknúť, dostihnúť a dolapiť aj všetky ostatné prejavy vrúcnej a úprimnej náklonnosti k tomu, čo človek v živote robí, čo okolo seba vidí, čo všetko zažíva, čo pri tom cíti, aby to mohol podať, posunúť, či pošepkať aj ostatným ľuďom. Potešiť ich. Proste: ponúknuť holú vetu o láske.
Na stiahnutie
6,99 €

dostupné aj ako:

Michaletydebile


Pěticí povídek v této knížce vstupuje do literární arény autor dosud neznámý, leč překvapivě vyzrálý. Petr Zajíček čerpal své tragikomické příběhy ze života, z běžného denního shonu, přeplněného stereotypními banalitami a živočišnými potřebami, leč přesto ukrývajícího křehké okamžiky. Jsou to okamžiky lidského sblížení, jiskry lásky, akordy souladu a harmonie. Jeho postavy se nacházejí v okamžiku, kdy náhoda v nich vykřeše dávno zasutou vzpomínku na citový zážitek - první erotický pokus, studentskou lásku, dětskou idylku se starosvětskou atmosférou, trpce groteskní příhodu z politické výstavy a vše uzavírá hořká bilance dvou životních ztroskotanců, kteří se – každý svým způsobem – vyrovnávají s bezcitností svého okolí. Autor vypráví jejich příběhy bez laciného sentimentu, jazykem nezřídka drsným, leč paradoxně laskavým.
Na stiahnutie
4,89 €

dostupné aj ako:

Tieň na úteku


Tieň na úteku je zbierkou jedenástich poviedok a krátkych próz, plnou šokujúcich príbehov, dramatických zvratov a nečakaných poínt. Realisticky, miestami až surovo, no mrazivo výstižne zachytáva hĺbku spletitých ľudských osudov. Debut vychádza v úspešnej edícii Žilinská brána, kde vydavateľstvo Artis Omnis ponúka priestor mladým slovenským autorom. „Jedenásť poviedok debutovej zbierky jedného z členov žilinského literárneho klubu Silans prepájajú dve nesporne nevyčerpateľné témy: sex a smrť. Slová a činy sú zámienkami na oddialenie nevyhnutnej koncovky v princípe života alebo zániku. (...) Ľudia vo Zvrškovcových textoch sú schopní sebapotvrdenia len v hraničných situáciách, stratili schopnosť žiť zmysluplne obyčajný život.“ Miloš Ferko O autorovi: Miloš Zvrškovec (1980) pochádza zo Žiliny. Po štúdiu na UKF v Nitre a na UMB v Banskej Bystrici pôsobí ako stredoškolský učiteľ slovenčiny a dejepisu. Je členom literárneho klubu Silans pri Regionálnom kultúrnom stredisku v Žiline. Jeho texty sa objavili v zborníkoch Brak a Brak sa vracia, ktoré vyšli v rámci Žilinského literárneho festivalu. Publikoval aj v tlači, zúčastnil sa viacerých celoslovenských literárnych súťaží a svoju tvorbu prezentoval na rôznych literárnych podujatiach.
Na stiahnutie
2,90 €

Selský baroko


V beletrii posledních let se najde jen málo knih, které by se zabývaly naší nedávnou minulostí, a není snad jediné, jejímž tématem by bylo období kolektivizace vesnice v 50. letech. V novele Selský baroko se o takovou historickou reflexi pokouší Jiří Hájíček (1967), autor generace, která vyrůstala dávno po tomto temném období selských procesů. Příběh začíná zdánlivě nenápadně jednoho horkého léta v zámeckém parku v Třeboni. Pavel Straňanský je genealog, který sestavuje v archivech rodokmeny, většinou pro zámožné emigranty, kteří ve staré vlasti hledají své kořeny. Jedna neobvyklá zakázka jej však přivádí do historie poměrně nedávné a před Pavlem náhle vyvstává příběh vesnické krásky Rozálie Zandlové a sedláků z obce Tomašice. Osamělý hledač putuje po jihočeském venkově, aby ze zápisů starých kronik a výpovědí pamětníků postupně rekonstruoval příběh udání, které v 50. letech přivedlo několik sedláků do vězení. Vše se však stále více zamotává a Pavel zjišťuje, že jeho téměř detektivní pátrání, které jej přivádí až do žhavé současnosti, namísto jasných odpovědí vyvolává jen další otázky. A ty zůstávají vlastně stále stejné, ať se jedná o příběh starý padesát let nebo několik týdnů. Jak by měl člověk zacházet s vinou, pomstou, odpuštěním? Jakou moc má nad námi minulost? Magnesia Litera 2006 za prózu 3. místo v anketě Lidových novin Kniha roku 2005 Jiří Hájíček se narodil v roce 1967 v Českých Budějovicích. Vystudoval gymnázium v Týně nad Vltavou a českobudějovickou fakultu Vysoké školy zemědělské. Žije a pracuje jako bankovní úředník v Českých Budějovicích. Je ženatý. Prozaický debut, sbírka povídek Snídaně na refýži, byla připravena k vydání v nakladatelství Český spisovatel v roce 1995, ale vyšla až v roce 1998 (Hynek). V roce 2001 vyšla v Hostu novela Zloději zelených koní. Hájíčkovy prózy vzbudily pozornost také v zahraničí. V Budapešti vyšel překlad jeho novely o hledačích vltavínů Zloději zelených koní a připravuje se rovněž polské vydání. Druhý román Dobrodruzi hlavního proudu byl vydán roku 2002 (Host). Na povídkovou tvorbu navázal roku 2004 souborem dvanácti kratších próz Dřevěný nůž (Host). Za knihu Selský baroko (2005) získal Jiří Hájíček cenu Magnesia Litera (2006) za nejlepší prózu. V roce 2007 vydal v nakladatelství Host povídku s názvem Fotbalové deníky. Přestože se slovo fotbal objevuje v titulu knihy, tento sport v románu nehraje hlavní roli, centrálním tématem jsou zejména rodinné vztahy.
Na stiahnutie
7,39 €

