! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Odborná a náučná literatúra - ostatné strana 157 z 180

Než přijde vakovlk


Jak vytvořit umělou buňku? Podaří se ze sekvence DNA oživit australského vakovlka? V jaké hemisféře mozku se ukrývá naše duše? Lze pochopit fungování kvantového počítače? Skutečně je základem veškeré reality útvar označovaný jako superstruna? Byli dinosauři teplokrevní? Byli neandrtálci našimi předky a jak to bylo s koncem mamutů? Kudy vede cesta k umělé inteligenci a jak se lidé liší od strojů? Na tyto a řadu dalších otázek se pokouší najít odpovědi kniha rozhovorů, které autor vedl s řadou českých vědců. Jednotlivé diskuse jsou doplněny slovníčky, vysvětlivkami i úvody do problematiky.
Vypredané
8,56 € 9,01 €

Lidský svět


fotografická umělecká publikace
Vypredané
33,48 € 35,24 €

Tajemství klášterní kuchyně


Josef Imbach jako teolog dobře ví, že ne jen chlebem živ je člověk, ale že jídlo a pití udržuje tělo i ducha pohromadě. Ve své knize zve čtenáře na exkurzi, jaké pokrmy se v průběhu dějin podávaly na stolech klášterů a církevních dvorů. Kniha přitom nenabízí jen úctyhodné množství receptů, které si dnešní čtenář může sám vyzkoušet, ale zároveň kuchařské návody prokládá řadou příběhů a historek, mimo jiné o tom, jaký vztah měli ke kuchyni někteří světci, proč pověry prochází žaludkem, čím se zaob írali kuchaři papežů, nebo jak vypadaly církevní posty...
Vypredané
16,74 € 17,62 €

Antropologie příbuzenství


Práce je prvním pokusem o systematické shrnutí antropologického studia příbuzenství v českém jazyce. Autor v ní příbuzenské vztahy nahlíží jako sociální vztahy vycházející z interpretace zákonitostí lidské reprodukce a věnuje se kulturní logice jejich uspořádání v alternativních variantách příbuzenských systémů v různých společnostech. Práce obsahuje jedenáct kapitol tematicky rozdělených do čtyř částí. Výklad jednotlivých témat je ilustrován více než sto padesáti příbuzenskými diagramy, grafy a tabulkami.
Vypredané
15,41 € 16,22 €

Encyklopedie vína


Tato encyklopedie vína vás provede světem chutí a vůní, světem prosluněných vinic a jejich darů. Její autor vás pozve na výlet do všech známých i méně známých vinařských oblastí Evropy, Jižní Ameriky i Austrálie. Najdete zde velké množství informací o červených, bílých a růžových vínech, o sherry a portském z celého světa.
Vypredané
15,41 € 16,22 €

A nyelv és a nyelvek


Ez a könyv ma talán a legsikeresebb és legnépszerűbb bevezetés és áttekintés a nyelvtudomány céljairól, területeiről és módszereiről. A középiskolai magyar nyelvtan ismeretén túl csupán egészséges érdeklődésre tart számot, arra, hogy az olvasó olyan kérdésekre keressen választ, hogy miképpen és miért változhat a nyelv, miben különbözik a magyar nyelv más nyelvektől, miben hasonlít a magyar más nyelvekre és általában a nyelvek mely tulajdonságai közösek és miben különböznek az állatok közlési rendszereitől, miképpen tanulja meg a gyermek az anyanyelvét, hogyan "veszítheti el" anyanyelvét a felnőtt egy agyi sérülés után, tudnak-e beszélni a számítógépek és egyáltalán milyen nyelvi mutatványokra képesek, mi köze a nyelvnek a gondolkodáshoz és így tovább. A nyelv annyira része mindennapi életünknek, hogy észre se vesszük, amikor jól működik - éppúgy, ahogy testünk működése sem tűnik föl, hacsak nincs valami bajunk. A nyelvész persze nem orvosa, hanem kutatója, "anatómusa" ennek a különös és bonyolult emberi "szervnek", amely mindannyiunk fejében lakozik. A nyelv leírásával, elméleti igényű elemzésével, az emberi tudat lényegi vonásaival ismerkedhetünk meg. Kevés olyan ismeretterjesztő, illetve tankönyv lehet, amely - mint ez a kötet - 27 év óta tartja a helyét a könyvesboltokban, az iskolai, sőt egyetemi tananyagban és nem utolsósorban az olvasók polcain. A könyv 1984 óta rendszeresen megújított és bővített kiadásai sorában ez már a hatodik, és bár ez alkalommal új fejezetekkel nem bővült, most nemcsak a szaktudomány friss eredményeivel gazdagodott, hanem két fiatal nyelvész által összeállított és a fejezetek végére illesztett feladatokkal is, amelyek megoldásait, illetve a további feladatokat egy honlapról lehet letölteni, ahol ráadásul kérdéseket lehet feltenni és a válaszokat meg lehet vitatni.
Vypredané
13,89 € 14,62 €

dostupné aj ako:

Kis etológia


"Régóta noszogatnak, hogy poroljam le a húsz évvel ezelőtt elkezdett Kis etológia sorozat köteteit, és tegyük lehetővé az olvasók újabb nemzedékeinek, hogy az etológia alapfogalmaival népszerű, olvasmányos formában ismerkedjenek meg. Kíváncsian vettem a kezembe a régi köteteket, vajon mennyit változott azóta az etológia. Nos, a leporolás megtörtént, de némi csodálatomra kiderült, hogy ezek az állatokról szóló rövid történetek, kísérleti beszámolók, tudományos magyarázatok nem szorulnak alaposabb átdolgozásra. Az etológia szemlélete alapjaiban nem változott, a történetek tudományos magyarázatai ma is a zseniális etológus, Konrad Lorenz elméleti megalapozásán nyugszanak."
Vypredané
13,89 € 14,62 €

Lidový receptář na poopiční stavy


Lucie Bílá, Ivan Mládek, Jaromír Nohavica, Jiří Suchý, Luděk Sobota, Karel Šíp, Jiří Stivín, Michal Prokop, Pavel Bobek, Oldřich Kaiser, Yvonne Přenosilová, Eduard Hrubeš, Jana Hlaváčová, Tomáš Töpfer, Věra Špinarová – celkem asi padesát známých českých umělců se vyznává ze svého vztahu k pivu, vínu či destilátům na pozadí mnoha užitečných rad, jak správně servírovat, konzumovat i skladovat různé druhy alkoholických nápojů. Jsou to vyznání laskavá, doplněná o vlastní recept, jak si pomoci při odstraňování následků „kalného rána“. Prostřednictvím výzvy ve sdělovacích prostředcích přispěly do knihy svými odlehčenými recepty na léčení kocoviny rovněž stovky řadových českých konzumentů euforických moků.
Vypredané
13,89 € 14,62 €

Hűtőipari kézikönyv 2.-Technológiák


A Hűtőipari kézikönyv első kiadása óta nagyot fejlődött az élelmiszerek hűtése, gyorsfagyasztása az egész világon, így hazánkban is. A kézikönyv az elmúlt évtizedek alatt az oktatásban, a műszaki fejlesztésben és a mindennapi szakmai munkában nélkülözhetetlen hiánycikké vált. Új eljárások, új termékek jelentek meg és a táplálkozástudomány is más követelményeket támaszt a feldolgozott élelmiszerekkel szemben. Nőtt a hűtőlánc, az élelmiszer-biztonsági követelmények szerepe. A kézikönyv szerzői, akik az élelmiszer-tudomány, az élelmiszerhűtés, -fagyasztás szakemberei, a legújabb kutatási, fejlesztési eredményeken alapuló ismereteik alapján dolgozták fel a fejezeteket. 1. kötet: Alapismeretek Bevezetés: az élelmiszerhűtés és -fagyasztás története 1. Élelmiszer-tartósító eljárások 2. A hűtés elméleti alapja és technikái 3. Élelmiszerek táplálkozás-élettani jelentősége 4. Hűtőházak, hűtőlánc 5. A hűtőlánc logisztikája 2. kötet: Technológiák 1. Élelmiszerek tartósítása hűtőkezeléssel 2. Hűtött és gyorsfagyasztott élelmiszerek nyersanyagai 3. Élelmiszerek hűtőtárolása 4. Gyorsfagyasztott termékek gyártása 5. Gyorsfagyasztott termékek csomagolása 6. Gyorsfagyasztott élelmiszerek tárolása 7. Hűtött és kíméletesen feldolgozott élelmiszerek gyártása 8. Hűtött és gyorsfagyasztott élelmiszerek biztonsága, minősége
Vypredané
20,36 € 21,43 €

Encyklopedie mytologie Japonska a Koreje


Vývoj mytických a náboženských systémů na Korejském poloostrově a Japonském soustroví (vč. zlomků poznání o mýtech dodnes tajuplného národa Ainů). Všichni významní bohové, bohyně, démoni, rostliny, mytická zvířata a další pojmy související se zdejšími koncepcemi, a to vč. buddhismu, taoismu, šinotismu či šamanismu.
Vypredané
12,94 € 13,62 €

