Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


České děti a mládež jako čtenáři 2017


Jaký vztah mají dnešní děti a mládež ke knihám a čtení? Co dělají děti ve svém volném čase? Jak často využívají internet a nová média? Došlo v posledních pěti letech v Česku k nějakým podstatným změnám? Kniha přináší výsledky opakovaného reprezentativního výzkumu čtenářství u dětí ve věku od šesti do čtrnácti let a mládeže ve věku mezi patnácti až devatenácti lety, který realizoval Knihovnický institut Národní knihovny České republiky, a uvádí ho do souvislosti s výzkumem, který proběhl v letech 2013 a 2014. Průzkum byl zaměřen nejen na vztah dětí k četbě, ale i na to, jaký mají názor na knihy děti, které se teprve učí číst, a jejich rodiče. Nově získaná data umožnila prokázat vazbu mezi úrovní čtenářství a školním prospěchem. Pozornost byla také věnována doporučené či povinné školní četbě a jejímu vlivu na dětské čtenářství. Nově byla do výzkumu zařazena věková kategorie patnáct až devatenáct let. Kniha se také podrobně věnuje tomu, jaký mají děti a jejich rodiče vztah ke školním a veřejným knihovnám a jak jsou spokojeni se službami těchto institucí.
Vypredané
11,12 € 11,70 €

Ikigai, Wabi Sabi & Other Japanese Words to Live By


Japanese linguistic expression and philosophy are deeply interwoven, to the extent that almost every word holds a mine of cultural meaning. Much as the concepts of hygge , lykke and lagom have changed the lives of Western readers, this book aims to introduc e and explain some of the compelling themes and philosophies that underpin the complex and fascinating Japanese language. This captivating cornucopia features Japanese words and phrases that convey the culture, philosophy and experience, both ancient and m odern. Discover the centrality of wa , or `harmony', in societal relations, and learn about the emphasis on aesthetics and beauty through words like myo (akin to the mysterious spirit that imbues true beauty), yugen (which refers to subtlety), and shibui (encompassing epitomising simplicity).
Vypredané
12,83 € 13,50 €

Bohuslav Tablic / Poezye


Edícia štyroch zväzkov Poezyí Bohuslava Tablica je z aspektu slovenskej textológie i literárnej histórie jedinečným edičným počinom, ktorým splácame dlh voči jednému zo zakladateľov modernej sloven­skej poézie a zároveň zapĺňame biele miesto na mape sprístupňovania textov autorov slovenskej literatúry tvoriacich na prelome 18. a 19. storočia. Po publikovaní niekoľkých básnických textov v rôznych antológiách ide o prvú komplexnú printovú podobu Tablicových zbierok od ich prvého vydania z rokov 1806 -1812. Pri príležitosti 250. výročia básnikovho narodenia Lenka Rišková pripomína, že cieľom edície je v prvom rade tlačené sprístupnenie Tablicovej básnickej produkcie. Odkrýva genézu rozličných povrchných a opakujúcich sa negatívnych súdov, ktoré sa desaťročiami zakonzervovali v slovenskej literárnej histórii ako interpretačné klišé. Na viacerých miestach sugeruje potrebu narušiť pretrvávajúce didakticko-osvetové stereotypy vnímania slovenskej literatúry 19. storočia.
Vypredané
16,15 € 17,00 €

