! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Psychológia, etika strana 9 z 32

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Užitočné ilúzie


Mohol by mať za určitých okolností sebaklam pozitívne dôsledky? Shankar Vedantam, novinár a autor úspešnej rozhlasovej relácie a podcastu Hidden Brain, spolu s novinárom Billom Meslerom prinášajú zaujímavý pohľad na to, ako funguje ľudský mozog, keď sa snaží oklamať sám seba, a akú rolu zohráva sebaklam vo vývoji ľudstva. Sebaklam spôsobuje ohromné škody nielen človeku, ale aj spoločnosti a našej planéte. Ak je však taký škodlivý, prečo je ním presiaknuté všetko, čo robíme? Autori tvrdia, že sebaklam môže, paradoxne, zohrávať zásadnú úlohu na ceste k úspechu a duševnej pohode. Klamstvá, ktoré sa stali každodennou súčasťou nášho života, nám pomáhajú udržiavať živé a dynamické vzťahy s našimi blízkymi, priateľmi a kolegami. Ak pochopíme, ako funguje sebaklam, dokážeme porozumieť, prečo niektorí ľudia žijú dlhšie než ostatní, prečo sa zamilovanosť u niektorých párov nevytráca ani po rokoch alebo prečo sú niektoré krajiny stálejšie, kým iné sa trieštia a rozpadajú. Kniha Užitočné ilúzie je sugestívnym rozprávaním o mozgu, ktorý zámerne klame sám seba. Ponúka nevšedné osobné príbehy, ale aj množstvo aktuálnych poznatkov z oblasti psychológie, neurovied či filozofie, no najmä pôsobivo vysvetľuje, čo znamená byť človekom.
Na stiahnutie
12,90 €

dostupné aj ako:

Poriadok v hlave


„Ak si chceš upratať v živote, musíš si najprv upratať v hlave,“ píše Martin Poliačik v úvode knihy Poriadok v hlave. So spoluautorkou Lindou Lančovou pripravili prehľadného a názorného sprievodcu kritickým myslením, ktorý vás naučí, ako postaviť argument, ako sa správne pýtať, ako kritizovať či ako prezentovať svoje myšlienky. A ako dosiahnuť nielen to, aby s vami ľudia súhlasili, ale najmä to, aby pochopili vaše postoje a východiská. Pretože tak ako hovorí názov jednej z 26 kapitol, niekedy je úsmev po stretnutí viac ako dobre dohodnutý obchod. Martin Poliačik vychádza zo svojej dlhoročnej praxe debatéra a konzultanta, ale aj aktívneho politika a aj vďaka tomu kniha Poriadok v hlave obsahuje množstvo názorných ukážok efektívne aj neefektívne vedených rozhovorov a argumentačných výmen, infografiky a grafy, odbornejšie texty venované dejinám kritického myslenia aj vtipné príklady z nám dobre známeho prostredia. Kniha vychádza v knižnej edícii Denníka N ako 50. publikácia v poradí.
Na stiahnutie
12,90 €

dostupné aj ako:

Umenie a psychoanalýza


Štúdie rakúskeho lekára a psychiatra Sigmunda Freuda (1859 – 1939) zahrnuté v tomto výbere sú venované psychoanalytickej interpretácii podstaty umeleckej tvorby, funkcie umenia a osobnosti umelca. Na základe analýzy rozprávok, divadelných hier Shakespeara, Ibsena a ďalších spisovateľov a textov podáva autor originálne vysvetlenie vzťahov postáv a ich konania. Venuje sa aj osobnosti a postavám z diel Dostojevského a Goetheho. Štúdie o Michelangelovej soche Mojžiša a o fantastických poviedkach E. T. A. Hoffmanna patria k tomu najlepšiemu, čo psychoanalýza priniesla k analýze podstaty umenia a umeleckej tvorby. Tieto Freudove práce, ktoré prvý raz vyšli v slovenskom preklade pred dvoma desaťročiami, podstatným spôsobom prispeli k teoretickým diskusiám o vzťahu umenia a psychoanalýzy, ako aj k prehĺbeniu poznania ich autora, tak často citovaného, no dodnes u nás málo vydávaného. Kiežby sme aspoň v nás alebo u ľudí nám podobných mohli nájsť aktivitu nejakým spôsobom príbuznú s básnickou tvorbou! Jej preskúmanie by nám dávalo nádej, že získame akési prvotné pochopenie tejto tvorby. A skutočne, takáto vyhliadka tu existuje – básnici sami radi zmenšujú vzdialenosť medzi ich typom a bežnou ľudskou bytosťou; veď nás tak často uisťujú, že v každom človeku drieme básnik a že posledný básnik zomrie až s posledným človekom. Sigmund Freud: Básnik a fantázia
Na stiahnutie
8,50 €

dostupné aj ako:

Ako zvládnuť stres


Nič nestíhate? Máte pocit uponáhľanosti? Nemôžete sa venovať svojim záľubám? V súčasnosti sa čoraz viac ľudí sťažuje na stres. Je toxický pre telo aj myseľ, a preto predstavuje veľké nebezpečenstvo pre naše zdravie. Nastal čas, aby sme sa ho zbavili raz a navždy. No ako to urobiť? Bývalý športovec Frank Ritter vo svojej knihe Ako zvládnuť stres radí všetkým, ktorí dlhodobo bojujú s týmto problémom. Zameriava sa na vytvorenie rovnováhy medzi telom a mysľou či na vybudovanie odolnosti proti stresu a jeho každodenným nástrahám. Zohľadňuje rôzne faktory – psychológiu, šport či výživu a vo svojej knihe poskytuje riešenia pre každý typ stresu. Zvládnite ho aj vy!
Na stiahnutie
10,40 €

dostupné aj ako:

Psychóza a spiritualita


V poslední době je možné ve vědeckém světě pozorovat rostoucí zájem o výzkum religiozity a spirituality; právě tak schizofrenie je předmětem zájmu mnoha výzkumů. Oba dva světy, tedy svět religiozity a spirituality, jsou stejně jako svět pacientů se schizofrenií v jistém slova smyslu neuchopitelné, jedinečné, ale o to zajímavější a více fascinující. Výzkum pacientů se schizofrenií ukazuje, že téma spirituality, donedávna odborníky opomíjené, je pro léčbu i pro život nemocných často velmi důležité, často důležitým způsobem zapadá do jejich životných příběhů a někdy skrývá i důležitý klíč k odhalení smyslu dění. Kniha může být užitečná všem, kdo pomáhají lidem se schizofrenií – zejména lékařům, psychologům, terapeutům, sociálním pracovníkům, kněžím a pastoračním asistentům.
Na stiahnutie
6,00 €

dostupné aj ako:

Érzelmi örökség


Akiket ?szeretünk, és akik felneveltek minket, bennünk élnek. Megtapasztaljuk a lelki sérelmeiket, látjuk az emlékeiket álmainkban. Családi traumáik tudattalanul is összeköthetnek minket a múlttal. Bár többnyire nem vagyunk ennek tudatában, a titkok, a múltban elszenvedett traumák befolyásolják az életünket és meghatározzák a cselekedeteinket a jelenben. A neves pszichoanalitikus, Galit Atlas átütő erejű könyve saját életútján és páciensei történetein keresztül mutatja be, hogyan következnek a hibás döntéseink és megakadásaink az érzelmi örökségünkből. Ugyanakkor abban is segít, hogy tudatosítsuk és feloldjuk ezeket, és elinduljunk végre a gyógyulás útján a kiteljesedett élet felé. A szerző A New Yorkban magánpraxist folytató Galit Atlas PhD pszichoanalitikus és klinikai szupervizor. Tanít a New York-i Egyetem Pszichoterápiás és Pszichoanalitikus Posztdoktori Programjában, a Nemzeti Képzési Programban és a New York-i Nemzeti Pszichoterápiás Intézet négyéves felnőttképzési programjában. Dr. Atlas három könyvet jelentetett meg klinikusoknak, emellett számos cikket és könyvfejezetet írt elsősorban a nem és a szexualitás témájában. A The New York Timesban megjelent „A Tale of Two Twins” (Két iker meséje) című írása 2016-ban elnyerte a Gradiva-díjat. Dr. Atlas a kapcsolati pszichoanalízis témakörének vezető szakértője, korábban elnyerte az André François kutatási díjat és a NADTA kutatási díjat is. Az Egyesült Államok és a világ minden területén tanít és tart előadásokat.
Na stiahnutie
10,65 €

