Jazyk


Hodnotenie


Väzba


Környezet-gazdaságtan, környezetgazdálkodás


A szerző célja, hogy nélkülözhetetlen ismereteket adjon át a témakör iránt érdeklődőknek, de inkább szemléletet formáljon, szembeszállva a tudománytalan, haladásellenes, technikaellenes nézetekkel, az úgynevezett „zöld dilettantizmussal”. Ez mindig jól tetten érhető, azonosítható a sosem volt, idealizált múltba révedéssel; a közgazdasági értelemben rossz hatékonyságú, versenyképtelen, technikai szempontból elavult technológiákhoz, gazdálkodási formákhoz való visszatéréssel. Tudomásul kell vennünk, hogy természetes és művi környezetünk erőforrás a számunkra, amelyet hasznosítanunk kell, ha élni és fejlődni akarunk. Erről szól a fenntartható fejlődés elmélete, illetve törvénye. Ezért nem szabad, nem lehet a környezetgazdálkodást leszűkíteni a környezetvédelemre, vagy még szűkebben értelmezve: a természetvédelemre. „A laikus olvasó, vagy akár a könyvet tankönyvként használó diák számára is üzenem: nem szükséges mindig mindenben egyetértenie az itt leírtakkal, viszont nagyon fontos, hogy minden állítást, bárkitől, bárhonnan érkezzen is, engedje át szubjektuma kritikai szűrőjén, ne dőljön be könnyen divatoknak, maradjon meg szuverén, kritikus gondolkodónak. Ismertetni fogom az eltérő, gyakran egymásnak homlokegyenest ellentmondó nézeteket is az egyes témakörökben, nem mindig foglalok majd állást, rábízva az olvasóra a tudatos választást.”
Na stiahnutie
6,73 €

Az első ember


1969. július 21-én az egész világ lélegzetvisszafojtva figyelte, amint egy 38 éves amerikai űrhajós, Neil A. Armstrong első emberként a Holdra lép. Talán nincsenek az emberi történelemben ismertebb szavak azoknál, amelyeket abban a történelmi pillanatban kimondott. Az első ember egyaránt bemutatja Armstrongot, mint kiváló űrhajóst és mint egyedülálló egyéniséget. „Ez az életrajz nagy szakértelemmel egyesíti Armstrong élettörténetét a történelmi háttérrel, amikor Amerika belépett az űrkorszakba. Kitűnő könyv.” – James A. Lovell ezredes, az Apollo–13 parancsnoka
Na stiahnutie
7,01 €

dostupné aj ako:

Minden ember [rövid] története


Ez a történet rólunk szól. Arról, hogy kik vagyunk és honnan jöttünk. Mindannyiunk története teljesen egyedi, mint ahogy a valaha élt mintegy 100 milliárd ember a története is az. Egyedi, mégis közös, mert génjeinkben ott hordozzuk fajunk történetét – a születését és a halálét, a betegségekét, az éhínségekét, a vándorlásokét és sok-sok szexét. Amióta a tudósok 2001-ben először olvasták el a teljes emberi genomot, nagyon sok mindent állítottak azzal kapcsolatban, és persze sok mindennek az ellenkezőjét is, sőt egy sor mítosz is született a témában. De ahogy Adam Rutherford elmagyarázza, a genomjainkat nem használati útmutatókként kellene olvasnunk, hanem epikus költeményekként. A DNS sokkal kevesebb dolgot határoz meg, mint azt eddig sejtették velünk – sokkal kevesebbet rólunk, egyénekről, viszont összehasonlíthatatlanul többet fajunk egészéről. A genetika egyre terjeszkedő tájain tett utazása során Adam Rutherford megmutatja, mit árulnak el ma a génjeink a múltunkról. A neandervölgyiektől a gyilkosságokig, a vörös hajúaktól a rasszokig, halott királyoktól a pestisjárványokig, az evolúciótól az epigenetikáig – ez egy mítoszromboló és felvilágosító új portré arról, kik vagyunk, és hogyan lettünk.
Na stiahnutie
8,42 €

dostupné aj ako:

Rakétaemberek


1968 egy történelmi viharokkal és viszályokkal terhes év volt – végrehajtották a Tet-offenzívát, meggyilkolták Martin Luther Kinget és Robert Kennedyt, Chicagóban a Demokrata Párt országos konvenciója idején zavargások törtek ki. Ilyen nyomás alatt kellett végrehajtani az Apollo–8 küldetését, Amerika nagyságának legmerészebb és legkockázatosabb próbáját. Magával ragadó és szakavatott beszámolójában Robert Kurson a három űrhajóst és családjaikat állítja a történet középpontjába: a parancsnok Frank Bormant, az utolsó küldetésére induló, küzdő típusú embert, az álmodozó Jim Lovellt, aki gyermekkora óta arra vágyott, hogy egy rakétával elrepüljön a Holdra, és Bill Anderst, a fiatal nukleáris mérnököt és vadászpilótát, aki első űrrepülésére indult. Robert Kurson több száz óra időtartamban készített interjúkat az űrhajósokkal, szeretteikkel, a NASA munkatársaival és szakértők sokaságával, életszerűen felelevenítve a felejthetetlen részleteket Amerika történetének legnagyszerűbb óráiról. Megtörtént eseményeket feldolgozó thrillerjében Kurson feltárja az űrhajósokra leselkedő veszélyeket és bemutatja rendkívüli bátorságukat, amelynek köszönhetően az emberiség először távolodott el a Földtől – és érkezett meg egy idegen világ közelébe.
Na stiahnutie
8,42 €

dostupné aj ako:

The Systems Thinker


The second edition is now available! Find the optimal solutions to your problems. Gain a deep understanding of the “what, why, how, when, how much” questions of your life. Become a Systems Thinker and discover how to approach your life from a completely new perspective.What is systems thinking? Put it simply, thinking about how things interact with one another. Why should this matter to you? Because you are a system. You are a part of smaller and larger systems – your community, your country, your species. Understanding your role within these systems and how these systems affect, hinder, or aid the fulfillment of your life can lead you to better answers about yourself and the world.Information is the most precious asset these days. Evaluating that information correctly is almost priceless. Systems thinkers are some of the bests in collecting and assessing information, as well as creating impactful solutions in any context.The Systems Thinker will help you to implement systems thinking at your workplace, human relations, and everyday thinking habits. Boost your observation and analytical skills to find the real triggers and influencing forces behind contemporary politics, economics, health, and education changes. Systems thinking clears your vision by teaching you not only to find the differences between the elements but also the similarities. This bi-directional analyzing ability will give you a more complex worldview, deeper understanding of problems, and thus better solutions.The car stopped because its tank is empty – so it needs gas. Easy problem, easy solution, right? But could you explain just as easily why did the price of gas raise with 5% the past month? After becoming a systems thinker, you’ll be able to answer that question just as easily. Change your thoughts, change your results. •What are the main elements, questions and methods of thinking in systems?•The most widely used systems archetypes, maps, models, and analytical methods.•Learn to identify and provide solutions even the most complex system problems.•Deepen your understanding about human motivation with systems thinking.The past fifty years brought so many changes in our lives. The world has become more interconnected than ever. Old rules can’t explain the new world anymore. But systems thinking can. Embrace systems thinking and become a master of analytical, critical, and creative thinking.
Na stiahnutie
4,76 €

Hvězdný posel – Rozprava s Hvězdným poslem


Na jaře roku 1610 vydal Galileo Galilei nevelký spisek Hvězdný posel, věnovaný florentskému vévodovi Cosimovi II. Medicejskému, v němž jako první popsal pozorování oblohy pomocí dalekohledu a oznámil objev Jupiterových měsíčků. Jeden výtisk poslal rovněž Johannesu Keplerovi, který záhy Galileovy zaslal obsáhlý dopis, v němž jeho objevy ocenil, a tuto svoji recenzi také pod jménem Rozprava s hvězdným poslem zveřejnil tiskem. Oba tyto útlé svazky, která výrazně vstoupily do dobové diskuse o kosmologickém uspořádání a které jsou i skvělou ukázkou renesanční stylistiky, patří mezi nejdůležitější astronomické práce všech dob. Kniha přináší jejich překlad spolu se zasvěceným komentářem, který osvětluje podstatu Galileových objevů, stejně jako jejich dobové souvislosti. Navazuje tak na dřívější edici jiného významného díla Johannese Keplera Sen, neboli Měsíční astronomie (Paseka, 2004).
Na stiahnutie
8,79 €

dostupné aj ako:

Az agy


Csatlakozzunk a neves agykutatóhoz, David Eaglemanhez a bennünk lakozó univerzumban tett körútján! Útközben, az agysejtek milliárdjainak és kapcsolataik billióinak végtelenül sűrű dzsungelében olyas­valamit találunk, amire nem számítottunk. Önmagunkat. 
Na stiahnutie
7,01 €

Monoverzumok


"Három ember utazik Skóciában a vonaton: egy matematikus, egy fizikus és egy tudományfilozófus. Egyszer csak a matematikus kinéz az ablakon, és azt mondja: – Nézzék, itt fekete bárányok vannak! Mire a fizikus: – Pontosítanék: itt vannak olyan bárányok, amelyek feketék. Mire a tudományfilozófus: – Én is pontosítanék: itt vannak olyan bárányok, amelyeknek a felőlünk látszó oldala fekete." - idéz a Monoverzumokban Galántai Zoltán egy ismert tudományfilozófiai anekdotát, azt érzékeltetve, hogy humorral még az egyébként olykor száraznak tűnő szakmai összefüggéseket is érthetően, érzékletesen lehet kifejezni. Az olvasó legnagyobb örömére.
Na stiahnutie
3,38 €

Budapest természeti kalauza


Budapest kulturális értékeit számos könyv bemutatta már, területén azonban olyan különleges természeti kincsek is rejtőznek, amelyekkel ritkán foglalkoznak. Ez az e-könyv válogatott fotókkal illusztrálva ezeket a védendő értékeket mutatja be – közülük nem egy, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. A szerző és fotós, Bajor Zoltán hasznos ismeretek tömegével kalauzolja olvasóját Budapest védett területeire, szikláihoz, barlangjaihoz, és sorra veszi az itt honos állat- és növényritkaságokat. A kiadvány szinte enciklopédikus alapossággal ismerteti a magyar főváros természeti különlegességeit. A mű első felében az országos jelentőségű védett természeti értékeket, védett területeket, lápokat, kerteket, barlangokat, forrásokat és kutakat, valamint a Natura 2000-es területeket mutatja be. A könyv második fele a helyi, fővárosi és kerületi jelentőségű védett értékeket veszi sorra, és nem maradnak ki a védettség alól kivont természeti értékek sem. Varjú, galamb, sirály, veréb – az olvasó eddig talán csak ennyit látott Budapest madárfaunájából. A kötet végén a fővárosban megfigyelt/megfigyelhető 251(!) madárfaj felsorolása olvasható. A gazdag és részletes leírásokat több mint 200 színes fotó illusztrálja. A kiadvány nem csak a fekete-fehér e-könyv readerek olvasói számára kínál élményt. A legjobban akkor használhatja ki az e-könyvet, ha Ön a kirándulására magával viszik színes tabletjét. Az elektronikus könyv formátuma által biztosított teljes szövegű keresés valódi természeti kisenciklopédiává varázsolja a tabletet. Az elektronikus könyv elkészítését és kiadását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
Na stiahnutie
3,63 €

Debrecen zöld éke (The Great Forest)


Vidám és tartalmas versekkel kísért fotóalbum készült a Debreceni Nagyerdő élővilágáról. Haszonnal forgathatják kicsik és azok a szülők, nagyszülők, akik szeretnének felkészülni a világot felfedező gyermekeik, unokáik „Mi ez?” kérdéseire. A kötet első felében a 2016-ban kiírt vers- és prózaíró pályázatunk díjazott munkái kaptak helyet. Itt gyerekek mondják el rövidebb írásaikban, nekik mit jelent, mit adott a Nagyerdő.
Na stiahnutie
2,81 €

Fekete lyukak


„Azt tartják, a tények néha furcsábbak a fantázia szüleményeinél, és ez sehol másutt nem igaz annyira, mint a fekete lyukak esetében. A fekete lyukak különösebbek, mint bármi, amit csak a tudományos-fantasztikus írók megálmodtak.” Stephen Hawking professzor 2016-ban két előadást tartott a BBC Reith-előadássorozatában, arról a témáról, amelyik már évtizedek óta foglalkoztatja őt – a fekete lyukakról. A legendás fizikus ebben a két, maradandó élményt adó előadásában kifejti, hogy csak akkor juthatunk közelebb az univerzum titkainak feltárásához, ha megértjük a fekete lyukakat és azt a kihívást, amelyet ezek az objektumok a tér és az idő természetére vonatkozóan jelentenek.
Na stiahnutie
5,04 €

dostupné aj ako:

Května Slovenska


Prvé ucelené spracovanie flóry Slovenska. Jediná práca, ktorá G. Reussovi za jeho života vyšla. Vydal ju vo vlastnom náklade za finančnej podpory bratov, priateľov a najmä svojho otca. Popísal a utriedil v nej vyše 2 000 rastlín. Zdigitalizovali dobrovoľníci zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
7,95 €