Kritika umeleckého prekladu na Slovensku včera a dnes


Kritika umeleckého prekladu sa už od vzniku translatológie ako vedy v sedemdesiatych rokoch minulého storočia považuje za najmenej rozvinutú súčasť aplikovanej translatológie a niektorí autori ju považujú za prakticky neexistujúcu. Aj napriek týmto výhradám sa však kritika prekladu umeleckých textov objavuje v rôznych úzko špecializovaných časopisoch a pred štyrmi rokmi vznikol tiež časopis s názvom Kritika prekladu. Téme sa venujeme z rôznych dôvodov. Jednak sme sa kritikou prekladu zaoberali už v bakalárskom, resp. magisterskom štúdiu, a jednak sme dospeli k názoru, že kým ostatná translatológia už nadobro nie je postavená najmä na lingvistike a hovorí sa o post-translatológii kritika prekladu akoby sa v čase výrazne nemenila. Ďalej sme zistili, že na Slovensku neexistuje ucelená publikácia o kritike prekladu, no čiastočne sa jej venovali mnohí autori. Preto sme sa rozhodli zaplniť biele miesto v slovenskej translatológii a ponúknuť komplexný obraz nielen o myslení o kritike prekladu či už v slovenskom alebo v zahraničnom kontexte ale aj o tom, ako kritika umeleckého prekladu v praxi vyzerá v rokoch samostatnosti 1993 2017. V teoretickej časti monografie sme sa pokúsili nájsť ciele a dôvody kritiky prekladu v minulosti, potom sa zamerať na súčasné ciele umeleckej kritiky prekladu a na teoretické postuláty v čo najširšom zmysle slova v rámci myšlienky postpozitivizmu. V praktickej časti sme sa zamerali na kvalitatívny a kvantitatívny výskum kritík prekladu v slovenských časopisoch. Veríme, že náš výskum poskytne cenné informácie o súčasnom stave kritiky prekladu a podnieti diskusiu o jej ďalšom smerovaní.
Vypredané
9,88 € 10,40 €

Jazykovedné štúdie XXXIV


Kniha sa zaoberá skúmaním vývinu kodifikácií spisovnej slovenčiny a ustaľovania jej noriem od začiatku 30. rokov 20. storočia po začiatok druhého desaťročia 21. storočia v Pravidlách slovenského pravopisu, ktoré boli publikované v rokoch 1931, 1940, 1953 ( 1971), 1991 ( 2013) a v neschválenom návrhu Pravidiel slovenského pravopisu z roku 1939. Téma knihy je analyzovaná v kontexte dobových jazykových, spoločenských, kultúrnych a politických udalostí. Tretia, ústredná, kapitola knihy predstavuje opis pravopisných a jazykových (hláskoslovných, tvaroslovných a slovotvorných) pravidiel a vysvetľujú sa v nej zmeny, ku ktorým došlo v jednotlivých pravopisných príručkách. Na analyzované pravopisné a jazykové pravidlá sa nazerá aj s ohľadom na najnovšie poznatky spracované v prvých troch zväzkoch Slovníka súčasného slovenského jazyka (2006, 2011, 2015) a Slovenského národného korpusu.
Vypredané
11,88 € 12,50 €

Axiologický výskum slovanských jazykov


Kolektívna monografia je výsledkom dvojročnej spoločnej práce medzinárodného kolektívu vedcov z Ruska, Bulharska a Slovenska na tému Lingvistická a etnokultúrna dynamika tradičných i netradičných pamiatok v slovanskom svete.
Vypredané
9,03 € 9,50 €

Mi fán terem? - Magyar szólások eredete


Ha úgy keresünk valamit, hogy átkutatjuk érte minden holminkat, azt mondjuk: tűvé tesszük érte a lakást. Ha egész városrészeket bejárt valaki, mondhatjuk rá: nyakába vette a várost. Mind olyan kifejezések, amelyeket lépten-nyomon használunk, és amelyeknek pontosan tudjuk a jelentését, de arra a kérdésre már nemigen tudnánk felelni, hogyan jutottak ezek a szókapcsolatok közkeletű, átvitt jelentésükhöz. Mindezek megismerésében nyújt segítséget O. Nagy Gábor könyve.
Vypredané
6,75 € 7,10 €

