! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Psychológia, etika strana 12 z 32

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Sedm a půl kapitoly o mozku


Už vás někdy napadlo, k čemu vlastně máme mozek? Známá neurovědkyně Lisa Feldman Barrettová přináší nejnovější poznatky neurovědeckého výzkumu. V sedmi stručných kapitolách a jednom příběhu o vývoji mozku vrhá světlo na tento tajemný objekt, který máme uložený v lebce. Dozvíte se, jak se mozky vyvíjely, jakou mají stavbu (proč na té stavbě záleží) a jak váš mozek spolupracuje s jinými mozky, aby vytvářel všechny vaše zážitky. Kromě toho také zjistíte, jak jsou zastaralé oblíbené mýty o „ještěřím mozku“, boji mezi emocemi a myšlením i mezi genetikou a prostředím. Kniha Sedm a půl kapitoly o mozku pobaví jak nezasvěcené čtenáře, tak zkušené vědce, je plná překvapení, humoru a důležitých poznatků o lidské podstatě.
Na stiahnutie
9,89 €

Otázka smrti a života


Psychiater a spisovateľ Irvin Yalom zasvätil svoj život pomáhaniu ľuďom trpiacim úzkosťami a smútkom. Nikdy sa však nestretol s potrebou poradiť sám sebe, kým jeho manželke, uznávanej feministickej spisovateľke Marilyn Yalomovej, nediagnostikovali rakovinu. V knihe Otázka smrti a života sa Marilyn a Irv delia o svoje skúsenosti s tým, ako sa pustili do nového boja: umožniť Marilyn zomrieť dobrou smrťou a Irvovi žiť ďalej bez nej. V striedavom rozprávaní o ich posledných spoločných mesiacoch a Irvových prvých mesiacoch osamote nám ponúkajú vzácny pohľad do tváre smrteľnosti a vyrovnávania sa so stratou milovanej osoby. Manželia Yalomovci mali veľa požehnania – milujúcu rodinu, dom v Palo Alto pod nádherným starým dubom, veľký okruh priateľov, vášnivých čitateľov po celom svete a dlhé, naplnené manželstvo – ale čelili smrti tak ako všetci ostatní. S múdrosťou a láskou, ktorá v ich prípade trvala takmer sedemdesiat rokov, skúmajú univerzálne otázky intimity, lásky a smútku. Kniha Otázka smrti a života, vychádzajúca z dvoch životných skúseností, je otvorenou ponukou pre každého, kto hľadá podporu, útechu a zmysluplný život.
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Jak si dělat chytré poznámky


# O knize Prázdný list papíru či textový dokument. Blikající kurzor. Blížící se deadline. Panika! Každý student, vědec, lektor – zkrátka kdokoliv, kdo píše nebo přednáší – už tuto hrůzu zažil. Proces psaní však nezačíná prázdnou stránkou, nýbrž správnou přípravou. Dobrá zpráva je, že metoda chytrých poznámek vám nejen zrychlí a zpříjemní přípravu i psaní, ale také vám pomůže s učením a kreativitou. Vítejte ve světě zettelkasten! Za tuto dnes již legendární metodu, kolem které vznikla nadšená globální komunita, vděčíme sociologovi Niklasi Luhmannovi. Vytvořil jednoduchý, přitom komplexní a propojený způsob, s jehož pomocí lze uchovávat poznámky získané z četby, stejně jako z přednášek, kurzů, podcastů či webinářů. S technikou zettlekasten si totiž nevytváříte pouhé úložiště myšlenek a znalostí, ale především získáváte prostor, v němž přemýšlíte. Její osvojení vám navíc pomůže poznámky kombinovat, dávat do souvislostí a nahlížet způsobem, který by vás jinak nenapadl. A to vše s mnohem menším úsilím, než jste si kdy dokázali představit. # V knize se mimo jiné dozvíte: Proč si vždy číst s tužkou v ruce. Čím přesně se liší úspěšné strategie psaní od těch neúspěšných. Že nemusíte vytvářet složitý systém ani přeorganizovávat vše, co už máte. Co jsou letmé, biblio a permanentní poznámky, jak je třídit a ukládat. Že pro založení zettelkasten můžete volit z široké nabídky možností – od kartiček po aplikace. „Dobrému systému můžete důvěřovat. Zbaví vás nutnosti si vše pamatovat, mít o všem přehled, skladovat každou informaci hlavě. Můžete se tak soustředit jen na to důležité – obsah, argumentaci a myšlenky.“
Na stiahnutie
9,95 €

dostupné aj ako:

