! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Dennett


Počnúc Platónom si filozofi kladú otázku, ako je možné poznanie. Ako poznávame vonkajší svet objektov a udalostí? Ako poznávame vnútorný svet myšlienok, presvedčení, pocitov a nálad a ako tieto dva svety spolu súvisia? Tradičná filozofia vytvorila p ojem vedomia a metódu jeho skúmania introspekciu, pomocou ktorej hľadala odpovede na Platónove otázky. DANIEL C. DENNETT (1942), jeden zo zakladateľov súčasnej filozofie mysle, prišiel začiatkom sedemdesiatych rokov minulého storočia s myšlienkou , že táto cesta nikam nevedie. Podľa neho treba začať inými otázkami: Čím by sa na seba mali podobať veci, ktorým pripisujeme presvedčenia, myšlienky, pocity alebo nálady? Myslia zvieratá? Budú stroje niekedy myslieť? Akú vnútornú stavbu by mal mať biologický organizmus alebo stroj, o ktorom by sme mali dôvod myslieť si, že myslí? Pri hľadaní odpovedí na tieto otázky vytvára Dennett prekvapujúce metafory, modely a príbehy a pomocou nich objasňuje, ako mohla evolúcia vytvoriť taký zázračný svet, aký predstavuje vnútorný svet ľudskej mysle.
Vypredané
3,13 € 3,29 €

Habermas


Jürgen Habermas (1929), jeden z najuniverzálnejších a najvplyvnejších filozofov dvadsiateho storočia. Svojím dielom ovplyvnil nielen súčasnú filozofiu, ale aj sociálne vedy, politológiu, právo a ekonómiu. Je spolutvorcom koncepcie moderných sociálnych demokracií a jeho obsiahla tvorba sa sústreďuje predovšetkým na problémy slobodnej komunikácie a racionality ako základov modernej spoločnosti a jej riadenia. Je významným kritikom sociálnych vied, v ktorých vidí dôležitý zdroj spoločenských a politických kríz modernity. Kniha Leslieho Howa šírkou záberu a zrozumiteľnosťou výkladu nemá zatiaľ v slovenskom ani v českom jazyku obdobu. Autor sa v nej venuje najmä tým myšlienkam J. Habermasa, ktoré významným spôsobom ovplyvnili súčasnú filozofiu, sociológiu a politické vedy. Týkajú sa kritiky poznania a poznávacieho subjektu v klasickom filozofickom a vedeckom myslení, vývoja teórie diskurzívnej etiky, jej úlohy pri zdôvodňovaní sociálneho konania a inštitúcií, aj Habermasovej reakcie na súčasnú kritiku modernity a osvietenského projektu. Tento text je určený predovšetkým tým, ktorí sa usilujú pochopiť zmysel Habermasovho diela a jeho vplyv na súčasné myslenie.
Vypredané
3,13 € 3,29 €

Descartes


René Descartes (1596 – 1650) zmenil našu predstavu o svete. Bol to vizionársky mysliteľ a ako prvý prišiel s myšlienkou vysvetľovania všetkých fyzikálnych zmien pomocou niekoľkých základných zákonov. Použil túto významnú predstavu na neuveriteľne široké spektrum javov, od astronómie až po anatómiu. Brúsil šošovky, pozoroval hviezdy, pitval mŕtvoly, experimentoval s magnetmi a čítal, premýšľal a písal, v snahe spojiť naše poznanie do jednotného celku. Jeho filozofický odkaz nastoľuje problémy a riešenia, ktoré sú aktuálne aj dnes, napriek nekonečným námietkam alebo azda práve vďaka nim.Táto kniha prináša stručný, precízny a zrozumiteľný prehľad najdôležitejších Descartových myšlienok. Od skúmania jeho metafyzických východísk prechádza k analýze a kritike jednotlivých karteziánskych rozpracovaní fyziky, psychológie, či argumentov o existencii Boha.
Vypredané
3,13 € 3,29 €

Locke


John Locke, George Berkeley a David Hume – to sú tri najvýznamnejšie vrcholy britskej empiristickej filozofie. Bol to práve JOHN LOCKE (1632 – 1704), koho možno označiť za duchovného otca novovekého empiricizmu. Podľa Locka celé poznanie vychádza zo skúsenosti a svojím programom jasnej, zrozumiteľnej a overiteľnej filozofie, ktorá kládla najväčší dôraz na uspokojivú teóriu poznania, vystupoval proti scholastickej špekulatívnej metafyzike, ale aj proti vznikajúcej karteziánskej racionalistickej línii. Locke žil v dobe významných spoločensko-politických premien, na ktorých sa aj významne podieľal. Svojou politickou filozofiou zdôvodnil pád absolutistickej monarchie v Británii a postavil sa za náboženskú toleranciu a uplatňovanie liberálnych princípov založených na individuálnej slobode v spoločnosti. Lockova filozofia je míľnikom v dejinách filozofického a politického myslenia. Na jeho epistemológiu a ontológiu viac či menej kriticky nadväzuje ako empiristická, tak aj racionalistická tradícia. Jeho politické liberálne názory sú zase pevným pilierom moderných západných demokracií.
Vypredané
3,13 € 3,29 €