Lacná kniha Svetozár Hurban Vajanský


Kolektívna monografia Svetozár Hurban Vajanský. Na rozhraní umenia a ideológie prináša analytický pohľad na rozsiahle dielo a činnosť Svetozára Hurbana Vajanského. Ide o jednu z tých postáv našich dejín, ktorá vyvoláva rozporuplné reakcie, a je to vlastne práve táto rozporuplnosť, čo predstavuje jeho špecifickú hodnotu pre našu kultúru. Hovoriť o Vajanskom totiž neznamená hovoriť len o minulosti, znamená to reflektovať pretrvávajúce mentálne kultúrne schémy. Je preto dôležité vyrovnávať sa s jeho pôsobením a hovoriť o ňom objektívne a v kontexte, bez ohľadu na to , že dospejeme aj k nelichotivým záverom. Každá kultúra je povinná vyrovnávať sa aj so svojimi ambivalentnými postavami, pomenovať objektívne aj ich problémové črty, neupadať do ich slepého adorovania a prostredníctvom ich zlyhaní diagnostikovať aj svoje súčasné problémy. A práve k tejto kultúrnej sebareflexii chce prispieť aj táto monografia.Na rozhraní umenia a ideológie, ktorá nie je určená len odbornej verejnosti, ale i širšej kultúrnej obci.
Vypredané
0,45 € 8,90 €

dostupné aj ako:

Predhistória spisovnej slovenčiny


Autor v tejto publikácii zasadzuje svoje štúdie do prekvapujúcich súvislostí a väzieb. Neraz si všíma veci, ktoré si dovtedy nikto nevšimol a kladie otázky, ktoré neprišli na um iným znalcom vnútorných či vonkajších dejín slovenského jazyka a kultúry. Usiluje sa autenticky pochopiť tie najkomplikovanejšie a najcitlivejšie miesta našej jazykovokultúrnej histórie, pričom nemilosrdne odhaľuje mytologizujúce inhibície niektorých ortodoxných výkladov. Vybrané state Ľubomíra Ďuroviča analyzujú obdobie vývinu od Veľkej Moravy až po súčasnosť osvetlením aj konfesionálnych, ideologických, cirkevno-právnych a politických faktorov, bez ktorých by sa mnohé otázky a problémy spojené s naším komplikovaným smerovaním k jednotnému slovenskému spisovnému jazyku jednoducho nedali pochopiť.
Vypredané
12,83 € 13,50 €

Slovo Pánovo zostáva naveky


Publikácia prináša dvanásť ukážok kázňovej prózy autorov, ktorí formovali tvár modernej slovenskej literatúry. Pre celistvosť jej obrazu je dôležité poznať aj kázňovú tvorbu. Lebo tá vplýva na estetické prežívanie širšieho okruhu recipientov, nastoľovala nadčasové otázky, ako sú zmysel ľudského života, miesto jednotlivca v spoločnosti jeho vzťah k priateľom, k rodine a jeho súkromný život, a sústreďovala pozornosť na pálčivé problémy doby.
Vypredané
9,03 € 9,50 €

Literary Landscapes


The anticipated follow-up to the book lovers' favorite, Literary Wonderlands, LITERARY LANDSCAPES delves deep into the geography, location, and terrain of our best-loved literary works and looks at how setting and environmental attributes influence storytelling, character, and our emotional response as readers. Fully illustrated with hundreds of full-color images throughout. Some stories couldn't happen just anywhere. As is the case with all great literature, the setting, scenery, and landscape are as central to the tale as any character, and just as easily recognized. LITERARY LANDSCAPES brings together more than 50 literary worlds and examines how their description is intrinsic to the stories that unfold within their borders. Follow Leopold Bloom's footsteps around Dublin. Hear the music of the Mississippi River steamboats that set the score for Huckleberry Finn. Experience the rugged bleakness of New Foundland in Annie Proulx's The Shipping News or the soft Neapolitan breezes in My Brilliant Friend. The landscapes of enduring fictional characters and literary legends are vividly brought to life, evoking all the sights and sounds of the original works. LITERARY LANDSCAPES will transport you to the fictions greatest lands and allow you to connect to the story and the author's intent in a whole new way.
Vypredané
33,20 € 34,95 €