Malá kniha velkých náhod


Britský geometr John Martineau nabízí velmi neortodoxního průvodce naší sluneční soustavou. Ukazuje matematické, geometrické a harmonické vztahy mezi planetami, časem, prostorem a životem, které byly známé ve starověku, avšak dnes jsou již pozapomenuté. Moderní věda jim sice nevěnuje pozornost, některými svými výsledky je ale potvrzuje. Tím záhadnější pro nás je, proč se tyto "zázračné poměry" velikostí planet, jejich oběžných dob a drah v nejbližším vesmíru vlastně projevují. Každá z 26 kapitol je doprovázena kouzelnými ilustracemi.
Na stiahnutie
6,49 €

dostupné aj ako:

Neil Armstrong


Sokat írtak már Neil Armstrongról, Amerika modern hőséről és a történelem leghíresebb űrhajósáról. Mégis, a szerény és a rivaldafénytől idegenkedő Armstrong mindig vonakodott attól, hogy az események személyes oldaláról beszéljen. Itt és most először kerül az olvasók kezébe a repülésnek szentelt életének hiteles története, amelynek részleteit öt évtized alatt osztotta meg bizalmas barátjával, Jay Barbree-vel.
Na stiahnutie
7,01 €

dostupné aj ako:

Életünk a Marson


„Húsz év múlva az ember már a Marson fog élni. Muszáj lesz neki.” Sci-finek tűnik, de Stephen Petranek, a díjnyertes újságíró szerint ma már tény: az emberiség húsz éven belül átköltözik a Marsra. Nem lesz más választása. Ebben a sodró lendületű, provokatív könyvben bemutatja az űrverseny szereplőit, köztük olyan forradalmár vállalkozókat, mint Elon Musk, Jeff Bezos és Sir Richard Branson. A szerző lenyűgöző részletességgel magyarázza el a Marsra szállás mikéntjét, megmutatja, hogyan jutunk el a rakétafejlesztés első lépéseitől a következő aranylázat elhozó aszteroida-bányászatig. „Az a pillanat, amikor az első ember a Marsra lép, technológiai, filozófiai, történelmi és felfedezés-történeti vonatkozásban is nagyobb jelentőségű pillanat lesz, mint addig bármelyik... Többé már nem csak »egybolygós« faj leszünk.”
Na stiahnutie
5,58 €

Geopillanat


Térben és időben különleges geopillanat részesei vagyunk, új értékrend van kialakulóban, melyben a tudásé, a kreativitásé a legnagyobb szerep. A gazdasági erővonalak a korábbi centrumokról a perifériákra húzódnak, így alakulhatnak ki a múlt határvidékeiből a jövő központjai.  Kik lesznek ennek a korszaknak a nyertes nemzetei, közösségei, vezetői és hatalmai? A nagyok vagy a kicsik? Az erősek vagy a gyorsak? A centrumok vagy a perifériák? A 21. század felfedezőinek és geostratégiáinak feladata, hogy e páratlan lehetőségekkel és globális léptékű környezeti, társadalmi, gazdasági kihívásokkal teli, folyamatosan változó korszakhoz útmutatást adjanak.Fúziók korában élünk, hálózatok világában és minél több oldalról közelítünk meg egy-egy kihívást, annál könnyebben találhatunk rá választ és valós megoldást. Ehhez új térképekre van szükségünk, melyek nem nélkülözik a régiek bölcsességét és eszközeit, de kiegészítik őket a ma tudásával.Ez az Útikönyv ebben a különleges geopillanatban segít eligazodni 100 térképpel, ábrával, infografikával mely térképet és iránytűt ad az olvasó kezébe.
Na stiahnutie
5,32 €

A fák titkos nyelve


Vajon a növények intelligensek? A népszerű, szakmailag elismert szerzőpáros izgalmas és szokatlan utazásra hívja az olvasót: a növények lebilincselően izgalmas és évszázadokig ismeretelen világába tekinthetünk be. A kötet megcáfolja a sztereotípiákat, bebizonyítja, hogy a növények csodálatra méltóan intelligens élőlények: az embernél jóval több érzékszervvel rendelkeznek, alszanak, egyéniségük van, kommunikálnak egymással és az állatokkal, stratégiákat alkalmaznak a túlélésük érdekében, társadalmi életet élnek. Képesek döntéseket hozni, tanulni, emlékezni, sőt még a gravitációval is számolnak! Az arisztotelészi dogmák alapján a növényi intelligenciát évszázadok óta tagadják, de mára cáfolhatatlan tudományos kísérletek sora igazolja az ellenkezőjét. És végül jó, ha észben tartjuk, hogy a növények nagyszerűen meglennének az ember nélkül, mi azonban nélkülük nagyon rövid időn belül elpusztulnánk! Stefano Mancuso A Firenzei Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának docense és a Mezőgazdasági Akadémia tagja, a Nemzetközi Növényi Neurobiológiai Laboratórium igazgatója, alapító tagja a Növényi Jelzések és Viselkedések Nemzetközi Társaságának. Számtalan könyvet és 250 tudományos publikációt adott közre nemzetközi folyóiratokban. 2012-ben a La Repubblica folyóirat felvette arra a listára, melyen 20 olyan olasz személyiség szerepel, akik döntően befolyásolják életszemléletünket. Alessandra Viola szabadúszó tudományos újságíró, számtalan újság és folyóirat szerzője. 2007-ben az olasz tudományos újságírókkal együttműködő Armenise-Harvard Alapítványtól ösztöndíjat nyert az év legjobb tudományos cikkéért. 2011-ben ő vezette Genovában az Élő Tudomány Fesztivált. Az olasz közszolgálati televíziónak (RAI) dokumentumfilmeket készít, TV-műsorokat szerkeszt és rajzfilmforgatókönyveket ír.
Na stiahnutie
4,76 €