Příroda a kultura


Kniha pojednává souvislosti přírody a kultury v širokém kontextu - je kulturní proces protikladný přírodnímu, či se jedná mnohem spíše o `pokračování přírody jinými prostředky`? Druhé, rozšířené a doplněné vydání vychází primárně z koncepcí C. G. Junga a A. Portmanna, které spatřují společný kořen kreativity lidské i přírodní, což je v poměrech evropského myšlení pohled pozoruhodně blízký perspektivě, jak přírodu a společnost vnímala klasická Čína. Kniha se zabývá základními jungovskými pojmy, lidskou percepcí světa a jejím vztahem k jazyku, problémem antropomorfismu a sociomorfního, biomorfního a mechanomorfního modelování v naší vědecké i mimovědecké percepci přírody, paralelami mezi evolucí artefaktů a přírodních objektů, portmannovskou přírodní estetikou a dalšími příbuznými tématy v řadě navzájem souvisejících esejů, v podobném stylu jako jiné autorovy knihy.
Vypredané
12,75 € 13,42 €

A szépség eredete


"A testi vonzerő jellegzetességei - a hajviselettől az arcvonásokon keresztül a testalakig - óriási érdeklődésre tartanak számot szerte a világon. "A szépség eredete" jól teljesíti azt a kettős feladatot, hogy tudományos szigorúsággal, ugyanakkor közérthető módon tárgyalja a témát. A szerző evolúciós keretbe helyezi a tanulmányozott kérdést, amely átfogó magyarázatot kínál a testi vonzerővel kapcsolatos jelenségekre. Részletezi az arcvonásokat, testformákat és illatokat létrehozó biológiai és pszichológiai mechanizmusokat, amelyek elválaszthatatlanul összekapcsolódnak a szépséggel. Sokoldalú elemzésekben foglalkozik a szépség kulturális eredetével és az adott kultúrán belüli értelmezési lehetőségeivel. Ez a könyv másik nagy erénye: egyaránt bemutatja az egyéni szintű és a társadalmi szintű folyamatokat és magyarázatokat. Szakít az egyoldalúság torz gyakorlatával, és együtt, egymásra hatásában mutatja be a különböző természettudományos és társadalomtudományos magyarázatokat. A könyv szakmailag korrekt, stílusában érdekes, szerkezetében pedig logikus. Egyaránt betölti az informatív tankönyv és a magas szintű ismeretterjesztő írás szerepét.” (Prof. dr. Bereczkei Tamás az MTA doktor)
Vypredané
12,75 € 13,42 €

30 másodperc gazdaságtan


Keynesiánus gazdaságpolitika, szabadpiaci kapitalizmus, monetarizmus, játékelmélet és láthatatlan kéz? Naná, hogy neked is ismerősen csengenek ezek a fogalmak. De vajon tudsz róluk eleget ahhoz, hogy beszállj egy izgalmas vitába, és a bárpultnál a közgazdaságtanról szóló ismereteiddel villogj? A "30 másodperc gazdaságtan" című könyvből kiderül, hogy a közgazdászok az elmúlt két évszázadban rengeteg elméletet dolgoztak ki annak magyarázatára, miképpen működnek vagy éppen omlanak össze a piacok, hogyan döntenek a vásárlók, munkások, cégek és politikusok, illetve az egyes gazdaságok miért növekednek, stagnálnak vagy hanyatlanak. Az elméleteknek azonban megvannak a maguk korlátai: az emberek viselkedése nem olyan kiszámítható, mint például az elektronoké vagy a bolygóké, s így néha minden értelmezési kísérletünk kudarcba fullad. E könyvben az 50 legfontosabb, legismertebb közgazdaságtani elmélet kerül bemutatásra, méghozzá röviden és lényegre törően, egyenként nem több, mint 300 szó és pár színes kép segítségével.
Vypredané
12,75 € 13,42 €