Babel


If you were to master the twenty languages discussed in Babel, you could talk with three quarters of the world's population. But what makes these languages stand out amid the world's estimated 6,500 tongues?Gaston Dorren delves deep into the linguistic oddities and extraordinary stories of these diverse lingua francas, tracing their origins and their sometimes bloody rise to greatness. He deciphers their bewildering array of scripts, presents the gems and gaps in their vocabularies and charts their coinages and loans. He even explains how their grammars order their speakers' worldview. Combining linguistics and cultural history, Babel takes us on an intriguing tour of the world, addressing such questions as how tiny Portugal spawned a major world language and Holland didn't, why Japanese women talk differently from men, what it means for Russian to be 'related' to English, and how non-alphabetic scripts, such as those of India and China, do the same job as our 26 letters. Not to mention the conundrums of why Vietnamese has four forms for 'I', or how Tamil pronouns keep humans and deities apart. Babel will change the way you look at the world and how we all speak.
Vypredané
16,10 € 16,95 €

Svět ve slovech


Z nočního stolku rovnou na bojiště. Ne náhodou si Alexandr Veliký pod polštář schovával Iliadu někde se pro svá velikášská tažení inspirovat musel. A kdyby nebylo tiskařské infrastruktury zavedené Benjaminem Franklinem, boj o americkou nezávislost by vypadal úplně jinak V hodinách češtiny a knižních recenzích čas od času zaznějí velká slova o síle literatury. Jsou však tvrzení o síle slova něčím víc než jen nudnými a nutnými frázemi? Literární historik Martin Puchner se ve svých jedinečných dějinách literatury snaží dokázat, že ano: knihy, eposy a manifesty nepovažuje za pouhé soubory písmenek s nějakým významem a nějakou tradicí, nýbrž je vnímá jako aktéry dějin. Jazyk, slova a literatura proto v jeho vyprávění dokážou dobývat území, formovat národy a definovat kulturu do takové míry, o jaké se klasické literární historii ani nesnilo.
Vypredané
16,92 € 17,81 €

100 českých knih, které si musíte přečíst


To nejlepší a nejdůležitější z české literatury za posledních 100 let! Autor vybral sto knih (za každý rok z let 1918–2017 jednu), které v žádném podobném přehledu nemohou chybět (od autorů jako Hašek, K. Čapek, Šrámek, Vančura, Olbracht, Seifert, Holan, Halas, Nezval, V. Neff, Hrabal, Hrubín, Skácel, Kolář, Škvorecký, Kundera, Lustig, Klíma, Fuks či Havel), ale i knihy kontroverzní, jež do české literatury také patří a dotvářejí portrét určité doby či stylu (od Pujmanové, Fučíka, Říhy či Otčenáška); z posledních zhruba dvaceti let pak vybral knihy oceňované a čtenářsky úspěšné od známých současných spisovatelů (Viewegh, Urban, Hakl, Hájíček, Boučková, Denemarková, Soukupová, Tučková, Šindelka aj.). Najdete tu romány, novely i povídky, básnické sbírky i divadelní hry, zastoupeny jsou i žánry cestopisu, deníků či literatury pro děti a mládež.
Vypredané
15,58 € 16,40 €

