! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Psychológia, etika, logika strana 28 z 33

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Asszonyok álmában síró babák


„Tudom, hiábavaló már ezen keseregnem, de állandóan visszaforgatom az időt, és elképzelem, ahogy a szülésznő a mellemre teszi a babámat. Soha nem láttam őt. Most meg kell elégednem egy ultrahangképpel, meg azzal, ahogyan a fantáziámban él.” „A kisbabák sírása halvány reménysugárt adott, hiszen születnek kisbabák, hiszen hát nem mindegyik hal meg!” „Így jó minden, ahogyan történt.” Vajon mit él át, aki elveszíti magzatát vagy újszülött kisbabáját? Mi zajlik egy abortusz mellett döntő nő lelkében? Mit tegyünk, ha a környezetünkben történik ilyen valakivel? Korunkban, amikor a terhesség és a születés közbeni halál tabu, nem tudjuk, mit szabad éreznünk gyászoló édesanyaként vagy édesapaként. Azzal sem vagyunk tisztában, mivel cselekszünk jót, ha családtagunkat, barátunkat, ismerősünket éri veszteség. E kötetben mintegy harminc szülő meséli el fájdalmas történetét és a szenvedéstől a megbékélésig vezető feldolgozás útját, és így közel hozza a gyászoló édesanyák és édesapák érzéseit, megmutatva a segítségnyújtás lehetséges módjait. Singer Magdolna gyásztanácsadó könyvének első kiadása ma már szinte fellelhetetlen. Új, bővített kiadásban megjelenő, hiánypótló interjúkötete sorstársaknak, szakembereknek és mindazoknak szól, akik megtapasztalták, hogy az élet a tragédiák ellenére is szép. „Akár isteni adomány, akár az evolúcióból következik, mindenképpen a legnagyobb ajándék a kommunikáció készsége. Megosztani másokkal a fájdalmunkat ? segíteni ezzel a hasonlót átélőknek és talán magunknak is ? csodálatos dolog. Használjuk hát ki, és beszéljünk, beszéljünk, beszéljünk arról, amiről eddig nem lehetett! Mi, nők – ne csak egymásnak, hanem mindenkinek. Bontsuk le a tabukat sok ilyen nagyszerű kötettel!” Péterfy-Novák Éva, az Egyasszony szerzője Singer Magdolna író, újságíró, gyásztanácsadó, mentálhigiénés szakember, a Napfogyatkozás Egyesület elnöke, a gyász hazai szakértője. Gyászcsoportvezetőket képez ki, válást feldolgozó csoportokat vezet, valamint egyénileg segít azoknak, akiket veszteség ért. Eddig megjelent 16 könyve az emberi élet során bekövetkező, elkerülhetetlen veszteségeket járja körül. Legutóbbi kötete a HVG Könyveknél 2015-ben jelent meg Ki vigasztalja meg a gyerekeket? – Válás és gyász a családban címmel. A szerző honlapja: www.singer.hu
Na stiahnutie
8,87 €

Félelem, düh, agresszió és szex


Óriási csoda, amikor nem bántjuk egymást. A szeretet legegyszerűbb definíciója az, hogy tudnálak bántani, de nem foglak. Csoda, hogy ezt meg lehet ígérni. Te, én, mi elhatározhatjuk, hogy nem fogjuk bántani egymást, vagy nem fogunk bántani valaki mást. Amitől félek, az már megtörtént. Valami az adott helyzetben emlékeztet arra, ami már megtörtént, és emlékszem, hogy rossz volt. Tehát ha bármi van itt, ami emlékeztet arra, ami rossz volt, akkor elkezdek félni.
Na stiahnutie
7,35 €

dostupné aj ako:

Kreatív párosok


Mi a közös Warren Buffettban, Sigmund Freudban és J. R. R. Tolkienben? Hogyan kovácsolnak tőkét a konfliktusokból a legsikeresebbek? Kit akart túlszárnyalni Picasso az Avignoni kisasszonyokkal? Miért alszik ki a tűz egyes párosok között, és miért marad meg másoknál? Joshua Wolf Shenk író-esszéista lebilincselő könyvében lerombolja a magányos zseni mítoszát, és rámutat, hogy az emberi kreativitás legnagyobb eredményei együttműködés gyümölcsei. Legyen szó a „South Parkról”, az amerikai polgárjogi mozgalomról vagy éppen Van Gogh Csillagos éjéről, mindig egy páros áll a háttérben. A szerző ? többek között John Lennon és Paul McCartney, Marie és Pierre Curie, Steve Jobs és Steve Wozniak példáján keresztül ? feltárja a bensőséges viszony hat fontos szakaszát, a találkozástól a kapcsolat felbomlásáig. Tudományos kutatásokra, személyes beszámolókra és történelmi bizonyítékokra támaszkodva nemcsak a kreativitásról és az emberi kapcsolatokról alkotott véleményünket változtatja meg, de közös alkotásra is ösztönöz.
Na stiahnutie
9,89 €

A csodálatos elme kódja


Minden, amit ma a világról tudunk - ahogy dolgozunk, szeretünk, szülőként működünk, költekezünk, és ahogy meghatározzuk a siker fogalmát - egy láthatatlan szabályrendszert követ. De mi lenne, ha hatályon kívül helyeznénk ezeket a kikopott rendszereket és tiszta lappal indulhatnánk? Hogyan nézne ki az életed, ha elfelejthetnéd a múlt szabályait, és te határozhatnád meg, mint jelent számodra a boldogság, a cél vagy a siker fogalma? A csodálatos elme kódja olyan szabályok gyűjteménye, amelyek segítenek kitörnünk átlagos, szürke életünk béklyójából. Ötvözve a technikai gondolkodást, a modern spiritualitást, a fejlődésbiológiát és az elmés humort, Vishen Lakhiani új, izgalmas keretet vázol fel, amely szerint átkódolhatod önmagad új, felelősségteremtő erővel bíró hittel és viselkedésmintákkal, melyek kivételes életet eredményeznek... boldogabbat és eredményesebbet, mint amilyenről valaha álmodni mertél. E könyv 10 olyan empowering (felhatalmazó, felelősségteremtő) szabályt mutat be, amelyek: - hatékony gyakorlatok és módszerek arra, hogyan kódold újra az elmédet - egyedi modellek leírásai, mint például a tudattervezés, melynek köszönhetően fejlődésed tempója soha nem látott mértékben nő - képessé tesznek, hogy meggörbítsd a valóságot és harmomániában élhess - képessé tesznek és vágyat keltenek benned, hogy nyomot hagyj magad után az univerzumban, és fedezd fel az utad.
Na stiahnutie
10,68 €

dostupné aj ako:

Self Discipline


Discover How To Build Incredible Self Discipline and Maximize your Chances of Success This book contains proven steps and strategies on how to live in the moment and be awakened by each experience, as well as meditation.So many of us feel that we don't have enough discipline to succeed in life. We may look at successful people and think "that will never be me". It doesn't have to be that way. You can be disciplined. You can be successful. This book contains proven steps and strategies on how to maximize will power and self-discipline. You will learn the true nature of willpower and how it relates to discipline. Once armed with this knowledge, you will be equipped to start ramping up your efforts and make inroads to success in life. You will learn the difference between strategy and planning, which is foundational to achieving long term goals. But that's not all. You will learn some of the best kept secrets of the highly successful: a series of discipline and productivity hacks that will elevate your success and achievement in life. Here Is A Preview Of What You'll Learn... - Productivity and Discipline Hacks - How to Gain the Upper Hand - Why You Should Not Multi-task - How To Maximize Your Chances for Success - Much, much more! Get your copy today!
Na stiahnutie
2,61 €

A hazugságról


Bárdos András évtizedeken át az egyik legismertebb és legfoglalkoztatottabb televíziós riporter volt Magyarországon. Dolgozott a Magyar Televízióban, az RTL Klubon és a TV2-n is, vezetett két miniszterelnök-jelölti vitát. A Rádió Krónika-műsorai, Napközi, Naptévé, RTL-Híradó, Akták, Tények, Jó estét Magyarország - több ezer interjút készített a közélet szereplőivel, politikusokkal. 1995 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, többek között kommunikációt is. Sokat tud a hazugságról, pályája során hallott eleget. Pamela Meyer hazugságról, a hazugság felismeréséről szóló könyvéhez írt előszavában arról írt, mi történne, ha csak egyetlen napig igazat mondanánk. Ez az e-füzet Bárdos irónikus, mégis halálosan komoly előszavát tartalmazza a Verj át, ha tudsz című könyvhöz.
Na stiahnutie
0,82 €