Na jednej vlne


Každý z nás musí v živote komunikovať s komplikovanými ľuďmi. Či už chceme od suseda, aby posunul plot, alebo od šéfa, aby nám zdvihol plat, máme občas čo robiť, aby sme sa vyhli hádke a dosiahli to, o čo nám ide. Laurence a Emily Alisonovci sú svetovými lídrami vo forenznej psychológii a špecializujú sa na tie najťažšie možné situácie – výsluchy páchateľov vážnych zločinov. Poskytujú poradenstvo a školia príslušníkov polície, bezpečnostných agentúr, FBI a CIA, ako zaobchádzať s mimoriadne nebezpečnými podozrivými, keď ide o veľa. Po tridsiatich rokoch praxe vypracovali prelomový model v medziľudskej komunikácii, ktorý odhaľuje, že každá komunikácia sa riadi štyrmi “K”, čo sú základné komunikačné štýly vychádzajúce z typu osobnosti komunikujúcich osôb: kontrolou (Lev), kapituláciou (Myš), konfrontáciou (Tyrannosaurus rex) a kooperáciou (Opica). Len čo porozumiete týmto štýlom a pochopíte svoje vlastné ciele, dokážete ľubovoľne ovplyvňovať akúkoľvek konverzáciu.
Na stiahnutie
9,95 €

dostupné aj ako:

Krize v životě, život v krizi


Jedna z lidových definic života říká, že je to sled nepřetržitě za sebou jdoucích větších či menších průšvihů. Ty menší řešíme mávnutím ruky, větším říkáme starosti a ty opravdu velké jsou označovány jako krize. V dramatu znamená krize bod obratu, kdy do té doby poklidně plynoucí děj se náhle zvrtne. V životě je to podobné. Navíc se většinou nedostává prostředků, zkušeností a času. Některým krizím se nevyhneme a jsou dokonce předvídatelné (dospívání, střední věk), ale většina z nich nás zastihne nečekaně, ačkoliv z pozdějšího pohledu vidíme, že náš život k nim směřoval. Některým by dokonce bylo možné zabránit, kdybychom si včas všimli varovných příznaků a jednali včas. O tom všem jedná publikace autorské dvojice psychiatrů Radkina Honzáka a Vladimíry Novotné, která má s krizemi a jejich důsledky bohaté zkušenosti jak z klinické, tak z poradenské praxe. V textu je popsána krok po kroku anatomie krize, způsoby řešení v jednotlivých fázích i nejčastější typy životních zvratů. Jsou uváděny také příklady celospolečenských krizí, které umožňují lepší orientaci v nejistých dobách. Kniha je příručkou jak pro běžné použití, tak návodem pro ty z nás, kteří se věnují pomáhajícím nebo pomoc nabízejícím profesím. Konečně může být užitečná také těm, kteří chtějí pomoci, leč nemají dost zkušeností.
Na stiahnutie
10,25 €

Psychológia peňazí


Prečo prerobíte, ak sa skúsite hrať na realitného agenta? Čo stojí za silami, vďaka ktorým naletíme na sezónne zľavy a prečo sme ochotní cestovať hodinu, aby sme ušetrili pár eur? Prečo pri platení často cítime až fyzickú bolesť? To je niekoľko z mnohých otázok, ktoré si kladú autori knihy o ľuďoch, peniazoch a iracionalite, ktorá tomuto svetu vládne. K napísaniu svojej najnovšej knihy prizval svetoznámy behaviorálny ekonóm Dan Ariely komika a spisovateľa Jeffa Kreislera, výsledkom čoho je vtipná a poučná kniha o tom, čo robíme zle a prečo sme v tom takí tvrdohlaví. Kniha sa nevenuje iba míňaniu peňazí – rovnaké sily, ktoré vytvárajú našu finančnú realitu, ovplyvňujú aj iné dôležité veci v našich životoch: ako trávime svoj voľný čas, vnímame svoju prácu či milostný život.
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Ako klameme


Hoci sa radi považujeme za vzor ľudskej poctivosti, nie je to pravda. Podvádza sa na najvyšších miestach aj na Wall Street, v škole aj v práci. Odborník na ľudskú iracionalitu sa vo svojej knihe zameral na to, ako a prečo klameme – nielen ostatných, ale aj sami seba. Odpovedá na mnohé otázky: - Nakoľko naše podvody ovplyvňuje šanca, že nás pri tom chytia? - Čo oslabuje našu vôľu, keď sa pokúšame schudnúť? - Ako firmy podporujú nečestnosť? - Robí nás spolupráca s inými ľuďmi poctivejšími alebo naopak? - Dokáže náboženstvo urobiť ľudí lepšími? Autor opisuje, ako sa neetické správanie prejavuje v osobnom aj pracovnom živote a politike, a ako nás všetkých ovplyvňuje, hoci sa sami neraz považujeme za mimoriadne morálnych. V neposlednom rade však Ariely rozpoznáva aj to, vďaka čomu sa správame poctivo a ako by sme tento prístup mohli rozšíriť v každodennom živote. Pádne zistenia z jeho osobného života aj z laboratórnych experimentov zmenia to, ako sa pozeráte na seba, svoje činy aj na ostatných ľudí.
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Nesmělost


