! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - História strana 14 z 19

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Stredoveké Slovensko


Publikácia príťažlivým spôsobom približuje súčasnému čitateľovi počiatky našich národných dejín od sťahovania národov cez Veľkomoravskú ríšu až po tragickú bitku pri Moháči roku 1526. Dozviete sa, akí boli Slovania, ako žili a pracovali, kto im vládol a na čo môžeme byť právom hrdí. Predstavu o stredovekom Slovensku dotvára bohatý obrazový materiál.
Na stiahnutie
9,70 €

dostupné aj ako:

Prešporsko - bratislavské strašidlá


Krátke príbehy zaujmú každého, kto má rád „duchárinu", vzrušenie, záhady a tajomnosť. Presne o tom sú Prešporsko-bratislavské strašidlá pre starších i mladších čitateľov. Historky, ktoré sa odohrali v časoch dávno minulých a rozhodne nenechajú chladným nikoho. Čitateľa zavedú do obdobia, kedy bosorátstvo nebolo raritou, skôr pomáhalo vysvetliť javy nevysvetliteľné. Ocitnete sa na Bielej ulici vedľa Bielej pani, v strašidelnom dome, zakúsite atmosféru stredovekého učenia alchýmie. Dobové fotografie Prešporka v kontraste so súčasnou Bratislavou pomôžu spoznať staré mesto a porovnať ho s dnešnou podobou ulíc, uličiek, palácov a domov.
Na stiahnutie
5,50 €

dostupné aj ako:

Kto nám vládol


Na území Slovenska sa vystriedalo množstvo známych aj menej známych panovníkov. Čitateľ v knihe nájde základné informácie o každom z nich. Autor približuje ich životy – ako vládli, akí boli, čo dobré, ale aj zlé vykonali. Text dopĺňajú dokumenty, výroky súčasníkov a množstvo ilustrácií a portrétov. Na území Slovenska sa vystriedali vladári domáceho, ale aj cudzieho pôvodu. Od kupca Sama, cez Pribinu a Svätopluka sa čitateľ dostáva k dobám, kedy trón ovládli Arpádovci. Z ich dynastie pochádzalo až 24 uhorských kráľov. Neskôr sa na štyristo rokov ujal vlády rod Habsburgovcov. Vládli nám aj králi z rodu Jagelovcov, Luxemburgovcov a iných. Po prvej svetovej vojne sa väčšina týchto rodov stratila v dejinách. Vládu preberali ďalší panovníci, presnejšie prezidenti, prvým z nich bol Tomáš Garrigue Masaryk. Nasledovali ho Edvard Beneš, Emil Hácha, Jozef Tiso, až po dnešného prezidenta SR. Bohato ilustrovaná publikácia je určená žiakom základných a stredných škôl, pedagógom, ale aj širokej verejnosti, ktorá sa zaujíma o históriu.
Na stiahnutie
8,50 €

dostupné aj ako:

Historie zdravotnictví


Kniha se věnuje vývoji zdravotnictví v Evropě a částečně i jinde ve světě, čtenář zde najde především přehled činů, které vedly zdravotnictví dopředu. Nejedná se o další dějiny medicíny a už vůbec ne o dějiny některého z lékařských oborů, ale o širší pohled na události, které ovlivňovaly vývoj disciplín ovlivňujících zdraví lidí. Text je proložen životopisy několika osobností ze světa, které se velmi zasloužily o rozvoj zdravotnictví. V této podobě ještě u nás žádná kniha na toto téma nevyšla. Jistě po této knize rádi sáhnou mnozí z těch, kdo se zajímají o dějiny, které zajímá historie zdravotnictví a chtějí se o ní něco, alespoň ve zkratce, dozvědět. Mnoho zatím pro ně neznámého zde mohou objevit i studenti zdravotnických oborů, čtenáři pracující ve zdravotnictví a rozšíření znalostí by neškodilo ani těm, kdo o budoucnosti zdravotnictví rozhodují. Případným zájemcům o podrobnější informace o určitém období či události lze doporučit nahlédnutí do některé z knih uvedených v přehledu literatury.
Na stiahnutie
6,50 €

Templáři, zednáři


Osud řádu templářů, jehož se báli i panovníci, jitří fantazii dodnes. Proč se nechal zlikvidovat a kam se poděly jeho obrovské majetky? Mnozí věří, že vše se přelilo do organizací ještě mocnějších. Dlouhé prsty zednářů sahají do vlád, finančnictví i podsvětí. Dějinná úloha je přisuzována i jiným tajným společnostem, třeba iluminátům.
Na stiahnutie
7,00 €

dostupné aj ako:

Diplomacie, právo a propaganda v pozdním středověku


Monografie představuje první komplexní pojednání o sporu mezi Řádem německých rytířů v Prusích a Polsko-litevskou unií na kostnickém koncilu (1414–1418), který je analyzován ze tří navzájem se prolínajících hledisek, diplomacie, práva a propagandy. V diplomacii hrála klíčovou roli poselstva a komunikace mezi nimi a rozhodovacími centry. Jednání o prodloužení příměří, arbitráži a nedokončený doktrinální proces tvořily právní rámec kostnického procesu. Propagandistické akce polsko-litevské delegace se soustřeďovaly kolem otázky, která koncepce christianizace východní Evropy je úspěšnější. Důležitou součástí publikace je obšírný katalog různorodých textů (traktáty, polemiky, žalobní články, kázání a letáky) vzniklých v souvislosti s tímto sporem během koncilu.
Na stiahnutie
13,60 €

dostupné aj ako:

Povelkomoravská a mladohradištní keramika v prostoru dolního Podyjí


Publikace se zabývá otázkou vývoje keramické produkce na jižní Moravě, se zaměřením na oblast dolního Podyjí, v době od zániku Velkomoravské říše až do počátku vrcholného středověku. Na příkladech keramického souboru z lokality Kostice – Zadní hrúd si kniha klade za cíl vytvořit podrobnější chronologicko-typologické schéma pro dělení keramiky v období od 10. století do počátku 13. století. Kostice – Zadní hrúd se řadí mezi nejhodnotnější a nejlépe prozkoumané lokality z uvedeného období, které máme v současnosti na Moravě k dispozici, a které přispívají i k řešení obecnějších otázek. Význam této obchodně-řemeslnické aglomerace spočívá zejména v unikátním spektru nálezů, mezi nimiž vyniká početná kolekce mincí. S pomocí různých metodických postupů, zvláště multivariační statistiky, objasňuje kniha především charakter keramické produkce v problematickém období těsně po zániku Velké Moravy, které bývá nazýváno z důvodu nedostatečného poznání „temným“ 10. stoletím. Součástí knihy je také kompletní katalog archeologických nálezů a terénních situaci z lokality Kostice – Zadní hrúd. Kniha přináší výsledky výzkumného záměru řešeného Adélou Balcárkovou v rámci disertační práce zaměřené na analýzu a zpracování raně středověkých keramických nálezových celků. Současně je výstupem výzkumného projektu řešeného badatelským týmem pod vedením prof. Jiřího Macháčka z Masarykovy univerzity.
Na stiahnutie
34,00 €

dostupné aj ako:

Co se nevešlo do dějepisu


Jan Bauer, jeden z nejplodnějších – a také nejčtenějších – autorů, věnujících se českým dějinám, sestavil tuto knihu ze sedmadvaceti zajímavých příběhů naší historie. A (snad oprávněně) v úvodu k ní tvrdí, že málokterý národ má tak zajímavé dějiny jako my – Češi, Moravané a Slezané. Třeba je to tím, že naše území bylo odedávna místem střetávání vlivů a kultur, možná i naší vynalézavostí, která však občas sklouzává k nesvornosti a lehkovážnému zapomínání na sliby… Buď jak buď, v autorově atraktivním podání před námi defilují postavy historie dávné, ba mytické – Krok, svatý Prokop či osobnosti zobrazené na zdech znojemské rotundy svaté Kateřiny, středověké – a tady hraje velkou roli právě ona zmiňovaná nesvornost… ale i zcela nedávné (ovšem tato „nedávnost“ je pojem relativní, vždyť ruku na srdce, komu dnes něco bližšího říká třeba kdysi proslulý zločinec Lecián či „semínkový generál“ Šejna?). Jan Bauer pátrá po jejich stopách a odkazu – a činí tak formou přístupnou, a přitom zasvěcenou, a se smyslem pro humor i mezinárodní souvislosti českých dějin. V jeho příbězích ožívají vzestup a pád prominentního vězně Karla IV. Coly di Rienzo, manželství „Good Queen Anne“, kterou její bratr Václav IV. do Anglie zřejmě opravdu prodal, osudná návštěva Polska, již vykonal svatý mučedník Jan Sarkander, stejně jako intimní i násilné poklesky vládců a šlechticů… A to je jen malá ukázka toho, nač se můžete těšit, když jste do ruky vzali tento XVII. svazek Edice Český ČAS.
Na stiahnutie
5,80 €

dostupné aj ako:

Prievidza na starých pohľadniciach


Dnes sa vydáme na cestu do minulosti. Zaspomíname si na starú Prievidzu, ktorá nám odhalí mnohé tajomstvá, predstaví sa nám v plnej kráse tak, ako ju mnohí ani nepoznajú. Stretneme pôvodných obyvateľov, ktorí si žili svoj všedný život Prievidžana, smiali sa, smútili, snívali aj plánovali. Stretneme ľudí, o ktorých s nostalgiou hovoríme ako o minulých generáciách. Oni tvorili naše mesto. Netušili, ako bude vyzerať dnes, no stále vedia rozprávať o tom, aké bolo kedysi. Knihu Prievidza na starých pohľadniciach zostavil Prievidzský zberateľ starých pohľadníc Michal Dobiaš zo svojej súkromnej zbierky. Každá z pohľadníc má svoj príbeh. Rozpráva o tom, kam sa podeli tie domčeky, polia, lúky i ľudia. Už nie sú, a predsa ostali súčasťou mesta. Pohľadnica je totiž niečo celkom iné ako dobová fotografia. Zachytáva skutočnú dušu, dušu mesta a nefalšované emócie, s ktorými sa ich odosielatelia chceli podeliť, keď ich posielali svojím známym, priateľom a láskam. Prezrite si pohľadnice, vnímajte ich charakter, porovnávajte, čo bolo kedysi, čo ostalo dnes, a potom, zavrite len tak oči. Nikam sa neponáhľajte, pretože práve teraz sa zastavil čas. Stránka za stránkou, slovo za slovom prechádzajte sa ulicami nášho mesta, spoznávajte nepoznané, či dávno zabudnuté. Prenesiete sa do doby, keď pohľadnica cestovala z Prievidze do sveta. Historické pohľadnice prezentované v tejto knihe ukazujú obraz Prievidze od konca 19. až do polovice 20. storočia. Pohľadnice z tohto obdobia sú dokumentom nielen zmien tlačiarenských techník, estetických názorov a vkusu, ale dokonca aj štátoprávneho usporiadania krajiny. Kniha sa venuje „Zlatému obdobiu“ Prievidze, ktoré je sprevádzané najväčším rozmachom pohľadníc ako spôsobu komunikácie.
Na stiahnutie
5,90 €

Feničania


Písmo, mestá, lode, víno, spracovanie železa – to sú len niektoré z vymožeností, ktoré Feničania rozšírili v Stredomorí. Hnaní odvahou a snahou po zisku sa príslušníci tohto národa plavili na malých drevených plavidlách v ústrety nepoznaným krajom. Cestu si v ďalekých krajinách nekliesnili pomocou zbraní, ale svojou prešibanosťou a šikovnosťou. V staroveku ich bolo vidieť a počuť na každom významnejšom prímorskom trhovisku, až kým ich nepohltil helenistický a rímsky svet. Bohato ilustrovaná kniha sprevádza čitateľa fascinujúcim príbehom fenických dejín. Spolu s čitateľom prekonáva úskalia plavieb fenických moreplavcov, navštevuje fenické mestá, zakladá Kartágo, Cádiz, či Palermo, privádza ho do Egypta, Asýrie, Izraela, Ríma a antických Atén, ale najmä dáva význam tejto, dnes už takmer zabudnutej, civilizácii. Doc. PhDr. Pavol Valachovič, CSc., vo svojej recenzii píše: ,,Kniha je ojedinelá nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí a určite prispeje k poznaniu Feničanov, ich kultúry, náboženstva, hospodárstva a ich podielu na aktívnej účasti v dejinách civilizácií okolo Stredozemného mora.“
Na stiahnutie
6,60 €

dostupné aj ako:

Sprisahanie proti konšpiráciám


Autor sa vo svojej knihe venuje takým pálčivým otázkam súčasnosti, ako je scientológia, moderné tajné spoločnosti alebo ešte stále citeľné následky mccarthizmu, ktorý označuje za novodobý hon na čarodejnice. Hľadá súvislosti v prípadoch zdanlivo odlišných. Takým bol napríklad výbuch vojnovej lode Maine, potopenie Lusitanie, útok na Pearl Harbor a incident v Tonkinskom zálive. Neobchádza ani problematiku doteraz utajovanej operácie Splinter Factor, záhadu atentátu na J. F. Kennedyho, či prípad letu KAL-007 a s tým súvisiacu operáciu Northwoods. Cez udalosti farebných revolúcií, studenej vojny a záhadnej smrti Božieho bankára privádza autor čitateľa k tomu, aby si všimol sústredený a zrejme aj organizovaný útok na konšpirácie ako také, bez ohľadu na to, či sa týkajú nezmyslov alebo opodstatnených úvah a obáv. Tie sú často výsledkom aktivít vlád a organizácií, ktoré buď utajujú dôležité informácie pred svetom alebo nemajú dostatok odvahy priznať svoje úmysly, ale častokrát aj vlastné omyly a zlyhania.
Na stiahnutie
10,00 €

dostupné aj ako:

Morový stĺp sv. Trojice v Kremnici


Kniha podáva sumárny prehľad historických udalostí a faktov, ktoré mali vplyv na vznik morového stĺpa v Kremnici. Kapitola – Kremnica, morový rok 1710, cielene napísaná v štýle beletrie, zavedie čitateľa do mesta Kremnica, aby dokázal pochopiť a utvoriť si obraz dní mesta, kedy vchádza cez mestské brány neželaný hosť – mor, k udalostiam a životu obyvateľov počas morových dní a opatreniam, ktoré prijali Kremničania v snahe vyhnať neželaného hosťa za hradby mesta čo najďalej do zabudnutia. „Kapitolka Kremnica v roku 1710 vniesla do práce aj veľmi atraktívny a v súčasnej historiografii aj mimoriadne žiadaný pohľad na každodennosť a bežný život mesta tohto zlomového obdobia dejín Kremnice. Tu autorka veľmi dobre čitateľa vťahuje do obrazu doby“ - PhDr. Oto Tomeček, PhD. Kapitola – Mor v Európe je zameraná na obdobie, kedy 400 rokov postihovala Európu morová epidémia, faktorom, ktoré prispeli k jej vzniku, zavlečeniu a šíreniu epidémie, prejavmi tejto choroby, liečebným praktikám lekárov, odporúčaným metódam a liekom proti moru. Jednotlivým druhom opatrení, prijatým nariadeniam a príkazom, ktoré mestá vydávali ako prvoradú prevenciu zabrániť šíreniu moru medzi obyvateľstvom. S morom veľmi úzko spojenou vysokou úmrtnosťou a následne problematikou hromadného pochovávania obetí. Venuje sa prvým konkrétnym krokom v boji voči šíreniu epidémie v začiatkoch rozvoja zdravotníctva v období feudalizmu. Kapitola – Morové epidémie a umenie baroka sa venuje obdobiu umenia baroka, prostredníctvom ktorého sa cirkev snaží znovu získať stratených veriacich. Barokový sloh ako navrátenie k viere Boha pomáha budovať cestu ku katolicizmu svojim vznešeným náboženským maliarstvom, sochárstvom a hudbou. Prostredníctvom citov a veľkým lákadlom – umením, je veľkou pomocou cirkvi v jej náboženskej propagande, v období rekatolizácie a katolíckych reforiem. Na vznešenosti a bohatstve barokového slohu sa odzrkadlil aj vplyv morových epidémií, ktoré cirkev určitým spôsobom aj využila vo svoj prospech. Neznalosť pravej príčiny šírenia epidémií moru viedla k zosilneniu kresťanského učenia, viedla ľudí k pobožnosti, k modlitbám. Náboženská podstata barokového umenia sa prejavila aj pri vzniku jedinečných votívnych barokových pamiatok – morových stĺpov, ktoré nadobúdajú nové podoby a rozmer. Kapitola – Morový stĺp v Kremnici podáva kompletné informácie o vzniku jednej z najvýznamnejších barokových pamiatok svojho druhu na Slovensku, morového stĺpa sv. Trojice v Kremnici, faktom, za ktorých vznikol, ako aj osudom pôvodného „starého“ morového stĺpa. Rovnako tak približuje autorov – sochárov nového diela a ich pôvod, iniciatívu a dôvody mesta, ktoré smerovali k jeho realizácii. Kapitola – Ikonografia stĺpa vysvetľuje ikonografický rozbor diela, poslanie stĺpa zobrazené v ikonografii pamiatky. Podáva umeleckú a historickú analýzu sochárskej výzdoby kremnického stĺpa sv. Trojice, ktorá ukázala, že vznik daného diela sa uskutočnil podľa vopred stanoveného ideového konceptu. Kapitola – Reštaurovanie morového stĺpa zaznamenáva reštaurátorské zásahy a spôsoby reštaurovania barokového diela, ktoré boli na ňom nutné uskutočniť presne v časových súvislostiach a postupnosti. Najväčšiu pozornosť venuje poslednému reštaurátorskému zásahu, ktorý bol jedným z najnáročnejších, nakoľko bola prvoradá úloha zachovať barokové originály, ako aj kópie z 19. storočia, a tieto nahradiť rekonštrukčnými kópiami, a zachovať pôvodný barokový vzhľad a zabezpečiť záchranu pamiatky. Zaoberá sa osudom barokových originálov a ich uložením v priestoroch radnice mesta Kremnica, v bývalej „kočiarni“ a vytvorením lapidária, kde sú prezentované na patričnej úrovni, ktorá im prislúcha a prináleží. „Autorka svojim počinom oživuje a pripomína chválu mestu, vďaku a slávu viere, ale aj ikonografickým a realizačným tvorcom“ – prof. akad. soch. Jozef Porubovič.
Na stiahnutie
6,00 €

dostupné aj ako:

Roky v pekle


Kniha odkrývá jeden neznámý příběh, připomínající nejtragičtější období našich poválečných dějin, s nímž jsme se zatím dostatečně nevyrovnali. Roky v pekle prožil autor v letech 1952 až 1963. Voják z východní fronty, poválečný pracovník kriminální služby, člen Československé sociální demokracie byl vtažen do severomoravského monstrprocesu s takzvanými nepřáteli socialismu. Už ve vyšetřovací vazbě mu vyrazili zuby, vyslýchali ho a bili. Vyhrožovali mu šibenicí. Nic mu neprokázali, přesto byl odsouzen na dvacet pět let. Po necelých třinácti letech byl propuštěn na „svobodu“. Zůstal však nezlomen.
Na stiahnutie
9,79 €

dostupné aj ako:

Diablovi spojenci


Dvaja najbrutálnejší diktátori v histórii aktívne spolupracovali takmer dva roky. Nacisticko-sovietsky pakt ohromil celý svet. Na jeho základe došlo k invázii do Poľska a po jeho páde k vypuknutiu druhej svetovej vojny, ktorá sa premenila na zásadný a rozhodujúci civilizačný boj. Táto kapitola histórie druhej svetovej vojny až príliš často unikala pozornosti. Kniha Rogera Moorhousea Diablovi spojenci prináša po prvý raz komplexný obraz o vzniku a dôsledkoch paktu medzi Hitlerom a Stalinom, počnúc motiváciou jeho vzniku až po jeho dramatický koniec v roku 1941, keď Nemecko vyhlásilo vojnu svojmu bývalému spojencovi. Za necelé dva roky trvania paktu svoju ríšu nerozšírilo iba nacistické Nemecko, ale aj Sovietsky zväz, ktorý ovládol časť Poľska, Rumunska a Fínska a pobaltské štáty, teda všetky krajiny na svojej západnej hranici. Oba režimy si vymieňali technológie a suroviny a presviedčali domácich aj zahraničných kritikov o výhodnosti tohto spojenectva. Kniha, ktorá pracuje so svedeckými výpoveďami priamych účastníkov, nie je iba obrazom búrlivého a horúčkovitého politického úsilia, ukotveného v podloží neuveriteľnej spolupráce dvoch totalitných režimov, ale aj obžalobou diabolského spojenectva medzi Hitlerom a Stalinom, ktoré pripravilo milióny Východoeurópanov o život.
Na stiahnutie
12,90 €

dostupné aj ako:

A 44. gyermek


Amikor ?a félelem egy egész népet elhallgattat, egy embernek kell kimondania az igazat! A Szovjetunió, 1953-ban… Sztálin még él, vasmarkában tartja az országot, s ezt a vasmarkot az Állambiztonsági Minisztérium, az MGB vagyis a titkosrendőrség testesíti meg, amelynek éppen csak a brutalitása nem titkos, s ha azt mondja, a szovjet társadalomban bűnözés nem létezik, akkor az úgy is van. Vagy talán mégsem. Amikor Moszkvában, a vasúti sínek mellett megtalálják egy kisfiú borzalmasan megcsonkított hulláját, Lev Gyemidov, korábbi háborús hős, most az MGB nyomozója csodálkozva hallja, hogy a család szerint nem gázolás, hanem gyilkosság történt. Eleinte engedelmeskedik feletteseinek, eltussolná az ügyet, de addig növekszik benne a kétely, míg végül feleségével együtt egy uráli koszfészekbe száműzik, egyszerű közrendőrnek. És ráébred, hogy az a fajta bűntény, amelyet a fővárosban segített eltitkolni, itt is megismétlődött: Újabb gyermeket gyilkoltak és csonkítottak meg. Lev és felesége, Raisza mindent kockára tesz, hogy a vérengző fenevadat megállítsa – még ha ezzel az Állam ellenségeivé válnak is. És a holtak száma egyre szaporodik… A 44. gyermek valós eseményekre alapozott, hátborzongató thriller – és megrázó irodalmi mű arról, hogyan terrorizálhatja egy kormány a saját népét, hogyan lehet túlélni egy diktatúrát, és mi történik, ha egy magányos ember elhatározza, hogy visszavág.
Na stiahnutie
6,17 €

dostupné aj ako:

Attila


A könyv a korai középkortól napjainkig fogja át az Attilával és a hunokkal kapcsolatos történeti tényeket, legendákat és tévképzeteket. Bemutatja, hogyan jelenik meg a hun király a középkori krónikákban, legendákban, hőskölteményekben, majd az újkori történetírók és tudós történészek műveiben, valamint szépírói és képzőművészeti alkotásokban, operákban, filmekben, sőt politikai megnyilvánulásokban. A szerző fényt derít arra, hogy Attila és a hunok ábrázolásában milyen rész jut a történeti valóságnak s milyen a legendáknak. A könyv választ keres arra a kérdésre is, hogy a késői római kor megannyi barbár népe közül miért Attiláé maradt meg mindmáig az erőszak, a pusztítás, az állati vadság legfőbb megtestesítőjének – miközben a germán eposzokban barátságos, nemes, nagylelkű fejedelemként jelenik meg a hun király, Magyarországon pedig a nemzet dicsőséges őseinek sorába emelték.
Na stiahnutie
5,04 €

dostupné aj ako:

Hranice placená krví


Historie sovětsko-finských válek je u nás málo známou či dokonce neznámou skutečností, a přitom se jedná o zajímavý a velice dramatický pohled nejen na osudy malého národa ve vztahu k velkému sousedovi – Rusku a posléze Sovětskému svazu, ale i k jiné velmoci – Německu. První ze tří válek začala již v roce 1918, kdy přes Leninovu proklamaci o právu Finska na nezávislost sovětská vláda podnítila ve Finsku občanskou válku a za intervence Rudé armády se snažila připoutat zemi k sobě. V roce 1939 následovala další fáze bojů, a to po požadavcích Sovětského svazu na odstoupení některých strategicky významných území. Následovala druhá, tzv. zimní válka, ve které byli Finové přes hrdinný odpor nakonec donuceni k uzavření míru a splnění Stalinových územních požadavků rozšířených o válečné reparace. Finsko poté přijalo nabízenou německou pomoc, aby nakonec využilo německo-sovětské války k vojenským akcím po boku wehrmachtu. Proběhlo tak třetí dějství sovětsko-finských válek, které svým způsobem navazovalo na dávnou historii rusko-finských válek. Za využití bohatého dokumentárního materiálu i vzpomínek a deníků tak před čtenářem defilují jak velké osobnosti, včetně Mannerheima, Stalina či Hitlera, politiků a generálů všech zúčastněných zemí, tak i prostí vojáci, lidé a jejich osudy v dobách míru a především války.
Na stiahnutie
6,39 €

Výpravy do historie a za záhadami


Další kniha toulek po historii a záhadách od Karla Kýra je tu! Přečtete si o prehistorické obdobě Sixtinské kaple, o záhadných kruzích v poušti Namib, o tom, co následovalo po smrti Svatého Václava, o městě pod mořem a mnoho dalšího.
Na stiahnutie
3,15 €

Jiřina - nuceně nasazená


Říká se, že válka je to nejhorší na světě. Přesto existují příběhy, které jsou opakem. Náš příběh vypráví o 4 ženách, které spolu prožily tvrdé nucené práce v Říši, a pro které bylo přátelství a láska více než nenávist. Je to vzpomínka na ty, kteří válku nepřežili. Je to památka na statečné lidi, jejichž odvaha, naděje a víra, nám pomáhají přežít těžkosti a zároveň nám připomínají, že naš život je jen procházka růžovým sadem. Pojďte tedy, spolu s námi, nahlédnout do jejich životů.
Na stiahnutie
3,50 €