30 másodperc filozófia


Gondolkodom, tehát vagyok, egzisztencializmus, paradoxon, szókratészi módszer, dekonstrukció... Naná, hogy neked is ismerősen csengenek ezek a kifejezések. De vajon tudsz róluk eleget ahhoz, hogy beszállj egy izgalmas vitába, és el tudd dönteni, ki az, aki valóban ért a filozófiához, és ki az, aki csak filozofálgat? A "30 másodperc filozófia" című könyv forradalmian új módszert választott a filozófiatörténet 50 legfontosabb iskolájának és irányzatának bemutatására. Megkértünk néhány népszerű filozófiaprofesszort, hogy egy kicsit hagyják abba a fejtörést a jelentés jelentésének mibenlétén, és magyarázzák el nekünk a sokszor bizony "elvarázsoltnak" tűnő filozófiai elméleteket röviden és lényegre törően, egyenként nem több mint 300 szó és pár színes kép segítségével. A könyvben sok olyan érdekes és meghökkentő, okos és felkavaró gondolattal lehet találkozni, amelyeken évezredek óta szórakoznak-marakodnak a tudósok, és persze a hétköznapi emberek milliói. Érdemes belelapozni, hogy miről is van szó...
Vypredané
12,75 € 13,42 €

Zasažen bleskem


Kniha kanadského profesora statistiky čtenáře nenásilným a mimořádně poutavým způsobem přivádí k pochopení podstaty teorie pravděpodobnosti a statistiky, aniž by od něj vyžadovala hlubší matematické vzdělání. Pomocí příkladů ze života i smyšlených příběhů jej přesvědčuje o tom, že náhodnost, nejistota a pravděpodobnost nás všechny provázejí na každém kroku a jejich pochopení je nezbytné k hlubšímu porozumění světu, k lepšímu rozhodování, ke zmírnění nejrůznějších obav i pro zábavu.
Vypredané
12,75 € 13,42 €

Vše o vaření


Objevíte tu odpovědi na kdejaký problém, od porcování kuřete po grilování ryb, od přesolené polévky po netuhnoucí želé. Dočtete se také, jak připravit slavnostní pohoštění, jak prostírat na stůl, jak správně rozmisťovat příbory a skleničky, jak vypočítávat velikost porcí nebo jak podávat víno.
Vypredané
44,34 € 46,67 €

1001 otázok a odpovedí


Kniha nahliada do sveta prírody, sleduje vedu a vynálezy, dejiny, šport a voľný čas s množstvom foto.
Vypredané
6,28 € 6,61 €

Meteorologie


Základní poznatky o zemské atmosféře, dějích v ní probíhajících v měřítku krátkodobém i dlouhodobém (složení a členění atmosféry Země, základní meteorologické a klimatologické prvky, tlak a proudění vzduchu, atmosférické fronty, sluneční záření, t epelnou bilanci a inverzi v atmosféře, oblaky a srážky, problém předpovědi počasí, znečištění ovzduší, ozon v atmosféře, klasifikace a modelování klimatu aj.). Zvláštní pozornost je věnována problémům spojeným se znečištěním atmosféry a změnám v klim atu. Výklad je doplněn řadou příkladů a obrázků.
Vypredané
12,37 € 13,02 €

Výroba vína u malovinařů


Praktická příručka pro všechny pěstitele vinné révy, kteří vlastní menší vinohrad a víno si vyrábí často jen pro svoje osobní potěšení, ale někdy postupně přejdou na profesionální úroveň. Shrnuje nejnovější informace z vinařské vědy, která se neustále vyvíjí. Malí vinaři se v první části knížky dozví podstatné informace týkající se všech fází procesu výroby vína. Ve druhé části pak krok za krokem všechny důležité zásady moderní technologie výroby bílých a červených vín. Autorem knihy je náš přední vinařský odborník, známý např. jako pravidelný přispěvatel časopisů Zahrádkář a Vinařský obzor, jehož profesionálně podané rady umožní zájemcům vyrobit kvalitní vína.
Vypredané
6,09 € 6,41 €

V kategórii odborná a náučná literatúra nájdete najrôznejšie knihy zamerané na odborné témy a poskytujúce hlbší pohľad do konkrétnych oblastí. Táto literatúra je určená pre študentov, odborníkov a všetkých záujemcov o nové poznatky z daných tém.

V tejto kategórii nájdete knihy z oblasti medicíny, práva, ekonomiky, psychológie, vedy, techniky a ďalších disciplín. Tieto knihy sú plné odborných informácií, ktoré slúžia na posilnenie odborných vedomostí a praktických zručností v danom odbore.

Čítaním odbornej a náučnej literatúry môžete rozšíriť svoje vedomosti, získať nové perspektívy a objaviť najnovšie poznatky v rôznych oblastiach. Bez ohľadu na to, či ste študent, profesionál alebo zvedavý jednotlivec, táto kategória ponúka knihy, ktoré vám pomôžu hlbšie porozumieť svetu okolo vás.