Jak (ne)být sám (se) sebou


Kniha vypráví příběh utváření, vzestupů a pádů moderního západního člověka, který se svými představami o světě a svém místě v něm výrazně odlišuje od lidí antiky a středověku. Hluboké změny, započaté italskou renesancí, německou reformací a ranou modernitou 17. století, se promítají do lidské psychiky a přes osvícenství až po dnešek vedou k požadavkům větší svobody a autenticity. Lidé objevují kouzlo individualismu, chtějí v životě uspět a být sami sebou. Stupňující se důraz na rozum podněcuje rozvoj vědění, prudce se rozvíjí ekonomika, prosazuje se filozofický subjektivismus a před člověkem se otevírají netušené možnosti.
Na stiahnutie
7,50 €

dostupné aj ako:

Odhalené emoce


Co vyvolává emoce a dokážeme je potlačit? Můžeme se naučit rozlišovat mezi úsměvem zdvořilostním a opravdovým? Býváte-li na pochybách, zda jsou k vám ostatní upřímní, a vůbec co vlastně znamenají reakce druhých, kniha Odhalené emoce vám přijde vhod. Její autor Paul Ekman je emeritním profesorem psychologie na University of California a uznávaným expertem v oblasti nonverbální komunikace. Těžko na světě najdete odborníka povolanějšího hovořit na téma řeči těla a vyjadřování emocí. Jeho závěry a doporučení jsou založeny na desetiletí vědeckého výzkumu, experimentů a testů. Emoce budete postupně odhalovat v deseti kapitolách, z nichž první čtyři uvádějí výsledky výzkumů a zkoumají evoluční podstatu emocí. V posledních šesti se autor zaměřuje na diskuzi o tom, jak se vypořádat s každou jednotlivou emocí, jako je smutek, hněv, překvapení, strach, znechucení, pohrdání, lež a štěstí. Tato kniha vám pravděpodobně pomůže zlepšit kvalitu vašeho života. Budete si totiž lépe uvědomovat své pocity a více si všímat, jaké signály k vám ostatní vysílají prostřednictvím mimiky, hlasu, i řeči těla. Při čtení si pomalu začnete uvědomovat, proč se někteří lidé chovají určitým způsobem a budete schopni jejich emoce přesněji vyhodnotit; tomu pak můžete přizpůsobit svoji reakci a vyhnout se tak konfliktům a ostrým konfrontacím. Kniha je mimořádná rozsahem pozorovaných emocí, unikátních cvičení a množstvím fotografií, pomáhajích čtenářům snáze identifikovat emoce v sobě i ostatních. Po přečtení Odhalených emocí se už nikdy nebudete na lidi kolem sebe dívat stejnýma očima.
Na stiahnutie
11,95 €

dostupné aj ako:

Všechno dobré je k něčemu zlé


„… máme podezření, že opakem zlého nemusí být nutně dobré, nýbrž že opakem může být ještě horší.“ Toto pokračování knížky Úvod do neštěstí je opět souborem esejů slavného rakousko-amerického psychologa. Zábavným způsobem, plným paradoxů a ironie, zpřístupňuje odborný pohled na některé ze zákonitostí lidské komunikace a popisuje, kam vede hledání dokonalých jistot a konečných řešení. Kniha vychází v novém, přepracovaném vydání.
Na stiahnutie
5,45 €

dostupné aj ako:

Pravda o dôvere


Čo naozaj rozhoduje o úspechu a neúspechu? Môžem vám dôverovať? Táto otázka sa hlboko dotýka celej ľudskej existencie. Či už hovoríme o obchodných partnerstvách, ľúbostných vzťahoch, putách medzi rodičmi a deťmi, alebo o báječnom novom svete virtuálnej komunikácie, keď venujeme dôveru tomu správnemu, točí sa s nami svet a naše životy prekvitajú. Renomovaný psychológ David deSteno, PhD, spája dovedna najnovšie výskumy z rozličných oblastí, vrátane psychológie, ekonómie, biológie a robotiky a vytvára podmanivé rozprávanie o silách, ktoré utvárali prirodzené sklony ľudskej mysle k dôvere. Ukazuje nám, ako nás dôvera ovplyvňuje na všetkých úrovniach, počínajúc tým, ako sa učíme, až k tomu ako milujeme, utrácame, ako sa staráme o svoje zdravie a pohodu. S využitím najnovších výskumov svojho laboratória tiež po prvý raz odhaľuje znaky, ktoré nám umožňujú správne čítať dôveryhodnosť iných. Kniha Pravda o dôvere, príťažlivá pre čitateľov Dana Arielyho, Dana Gilberta a Davida Eaglemana, ponúka novú paradigmu, ktorá zmení nielen spôsob, akým o dôvere uvažujete, ale tiež to, ako chápete, nadväzujete kontakty a prijímate rozhodnutia v každej oblasti vášho života. Čo naozaj rozhoduje o úspechu a neúspechu?
Na stiahnutie
8,09 €

dostupné aj ako:

Všetko trvá krátko


V dlhoočakávanej novej zbierke príbehov opisuje renomovaný psychiater Irvin D. Yalom zápas, ktorý podstupujú nielen jeho pacienti, ale aj on sám. Je to zápas s dvoma najväčšími výzvami ľudskej existencie: ako žiť zmysluplný život a ako sa vyrovnať s jeho neodvratným koncom. V knihe sa stretneme so zdravotnou sestrou, ktorá je rozhnevaná a utrápená, jej syn prepadol drogám a zločinu, a ona predsa musí utešovať ľudí, síce trpiacich, no obklopených blízkymi a životom, aký by si s nimi rada vymenila. Vidíme tu úspešného podnikateľa, ktorý si po samovražde svojho priateľa zúfa nad tajnosťami a zámlkami v ich vzťahu. Stretávame sa s čerstvou psychologičkou, ktorej štúdium ľudských psychických problémov poškodí najvzácnejšie spomienky na mŕtveho priateľa. A napokon je tu muž, ktorý odmieta filozofiu a útechu z nej, takže ešte aj u Yaloma vyprovokuje krízu sebaistoty. Ich mená a príbehy s vami zostanú dávno po tom, čo zatvoríte stránky tejto knihy. Tak ako predchádzajúce knihy, ktoré zaručili Yalomovi povesť jedinečného rozprávača o drámach existenciálnej terapie, aj kniha Všetko trvá krátko je vtipná, hovorí ľudskou rečou a často čitateľa šokuje. Je to radikálne úprimné priznanie ťažkostí ľudského života, ale aj oslava toho najkrajšieho, čo život prináša: lásky, rodiny, priateľstva. Všetko trvá krátko a všetci sme tu len dočasne. S Yalomom ako sprievodcom môžeme prežívať svoje dni nielen ako znesiteľné, ale ako zmysluplné a azda aj radostné.
Na stiahnutie
7,90 €

dostupné aj ako:

Nesmrteľnosť


Kniha britského filozofa skúma, ako sa na nesmrteľnosť pozerali rôzne civilizácie, pričom rozlišuje štyri zákledné typy príbehov, ktoré sa v rôznych obmenách tiahnu celými ľudskými dejinami. Každý kriticky rozoberá a prichádza k prekvapujúcemu záveru. Kniha roka podľa časopisu New Scientist sa pohybuje na hranici histórie a filozofie, rozpráva ale aj o technickom pokroku, ktorý nič nezmenil na ľudskej túžbe po večnosti. V knihe dostáva priestor egyptská kráľovná Nefertiti, ale aj Alexander Veľký či príbeh o Frankensteinovi. Ilustrujú našu túžbu po nesmrteľnosti a rozmanité podoby, aké môže nadobudnúť. Podľa autora práve urputná ľudská snaha vzoprieť sa smrteľnosti urobila z našej civilizácie to, čím je.
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Egymásra hangolva


Hogyan őrizhető meg a szeretet a párkapcsolatban, amikor a szerelmi lángolás alábbhagy? A válasz az öt szeretetnyelv megismerésében rejlik: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. Gary Chapman világhírű könyvének megújult kiadása segít a pároknak abban, hogy ráhangolódjanak egymás szeretetnyelvére.
Na stiahnutie
8,99 €

dostupné aj ako:

Szemléletváltás


Miért nem segíti gyermekeink fejlődését, ha készségeiket és intelligenciájukat dicsérjük? A harsány, karizmatikus vagy a szerény, befelé forduló vezetők sikeresebbek? Vajon az akaraterőnkön múlik, hogy be tudjuk-e tartani fogadalmainkat? Nem csupán képességeinktől vagy tehetségünktől, sokkal inkább szemléletmódunktól függ, elérjük-e céljainkat. A megfelelő szemlélettel nemcsak gyerekeinket motiválhatjuk iskolai teljesítményük javítására, de mi is rengeteget fejlődhetünk mind személyes, mind szakmai téren. Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem világszerte ismert pszichológiaprofesszora évtizedekig kutatta a siker titkát. Könyvében számos kutatás segítségével, a legkiválóbb vezetők, sportolók, szülők és tanárok példáin keresztül bebizonyítja, hogy ha fejlődési szemlélettel tekintünk önmagunkra és a világra, az olyan tudásvágyra és kitartásra sarkall bennünket, amelynek köszönhetően az élet minden területén sikeresebbek leszünk. Szeretnénk, hogy Magyarországon természetes legyen kiállni önmagunkért és másokért, hogy az együttérzés társadalmi norma legyen. Carol S. Dweck módszere ennek a változásnak az alapja
Na stiahnutie
9,89 €

dostupné aj ako:

Laterális gondolkodás


Mit tehetünk, ha a bevált módon nem találunk megoldást egy problémára? A kreatív gondolkodás szaktekintélye legsikeresebb könyvében bemutatja a laterális gondolkodás alapjait. Kiderül, miként sajátíthatjuk el ezt a készséget, amelynek segítségével újszerű látásmóddal, egyszerűen és hatékonyan oldhatunk meg problémákat, valamint könnyedén gyárthatunk új ötleteket. Edward de Bono az Oxfordi, a Cambridge-i Egyetemen és a Harvardon is tart előadásokat, Nobel-díjas kiválóságok és a világ vezetői egyaránt szívesen fordulnak hozzá tanácsért. Számos sikerkönyv ? köztük A csodálatos elme, A kreatív elme, A hat értékmedál ? szerzője.
Na stiahnutie
8,11 €

dostupné aj ako:

Ágyban dől el?


Az ?intim találkozás két ember között a legfontosabb élmények egyike. Hosszú, nehéz út után jön létre, ha egyáltalán létrejön, és sok öröm, esetleg tartós vagy átmeneti boldogság forrása lehet. Ezért is fontos számba venni, beszélni, írni, levelezni róla. Ez a könyv az intim találkozásélmény átéléséről ad kivételes helyzetképet a közöttünk élő hétköznapi emberek szemszögéből. A levelekből gigászi kompromisszumkészséggel rendelkező nő képe bontakozik ki. Olyan nőé, aki hosszú távú célok érdekében még személyisége autonómiájának feladásával is képes a számára fontos férfi megtartására. Gazdag fantáziavilágukban megalkotják álmaik férfiját, és a sok csalódás után az első kedves, udvarias hang gazdájára vetítik képzeletük lovagját, hogy aztán újabb csalódás érje őket. Ha egy hétig minden rendben van a férfival, azt hiszik, ez örökké így marad. A férfiak sértődékenyek és félnek a nőktől. De legalábbis vonakodnak határozott lépéseket tenni a nők felé. Ha csak szavakról, ügyes szófűzésről, kétértelmű célzásokról, verbális erotikáról van szó, elemükben vannak. De ha a tettek mezejére kell lépniük, meghátrálnak. Hajlamosak a kapcsolat eltussolására, elrejtésére a világ szeme elől. Sokszor egyfajta fantomfiguraként fel- és eltűnnek a nő életében. Soha sem lehet biztosan tudni, lehet-e rájuk számítani vagy sem.
Na stiahnutie
5,04 €

dostupné aj ako:

Mérhetetlenül


A munka világa tele van számokkal, de olykor épp azzal nem számolunk, ami igazán fontos. A tényszerű adatok megnyugtatóan hatnak, ám a látványos sikerek vagy bukások láttán a vezérigazgatótól a portásig mindenki egy dolgot emleget: a kultúrát. A szervezeti kultúra a titkos összetevő, amitől minden más lesz, de senki sem tudja, micsoda is valójában.” Valóban nő a termelékenység és a dolgozói elégedettség, ha tilos az íróasztalnál kávézni? Miért kell vezetőként hatalmat adnunk munkatársaink kezébe? Tényleg hatékonyabb a munkavégzés, ha rövidebb a munkaidő? Miért nélkülözhetetlen a konfliktus a kreatív gondolkodáshoz? Margaret Heffernan az üzleti életben szerzett tapasztalataiból merítve bebizonyítja, hogy gyakran az apró tettek vezetnek nagy eredményekhez. Érdekes történetei és meglepő statisztikái hozzásegítenek az erős szervezeti kultúra kialakításához.
Na stiahnutie
5,58 €

A nyugalom művészete


„A zavaró körülmények korában nincs nagyobb luxus, mint a koncentrált figyelem. Az állandó mozgás korában nincs fontosabb, mint a csendes üldögélés.” A csendes üldögélés lehet a legnagyobb kaland az életben – állítja Pico Iyer, az ünnepelt útikönyvszerző, aki bejárta az egész világot. Leonard Cohen, Mahátma Gandhi, Marcel Proust és különböző innovatív vállalatok példáján keresztül mutatja be, hogy a magányos elvonulás növeli a kreativitást, és olyan életformát kínál, amely képes ellensúlyozni a modern világ őrült rohanását.
Na stiahnutie
4,82 €

dostupné aj ako:

Charisma


Discover How to develop Personal Charisma and leave that lasting impression on Everyone you meet Charisma is very important to success! To be able to reach the heights you want, you need to possess charisma! When you have the perfect combination of charm, passion and persuasiveness, the world becomes your oyster. You are a winner! Charisma is that ineffable quality that attracts, fascinates and influences people around you. Sometimes it is just there for you, and sometimes, you acquire it through diligent practice. In plain words, charisma can weave into your life if you are ready to welcome it!Charisma helps people lead. Such leaders have captivating communication skills that engage people in a deep and emotional way. Charismatic and magnetic people like Steve Jobs, Bill Clinton, Barack Obama and many others, communicate in such a way that it is difficult to look away when they speak. You connect with them on a different level. This book contains proven steps and strategies on how to develop personal charisma so that you leave a lasting impression on the people you meet. You will understand more about charisma and the myths and truths about it. This book will also list the traits of people who are charismatic and charming. Since charisma can be acquired through practice, you will find steps to develop your mindset and body language. This book also has the top tips on how to build charisma and sprint that extra step to success. Lastly, this book has some great exercises that will positively help you if practiced.Get set to learn about charisma and charm people whenever you meet them! today. Here Is A Preview Of What You'll Learn... - Magic of Charisma - 10 Traits and Useful Tips - Verbal and Non-Verbal Skills for Charismatic Leaders - And much, muchmore! Get the book now to learn more about Charisma!
Na stiahnutie
2,61 €

V kategórii literatúry "Psychológia, etika, logika" nájdete bohatý výber kníh zaoberajúcich sa tymito témami. Táto kategória ponúka literatúru o ľudskej mysli, morálnych hodnotách a logickom myslení.

Nájdete tu diela od svetoznámych autorov, ktorí sa venujú rozličným aspektom týchto disciplín. Ich príspevky pomôžu hlbšie porozumieť ľudskej povahe, morálnym dilemám a logickým princípom.

Medzi najznámejších autorov v oblasti psychológie patrí Sigmund Freud, Carl Jung a Jean Piaget. Ich diela sa zaoberajú psychoanalýzou, archetypmi a behaviorálnou psychológiou.

V oblasti etiky a morálky sú významnými autormi Immanuel Kant, John Stuart Mill a Aristoteles. Ich diela sa zameriavajú na etické teórie a morálne zásady.

V logike sa vynikajúcimi autorami stali Gottlob Frege a Bertrand Russell. Ich diela sa zaoberajú logickým argumentovaním a matematickými princípmi.

Kategória "Psychológia, etika, logika" poskytuje dôležité diela pre lepšie pochopenie ľudskej mysle, morálnych hodnôt a logického myslenia.