Normális vagy


A ?test lázadása világhírű szerzője eddigi legátfogóbb és legteljesebb könyvében a betegségek valódi okait kutatja, miközben éles kritikát fogalmaz meg a minket körülvevő mérgező világról, valamint utat mutat az egészség és a gyógyulás felé. Máté Gábor, magyar származású, Kanadában élő orvos forradalmi könyvében feltárja, hogy miközben a nyugati világ büszkén tekint az egészségügyi szolgáltatásaira, egyre több a krónikus beteg, és romlik a népesség általános egészségi állapota. Az Egyesült Államok lakosságának majd hetven százaléka szed legalább egy, több mint a fele pedig két, receptre kapható gyógyszert. Kanadában az emberek húsz százalékának magas a vérnyomása, Európában ez a szám már meghaladja a harminc százalékot. A kamaszok között szédítő tempóban terjednek a lelki betegségek. Beteg a társadalmunk, vagy talán ez így normális? Máté Gábor több mint negyvenéves orvosi praxisa során ébredt rá, hogy amit normálisnak gondolunk, az korántsem az. Figyelmen kívül hagyjuk a traumák és a stressz ártalmas hatásait, illetve a modern élettel járó összes olyan feszültséget, amely rátelepszik a testünkre és a lelkünkre, illetve az egészségünket károsítja. A rendelkezésünkre álló számtalan jól képzett szakember és különleges, modern eszköz sem segít rajtunk. A nyugati orvoslás nem a teljes embert vizsgálja, nem törődik azzal, mit művel a stressz a szervezetünkkel, az immunrendszerünkkel és az érzelmi egyensúlyunkkal. A világhírű orvos Dániel fiával együtt tárja fel, mi tesz minket igazából beteggé, felfedi az egyén és a közösség hanyatló állapota közötti összefüggéseket, és együttérzéssel vezeti olvasóit az egészség és gyógyulás labirintusában.  
Na stiahnutie
15,75 €

Nem a te hibád


„Személyes intim történetek gyűjteménye arról, hogy hogyan bánunk egymással és önmagunkkal.” Feldmár András pszichológus, pszichoterapeuta Nem lehet egyetérteni azzal, hogy öröm helyett bele kell halni az életbe.  Az élete során előbb vagy utóbb mindenki felteszi magának a nagy kérdéseket. Vannak törvények, amelyek elkerülhetetlenek. A kérdés az, hogy válaszokat is akarsz-e? Saját és egyedi válaszokat. A legfontosabb talán az, hogy ne bántsd magad azzal, hogy a Te hibád, ha látszólag nem szuper az életed, annak ellenére, hogy a lehetőségeidhez képest mindent megteszel. Más oka van – nem az, hogy minden a Te hibád lenne. Talán erről szól ez a könyv. Hogy megnyugtató válaszokat keressünk együtt. Önszeretet, megbocsátás, elengedés, sors, karma, önismeret, teremtés… Mantraszerűen ismételgetett megoldási lehetőségek, de mi van mögöttük? Miért nem megy? Most tényleg! Annyira szerencsétlen vagy, hogy ezt nem tudod megcsinálni? Nem. Nem vagy az!  Barna Berni legújabb könyvében egy hosszú betegséget követően annak járt utána, melyek azok a mély okok, amelyek miatt sokszor nem működnek a végtelenségig ismételt önfejlesztési technikák. Miért válik sokszor mindez hibáztatássá, és miért érezzük úgy, hogy nem megoldást, hanem újabb szorongást hoz az életünkben.  A saját történetein keresztül vezet végig azokon a kérdéseken, amelyeket naponta akarnak lenyomni a torkunkon. Egy kicsit más szemléletmóddal néz rá a legfontosabb dolgokra. Kicsit holisztikus, kicsit spirituális, kicsit realista módon is, de nem elvadulva, hogy senkinek ne kelljen megint rosszul éreznie magát. De választ mindenki csak maga kaphat. Ezért a könyv abban is segít, az írónő milyen kérdéseket tett fel magának.  „Elsírtam magam. Ez a könyv egy feloldozás az ember lelkének.” – Szabó Patrícia kommunikációs szakember, a neszeszer.blog.hu alapítója "Sokszor nem is az a kérdés, mit kellene tenned, hanem hogy hogyan? Ez a könyv azokat szólítja meg, akik úgy érzik, itt az ideje kisöpörni magukból a szemetet, a sémákat, és helyet adni az újnak, ami jön.” Pap Éva író     
Na stiahnutie
12,67 €