Indonesian Phrasebook 7


Indonesian, or Bahasa Indonesia as it's known to the locals, is the official language of the Republic of Indonesia. Indonesian, and its closest relative Malay, both developed from Old Malay, an Austronesian language spoken in the kingdom of Srivijaya on the island of Sumatra. Get More From Your Trip with Easy-to-Find Phrases for Every Travel Situation! Lonely Planet Phrasebooks have been connecting travellers and locals for over a quarter of a century - our phrasebooks and mobile apps cover more than any other publisher! Order the right meal with our menu decoder Never get stuck for words with our 3500-word two-way dictionary We make language easy with shortcuts, key phrases & common Q&As Feel at ease, with essential tips on culture & manners Coverage includes: Basics, Practical, Social, Safe Travel, Food and Sustainable Travel. Lonely Planet gets you to the heart of a place. Our job is to make amazing travel experiences happen. We visit the places we write about each and every edition. We never take freebies for positive coverage, so you can always rely on us to tell it like it is. Authors: Written and researched by Lonely Planet and Laszlo Wagner. About Lonely Planet: Started in 1973, Lonely Planet has become the world's leading travel guide publisher with guidebooks to every destination on the planet, as well as an award-winning website, a suite of mobile and digital travel products, and a dedicated traveller community. Lonely Planet's mission is to enable curious travellers to experience the world and to truly get to the heart of the places they find themselves in.
Vypredané
6,18 € 6,50 €

Lacná kniha Stavebnosť básne (-70%)


Profesor Ján Zambor sa popri pedagogickej a literárnovednej práci venuje aj vlastnej básnickej tvorbe a umeleckému prekladu. V knihe nájdeme všetky oblasti autorovho záujmu. Usiluje sa o čo najkomplexnejšie uchopenie významov a zmyslu diela, venuje sa poézii takých autorov ako Hviezdoslav, Krasko, Válek, Stacho, Mihalkovič, Strážay, J. Buzássy či Andraščík, Laučík, Jurolek, Prokešová a Podracká. Osobitne podnetné sú texty o zvukovom tvarovaní ruskej básne a špecifikách prekladu. Podrobný a nezvyčajne rozsiahly vecný register je do istej miery aj netradičným slovníkom poetiky. Kniha je vhodná pre čitateľov s hlbším záujmom o poéziu a umelecký preklad, ako aj študentov slovenčiny, literárnej vedy a prekladateľstva.
Vypredané
3,60 € 12,00 €

dostupné aj ako:

Italian Phrasebook & Dictionary 8


Lonely Planet Italian Phrasebook & Dictionary is your handy passport to culturally enriching travels with the most relevant and useful Italian phrases and vocabulary for all your travel needs. Order an espresso like a local, ask shop keepers about the latest fashions and bargain for fresh produce at the market; all with your trusted travel companion. With language tools in your back pocket, you can truly get to the heart of wherever you go, so begin your journey now! Get More From Your Trip with Easy-to-Find Phrases for Every Travel Situation! Feel at ease with essential tips on culture, manners, idioms and multiple meanings Order with confidence, explain food allergies, and try new foods with the menu decoder Save time and hassles with vital phrases at your fingertips Never get stuck for words with the 3500-word two-way, quick-reference dictionary Be prepared for both common and emergency travel situations with practical phrases and terminology Meet friends with conversation starter phrases Get your message across with easy-to-use pronunciation guides Inside Lonely Planet Italian Phrasebook & Dictionary: Full-colour throughout User-friendly layout organised by travel scenario categories Survival phrases inside front cover for at-a-glance on-the-fly cues Covers Basics - time, dates, numbers, amounts, pronunciation, reading tips, grammar rules Practical - travel with kids, disabled travellers, sightseeing, business, banking, post office, internet, phones, repairs, bargaining, accommodation, directions, border crossing, transport Social - meeting people, interests, feelings, opinions, going out, romance, culture, activities, weather Safe Travel - emergencies, police, doctor, chemist, dentist, symptoms, conditions Food - ordering, at the market, at the bar, dishes, ingredients The Perfect Choice: Lonely Planet Italian Phrasebook & Dictionary, a pocket-sized comprehensive language guide, provides on-the-go language assistance; great for language students and travellers looking to interact with locals and immerse themselves in local culture. About Lonely Planet: Since 1973, Lonely Planet has become the world's leading travel media company with guidebooks to every destination, an award-winning website, mobile and digital travel products, and a dedicated traveller community. Lonely Planet covers must-see spots but also enables curious travellers to get off beaten paths to understand more of the culture of the places in which they find themselves.
Vypredané
6,18 € 6,50 €