Eco


UMBERTO ECO (1932), filozof, literárny kritik, historik a spisovateľ. Je profesorom semiotiky na univerzite v Bologni. V jeho rozsiahlej bibliografii sa vyskytujú diela teoretické Otvorené dielo, Pojednanie o obecnej semiotike, Chýbajúca štruktúra, Hladanie dokonalého jazyka, aj populárne eseje Babylonsky rozhovor, Cestovanie v hyperrealite. Ako takmer päťdesiatročný vydal Eco svoj prvý román Meno ruže, ktorý sa stal medzinárodným bestselerom, po ňom nasledovali ďalšie romány prekladané do desiatok jazykov sveta: Foucaultovo kyvadlo, Ostrov včerajšieho dňa, Baudolino. Centrálnou témou Ecových teoretických prác je vzťah medzi textom a čitateľom, a spôsob, akým sa v tomto vzťahu tvorí význam. Táto kniha uvádza čitateľa do teoretických základov Ecových prác, ktoré oscilujú v priestore medzi semiotikou a teóriou utvárania znakov a populárnymi článkami pre rôzne časopisy.
Vypredané
3,13 € 3,29 €

Akvinský


Tomáš Akvinský (1225-1274), dominikánsky kňaz a filozof, žil a tvoril v čase, kedy prvé kontakty s Aristotelovým dielom v latinských prekladoch začínajú otriasať základmi tradičnej európskej vzdelanosti a problematizovať vzťah medzi náboženskou vierou a rozumom. Tomášovo dielo vytvorilo základ pre spojenie biblickej tradície a gréckej racionality a je jedným z míľnikov dejín európskeho myslenia.
Vypredané
3,13 € 3,29 €

Lacná kniha Teorie hmoty (-70%)


O vnútornom smiechu, rozdvojení mysle a strednom osude. Filmový režisér, maliar, vedúci katedry dokumentárnej tvorby FAMU predstavuje v knihe svoje životné názory i tvorivé metódy.
Vypredané
2,79 € 9,31 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha O mystickej intuícii (-70%)


Čitateľom sa dostáva do rúk druhý zväzok edície Slovanská knižnica. Jej projekt vznikol so zámerom oboznámiť slovenskú verejnosť aspoň s niektorými zrelými plodmi bohatého duchovného dedičstva, pochádzajúceho z nášho slovanského kultúrneho priestoru, ktoré majú priamy vzťah k Slovensku. Preto autori siahli po diele vynikajúceho predstaviteľa ruskej filozofickej školy a azda najväčšej postavy slovanskej filozofie vôbec, Nikolaja Onufrijeviča Losského, ktorý svojho času ovplyvnil jednu generáciu mladej slovenskej inteligencie. Autori veria,že jeho myslenie skrýva i dnes mnohé užitočné impulzy a inšpirácie a bude obohatením pre tých, ktorí túžia pestovať múdrosť a kritický svetonázor.
Vypredané
2,36 € 7,87 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Cesta k lidství (-70%)


Kniha vznikla jako přepis rozhlasových relací v Canadien Broadcasting Corporation (CBC) z roku 1998. Zakladatel komunitního hnutí Archa, společenství lidí, kteří sdílejí život spolu s handicapovanými, polemizuje ve svých úvahách s egoistickými a na výkon zaměřenými tendencemi moderních společností. Proti Sartrově myšlence, že "láska jedné svobodné bytosti pouze okrádá o svobodu jinou bytost", představuje Vanier cestu k opravdové svobodě na základě víry ve společenství a ve službu druhým. Na příkladech lidí, které Vanier potkal na svých cestách, a především ve svých komunitách, ukazuje, jak se lze uzdravit z egoismu a uzavřenosti.
Vypredané
3,31 € 11,04 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Otázky naší doby (-70%)


Kniha významného francouzského katolického filozofa obsahuje krátká pojednání na různá aktuální témata z oblasti filozofie, teologie, biblické kritiky nebo přírodních věd.
Vypredané
6,98 € 23,26 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha DION CHRYSOSTOMOS-O VYTV.UMENI (-70%)


Kniha seznamuje s dílem a životem Dióna Chrysostoma (Zlatoústého). Dión byl představitelem tzv. „druhé (či nové) sofistiky“, hnutí nájemných rétorů, učitelů a potulných filosofů, kteří se pokoušeli v kulturně politickém prostoru Římské říše oživit formální postupy attické rétoriky klasické doby. Text je srozumitelným a obohaceným překladem původního pramenu. Analyzuje Diónovu řeč na pozadí antických teorií rétorické „techné“, přičemž se zaměřuje na její uspořádání „dispositio“ a způsob argumentace „inventio“, vědomě pomíjí aspekt stylistický. Nechybí zasvěcená interpretace z hlediska obecně kulturního, filosofického a teologického.
Vypredané
1,64 € 5,46 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Fenomenologická interpretace Kantovy (-50%)