Radikální upřímnost


Radikální upřímnost je americkým bestselerem, který byl přeložen do více než 15 jazyků. Tato kniha je praktickým manuálem, jak dosáhnout ve svém životě svobody, intimity a radosti. Brad píše nevybíravým jazykem a nebojí se poukázat na mýty, pověry a lži, kterým jsme byli vystaveni naší výchovou a kulturou. „Všichni pořád lžeme. Jenže lhaní a předstírání nás vyčerpává a je zdrojem většiny lidského stresu,“ říká Dr. Brad Blanton, psychoterapeut s čtyřicetiletou praxí. „Tento stres má v konečném důsledku na svědomí deprese i úzkosti a souvisí s chronickou únavou, syndromem vyhoření i nejrůznějšími tělesnými obtížemi. Neupřímnost je zároveň zdrojem problémů v mezilidských vztazích.“ „Když neříkáme našim nejbližším lidem pravdu o tom, co cítíme, drží nás to uzamknuté v našem mentálním vězení. Čím déle v tomto vězení zůstáváme, tím rychleji náš život upadá do šedi a vytrácí se nám z něj radost a živost. Máme na výběr se buď z tohoto vězení vysvobodit, nebo pomaloučku umřít. Cestou, jak se dostat ven, je stát se upřímným.“
Na stiahnutie
13,24 €

Így neveld a lányodat, hogy elfogadja és szeresse önmagát


Ha úgy neveljük a lányunkat, hogy szeresse és elfogadja önmagát, akkor a többi szinte magától a helyére kerül. • A lehető legtöbbet hozza majd ki magából, mert tisztában van a képességeivel. • Ragaszkodik az egyenlőségen alapuló, egészséges kapcsolatokhoz, mert nem éri be kevesebbel. • Vigyáz testi és lelki egészségére, mert amit szeretünk, az megérdemli a gondoskodást. • Elégedett és kiegyensúlyozott lesz, mert tudja, hogy saját magára mindig számíthat. A könyv szerzői, Kasey Edwards és Christopher Scanlon – maguk is lányos szülők – tudományos kutatásokon és személyes tapasztalatokon alapuló módszereinek segítségével lányainkat felvértezhetjük az önbecsülésüket romboló kulturális hatások és társadalmi előítéletek ellen. A kötet tanácsokkal szolgál az önazonosság, a támogató barátságok, a független, felelős döntések kialakításához, hogy lányunk értse és őszintén szeresse önmagát és a nőt, akivé válik.
Na stiahnutie
9,89 €

dostupné aj ako:

Elménk csapdájában


Képzeljük el úgy az elménket, akár egy belső mozit, amelyben a legkülönbözőbb filmeket vetítik. Van közöttük vígjáték, romantikus film, ám időnként szívszorító drámákkal, ijesztő thrillerrel vagy éppen katasztrófafilmmel is találkozhatunk. Ha beülnénk ebbe a belső moziba, vajon mit látnánk benne a leggyakrabban? Lennének a filmben idegesítően sokszor ismétlődő jelenetek? Az elménkben futó programokra nem mindig látunk rá tisztán, ám időnként észrevehetjük, hogy gyakran kerülünk olyan szituációkba, amelyeket nem értünk, melyekben nem ismerünk magunkra, vagy egyes nehéz helyzetek újra és újra megtörténnek velünk. Ha ezek alapján magunkra ismerünk, megnyugodhatunk, nem vagyunk ezekkel egyedül. Mindannyiunknak megvannak a magunk belső történetei, melyek sokszor észrevétlenül irányítanak minket. Ezekkel a belső forgatókönyveinkkel, más néven sémáinkkal ismerkedhetünk meg most. Létrejöttükről nem mi döntöttünk, nem mi akartuk őket, mint ahogyan a felbukkanásukat sem mi szabályozzuk. Amit mi tehetünk, az az, hogy megtanuljuk felismerni, tudatosítani őket, és az elfogadás és elköteleződés terápia gyakorlatai segítségével megtanulhatunk együtt élni velük. Könyvünk elején a pszichés rugalmatlansággal ismerkedhetünk meg, a végére pedig a pszichés rugalmasság receptjéhez is eljutunk. Ehhez nem ígérünk mást, mint egy élménydús belső utazást, ahol kiderülhet, hogy a csokievés, egy kis varázslat, a Good Will Hunting története vagy éppen az időutazás miképpen segíthet hozzá minket önmagunk mélyebb megismeréséhez és elfogadásához - egy teljesebb, tudatosabb élet kialakításához, a sémáinkkal együtt. Dr. Szabó-Bartha Anett felnőtt klinikai szakpszichológus. Korábban a Debreceni Egyetemen tanított, jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetében egyetemi adjunktusként dolgozik, és számos módszer alkalmazásával gyakorló pszichológusként praktizál. Több tudományos és ismeretterjesztő cikk és tanulmány mellett Démonaink címmel jelent meg kötete Szondy Mátéval közösen.
Na stiahnutie
11,26 €