Southeast Asia Phrasebook & Dictinary 4


outheast Asia... many faces, many places, many ways to get tongue-tied. From Hue to Vientiene, from Phuket to Phnom Penh, turn your travel challenges into unforgettable experiences. Order the right meal with our menu decoder Never get stuck for words with our 3500-word two-way dictionary We make language easy with shortcuts, key phrases & common Q&As Feel at ease, with essential tips on culture & manners Coverage includes: Burmese, Khmer, Lao, Thai and Vietnamese. Authors: Written and researched by Lonely Planet, San San Hnin Tun, Natrudy Saykao, Bruce Evans, Ben Handicott, and Jason Roberts. About Lonely Planet: Started in 1973, Lonely Planet has become the world's leading travel guide publisher with guidebooks to every destination on the planet, as well as an award-winning website, a suite of mobile and digital travel products, and a dedicated traveller community. Lonely Planet's mission is to enable curious travellers to experience the world and to truly get to the heart of the places they find themselves in.
Vypredané
6,18 € 6,50 €

French Phrasebook & Dictionary 7


Lonely Planet French Phrasebook & Dictionary is your handy passport to culturally enriching travels with the most relevant and useful French phrases and vocabulary for all your travel needs. Ask about tucked-away vineyards, bargain with local farmers at the market or order wine like a professional; all with your trusted travel companion. With language tools in your back pocket, you can truly get to the heart of wherever you go, so begin your journey now! Get More From Your Trip with Easy-to-Find Phrases for Every Travel Situation! Feel at ease with essential tips on culture, manners, idioms and multiple meanings Order with confidence, explain food allergies, and try new foods with the menu decoder Save time and hassles with vital phrases at your fingertips Never get stuck for words with the 3500-word two-way, quick-reference dictionary Be prepared for both common and emergency travel situations with practical phrases and terminology Meet friends with conversation starter phrases Get your message across with easy-to-use pronunciation guides Inside Lonely Planet French Phrasebook & Dictionary: Full-colour throughout User-friendly layout organised by travel scenario categories Survival phrases inside front cover for at-a-glance on-the-fly cues Covers Basics - time, dates, numbers, amounts, pronunciation, reading tips, grammar rules Practical - travel with kids, disabled travellers, sightseeing, business, banking, post office, internet, phones, repairs, bargaining, accommodation, directions, border crossing, transport Social - meeting people, interests, feelings, opinions, going out, romance, culture, activities, weather Safe Travel - emergencies, police, doctor, chemist, dentist, symptoms, conditions Food - ordering, at the market, at the bar, dishes, ingredients The Perfect Choice: Lonely Planet French Phrasebook & Dictionary , a pocket-sized comprehensive language guide, provides on-the-go language assistance; great for language students and travellers looking to interact with locals and immerse themselves in local culture. About Lonely Planet: Started in 1973, Lonely Planet is the world's leading travel guide publisher with guidebooks to every destination on the planet, and has been connecting travellers and locals for over 25 years with phrasebooks for 120 languages, more than any other publisher! With an award-winning website, a suite of mobile and digital travel products, and a dedicated traveller community, Lonely Planet enables curious travellers to experience the world and to truly get to the heart of the places they find themselves.
Vypredané
6,18 € 6,50 €

Kategória literárna veda, jazykoveda a slovníky nájdete bohatý výber diel zameraných na štúdium literárnej vedy, jazykovedy a slovníkov. Nájdete tu literárne teórie, analýzy literárnych žánrov, jazykové javy a slovníky.

Nájdete tu zaujímavé knihy, ktoré vám pomôžu lepšie porozumieť literatúre, jazyku a ich vzájomným vzťahom. K najznámejším odborníkom v tejto oblasti patria Roman Jakobson, či Ľudovít Štúr.