Znáte odpověď, ale neodpovíte, tančíte rádi, ale nejdete si zatančit Ať už je za tím strach z výsměchu nebo hlubší pochyby o sobě, nesmělost či stydlivost je jako krunýř, který člověku brání ve svobodném pohybu. A je mnohem častější, než by se na první pohled mohlo zdát. V návaznosti na vězeňskou studii Philip Zimbardo zkoumal do hloubky téma nesmělosti a sám říká, že je to pro něj nejdůležitější věc, jakou kdy udělal. Díky autorovým poznatkům z výzkumu i jeho praktickým doporučením se může čtenář naučit vlastní nesmělost poznat, pochopit a překonat.
Na stiahnutie
12,39 €

dostupné aj ako:

Podívejte se na sebe laskavě


Mít občas špatné svědomí je v pořádku, protože je důkazem, naší zodpovědnosti, ať už v jakékoli oblasti. Tato kniha se primárně zaměřuje na zodpovědnost ve vztazích, v nichž jsme na sebe někdy přísní až příliš. Když si uvědomíme, že máme na své svědomí nereálné nebo přehnané požadavky, můžeme získat spoustu energie, kterou lze využít v jiných oblastech života. Tato publikace vám ukáže, jak to provést: jak změnit příliš přísné principy vlastního života, jak se zbavit viny, jež náleží druhým, jak se spřátelit s vlastním strachem. Na konci každé kapitoly se nacházejí cvičení pro práci s vlastním svědomím, shrnutí a na konci knihy i test, který měří váš sklon si něco vyčítat.
Na stiahnutie
7,39 €

dostupné aj ako:

Narcizmus - Zdravý a patologický


Je narcizmus fenoménom modernej doby alebo sprevádza človeka počas celej histórie? Sú narcistickí len politici a celebrity alebo sa to týka každého z nás? Môže byť narcizmus zdravý alebo je vždy prejavom patológie? Odpovede na tieto i ďalšie otázky, a aj možnosť zmerať si vlastný narcizmus, prináša kniha manželov – psychiatričky Andrey Heretikovej Marsalovej a psychológa Antona Heretika. Narcizmom sa zaoberajú nielen teoreticky, ale ilustrujú ho aj na práci s klientmi zo svojej psychoterapeutickej praxe.
Na stiahnutie
8,30 €

dostupné aj ako:

Prečo ľudia potrebujú krízy


Krízy zvyčajne vnímame ako nebezpečný, drahý a vyčerpávajúci stav, ktorý odvádza ľudskú energiu a pozornosť od bežnej agendy a priorít. Na ľudskú históriu sa dá pritom nahliadať ako na živú reťaz žánrovo rozmanitých, neraz tragických spoločenských kríz pretkaných len vzácnymi obdobiami prosperity a pokoja. Cieľom tejto knihy je pozrieť sa bližšie na to, ako sa ľudia vyrovnávajú s krízami, nájsť opakujúce sa mechanizmy a vzorce správania, a zasadiť tieto poznatky do širšieho kontextu kríz, ktoré máme ako druh za sebou – ako aj tých, ktoré nás možno ešte len čakajú. Jednotlivé kapitoly sa venujú aj týmto témam: Kríza ako príležitosť na zmenu Prečo sa cez krízy zvyšuje viera v nezmysly Ako lockdown ovplyvnil naše sociálne vzťahy Kríza duševného zdravia Osobné financie v kríze Globálne otepľovanie: hoaxy, fikcie a fakty Psychológia klimatickej nečinnosti
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Začíname