Provázení traumatem


Laura van Dernoot Lipsky má dlouholeté zkušenosti s prací s traumatem a ve své knize přináší hluboký a citlivý průzkum často nevědomé daně, kterou platí lidé, kteří se snaží udělat ze světa lepší místo. Možná se cítíme unavení, jsme cyničtí nebo umrtvení, případně máme pocit, že nikdy nemůžeme udělat dost. Tyto a další symptomy nás ovlivňují individuálně i kolektivně. Podkopávají energii a efektivitu, kterou nutně potřebujeme, abychom byli prospěšní lidstvu, ostatním živým bytostem i samotné planetě. V knize Provázení traumatem se s těmito výzvami setkáme se záměrem udržet si odstup od zahlcení a rozvinout kvalitu všímavé přítomnosti. Laura van Dernoot Lipsky spojuje moudrost starověkých kulturních tradic s moderní psychologií a nabízí paletu jednoduchých a základních praxí, které nám otevřou cestu k vnitřní změně, a tím i ke změně ve světě.
Na stiahnutie
11,52 €

Od iluzí k lásce


Americký psychiatr a žák Mistra Osha ve své zatím poslední knize Od iluzí k lásce (Stepping out of Fear) volně navazuje na témata své první knihy Probouzení zranitelnosti. Do hloubky prozkoumává zranění, která jsme prožili jako děti, a která nám stojí v cestě k tomu, abychom mohli žít život ve svobodě a lásce, a nedovolují nám důvěrně se přiblížit druhému člověku. S praktickými kroky jak tato zranění rozpoznat, uvědomit si je a opustit je, nás Krishnananda přivádí k prožití skutečného sdílení.Jako děti se rodíme naprosto otevření a přijímáme ze svého okolí i ty nejjemnější signály. Potkáme-li se s energií, která je jakkoli násilná, přísná, uzavřená, odmítající nebo prožijeme-li snad i fyzické násilí a zneužití, tato naše otevřenost a zranitelnost se uzavře vrstvami šoku, bolesti, studu a strachu, přes které již není možné zažívat blízkost s druhým člověkem. Teprve když si uvědomíme všechny své obranné mechanismy a strategie, můžeme se od nich pomalu oprostit a zažívat lásku, citlivost a radost, kterými naše nitro přetéká.Krishnananda Thomas Trobe a jeho žena Amana Trobe i v této knize otevřeně předkládají cestu, která je vyvedla ze zajetí strachu a samoty, a dělí se o své niterné prožívání partnerského vztahu.
Na stiahnutie
8,58 €

Jak se spřátelit s konflikty


Spřátelit se s konfliktem – to je ale nápad! Autor Joe Goodbread pomohl zvládnout konflikty stovkám lidí – počínaje každodenními rodinnými a sousedskými spory až po konflikt v Severním Irsku. Většina z nás by se konfliktu raději zcela vyhnula, než abychom utrpěli citové či fyzické zranění nebo přišli o svou moc a vliv. Přesto si více a více lidí uvědomuje, že konflikt může být i zábavný! Díky jednoduchým metodám z knihy Jak se spřátelit s konflikty si můžete užít radost ze zjištění, že konflikt může prohloubit a zlepšit vaše vztahy s ostatními. Navíc dokážete snížit riziko zbytečného vyhrocení a s ním spojené ztráty. Jak se spřátelit s konflikty nabízí snadné kroky jak proměnit konflikty v prostředek pro pěstování a udržování vztahů a pro posílení důvěry v sebe sama.   Joe Goodbread v knize Jak se spřátelit s konflikty naplňuje ideál konfliktu, ve kterém vyhrávají obě strany. Jeho kniha nabízí prosté, pochopitelné a praktické nástroje, jak proměnit každodenní konflikty na příležitosti k osobnímu růstu, lepším vztahům a na uplatňování hluboké demokracie v denním životě.
Na stiahnutie
7,84 €

Příprava na tantru


Úvodní tantrické praxe nejsou překážkový běh, který musíme zvládnout, abychom se někam dostali. Je to nesmírně bohatý soubor praxí určených k tříbení a rozvíjení psychického základu žáka. Přinášejí duchovní prožitky a odstraňují problémy a překážky, s nimiž se musíme na této cestě často potýkat. Rob Preece v knize Příprava na tantru líčí své osobní zážitky z tantrické praxe a nabízí mnohé poznatky, které získal jako učitel meditace a psychoterapeut, a zároveň z psychologického hlediska ukazuje duchovní a transformativní význam úvodních praxí. Na každou z nich se podrobně zaměřuje a ukazuje, jak se dají využívat k léčbě a transformaci psychických traumat, a také nabízí praktické možnosti jejich začleňování do běžného života. Jakmile žák tyto praxe zvládne, je psychicky, emocionálně i energeticky připravený vykročit na tantrickou cestu.
Na stiahnutie
8,58 €

Trauma očima dítěte


Základní pravda, kterou autoři v knize Trauma očima dítěte přinášejí, je, že dospělí mají nejprve věnovat pozornost vlastnímu emočnímu stavu, protože děti mohou uvolnit své napětí pouze v přítomnosti klidného, schopného a konejšivého dospělého. To, kdo jsme, je důležitější než to, co děláme. Přesněji řečeno, to, kdo jsme tváří v tvář znepokojivé situaci, ovlivní podobu i následky toho, co děláme.Levine a Klineová nám dávají příležitost naučit se léčit trauma tím, že budeme následovat toho nejlepšího učitele: naše vlastní tělo a pocity.Techniky „prevence" traumatu, které Levine a Klineová v této knize přinášejí, jsou dokonalé svou moudrostí a jednoduchostí, pozorností k detailu, tím, jak postupujeme krok za krokem, a jasnými principy toho, jak jich použít. Autoři dbají na to, aby byly tyto principy využívány praktickým způsobem tak, aby mohly být naplněny specifické potřeby dětí v různých stádiích vývoje, od raného dětství po dospí
Na stiahnutie
11,76 €

Katalizátor


Mi visz rá egy demokratát arra, hogy a republikánusokra szavazzon?Hogyan érhetnénk el, hogy az izraeliek és az arabok bízzanak egymásban?Mivel vehetnénk rá a kamaszokat, hogy eldobják a cigarettát?Miként győzhetjük meg a vevőket, hogy ne a versenytársak termékét válasszák? Mindenki változtatni akar valamin. És rendszerint mindenki meggyőzéssel, erőltetéssel vagy nyomásgyakorlással próbálkozik – pedig létezik egy hatásosabb mód is a gondolkodás megváltoztatására. Jonah Berger, a Wharton Üzleti Iskola marketingprofesszora szerint célravezetőbb, ha katalizátorként viselkedünk. Kutatások segítségével tárja fel a változást lassító vagy ellehetetlenítő öt akadály tudományos hátterét, és esettanulmányokon keresztül mutatja be azokat az elveket, amelyek alkalmazásával egyének vagy szervezetek sikerrel bonthatják le a változás útjában álló korlátokat. Könyvéből hatékony gondolkodásmódot és olyan technikákat tanulhatunk, amelyek révén igazi katalizátor válhat belőlünk – akár egyetlen személyt akarunk megváltoztatni, akár egy teljes iparág működésében próbálunk irányváltást elérni.
Na stiahnutie
10,65 €

Magunkat neveljük


Minden nevelés önnevelés. A gyerekre nem az hat legerősebben, amit mondunk neki, hanem ahogy mondjuk, ahogy valójában érezzük, és főként: ahogy mi élünk. Ha tehát eredménytelenül igyekszünk változtatni problémás viselkedésén, elsőként saját reakcióinkat érdemes felülvizsgálnunk és módosítanunk. Az Egyszerűbb gyermekkor és a Melegszívű fegyelmezés világhírű gyermekpszichológus szerzője ebben a könyvében szülői és pedagógusi önnevelésünkhöz nyújt értékes segítséget. Hogyan őrizhetjük meg lélekjelenlétünket a legnehezebb és legkiborítóbb nevelési helyzetekben is? Miként maradhatunk hűek elveinkhez és értékeinkhez akkor is, amikor a gyerek épp az érzékeny pontunkra tapint rá, és kezdünk kijönni a sodrunkból? Payne olyan szemléletmóddal ismertet meg minket, amely segít abban, hogy minél ritkábban kelljen utólag megbánnunk szavainkat és tetteinket. A lehető legjobb formánkat tudjuk nyújtani, amikor a gyerek épp a legrosszabb arcát mutatja. Ha ez sikerül, az a gyerek viselkedését is szükségszerűen megváltoztatja, és nem csupán az egyes problémás helyzetek, hanem az egész kapcsolat javulását eredményezi. Kiléphetünk az unalomig ismert, régi forgatókönyvből, és a sehova sem vezető ordibálások, fenyegetések és büntetések helyett hatékonyabb és kedvesebb módon oldhatjuk meg konfliktusainkat. Automatikus reakciók helyett tudatosan adhatunk megfelelőbb válaszokat a gyerek problémás viselkedésére. Hozzá intézett szavaink tisztább és együtt érzőbb forrásból fakadnak majd, ezért egészen más eredményhez vezetnek. A szakember nagy hangsúlyt helyez a tudatos jelenlét állapotának elérésére, melyet egy speciális vizualizációs technika, az együttérző reakciók gyakorlatának bemutatásával segít. 
Na stiahnutie
6,62 €

dostupné aj ako:

Ha beüt a valóság


 A valóság előbb vagy utóbb mindenkire csapást mér. A veszteség, betegség, árulás vagy más szerencsétlenség váratlanul érkezik, és alapjaiban rengeti meg az életünket. A legtöbben rendkívül rosszul viseljük ezeket a nehézségeket. Eluralkodnak rajtunk a fájdalmas gondolatok, érzések, emlékek és fizikai reakciók. Mindezek a viselkedésformák teljesen normálisak, ám rendszerint tovább nehezítik a helyzetet. Mindannyian tudjuk, hogy nincs ráhatásunk arra, ami a múltban történt, és arra sem, ami a jövőben történni fog. Nem létezik olyan mágikus módszer, amellyel egy csapásra megszüntethetjük a fájdalmas érzéseket vagy gondolatokat. De arra van ráhatásunk, amit teszünk – itt és most. Első lépésként erre kell összpontosítani az energiánkat és a figyelmünket. Ez az első lépés a valóság csapásainak túléléséhez: nyerjük vissza a cselekedeteink feletti ellenőrzést. Ha ilyen pillanatokban kézbe vesszük ezt a bölcs könyvet, nemcsak nyugalmat ad, hanem ennél sokkal többet tesz: stabil alapot teremt, vezet és segít a fejlődésben. Segít megérteni az üzenetet, amit a fájdalom közvetít számunkra. A három nagyobb egységből álló könyv az elfogadás és elköteleződés terápia (ACT) szemléletmódján alapul. Segítségével, sokkal hatékonyabban birkózhatunk meg a szerencsétlenségekkel, a veszteségekkel és a válságokkal:- Az Átcsoportosítás megtanítja, hogyan „szedhetjük össze” magunkat egy tragédia vagy válság után.- Az Újjáépítés bemutatja, hogyan építsd újjá az életedet, kis lépésekkel, egyik a másik után.- Az Újratöltés leírja, miként szerezd vissza a lendületedet és az életerődet, és hogyan értékeld, amit az élet még nyújtani tud. Elviselni a fájdalmat nem könnyű – elfogadni sokkal nehezebb. Értékelni és megbecsülni pedig a legeslegnagyobb kihívás. De lehetséges. Dr. Russ Harris orvos és pszichoterapeuta, az elfogadás és elköteleződés terápia (ACT) egyik vezető szaktekintélye. Számos könyv szerzője, A boldogságcsapda című kötete egymillió példányban fogyott el világszerte.
Na stiahnutie
8,42 €

Kategória "Psychológia, etika" je zameraná na rozličné aspekty ľudskej psychiky, správania a etiky. Zahrňuje štúdium mentálnych procesov, emocionálnej inteligencie, vývinových psychologických teórií, psychologických porúch, terapeutických metód a etických otázok spojených s psychológiou.

Kategória "Psychológia, etika" poskytuje čitateľom a študentom prístup k poznatkom, ktoré môžu pomôcť lepšie porozumieť ľudskému správaniu, psychologickým problémom a etickým výzvam, ktorým čelia psychológovia a terapeuti. Je to dôležitá oblasť pre tých, ktorí sa zaujímajú o ľudskú psychiku a chcú ju lepšie pochopiť a ovládať.