dostupné aj ako:

Moudrost zvířat


Milovníci přírody dostávají do rukou překrásnou knížku, výjimečnou především v tom, že se zvířat nezastává z důvodů humanistických, ale spirituálních. Není sentimentální, a přesto je plná lásky a soucitu. Je to zároveň kniha nesmírně závažná a cenná, neboť ukazuje neudržitelnost vědeckého světonázoru založeného na staletí neměnném středověkém hierarchickém modelu, podle kterého jsou lidé nižší bytosti než andělé a zvířata nižší tvorové než lidé. Americká autorka Linda Benderová (má diplom z veterinární medicíny a certifikát instruktorky meditace) v knize vysvětluje, jak je hierarchický model mylný. Veškerá Boží stvoření jsou dokonalá. Není možné, aby jedna dokonalá bytost byla „nižší“ než jiná dokonalá bytost. Linda Benderová krok za krokem přesvědčivě dokazuje, že všichni tvorové na Zemi žijí smysluplný a účelný život a jen lidé sklouzávají do mylných představ o své výlučnosti. Lidé pouze mají specifický úkol – pečovat o tvory, kteří s námi sdílejí planetu. Skutečným měřítkem lidskosti je totiž to, jak si ceníme života jako takového a jak se chováme ke zvířatům.
Na stiahnutie
6,50 €

dostupné aj ako:

Geometrie v dějinách náboženství


Titul a podtitul knihy zcela přesně charakterizují ústřední téma těchto úvah. Na konkrétních příkladech z dějin umění autor dokládá souvislosti mezi geometrií, kulturou a náboženskými i sociálními změnami. Sleduje rozmach racionálního uvažování od vzniku civilizací až po počátky křesťanství. Nejde o odbornou monografii, filozofickou či religionistickou, nýbrž o esejistiku psanou z živé osobní potřeby a určenou všem, kteří si někdy položili otázky typu: v čem se dnešní západní civilizace radikálně liší od předchozích i ostatních kultur, jakým způsobem racionalita ovlivňuje myšlení a náboženské chování velkých společenství a proč náboženský fundamentalismus často končí v násilí a teroru. Úvahy doplňuje polemické zamyšlení přední české teoložky Denisy Červenkové.
Na stiahnutie
5,15 €

dostupné aj ako:


Kategória  literatúry Prírodné vedy ponúka široký výber kníh a textov, ktoré sa zaoberajú vedeckým skúmaním prírody a jej procesov. Táto kategória literatúry je zameraná na objavovanie a pochopenie fyzikálnych, chemických, biologických a iných prírodných javov.

Prírodné vedy poskytujú čitateľom vedecké informácie a pozadie o astronómii, geológii, biológii, chémii, fyzike, matematike a iných prírodovedných disciplínach. Zameriavajú sa na princípy, teórie, objavy a vedecký výskum v týchto oblastiach.

Prírodné vedy sú dôležité pre porozumenie sveta, okolia a života. Tieto knihy nám umožňujú objavovať zázraky prírody a získavať hlbšie pochopenie vesmíru, evolúcie, fyzikálnych a chémických zákonov, štruktúry a funkcií biologických systémov a ďalších zaujímavých tém.

Ak máte záujem o prírodné vedy a chcete sa dozvedieť viac, kategória literatúry Prírodné vedy vám poskytne široký výber kníh, ktoré vám pomôžu lepšie porozumieť prírode, jej zákonom a interakciám.

K najznámejším autorom patria Stephen Hawking, Richard Dawkins, Carl Sagan,či Yuval Noah Harari