Zmizet


Intimní rodinné či partnerské vztahy jsou tradiční doménou ženských a dívčích románků. Vyšší literatura se tohoto tématu jako by bála a možná i trochu štítila. Tím větší pozornost potom budí, dokáže-li je nějaký autor uchopit neprvoplánově, nesentimentálně a netradičně. Petře Soukupové se to podařilo hned v první knize nazvané K moři. I v jejím novém souboru tří rozsáhlých povídek jsou hlavním tématem rodinné vztahy. Tentokrát však autorka zvolila stylizaci dětského hrdiny. V prvních dvou textech jsou děti vypravěči příběhu, ve třetím je vypravěčem sice již dospělá žena, ale těžištěm jsou její vzpomínky na dětství. Ve všech povídkách se hrdinové snaží vyrovnat s určitým rodinným traumatem, které je vzdaluje od jejich blízkých, nutí je hledat identitu a místo v rodině. Nejde však o dramatické filmové zvraty, které by životy hrdinů převracely naruby, to podstatné se odehrává v nitru postav. Do tohoto velmi intimního prostoru však dokáže autorka čtenáře vtáhnout natolik, že je schopen sdílet i ta nejsubtilnější vnitřní hnutí a nazírat je jako skutečná existenciální dramata. Zdá se to být i poněkud paradoxní, neboť jazyk vyprávění téma spíše zcizuje a zaznamenává jakoby chladným okem kamery. I v tom se však projevuje vypravěčský talent Petry Soukupové. Nová kniha lapidárně nazvaná Zmizet tak představuje v rámci současné české literatury polohu, která neláká čtenáře prvoplánovou exkluzivitou, zato jej nutí přemýšlet i nad zdánlivě nedramatickými okamžiky jeho života. A mimo jiné i v tom je smysl každé dobré literatury. Magnesia Litera 2010 - Kniha roku Petra Soukupová (1982) vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. V současnosti pracuje jako scenáristka úspěšného pořadu Comeback. Za svůj debut K moři získala Cenu Jiřího Ortena, byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a cenu Magnesia Litera. Za scénář k povídce Na krátko získala třetí místo v soutěži Cena Sazky za nerealizovaný scénář a ukončila jím studium na FAMU. Její druhá kniha, triptych povídek Zmizet, byla rovněž nominována na Cenu Josefa Škvoreckého, v roce 2010 získala hlavní cenu Magnesia Litera - kniha roku.
Na stiahnutie
9,79 €

dostupné aj ako:

Svatební Benátky s bengálem


Povídkový výbor z díla moravského prozaika a fejetonisty Josefa Pavlovického (vl. jm. Josefa Blažka), následníka Kosmákova. Nejvíce se mu dařily obrázky z lidového života (podané někdy v nářečí) se zachycením svérázných venkovských figurek. V tomto jako by byl dávným předchůdcem Zdeňka Galušky. Pavlovického humor byl laskavý, jadrný, proniknutý láskou k prostým lidem. Ilustroval Přemek Horáček. Josef Pavlovický (1871–1940), moravský prozaik a fejetonista
Na stiahnutie
2,80 €

dostupné aj ako:

Mapky neznámeho pobrežia


Výber poviedok populárneho slovenského scenáristu, básnika a spisovateľa Dušana Dušeka. Dušekové poviedky sú poetické, často humorné, ale vždy láskavé a nezvyčajne ľudské. Z reality života si vyberá všedné i bizarné postavy a figúrky, ku ktorým má dôverný vzťah. Púšťa ich do príbehu, ozvláštneného veľa ráz iracionálnym prvkom, ktorý však neodvádza príbeh a postavy od reality, ale naopak - pomáha hlbšie pochopiť realitu života, ktorá má i svoje tajomné dimenzie, odjakživa fungujúce v individuálnom a kolektívnom vedomí.
Na stiahnutie
6,99 €

dostupné aj ako:

Vyššie záujmy


Kniha je výberom autorkiných poviedkových diel s tematicky rôznorodými príbehmi, ktoré nás svojím obsahom presvedčia o jej nevyčerpateľnej fantázii, invencii a majstrovskom rozprávačskom umení. Sedem príbehov nás uvádza do svetov, vybudovaných na tenkej hranici medzi reálnym a fantastickým, kde sa na pozadí obyčajných udalostí prirodzene odvíjajú nezvyčajné zápletky so šokujúcim rozuzlením. Poviedky v sebe nesú prvky vedeckej fantastiky, mytológie, hororu a detektívky s dramatickou gradáciou deja, oslavou irónie osudu a tým najčernejším humorom. Lucia Droppová, dvojnásobná víťazka Ceny Fantázie, publikovala autorské poviedky v poviedkových zbierkach Fantázia 2009, O dúhovú lampu v krajine Zázračno 2009, Fantázia 2007, Istrocon 2009, Comics a Manga book 1. Jej scenáre k filmom Zvieratá, Podozrenie na a veršovaný Jánošík, boli úspešne sfilmované. Aktívne sa venuje písaniu popkultúrnych rubrík pre internetové portály, v časopise Fantázia a vlastnej románovej tvorbe. Každoročne prednáša na medzinárodných festivaloch Comics Salón, IstroCON v Bratislave a Fénixcone v Brne. Momentálne je doktorandkou UK v BA.
Na stiahnutie
2,90 €

Mimo času


Osemnásť príbehov postavených na stretnutí vnútorného sveta človeka s krutou realitou. Odohrávajú sa kdesi na pomedzí sna a skutočnosti: muž potulujúci sa po meste s odťatou rukou svojej ženy v aktovke, zberateľ pátrajúci po predmetoch spojených s katastrofami, firemný večierok, na ktorom má účastníkov spojiť desivé tajomstvo, alebo chlapec, ktorý sa mení na muchu, či mladý muž, ktorý "judášskym" bozkom môže spôsobiť smrť. Krištúfek s humorom jemu vlastným opisuje, čo všetko sa môže stať, keď... Jeho príbehy sú plné fantázie s kritickým pohľadom na absurdnosti súčasného sveta.
Na stiahnutie
7,00 €

dostupné aj ako:


Radi siahnete po kvalitnej literatúre no dlhé knihy nie sú to čo hľadáte? Všetci poznajú známe svetové romány. Skúsme si však na moment odpočinúť od veľkej literatúry. Objavte s nami čaro kratších žánrov a vychutnajte si novely z pera Williama Saroyana, (ne)nechajte sa zastrašiť poviedkami Edgara Allana Poea alebo sa pobavte na irónii a sarkazme Roalda Dahla.

Čo spája známe české filmy Postřižiny, Slavnosti sněženek či Něžný barbar? Všetky majú námet v pôvodnej literárnej predlohe spisovateľa Bohumila Hrabala. Ak sú i vaše obľúbené, príjemné čítanie vás čaká aj pri listovaní iných jeho diel. Skúste napríklad novelu Příliš hlučná samota, kritikou označovanú za jeden z najvýraznejších literárnych počinov 20. storočia. Nadšencov filmu oslovia tiež Filmové příběhy od Zdeněka Svěráka či kniha Bez peria neopakovateľného Woodyho Allena.

A čo slovenská tvorba? Vo svete noviel a poviedok sa, samozrejme, nedajú zahanbiť ani naši majstri slova. Pavel Vilikovský, Pavol Rankov alebo úspešné spisovateľky približujúce ženský svet Zuzana Šedá či Viera Švenková sú toho dôkazom.

Nezabúdame ani na študentov. Čo pri písaní seminárnej práce pomôže viac ako kvalitná antológia? Potrebujete pohľad odborníkov zo sféry filozofie, politológie, hudby? Nájdite všetko čo potrebujete na jednom mieste.

Novely, poviedky a antológie sú dôležité literárne kategórie, ktoré prinášajú rôznorodé a kompaktné diela, vhodné na krátke čítanie. Každá z týchto kategórií má svoje vlastné charakteristiky a prínosy.

Novela je kratšie prozaické dielo, ktoré je zvyčajne dlhšie ako poviedka, ale kratšie ako román. Novely sa zameriavajú na konkrétny príbeh, ktorý je vyrozprávaný s dôrazom na charakterizáciu postáv a atmosféru. 

Poviedka je krátke prozaické dielo, ktoré sa zameriava na jednoduchý príbeh s obmedzeným rozsahom a počtom postáv. V poviedkach sa často uplatňuje umelecký prístup, kde autor dokáže v krátkom texte vykresliť významné momenty, konflikty alebo emócie. 

Antológia je zbierka literárnych diel rôznych autorov. Môže obsahovať novely, poviedky, básne alebo iné literárne formy. Antológie majú často určitú tematickú alebo žánrovú zameranie, a ich cieľom je ponúknuť čitateľovi širokú škálu diel od rôznych autorov na jednom mieste.