Kniha představuje text Heideggerovy přednášky ze zimního semestru 1927/28. Heidegger v ní navazuje na svoje stěžejní dílo Bytí a čas, uveřejněné právě v roce 1927 a provádí výzkum, kterým nahrazuje nikdy nenapsané dokončení Bytí a čas, jež mělo nést název Čas a bytí. Podává podrobný výklad smyslu Kantovy kritické filosofie, analyzuje Kantův pojem subjektivity a snaží se předvést, jak by bylo možné uskutečnit ambiciózní záměr nově založit metafyziku jako vědu, a to nikoli na filosofické teorii logu, nýbrž na původním porozumění času a časovosti.
Vypredané
8,89 € 17,77 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Etymologie XII. (-90%)


Latinsko-české vydání základní středověké encyklopedie vědění, zahrnující témata od svobodných umění přes antropologii a přírodovědu až po theologii. Dvanáctá kniha shrnuje základní poznatky starověkých a raně středověkých přírodovědců o čtvernožcích, plazech, ptácích a hmyzu. Překlad, poznámky, úvodní studie J. Fuksová.
Vypredané
1,21 € 12,13 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Esej o nové teorii vidění (-90%)


Na první pohled kontroverzní Berkeleyův metafyzický immaterialismus si vystačí bez pojmu hmoty. Můžeme se ptát s Kantem: a co vnější svět? Neuvrhne nás immaterialismus do solipsismu? Odpověď nalezneme (na rozdíl od velkého Kritika) v Eseji o nové teorii vidění, která je nejen aplikací metafyziky Principů na oblast zrakového vnímání, ale především důležitým příspěvkem k optice 18. století a úspěšným doplněním Descartovy geometricky orientované Dioptriky. Teprve s Berkeleym se optika odpoutala od geometrie a ustavila se jako samostatná věda o zraku.
Vypredané
0,90 € 9,01 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Dokonalý člověk a jeho svět v zrcadle islámské mystiky (-90%)


Koncept dokonalého člověka nesporně patří k jednomu z nejpodstatnějších a nejproduktivnějších témat islámské mystiky (súfismu). Jeho odraz nacházíme na stránkách spisů mnoha významných súfijských učenců. Svou pozornost mu věnoval rovněž vrcholný představitel tzv. filozofického súfismu, šajch Muhjiddín ibn ´Arabí. Pro zcela mimořádný vliv jeho myšlení jej často přezdívali čestným titulem i aš-Šajch al-akbar /i (Největší mistr). Dokonalý člověk byl pro Ibn ´Arabího mostem mezi Stvořením a jeho Stvořitelem. Kniha i Dokonalý člověk a jeho svět v zrcadle islámské mystiky /i představuje na pozadí jednoho z menších Ibn ´Arabího pojednání nazvaného i Úradky Boží pro nápravu lidského království /i klíčová témata a tendence, které se k bytí dokonalého člověka váží.
Vypredané
0,98 € 9,82 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Umění a čas II (-90%)


Stati k filosofické problematice umění.
Vypredané
1,73 € 17,30 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Hestia a Hermés (-90%)


Soubor statí předního francouzského hellénisty, věnovaných náboženství, filosofii, umění a politice, podává všestranný obraz řeckého myšlení a mentality.
Vypredané
1,17 € 11,66 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Umění a čas I (-90%)


Svazek zahrnuje Patočkovy studie tematizující trojí povahu filosofické meditace soustředěné k uměleckému dílu: ve vztahu k širšímu celku vzdělanosti, ve vtahu k mýtu, ve vztahu k problému otevírajícího se smyslu, resp. pohybu lidské existence (prolomení do svobody jako otevřenosti).
Vypredané
1,73 € 17,30 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Devět kázání o stvoření světa (-90%)


Řeckočeské vydání souboru devíti homilií, v nichž jejich autor, kappadocký theolog Basil z Caesareje, podává výklad starozákonního vyprávění o stvoření světa, obsaženého v první kapitole knihy Genesis. Jeho interpretace je vedena myšlenkou, že stvoření
Vypredané
1,50 € 14,95 €

dostupné aj ako:


Filozofická literatúra obsahuje široký výber kníh a diel, ktoré vás zavedú do sveta myslenia, poznania a existencie. Knihy o filozofii podnecujú hlboké uvažovanie o základných otázkach ľudskej skúsenosti a prinášajú významné myšlienky a teórie od svetoznámych filozofov.

V kategórii Filozofia nájdete diela od najznámejších filozofov, ako je Platón, Aristoteles, Immanuel Kant či Friedrich Nietzsche. Ich myšlienky a teórie formovali filozofické disciplíny ako etika, metafyzika, politika a ďalšie.

Nájdete tu knihy, ktoré sa zaoberajú otázkami o podstate poznania, morálky a ľudskej existencie. 

Okrem svetových autorov sa môžete tiež zoznámiť so slovenskými filozofmi, ako je Martin Heidegger a Miroslav Marcelli, ktorí prispeli k rozvoju filozofických myšlienok a teórií.

Objavte rozmanitosť prístupov a perspektív, ktoré vám pomôžu hlbšie porozumieť mysleniu, existencii a spoločnosti.