Prečo sa v dospelosti prestávame snažiť získať nové zručnosti? Máme strach, že zlyháme? Zabudli sme, akú radosť nám prináša, keď sa niečo musíme naučiť od úplného začiatku? Alebo máme skôr pocit, že starého psa novým kúskom nenaučíme? Poslednú novú zručnosť sme získali azda ešte v detstve. Máme síce úctu k profesionálnym znalostiam, no na tých, ktorí sa pokúšajú naučiť niečo nové, hľadíme zhora. Vstupom do dospelosti prestávame skúšať nové veci a radšej sa zašívame v pohodlnom kútiku bežnej rutiny. Tí, ktorí sa usilujú naučiť sa niečo nové, si však kladú otázku: prečo by sme sa nemohli tešiť z každodenných výziev tak ako deti? Dokážeme si osvojiť nové spôsobilosti, aj keď si spočiatku nevieme rady? Pod vplyvom svojej nesmierne zvedavej dcéry sa Tom Vanderbilt snaží nájsť odpovede na tieto otázky. Nadobúda päť základných nových zručností, ktoré si zvolil pre ich náročnosť a nedostatok uplatnenia na pracovnom trhu – šach, spev, surfovanie, kreslenie a žonglovanie, a postupne odhaľuje, že cesta k ich osvojeniu je uspokojivejšia než získavanie ďalších poznatkov. Čoskoro totiž zistí, akú radosť mu prináša spievanie pesničiek Spice Girls v amatérskom zbore, prehry v šachu s osemročnými deťmi či uhýbanie škorpiónom pri surfovaní v Kostarike. Popritom vedie rozhovory s desiatkami odborníkov, aby preskúmal, čo hovorí veda a ako funguje psychické nastavenie ľudí, ktorí sa neúnavne púšťajú do nových zážitkov. Kniha Začíname je úžasnou cestou skúmania plasticity mozgu a dokazuje, že nikdy nie je neskoro začať.
Na stiahnutie
13,90 €

dostupné aj ako:

Liečba duchom


Zweigova kniha predstavuje troch priekopníkov psychologických liečebných metód, ktoré z dnešného pohľadu vyzerajú častokrát bizarne. Prvé dve kapitoly venuje dvom dosť excentrickým osobnostiam. Švajčiarsky lekár Franz Anton Mesmer, označovaný ako praotec hypnózy a psychoterapie, sa pokusmi s magnetickými kameňmi a neskôr použitím sugescie pokúšal aktivovať v pacientovi samoliečebné sily. Americká náboženská vodkyňa Mary Bakerová-Eddyová verila, že má kľúč k vyliečeniu všetkých chorôb – tie podľa nej mali pôvod v ľudskej mysli a preto sa dajú liečiť vierou a odmietnutím choroby na úrovni vedomia. Až Sigmund Freud pomocou analýzy pacientovej duše odhalil nevedomie ako možnú podstatu choroby. Stefan Zweig nebol mesmeristom, ani kresťanským scientistom a za všeliek nepovažoval ani Freudovu psychoanalýzu. V dejinách ľudskej kultúry ho zaujímajú najmä tie tvorivé okamihy a kľúčové momenty, ktoré prinášajú nové poznatky a menia dovtedajší obraz sveta.
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Mozog: Návod na použitie


Stručná príručka k najzložitejšiemu prístroju na svete, na ktorý sa, žiaľ, nevzťahuje záruka Vedeli ste, že v hlave máte „zariadenie“, ktoré dokáže vykonať až 38 biliárd operácií za sekundu a umožňuje vám urobiť až 35-tisíc rozhodnutí denne? Tušili ste, že keď niečo zažívate, v skutočnosti to predvídate, lebo váš mozog je v predpovedaní lepší než meteorológ? Mozog je úžasný, lebo v celom vesmíre nejestvuje nič, čo by sa mu z hľadiska zložitosti mohlo vyrovnať. Pritom ho tvoria rovnaké atómy, aké sa nachádzajú v periodickej sústave prvkov a z akých sa skladá hviezdna obloha. Zostavené sú tak, aby vznikli myšlienky, slová, činy – prakticky všetko od dejín cez filozofiu a hudbu až po vedu. Je tajomný, lebo práve veda, výplod samotného mozgu, jasne chápe, že o ňom ešte nenačerpala dostatok poznatkov – že o ňom nevie takmer nič. Pri čítaní tejto mimoriadne zábavnej, informáciami nabitej knihy o mozgu sa dozviete o jeho technických špecifikách, o spôsobe jeho fungovania, o bežných problémoch spojených s jeho používaním (synestézia, falošné spomienky, závislosti) aj o poruchách, ktorým sa nevyhne nijaké zariadenie (autizmus, depresia, schizofrénia, neurodegenerácia). Z talianskeho originálu preložil Stanislav Vallo.
Na stiahnutie
10,50 €

dostupné aj ako:

Opravdové zločiny


Detaily a zákulisí nejznámějších zločinů podle úspěšného podcastu Záhadné, promyšlené, brutální, drzé… nejslavnější zločiny v dějinách jsou jakékoli, jenom ne nudné. Lucie Bechynková, moderátorka a spoluzakladatelka napínavého podcastu Opravdové zločiny, vás vezme do nejtemnějších koutů lidské duše. Výběr těch nejzajímavějších světových zločinů, co se kdy odehrály, doplňuje zasvěcený pohled kriminalisty, vězeňského dozorce i právničky. A jedním si můžete být naprosto jistí: tyhle případy vám nedají spát.
Na stiahnutie
9,02 €

Ve stínu neviditelných draků


Zvenku normální rodina – vysokoškolsky vzdělaní rodiče, dvě děti, majetkové poměry přiměřené době totality. Jen ta holčička pořád dělá problémy… Ona sama však předkládá čtenáři úplně jiný pohled: pohled dítěte, které se matce nemůže za žádnou cenu zavděčit, které matčiny nevyzpytatelné nálady i manipulativní, mnohdy až bezcitné chování deptají, likvidují jeho sebedůvěru i víru v druhé, odsuzují ho k pocitu osamění a ohrožení. Autentické vyprávění o tom, že rodiče si nevybíráme a dětství nemusí být vždy harmonické, ale přesto nás vůle, odvaha i srdce mohou v dospělosti, kdy už máme život ve svých rukou, vést cestami vycházejícími z naší podstaty.
Na stiahnutie
5,99 €

dostupné aj ako:

Sebevražednost seniorů


Sebevražda je téma tabuizované, často budící rozpaky, nesouhlas, nebo dokonce odpor. S prodlužující se délkou lidského života se stávají sebevraždy seniorů významným problémem. Autorka se jím zabývá z hlediska krizové intervence, přičemž vychází z kvalitativního výzkumu zjišťujícího, které z potřeb (podle Alberta Pessa) jsou u seniorů ohrožených sebevraždou v největším deficitu.
Na stiahnutie
7,00 €

Bála jsem se usnout


I když se dítě narodí do prostředí plného nejhrubší agrese, kde se samo stává obětí násilí a sexuálního zneužívání a kde musí denně řešit nedětské starosti, neznamená to, že se jeho životní dráha nemůže změnit. V případě autorky to byla všímavá sousedka, kdo zasáhl do jejího osudu: nabídla jí nový domov, stala se její pěstounkou, dokázala vlídnou důsledností a se srdcem na dlani překonat přízraky, které dívenku provázely z původního nezdravého prostředí, a posunout ji k jejímu pravému já. Příběh nelehké cesty k vlastním snům, plný naděje, dokazuje ozdravnou moc bezpodmínečné lásky.
Na stiahnutie
7,99 €

dostupné aj ako:

Jednoduchá hojnosť


Kniha Čaro každodenného života vyšla prvýkrát v roku 1995 a dlho sa držala na vrchole rebríčka najpredávanejších titulov podľa denníka The New York Times. Dodnes je považovaná za fenomén deväťdesiatych rokov. Vďaka denným inšpiratívnym meditáciám a reflexiám sa stala zlatým štandardom generácie žien, ktorej pomohla znovu sa prihlásiť k svojmu pravému ja, nájsť rovnováhu v najrušnejších životných okamihoch a objaviť všetko to, čo ich robí šťastnými. Teraz vychádza v aktualizovanej podobe a je určená nielen tým, ktorí si obľúbili pôvodné vydanie, ale najmä novej generácii. Dnes sú ženy vystresované z nepretržitej záľahy „najnovších“ správ a vyrovnávajú sa so všadeprítomnými sociálnymi médiami, ktoré na ne doliehajú 24 hodín denne a 7 dní v týždni. Sarah Ban Breathnach oprášila svoj bestseller, aby naplnila aj potreby najmladších ročníkov, a to s otvorenosťou, dôvtipom a múdrosťou sebe vlastnou. Oslavuje v ňom tiché radosti, prosté potešenia a kvalitne strávené okamihy a pripomína nám, ako nájsť krásu v každodennom kolobehu.
Na stiahnutie
13,90 €

dostupné aj ako:


Kategória "Psychológia, etika" je zameraná na rozličné aspekty ľudskej psychiky, správania a etiky. Zahrňuje štúdium mentálnych procesov, emocionálnej inteligencie, vývinových psychologických teórií, psychologických porúch, terapeutických metód a etických otázok spojených s psychológiou.

Kategória "Psychológia, etika" poskytuje čitateľom a študentom prístup k poznatkom, ktoré môžu pomôcť lepšie porozumieť ľudskému správaniu, psychologickým problémom a etickým výzvam, ktorým čelia psychológovia a terapeuti. Je to dôležitá oblasť pre tých, ktorí sa zaujímajú o ľudskú psychiku a chcú ju lepšie pochopiť a ovládať.