! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - História strana 2 z 19

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Konšpirácie


Človeku vždy bolo a bude vlastné myslieť si, že mu tí hore, na vyššie postavených miestach, klamú (a ruku na srdce, niekedy to naozaj tak je). No hoci polemizovať o deep state v rámci skupinového chatu môže byť zábava, nedávny vývin udalostí ukázal, že niektoré teórie začali žiť svojím vlastným životom – a že my, v tej našej neúprosnej honbe za pravdou, tej pravde možno v skutočnosti robíme skôr medvediu službu. V knihe Konšpirácie nás autori berú na fascinujúcu, poučnú a často nesmierne zábavnú výpravu svetom starých aj novších konšpiračných teórií – ich vznikom a rôznymi premenami v čase, aby sme spoločne pátrali po odpovedi na aktuálnu otázku dňa: Vieme ešte vôbec prestať venovať pozornosť diskusným fóram hnutia QAnon a začať opäť veriť holým faktom.
Na stiahnutie
11,99 €

dostupné aj ako:

50 miest, kde sa písala história sveta


Od Olduvajskej rokliny v Tanzánii, kde sa našli pozostatky niektorých našich prvých predkov používajúcich nástroje, až po laboratórium CERN, kde boli vyvinuté revolučné technológie, ako napríklad internetový informačný systém (World Wide Web) – každé heslo preukazuje svoj vplyv nielen na politiku, ale aj na hospodárstvo, kultúru, náboženstvo a spoločnosť, ako aj prepojenie s veľkými historickými osobnosťami, ako boli napríklad Alexander Veľký, Budha či Nelson Mandela. Rozsah miest sa pohybuje od malých geografických objektov, ako je jaskyňa v Saudskej Arábii, kde vznikol islam, až po väčšie oblasti alebo regióny, ako je Hollywood. Mnohé heslá predstavujú mestá (Jeruzalem, Amritsar a Rím), ďalšie budovy (Dom Anny Frankovej v Holandsku alebo Konfuciov chrám v Číne), ale nachádzajú sa tu aj také, ktoré predstavujú miestnosti (Zrkadlová sieň na Zámku vo Versailles). Žiadne miesto nie je príliš veľké ani príliš malé na to, aby bolo zaradené do zoznamu, pokiaľ významným spôsobom ovplyvnilo dejiny.
Na stiahnutie
11,95 €

dostupné aj ako:

The life of an expat


This book describes – in English - the author's emigration from Czechoslovakia triggered by a historical event in August 1968. All events in this book are based on recollection of the author's memories and historical photos from his archives. Only a minor part of the events was collected from friends and colleagues. There might be some discrepancies regarding the exact locations and dates. The book reflects his personal opinions and feelings, and it does open broad his private life. The book represents a complete emigration circle. It starts in Czechoslovakia in 1968 and ends after the author returns to the Czech Republic and regains his citizenship at the end of 2000. Tato anglicky psaná kniha popisuje autorovu emigraci z Československa, kterou vyvolaly historické události v srpnu 1968. Popis všech událostí v této knize je založen na autorových vzpomínkách a je doplněn fotografiemi z jeho archivu. Malá část knihy je také založena na vzpomínkách autorových přátel a kolegů. Pokud jde o přesná místa a data, mohou existovat nepatrné nesrovnalosti. Kniha odráží osobní názory a pocity autora a čtenáři předkládá pohled do autorova soukromého života. Kniha představuje uzavřený kruh emigrantského života - začíná v Československu v roce 1968 a končí poté, co se autor vrátil do České republiky a na konci roku 2000 zde znovu získal občanství.
Na stiahnutie
8,39 €

Sedmý kříž


Sedmý kříž vyobrazuje život v nacistickém Německu před vypuknutím druhé světové války. Odhaluje nacizmus v celé jeho hrůze a zvrácenosti, jak jej na vlastní kůži okusili prostí němečtí občané. Vlastní děj románu zaujímá krátký časový úsek, pouhý jeden týden, v jehož průběhu sledujeme Georga Heislera, jednoho ze sedmi vězňů uprchnuvších z koncentračního tábora, a jeho cestu ke svobodě.
Na stiahnutie
15,39 €

dostupné aj ako:

História pre zaneprázdnených 2


V druhom pokračovaní knihy História pre zaneprázdnených s podtitulom Od klinopisu po Islamský štát vám prinášame texty od renomovaných odborníkov a odborníčok zo slovenských aj zahraničných univerzít a vedeckých inštitúcií. Aj tentokrát sme spolupracovali s portálom HistoryLab.sk, ktorý sa venuje popularizácii dejín. Začítajte sa do 59 príbehov, ktoré vás prenesú do dobrodružstiev minulosti. Pozývame vás na výpravu do starovekých záhad, stredovekých príbehov o princoch a kráľovnách po konflikty, objavy aj bizarnosti doby nedávnej. Dozviete sa napríklad, prečo západná spoločnosť predbehla tie ostatné, prečo dnes nepíšeme klinovým písmom, alebo kam sa podeli rímske légie. Pozrieme sa spolu na kľúčové i na menej známe udalosti 20. storočia, na to, ako nemecká tajná zbraň rozpútala nový druh vojny alebo ako fungovali špionážne služby. Niektoré texty vám pomôžu pochopiť aktuálne vojenské konflikty, ktorých korene siahajú hlboko do histórie. Protagonistkami našich príbehov sú aj úspešné ženy, ktoré zohrali dôležité úlohy v dejinách a mnohé z nich velili armádam alebo rozhodovali o osude mocných kráľovstiev. V knihe nájdete aj najnovšie vedecké hypotézy, o ktorých nie je dostupná literatúra v slovenčine, a nevynechali sme ani „malé“ dejiny, súvisiace so životom obyčajných ľudí. História pre zaneprázdnených je o ľuďoch, miestach a dobách, ktoré nám pomáhajú pochopiť, ako sme sa dostali až sem a kým sme sa v tomto procese stali.
Na stiahnutie
14,90 €

dostupné aj ako:

Rebel a kráľovstvo


Na prelome tisícročí bol Adrian Hong tichým študentom Yalovej univerzity, ktorý hľadal svoje miesto vo svete. Po tom, čo si prečítal desivú správu o živote v Severnej Kórei, uvedomil si, že našiel zmysel existencie, ktorý sa ohlasoval tak naliehavo, že bol rozhodnutý venovať mu aj svoj život.  To, čo sa začalo ako bezpečná cesta po vychodených chodníčkoch, sa čoskoro zmenilo na niečo nebezpečnejšie. Hong odcestoval do Číny, kde oklamal bezpečnostné služby a pomáhal Severokórejčanom žiadajúcim o azyl prejsť cez hranice. Medzitým Hongova tajná organizácia s názvom Čcheollimská občianska obrana začala sledovať aktivity severokórejskej vlády a jej nestabilného vládcu tretej generácie Kim Čong-una. Pri príprave plánov na exilovú vládu sa organizácia zamerala na severokórejských diplomatov, ktorí by sa dali presvedčiť, aby zbehli. Po šokujúcej vražde diktátorovho staršieho brata Kim Čong-nama za bieleho dňa v roku 2017 pomohol Hong spolu s veteránom americkej námornej pechoty Christopherom Ahnom dopraviť rodinu Kim Čong-nama do bezpečia. Hongova séria akcií vyvrcholila ozbrojenou raziou na severokórejskom veľvyslanectve v Madride – činom, ktorý dostal Ahna za mreže a z Honga spravil utečenca. Kniha Rebel a kráľovstvo je vzrušujúcim rozprávaním o mužovi, ktorý sa obrátil chrbtom k bezpečiu, aby mohol žiť odvážne a podľa svojich zásad. Uznávaný novinár a spisovateľ Bradley Hope, ktorý v denníku Wall Street Journal odhalil množstvo podrobností o Hongových operáciách, prináša pozoruhodný príbeh o idealizme a šialenstve, arogancii a hrdinstve, v ktorom sa odohráva tajná bitka o budúcnosť najzáhadnejšieho a najznepokojujúcejšieho národa na svete.
Na stiahnutie
14,90 €

dostupné aj ako:

Germánske elity v dobe rímskej na Slovensku


V publikácii sú uverejnené príspevky venované historickým udalostiam, ktoré sa odohrali na stredoeurópskej hranici v 1. – 4. storočí. Tieto udalosti boli zaznamenané antickými autormi a zdokumentované archeologickými výskumami významných lokalít – sídlisk i pohrebísk – vrátane ojedinelých dôležitých nálezov zo slovenských zbierkotvorných inštitúcií. Autormi článkov sú poprední archeológovia a historici zaoberajúci sa výskumom doby rímskej a vplyvom antiky na územie ležiace severne od stredného toku Dunaja.
Na stiahnutie
17,00 €

dostupné aj ako:

Životopis Zeme


Kniha slovenského geológa a geografa prináša príbeh planéty Zem, ktorá má už štyri a pol miliardy rokov. Zhodou mnohých okolností na nej panujú výnimočné podmienky, ktoré umožnili vznik života, hoci, ako ukazuje, mnohokrát bol na pokraji vyhynutia.  Autor prináša pútavý prehľad toho, ako sa s rastúcim množstvom poznatkov menili naše predstavy o Zemi. Opakovane odkazuje na mytológiu aj svet náboženstiev, ktoré konfrontuje s vedeckým pohľadom. Venuje sa všedným dňom Zeme a opisuje púštne, trávnaté či zalesnené oblasti, ktoré sú výsledkom procesov trvajúcich tisícky rokov, ale aj obdobia náhlych zmien, keď vyčíňajú živly a ohrozujú nás prírodné katastrofy ako ničivé vetry, búrky, ale aj zemetrasenia či výbuchy sopiek sprevádzané tsunami.   Geológia aj geografia spolu úzko súvisia, autor prerozprával celé dejiny planéty od jej praveku, trvajúceho v geologickom svete štyri miliardy rokov, cez starovek, stredovek a novovek Zeme, ktoré na rozdiel od podobných termínov spájaných s ľudskou spoločnosťou opisujú čas meraný v miliónoch rokov.
Na stiahnutie
11,90 €

dostupné aj ako:

Nevyřešené záhady Egypta


Mohlo by se zdát, že o starém Egyptě víme vše. Stále ale existuje spousta otázek, na které nemáme odpověď. Víme třeba, zda byly pyramidy postaveny před potopou světa? Jak stará je vůbec Velká sfinga a postihlo skutečně objevitele Tutanchamonovy hrobky smrtící prokletí? Egypt ještě zdaleka nevydal všechna svá tajemství a je načase některá alespoň poodhalit. počet stran: 216 + 8 stran barevná příloha
Na stiahnutie
8,79 €

dostupné aj ako:

Hořkosladká medicina


Kniha vzpomínek lékaře, zachycující jeho život a působení v dobách První republiky a okupace. Představuje velké postavy naší mediciny z pohledu nejprve studenta a později mladého lékaře, působícího na pražské klinice prof. Pelnáře, léta válečná a asistentská u prof. Charváta až po nástup primariátu v Lounech.
Na stiahnutie
7,50 €

Kázali mír a mysleli válku


Německojazyční čtenáři, kteří jsou téměř všichni přesvědčeni o samojediné vině svých rodičů a prarodičů na dvou světových válkách 20. století, a Japonci, jimž je připisována výhradní vina za válku v Pacifiku, nebudou nad některými místy této brizantní knihy věřit vlastním očím. Vnitřní vědomí nás Němců o vlastní vině na vypuknutí 2. světové války v Evropě mění náš pohled na to, co bylo kolem Německa a Japonska v oné době způsobeno a spácháno. John V. Denson, právník a okresní soudce v USA, v této studii popisuje metody, jimiž vlády USA své války od roku 1846 deklarovaly jako tažení za mír, svobodu, humanitu a demokracii, a přesto je často inscenovaly jako intrikánské hry. Odhaluje příčiny válek, válečné motivy a válečné cíle USA, které se stále více podobaly spíše rozšiřování americké nadvlády a ekonomických výhod než angažovanosti za lidská práva, demokracii a mír. Stěží přitom šlo o ideály. Šlo téměř vždy o zájmy.
Na stiahnutie
7,45 €

dostupné aj ako:

Beskydský bundáš


Beskydský bundáš přináší střípek dávné historie Valašska. Všestranný spisovatel Jozef Šurkovský (*1979) v této knize nejenom že zachytil někdejší život bačů na salaších v Beskydech a na Valašsku, ale hlavně zde oživil téma beskydského bundáše, pasteveckého psa, který bohužel již vyhynul. Tento pastevecký pes o výjimečných vlastnostech, který se proháněl po pastvinách a loukách Beskyd, byl ještě v minulém století nenahraditelným pomocníkem zdejších pastevců. Jeho jedinečnost přiměla také kynology, aby jej zařadili do seznamu „Česká národní plemena psů“ (pozn. dříve „Československá národní plemena psů“). V průběhu času se však na beskydského bundáše malinko zapomnělo, což je velká škoda. A kdo ví? Možná tato kniha přispěje jednou také tomu, aby se beskydský bundáš znovu objevil na rozlehlých, krásných, voňavých pastvinách našeho Valašska.
Na stiahnutie
3,50 €

Ako Francúzi vymysleli lásku


Všetci vieme, čo je francúzsky bozk aj francúzska galantnosť, ani ménage a trois či rendezvous iste netreba prekladať – a už vôbec nie amour. Francúzi milujú lásku! Láska je súčasťou ich národnej identity rovnako ako dobré víno, syry a móda. Majú ju jednoducho v krvi. Uznávaná autorka Marilyn Yalom ide vo svojej knihe Ako Francúzi vymysleli lásku po stopách lásky od stredoveku až po dnešok a skúma našu posadnutosť týmto romantickým citom prostredníctvom najvýznamnejších literárnych diel – od trubadúrskych vyznaní cez Molierovu komiku, slávneho Cyrana z Bergeracu, existenciálne prežívanie v podaní Jeana-Paula Sartra a Simone de Beauvoir, škandalóznu Marguerite Durasovú až po súčasné provokatívne romány. Ak aj Francúzi lásku priamo nevynašli, Marilyn Yalom fundovane a s humorom dokazuje, že literatúrou a kultúrou výrazne ovplyvnili jej dnešnú podobu.
Na stiahnutie
13,90 €

dostupné aj ako:

Kolaps


Jared Diamond vo svojom bestselleri Osudy ľudských spoločností skúmal, ako a prečo západné civilizácie vyvinuli technológie a spôsoby, ktoré im umožnili ovládnuť väčšinu sveta. Vo voľnom pokračovaní knihy skúma druhú stranu rovnice: Čo spôsobilo, že sa niektoré z veľkých civilizácií minulosti zrútili, a čo sa z ich osudov môžeme naučiť? Prostredníctvom série fascinujúcich historicko-kultúrnych príbehov Diamond aj teraz rozvíja komplexnú globálnu tézu. Od polynézskych kultúr na Veľkonočnom ostrove cez prekvitajúce americké civilizácie Anasaziov a Mayov až po kolóniu Vikingov v Grónsku sleduje základný vzorec katastrofy. Poškodenie životného prostredia, zmena klímy, rýchly rast populácie a nerozumné politické rozhodnutia boli faktormi zániku týchto spoločností, ale iné spoločnosti našli riešenia a pretrvali. Podobným problémom čelíme aj dnes a už priniesli katastrofu Rwande a Haiti, hoci Čína a Austrália sa snažia vyrovnať sa s nimi inovatívnymi spôsobmi. Ako dokumentuje kniha, napriek zdanlivo nevyčerpateľnému bohatstvu našej spoločnosti a jej politickej moci sa problémy objavujú aj na miestach, ktoré by mali byť voči nim odolné. Brilantná, poučná a nesmierne pútavá kniha Kolaps je predurčená zaujať miesto jednej zo základných kníh našej doby a nastoliť naliehavú otázku: Ako sa náš svet môže vyhnúť ekologickej samovražde?
Na stiahnutie
16,90 €

dostupné aj ako:

Červený hladomor


V rokoch 1932 – 1933 zomreli takmer štyri milióny Ukrajincov, ktorých nechal vtedajší režim vyhladovať. Hladomor však predstavoval len polovicu príbehu. V čase, keď na vidieku umierali roľníci, zároveň sovietska tajná polícia zaútočila aj na ukrajinské intelektuálne a politické elity. Kým sa hlad šíril, rozbehla sa ohováračská kampaň a represie namierené proti ukrajinským intelektuálom, profesorom, kurátorom v múzeách, spisovateľom, výtvarníkom, duchovným, teológom, štátnym zamestnancom a úradníkom. Novinárka a spisovateľka Anne Applebaum detailne opisuje, ako sa to vôbec mohlo stať, kto bol za túto tragédiu zodpovedný a aké mala následky. Informácie čerpá z množstva archívnych materiálov a zo spomienok preživších, ale aj z prác ukrajinských vedcov. Ponúka svedectvá tých, ktorí prežili, a vykresľuje, čo dokážu ľudské bytosti, keď ich hlad privedie k šialenstvu. Ukazuje, ako nemilosrdne sovietsky štát využíval propagandu, aby poštval susedov proti sebe a vyhladil údajné protirevolučné živly. Po hladomore nasledoval útok na ukrajinské kultúrne a politické vedenie. Sovietsky zväz zároveň poprel, že k hladomoru vôbec niekedy došlo. Sovietske orgány boli rozhodnuté, že Ukrajina by sa mala vzdať svojich národných ašpirácií a mala by byť pochovaná aj skutočná história krajiny spolu s miliónmi obetí. Kniha Červený hladomor je tragickou stigmou v dejinách dvadsiateho storočia, ale aj spomienkou na tých, ktorí sa stali terčom Stalinovho cieleného štátneho teroru.
Na stiahnutie
16,90 €

dostupné aj ako:

Přepište dějiny potřetí


Oblíbený podcast potřetí v knižní podobě! Proč se neustále vracíme k Mnichovu 1938 jako k traumatu a hýčkáme si pocit, že jsme byli zrazeni? Jak vnímáme historické osobnosti a proč nám například z paměti vypadl F. L. Rieger, který stál u většiny kroků české politiky 19. století? Kdo byli skuteční vítězové února 1948 a jaké byly další osudy těch, kteří se ocitli na vrcholu moci? A jaké dopady mělo krátké období vlády Michaila Gorbačova na život v Československu? Autoři Přepište dějiny potřetí se tentokrát podívají na zoubek zapomenutým či „přepsaným“ osobnostem našich dějin, jako jsou Alois Rašín nebo Antonín Švehla, a událostem Mnichova 1938 a února 1948, kterým budou věnovány samostatné bloky. V knize nebude chybět ani pohled na Východ a česko-ruské vztahy, stejně jako téma hranic a našich sousedů. A protože kniha vychází v roce výměny na Pražském hradě, závěr bude věnován všem našim dosavadním prezidentům. Spíše než na jejich zevrubné životopisy se však autoři zaměří na výkon jejich prezidentského úřadu, a to pěkně od T. G. Masaryka až po Miloše Zemana. To všechno ve více než třiceti kapitolách.
Na stiahnutie
22,10 €

dostupné aj ako:

Sezóna požárů


Na horských vrcholech řídce osídleného severoamerického Západu dodnes funguje síť požárních hlásek sloužících k včasnému odhalení požárů. Autor knihy se každoročně vrací na třítisícový Apache Peak na jihu Nového Mexika, aby tam od dubna do srpna strážil horskou a pouštní krajinu pod sebou - jedná se o oblast, kde dochází k vůbec nejčastějšímu výskytu suchých bouří na území Spojených států. Kniha nabízí zasvěcený pohled na problematiku požárů, včetně historických a společenských souvislostí. Vysvětluje, v čem spočívá přirozená ekologická funkce ohně, a ukazuje, jak v současnosti dochází k přehodnocování přístupu k boji proti tomuto živlu. Především je ale poetickým vyprávěním o životě uprostřed neprostupných lesů a horských štítů, o přírodě a o samotě. Autor tak vědomě navazuje na řadu svých slavných předchůdců, spisovatelů a současně příležitostných požárních hláskařů, mimo jiné beatniků Garyho Snydera a Jacka Kerouaca, kteří v osamění na horských vrcholcích naslouchali múzám, ale i svým vnitřním běsům a strachu.
Na stiahnutie
10,49 €

dostupné aj ako:

Národné jedlá


Nová kniha autorky úspešného Umenia sovietskej kuchyne je brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. „S nástupom a dominanciou globalizácie,“ vysvetľuje Anya v úvode, „sa národy a nacionalizmus javia zastaralejšie a zároveň dôležitejšie a relevantnejšie ako kedykoľvek predtým.“ A neexistuje lepšia prizma, cez ktorú by sme to mohli vidieť, ako jedlo. Vydáva sa pátrať po pravde, ktorá sa skrýva za večným klišé „sme to, čo jeme“, a to do veľkých gastronomických centier Paríža, Neapola, Tokia, Sevilly, Oaxacy a Istanbulu – so záverečnou zastávkou pri ukrajinskom boršči. V Paríži zisťuje prekvapujúci nezáujem o tradičné francúzske pot-au-feu, pričom francúzski gurmáni uprednostňujú novšie, trendovejšie medzinárodné kuchyne; v Neapole skúma skromné a nesprávne chápané začiatky pizze; v Tokiu ju prekvapí uprednostňovanie ramenu pred tradičným gohanom a konbinizácia spoločnosti; v Seville odhaľuje náboženské dôsledky jamónu a vznik tapas; v Oaxace rozpletá komplikované prelínanie domorodého a európskeho a opätovné presadenie kukurice; a nakoniec ju čaká komplikované dedičstvo multikulturalizmu v Istanbule. Anya sa zaoberá týmito ikonickými jedlami svojím zvedavým pohľadom a nezameniteľným vtipom, keď sa rozpráva s kuchármi, remeselníkmi, vedcami, politickými aktivistami a úplne cudzími ľuďmi, pričom sa snaží pochopiť, čo predstavuje „národnú“ kultúru jedla. V knihe odhaľuje a prehodnocuje fascinujúcu úlohu, ktorú jedlo zohráva pri vytváraní kultúrneho dedičstva – s tým, ako sa mení politická a sociálna identita národa, mení sa aj jeho chuť.
Na stiahnutie
10,90 €

dostupné aj ako:

Povojnová Európa


V roku 1945 bola Európa na kolenách. Veľkú časť kontinentu ťažko postihli vojnové operácie, masové vraždenie, bombardovanie a celkový chaos. Takmer celá východná Európa sa dostala pod sovietsku nadvládu, a jednu tyraniu vystriedala druhá. Dnes už Sovietsky zväz neexistuje a čoraz viac štátov hraničiacich s Ruskou federáciou si vyberá demokratickú cestu a členstvo v Európskej únii. Rusko sa zo všetkých síl snaží tento vývoj zvrátiť, čoho dôkazom je aj jeho vojenská agresia na Ukrajine. Kniha však rozpráva o vývoji na celom kontinente, o protichodných skúsenostiach obyvateľov východnej a západnej Európy. Dozvieme sa v nej i o občianskej vojne v Grécku, škandinávskej sociálnej demokracii, problémoch dvojjazyčného Belgicka či krvavých akciách severoírskej IRA alebo baskických separatistov. Druhé slovenské vydanie majstrovského diela o dejinách Európy v rokoch 1945 – 2005 zachytáva zložitý a strhujúci príbeh o tom, ako sme sa dostali až sem.
Na stiahnutie
24,49 €

dostupné aj ako: