! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Courting India


A profound and ground-breaking new history of one of the most important encounters in the history of colonialism: the British arrival in India in the early seventeenth century. *A Financial Times Book to Read in 2023* When Thomas Roe arrived in India in 1616 as James I's first ambassador to the Mughal Empire, the English barely had a toehold in the subcontinent. Their understanding of South Asian trade and India was sketchy at best, and, to the Mughals, they were minor players on a very large stage. Roe was representing a kingdom that was beset by financial woes and deeply conflicted about its identity as a unified 'Great Britain' under the Stuart monarchy. Meanwhile, the court he entered in India was wealthy and cultured, its dominion widely considered to be one of the greatest and richest empires of the world. In Nandini Das's fascinating history of Roe's four years in India, she offers an insider's view of a Britain in the making, a country whose imperial seeds were just being sown. It is a story of palace intrigue and scandal, lotteries and wagers that unfolds as global trade begins to stretch from Russia to Virginia, from West Africa to the Spice Islands of Indonesia. A major debut that explores the art, literature, sights and sounds of Jacobean London and Imperial India, Courting India reveals Thomas Roe's time in the Mughal Empire to be a turning point in history – and offers a rich and radical challenge to our understanding of Britain and its early empire.
U dodávateľa
19,48 € 20,50 €

Te magad vagy a hegy


"Az életben semmi sem tart vissza jobban saját magunknál. Ha örökösen szakadék választja el azt, ahol vagyunk, attól, ahol lenni szeretnénk - és hiába próbáljuk áthidalni, megakadályoz benne saját ellenállásunk, fájdalmunk, a kellemetlenség érzete -, ez szinte mindig az önszabotázs hatása. A felszínen úgy tűnhet, hogy az önszabotázs mazochizmus. Mintha az öngyűlölet, az önbizalomhiány, a hiányzó akaraterő jele volna. Valójában azonban egyszerűen egy öntudatlan szükségletet fejez ki, amelyet az önszabotáló viselkedés elégít ki. Ahhoz, hogy leküzdhessük, lélektani mélyfúrást kell végeznünk. Meg kell találnunk a traumatizáló eseményt, ki kell engednünk a feldolgozatlan érzelmeket, egészségesebb utat kell találnunk szükségleteink kielégítésére, újra kell teremtenünk az énképünket, fejlesztenünk kell néhány képességet, például érzelmi intelligenciánkat és ellenállóképességünket. Nem kis feladat ez, valamikor azonban mindannyiunknak el kell végeznünk ezt a munkát." Amikor elakadunk az életünkben, sokszor nem tudjuk, hogyan lehetnénk jobban, és hiába próbálunk meg mindent, a változásra tett erőfeszítéseink egymás után kudarcot vallanak. Közben nem is sejtjük, hogy általában mi magunk állunk a saját boldogságunk útjába. Miért tesszük ezt, mikor tesszük ezt, és a legfőbb kérdés: hogyan hagyjuk abba - egy életre? Ez a könyv ebben nyújt segítséget, miközben megmutatja a kiutat az önszabotáló viselkedés ördögi köréből. Ha tanulunk a legkárosabb szokásainkból, ha az elménk és a testünk alaposabb megismerésével fejlesztjük az érzelmi intelligenciánkat, ha feldolgozzuk a múltbeli traumáinkat, akkor megváltoztathatjuk az életünket, és kiaknázhatjuk a bennünk rejlő lehetőségeket. Évszázadokon keresztül a hegy metaforája jelképezte az előttünk tornyosuló, leküzdhetetlennek tűnő nehézségeket. A saját belső hegyünk megmászásához el kell fogadnunk az érzéseinket és lelkileg erősebbé kell válnunk, hogy végül felismerjük, a hegy meghódítása valójában nem más, mint önmagunk jobbá tétele.
U dodávateľa
12,04 € 12,67 €

Egy nem mindennapi barátság - David Ben-Gurion és Konrad Adenauer


David Ben-Gurion az Izraeli Állam első miniszterelnöke, Konrad Adenauer a Németországi Szövetségi Köztársaság első kancellárja. Életútjuk nem is lehetne különbözőbb, több évtizedes távlatból nézve mégis megdöbbentő hasonlóságokat mutat. Mindketten meglehetősen idős korukban kerültek a politikai hatalom csúcsára, mindketten kulcsfigurái lettek az új államiság létrejöttének, és mindketten úttörő munkát végeztek országukon belül és a diplomáciában egyaránt. Eközben nagyon közel kerültek egymáshoz, és barátokká váltak, bár személyesen csak kétszer találkoztak. A történész-politológus szerző párhuzamos történetekként meséli el a két kiemelkedő államférfi életét, beszámol a nem mindennapi barátságukról, részletesen bemutatja országaik történelmét, és végül felteszi a kérdést, hogy a ma embere hogyan tudja megóvni azt az értékes örökséget, amelyet ránk hagytak.
U dodávateľa
14,69 € 15,46 €

O nič (nebuďte) ustarostení


Nevieš si občas rady so strachom a obavami? Boh to chápe. A je s tebou, nech sa deje, čo sa deje. Možno máš dojem, že tvoji priatelia sa neustále iba zabávajú, kým teba ťažia problémy. Všetci však niekedy prežívame starosti a obavy. Čo tým teda Boh myslel, keď povedal, že nemáme byť o nič ustarostení? Je to vôbec možné? Verzia bestselleru O nič ustarostení pre mladých čitateľov je jednoduchý sprievodca, ktorý ťa naučí, ako sa nenechať pohltiť strachom, ale žiť v Božom pokoji. Vďaka hlbokým pravdám obsiahnutým v Liste Filipanom 4, 4 – 8 pochopíš, že Boh je ti nablízku, zaujíma sa o teba a počúva ťa. Dozvieš sa jednoduché tipy, ako nájsť Božiu radosť a pokoj vo chvíľach, keď ťa premáha úzkosť, depresia a osamelosť. S Božou pomocou naozaj nemusíš byť o nič ustarostený. * Text je doplnený infografikami * O nič ustarostení je jednou z najobľúbenejších kníh Maxa Lucada. Mnohým ľuďom už pomohla znížiť mieru úzkosti a stresu v živote. Maxovi záleží na deťoch a mládeži, preto vytvoril verziu tejto povzbudivej knihy aj pre mladších čitateľov. Max Lucado je kazateľom v kresťanskom zbore Oak Hills Church v San Antoniu a patrí medzi najúspešnejších autorov motivačných kníh, z ktorých sa na celom svete predalo už vyše 140 miliónov výtlačkov.
Na sklade > 5Ks
9,41 € 9,90 €

Örökölt sebeink gyógyítása


A transzgenerációs öröklődés témáját jó ideje óriási érdeklődés övezi, és sokakban ébred vágy, hogy felfedezzék: vajon jelenlegi problémáik valóban a jelenhez tartoznak-e, vagy a múltban, a családtörténetben gyökereznek? Bár az általános információk ma már könnyen hozzáférhetők, amikor a személyes családi örökség felderítésére - és főként átdolgozására - kerülne sor, a legtöbben tanácstalanná válnak. Hogyan fogjanak bele egyáltalán? Miként szerezzék meg a szükséges információkat, és azokat hogyan értelmezzék, kössék össze az aktuális helyzetükkel? A megszerzett ismeret pedig akár nyomasztó teherré is válhat, ha nem tudják, mit kezdjenek vele. Hiszen ez a tudás nem akkor hasznos, ha valaki arra jut belőle, hogy eleve elrendelt sorsa van, amelyet muszáj beteljesítenie, bármilyen borzalmas legyen is az. Hanem akkor, ha úgy tekint rá, mint amin tudatosan változtathat. Utóbbi persze nem gyors és nem is könnyű folyamat - de lehetséges. A transzgenerációs örökség felderítésére és átdolgozására a legjobb lehetőség az egyéni terápia. Ez a könyv azt nem helyettesíti, de mindaddig elkíséri az olvasót a felfedezés és a gyógyulás útján, ameddig csak önállóan, megfelelően képzett segítő szakember nélkül, biztonságosan el lehet jutni. A kifejezetten a traumafeldolgozás területére specializálódott amerikai klinikai szakpszichológus szerzők értékes információk és eszközök sokaságát adják a kezünkbe, amelyek segítségével feltérképezhetjük és átdolgozhatjuk saját örökségünket. A könyv minden fejezete egy-egy életterületre fókuszál, amelyet a transzgenerációs trauma érinthet. Miután megrajzoltuk a saját genogramunkat (speciális családtérképünket), már bizonyos fontos összefüggések ismeretében vizsgálhatjuk meg, miként hat örökségünk a gondolatainkra és érzéseinkre, alaphiedelmeinkre, a testünk működésére és a kapcsolatainkra - majd elkezdhetünk dolgozni ezeken. A kötet valóban interaktív: gyakorlati feladatok, felmérőlapok, önreflexiós kérdések és elsajátítandó technikák segítik, hogy a múlt béklyójából kiszabadulva irányt vehessünk egy elevenebb és gyümölcsözőbb jövő felé.
U dodávateľa
10,68 € 11,24 €

10 okom a haragra - Második bővített kiadás


A Gumiszoba blog alapítója írásaiban arról mesél, miként fedezte fel lépésről lépésre a saját életében és a nőtársainak sorsában meghúzódó olyan problémákat, melyek a férfiak mindennapi elnyomó viselkedéséből erednek. E könyv sokak szemét felnyitja majd, hogy ők is észre vegyék: a gyereknevelés, a háztartás vezetése, a fizetési egyenlőtlenségek, a szexuális viselkedés, a családon belüli erőszak, a mindennapi kommunikáció hétköznapi szexizmusa, a nőideálok és a feminizmusellenesség mind-mind olyan területek, melyekben a nők nem pusztán hátrányt szenvednek, hanem sokszor szó szerint testileg-lelkileg szenvednek - és nem ritkán bele is halnak. E második, bővített kiadásban a szerző a patriarchátus további bugyrait tárja fel: a "toxikus" férfiasságot és az egészségügyi "gázlángozást" - olyan témákat, melyektől baromi ideges lesz!
U dodávateľa
12,02 € 12,65 €

Böjte Csaba füveskönyve


"Hihetetlen megtapasztalni, hogy akit valóban szeretek, abban megbízok, annak a kezébe merem tenni az életem, rá merem bízni a becsületem, a munkám, a hivatásom, mindenem. Akit nem szeretek, azzal nem indulok el, azzal nincsen közös tervem, álmom, jövőm. A szeretet a forrása mindennek, a bizalomnak is." Öt hét Böjte Csaba ferences szerzetessel. Több ezer kilométer utazás Erdélyben, útközben beszélgetések az életről, halálról, hitről, szolidaritásról és nagyon sok mindenről, ami a ma emberét foglalkoztatja. Így lett a kilométerekből belső utazás, és így született meg útközben Csaba testvér füveskönyve. Kipróbált gondolatok, amelyek megtisztítják az ember lelkét, öntudatra ébresztik, megvigasztalják, reményt, kapaszkodót adnak az egyre zajosabbá váló világunkban. Elmélkedések a ma emberéről, örök érvényű és friss gondolatok, gyakorlati tanácsok arról, hogy milyennek kellene lennünk, hogy boldogabbak legyünk, és mit kellene cselekednünk, hogy ez a világ jobb és élhetőbb legyen. Csender Levente, József Attila-díjas író, Csaba testvér gondolatainak formába öntője
U dodávateľa
13,38 € 14,08 €

Zákony 2023 II. Aktualizácia II/2 - Exekučný poriadok


Základným cieľom právnej úpravy novely exekučného poriadku je zrýchliť a zefektívniť vedenie exekúcií na uspokojenie práv na nepeňažné plnenie, ako aj zefektívniť právnu úpravu vynucovania iných povinností nevyhnutných pre ukončenie exekučného konania. V tejto súvislosti sa zaviedli tzv. donucovacie opatrenia, ktorými majú byť peňažná pokuta, zadržanie vodičského preukazu, zadržanie osvedčenia o evidencii vozidla a použitie technických prostriedkov brániacich užívaniu veci. Tieto donucovacie opatrenia budú aplikovateľné nielen pri vynucovaní plnenia povinnosti súčinnosti (v tomto prípade však len donucovacie opatrenie v podobe peňažnej pokuty) a povinnosti uskutočniť vyhlásenie o majetku, ale aj v exekučných konaniach vedených na uspokojenie práv na nepeňažné plnenie, ako aj v exekúcii na vymoženie pohľadávky na výživnom (v súvislosti s čím súčasne dochádza k vypusteniu právnej úpravy exekúcie zadržaním vodičského preukazu). Titul obsahuje úplné znenia zákonov po ostatných novelách Zákon č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (exekučný poriadok) – po novele zákonom č. 48/2023 Z. z. (prvá novela) UPOZORNENIE NA ZMENU! Zákon č. 274/2017 Z. z. o obetiach trestných činov – po novele zákonom č. 49/2023 Z. z. (prvá novela) Zákon č. 301/2005 Z. z. Trestný poriadok – po novele zákonom č. 49/2023 Z. z. (prvá novela) V súvislosti so zabezpečením zrýchlenia a zefektívnenia exekučného konania sa v exekučnom poriadku zaviedla zmena a doplnenie právnej úpravy výkonu exekúcie na uspokojenie práv na nepeňažné plnenie. Okrem uvedeného sa zaviedli aj niektoré úpravy, ktoré majú za cieľ zefektívniť vedenie exekučného konania a posilniť postavenie oprávneného v exekučnom konaní.
U dodávateľa
3,14 € 3,30 €

Milyen gombát találtam?


Valósághű A gombákat az alakjuk alapján gyűjtöttük csoportokba, hogy hamar meg lehessen találni őket. Kipróbálható Fedezd fel a gombák világát! Egyszerű és könnyen megvalósítható ötletek a kis természetbúvároknak Gyors meghatározás A borító belső oldalán rajzok mutatják be, hogy ismerheted fel a különböző gombákat.
Na sklade 1Ks
6,69 € 7,04 €

Théby


Kniha poskytuje velkolepý a hluboký obraz starodávného Egypta prostřednictvím jednoho z hlavních náboženských a kulturních center - města Théby. V rámci hranic vytvořených naší nevědomostí a dobou, v níž je nám dáno žít, se autor pokusil poskytnout trpělivému čtenáři řadu pohledů na bájné město, které Řekové nazývali Théby. Téma je však také využito k hledání kořenů a v rámci komentářů nutně přesahuje zeměpisný okruh města a rozšiřuje se na celý Egypt, dokonce i na jeho možný atlantský původ. Mnohé věci uvedené v knize se nutně střetnou s obecně známými názory, najdou odezvu u mnoha lidí a umožní jim pozměnit si představu o starém Egyptě, již získávali od dětství.
Na sklade 1Ks
12,28 € 12,93 €

Zákony 2023 III. Aktualizácia III/2 - Zákon o pomoci v hmotnej núdzi


Cieľom novely zákona o hmotnej núdzi je upraviť podmienky poskytovania pomoci v hmotnej núdzi tak, aby bola pomoc v hmotnej núdzi adresnejšia, efektívnejšia, a aby mala motivačný efekt voči jej príjemcom vymaniť sa z hmotnej núdze. Zmeny obsiahnuté v novele zákona sú aj výsledkom dlhoročných skúseností úradov práce, sociálnych vecí a rodiny z aplikačnej praxe a zahŕňajú tiež niektoré odporúčania odbornej verejnosti vyplývajúce napr. z revízie výdavkov na skupiny ohrozené chudobou alebo sociálnym vylúčením. Titul obsahuje úplné znenia zákonov po ostatných novelách Zákon č. 417/2013 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi – po novele zákonom č. 65/2023 Z. z. (druhá novela) UPOZORNENIE NA ZMENU! Zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce – po novele zákonom č. 50/2023 Z. z. (druhá novela) Zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti – po novele zákonom č. 65/2023 Z. z. (prvá novela) Zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení – po novele zákonom č. 65/2023 Z. z. (prvá novela) a po novele zákonom č. 71/2023 Z. z. (druhá novela) Zákon č. 601/2003 Z. z. o životnom minime – po novele zákonom č. 65/2023 Z. z. (prvá novela) Najzásadnejšie zmeny zákona o hmotnej núdzi sa týkajú zrušenia osobitného príspevku, ktorý bude riešený samostatne v rámci politiky aktívnych opatrení na trhu práce. Zviedli sa aj zmeny v oblasti posudzovania niektorých druhov príjmov, rozšírenie okruhu osôb, na ktoré sa nevzťahuje povinnosť zabezpečiť si príjem vlastnou prácou o osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré sú odkázané na pomoc inej osoby, či umožnenie poskytnutia jednorazovej dávky aj pre domácnosti, ktoré sú v hmotnej núdzi, ale pomoc v hmotnej núdzi sa im neposkytuje. Novela zákona rieši aj niektoré z aplikačných problémov, ktoré sa vyskytli počas dlhoročnej aplikačnej praxe, zvyšuje mieru ochrany poskytovanej niektorým osobám a taktiež sa zameriava na zjednodušenie postupov a uľahčenie prístupu k pomoci v hmotnej núdzi pre niektoré osoby, ktoré napr. z dôvodu vlastníctva starých motorových vozidiel, ktoré nevedia predať, nesplnili podmienky nároku na pomoc v hmotnej núdzi. Zaviedli sa tiež úpravy - zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, čím sa zjednotí zúčtovanie niektorých dávok sociálneho poistenia s pomocou v hmotnej núdzi, - zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, kde sa ustanovilo tehotenské nepovažovať za príjem, - zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov obsahujúci právnu úpravu nového aktívneho opatrenia na trhu práce, - zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, v ktorom sa zvýšila dotácia na zabezpečenie výkonu osobitného príjemcu.
U dodávateľa
2,28 € 2,40 €

DUO č. 5 / 2023 - Účtovná závierka a vysporiadanie výsledku hospodárenia


Ak valné zhromaždenie rozhodne o nerozdelení zisku vykázaného v riadnej individuálnej účtovnej závierke z posledného účtovného obdobia, charakter tohto vykázaného zisku sa týmto rozhodnutím pretransformuje na tzv. nerozdelený zisk z minulých období, ktorý predstavuje iný vlastný zdroj spoločnosti. Operácie súvisiace s rozdelením zisku alebo úhradou straty nepatria medzi uzávierkové operácie, ale medzi operácie nasledujúceho účtovného obdobia. Predmetom rozdelenia je výsledok hospodárenia v schvaľovaní. Z toho vyplýva, že predmetom rozdelenia je zisk účtovný a nie zisk daňový. Výsledok hospodárenia môže mať aj podobu straty. Rozdelenie zisku a vysporiadanie straty pripadá podľa príslušných ustanovení Obchodného zákonníka do právomoci valného zhromaždenia. Návrh na rozdelenie predkladá podľa Obchodného zákonníka štatutárny orgán spoločnosti. Titul obsahuje príspevky k zmenám v právnych predpisoch z oblastí daní, účtovania a zdaňovania miezd a odvodov. Schválenie účtovnej závierky a vysporiadanie výsledku hospodárenia Uplatňovanie paušálnych výdavkov Zmarené investície v daňových výdavkoch Spôsob preukazovania výdavkov – skutočné výdavky a evidencia Registračná povinnosť podľa zákona o DPH Počítanie „veku“ vozidla a úprava ročnej sadzby dane pri použití vozidla zamestnancom Overovanie účtovnej závierky audítorom Zatriedenie účtovných jednotiek za rok 2022 Peňažný denník – hlavná účtovná kniha JÚ Podania podľa daňového poriadku Úkony zabezpečujúce priebeh a účel správy daní Materská a otcovská dovolenka Preddavok na pracovnú cestu a jeho vyúčtovanie Príjmy z podnikania – zdaňovanie Výnosy z kapitálového majetku Výpočtet dane pri príjmoch z podnikania Uplatňovanie paušálnych výdavkov výrazne zjednodušuje daňovníkovi podnikateľskú administratívu a vykazovanie základu dane. Percentuálna sadzba paušálnych výdavkov je vo výške 60 % najviac do výšky 20 000 eur. Výhody uplatňovania paušálnych výdavkov v porovnaní s jednoduchým účtovníctvom alebo daňovou evidenciou sú predovšetkým v administratívnej jednoduchosti – nižšie náklady na účtovníka, resp. daňového poradcu, jednoduchšom priebehu prípadnej daňovej kontroly – nižšie náklady na zastupovanie v prípade daňovej kontroly, nie je nutnosť obhajoby daňových výdavkov. Ak sa skutočné výdavky pohybujú približne vo výške paušálnych výdavkov, je pre podnikateľa výhodnejšie uplatniť v daňovom priznaní paušálne výdavky. Odbremení sa od odkladania pokladničných bločkov a prijatých faktúr. Zároveň nemusí riešiť, čo môže a čo nemôže uplatniť v daňových výdavkoch. Aké sú pravidlá pri uplatňovaní paušálnych výdavkov? Odpovede nájdete v tomto mesačníku.
U dodávateľa
10,83 € 11,40 €

A milliárd dolláros titok


Rengeteg könyv született már a milliomossá válás titkairól, ám Rafael Badziag könyvén kívül egy olyan sem, amelyben a világ leggazdagabb emberei maguk beszélnek sikerük titkáról. A dollármilliárdosok a világ legritkább lényei közé tartoznak. Alig néhányan vannak a Földön, gondolkodásuk radikálisan elüt mindenki másétól - még a jóval gyakoribbnak számító milliomosoktól is. Hátterükben, szerencséjükben kell keresni sikerük titkát, vagy valami másban? Hogyan gondolkodnak, mi hajtja őket? Honnan nyerik kitartásukat, mi emeli őket a többi vállalkozó és üzletember fölé? A saját jogán sikeres vállalkozó és angyalbefektető Rafael Badziag éveken keresztül dolgozott a világ legsikeresebb üzletembereivel, és közülük huszoneggyel készített mély, minden részletre kiterjedő interjút. A tanulságokat 20 alapszabályban fogalmazta meg, amelyek révén könyve szereplői a semmiből voltak képesek dollármilliárdokat érő birodalmakat építeni. A milliárd dolláros titok értő olvasói meglelhetik a sikerhez és a mesés vagyonhoz vezető utat.
U dodávateľa
16,06 € 16,90 €

Élethazugságok


Egy hozzátartozó halála mindig megterhelő, ám sokszor nem csak a szeretett személy elvesztésével kell megküzdenie a gyászolónak. Előfordul, hogy fény derül valami olyasmire, amiről nem volt tudomása. Singer Magdolna gyásztanácsadó interjúalanyait sokkolják a kiderülő titkok. Számos esetben nehezen megbocsátható, megsemmisítő ügyek kerülnek napvilágra, például felhalmozott adósság, kettős élet, szeretők, eltitkolt gyerekek, másság, családi szégyen. Ilyenkor az itt maradó úgy érzi, elárulták, és a döbbenet, a kiábrándulás, a düh megmérgezi, összekuszálja a gyászát. Másokat fájdalmasan érint, hogy már késő bármit jóvátenni, vagy felmerülhet bennük, hogy talán segíthettek volna. Egy biztos: mindannyian választ keresnek arra a kérdésre, ki volt valójában az az ember, akit elveszítettek, és mi igaz a közös múltból. A felkavaró esetek bemutatják a nehezített gyászfolyamatot, ugyanakkor tanúi lehetünk a megbocsátás és a személyiségfejlődés szívszorító példáinak is.
Na sklade 1Ks
12,05 € 12,68 €

Poradca č. 12/2023 - Zákon o zdravotnom poistení s komentárom


Zákon o zdravotnom poistení s komentárom Za zamestnanca vypočítava, vykazuje a platí preddavok na zdravotné poistenie jeho zamestnávateľ zo skutočne zarobeného príjmu v konkrétnom mesiaci. Od 1. januára 2023 sa pri platení preddavkov zamestnanca uplatňuje minimálny preddavok, t. j. prvýkrát preddavok za mesiac január 2023 so splatnosťou do 28. februára 2023. Minimálny preddavok nemusia platiť zamestnanci, ktorí sú zároveň poistencami štátu, a to napríklad pracujúci študenti, dôchodcovia alebo osobami so zdravotným postihnutím alebo SZČO. Usmernenie k minimálnemu preddavku uverejňuje Ministerstvo zdravotníctva SR na svojej webovej stránke. My prinášame komentár k zákonu o zdravotnom poistení sú všetkými dôležitými zmenami v tomto čísle Poradcu.
U dodávateľa
8,08 € 8,50 €

Zákony 2023 I. Aktualizácia I/1 - daňové a účtovné zákony


Cieľom predkladanej právnej úpravy je rozšírenie okruhu zákonom uznateľných daňových výdavkov o výdavky vynaložené na prevádzku vlastných materských škôl a zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa... Titul obsahuje úplné znenia zákonov po ostatnej novele: – Zákon č. 595/2001 Z. z. o dani z príjmov Upozornenie na zmenu zákona: – Zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) – Zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku – Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty – Zákon č. 530/2011 Z. z. o spotrebnej dani z alkoholických nápojov – Zákon č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch Zákon č. 595/2001 Z. z. o dani z príjmov V súčasnosti, keď podnikom chýbajú pracovné sily, je ťažké začleniť matky malých detí do pracovného procesu, pretože tieto matky majú problém umiestniť svoje deti do materských škôl a zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa. Štát nemá k dispozícií veľa rýchlo realizovateľných možností riešenia tohto stavu. Jedným zo spôsobov ako by však zamestnávatelia mohli byť štátom motivovaní sami z vlastných súkromných zdrojov takéto typy zariadení (podnikové materské školy a jasle) vytvárať, sú daňové nástroje. Ak vezmeme do úvahy, že dnes takéto typy zariadení (podnikové materské školy a jasle) nemáme, resp. je ich iba zanedbateľné minimum, vplyvy na verejné financie síce budú, ale budú minimálne. Okruh daňových výdavkov sa rozširuje o výdavky vynaložené na pracovné a sociálne podmienky a starostlivosť o zdravie vynaložené na prevádzku vlastných materských škôl a zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa. Dôvodom je snaha motivovať súkromný sektor, aby vytváral podnikové materské školy a jasle z vlastných zdrojov.
U dodávateľa
4,28 € 4,50 €

Útmutató vezetőknek


Napjainkban a szoftverek és a robotok egyre gyakrabban veszik át az emberektől a monoton feladatokat, és a hagyományos munkakörök újaknak adják át a helyüket - így a ma betöltött állás holnap már nem garantált. Az Útmutató vezetőknek feltárja a munka világának és a vállalatok működésének új szabályait, miközben azt is bemutatja, hogy a munkavégzéssel kapcsolatos korábbi elképzelések és beidegződések miként gátolják a vállalatokat az új problémák megfelelő kezelésében. E kötet azonban túlmutat a szakmai tanácsadáson és a tendenciák előrejelzésén. Gary A. Bolles kézzelfogható útmutatót kínál ahhoz, hogy a vezetők szemléletmódjának és a munkavállalók készségtárának újragondolásával, valamint a vállalatok technológiai eszközkészletének kiaknázásával miként jöhet létre valóban agilis munkakultúra, amellyel már hatékonyan lehet reagálni a folyamatos változásokra. Gary A. Bolles a Szingularitás Egyetem tanszékvezetője. Gyakran tart előadásokat a munka és a tanulás jövőjéről, és vezeti a digitális munkagazdaságra való átállással kapcsolatos tevékenységeket. A terület világszerte elismert szakértőjeként számos nagyvállalat stratégiai tanácsadója, így kötetében a világ leginnovatívabb szilícium-völgybeli vállalatainak gyakorlatából hoz valósághű és szemléletes példákat.
U dodávateľa
8,29 € 8,73 €

Kniha ekonomie


Co se děje při recesi? Jak fungují peníze? Proč platíme daně? Ekonomie ovlivňuje každou stránku našich životů, od způsobu, jak cestujeme do práce, až po rozhodování, za co utratíme své peníze – a velké ekonomické myšlenky nepřetržitě utvářejí náš svět. Srozumitelné napsaná Kniha ekonomie, doplněná o krátká, výstižná objasnění ekonomických pojmů, diagramy, které krok za krokem zpřehledňují složité teorie, klasické výroky, jež činí ekonomii snáze zapamatovatelnou, a vtipné ilustrace, které si pohrávají s našimi představami o velkých myšlenkách.
U dodávateľa
35,67 € 37,55 €

PaM 5/2023 - Nevyčerpaná dovolenka


Nevyčerpaná dovolenka z minulých rokov Všeobecným pravidlom je, že čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ. Ale čo ak zamestnanec dovolenku nevyčerpá? Oboznámime Vás so základnými pravidlami pri čerpaní dovolenky a so situáciami, kedy sa zamestnancovi nevyčerpaná dovolenka preplatí, alebo naopak, kedy na ňu stratí nárok. Dávky v hmotnej núdzi V prípade, že evidovaný nezamestnaný vyčerpal zákonom stanovenú výšku podpory alebo pre iné príčiny a nemá zabezpečené základné životné podmienky, má nárok požiadať úrad práce sociálnych vecí a rodiny alebo obec (ako zástupcu štátu, ktorý je povinný o takéhoto občana sa postarať) o pomoc v hmotnej núdzi v súlade s ustanoveniami zákona č. 417/2013 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi, ktorý bol naposledy novelizovaný zákonom č. 65/2023 Z. z. s účinnosťou od 1. 4. 2023. OBSAH ČÍSLA: • Nevyčerpaná dovolenka z minulých rokov • Dávky v hmotnej núdzi • Vylúčenie povinnosti platiť poistné • Jednotlivé sankcie v pracovnom práve • Personálna dokumentácia zamestnanca • Pracovná cesta podnikateľa • Vlastné náradie a zariadenia zamestnanca používané na výkon práce • Zamestnávanie – pracovnoprávne minimum • Priemerný a pravdepodobný zárobok • Minimálny preddavok na poistné na zdravotné poistenie • Účtovanie miezd v sústave JÚ • Výdavky charakteru osobných výdavkov • Mzdy v daňových výdavkoch • Praktické príklady ku mzdám a odvodom • Lekárske prehliadky na pracovisku • Osoby zo zahraničia • Sociálny fond • Vzdelávanie zamestnancov • Doplnkové dôchodkové sporenie • Inšpekcia práce • Vznik finančného dlhu – postup obce • Maturity už klopú na dvere • Daň za ubytovanie • Konflikty záujmov v územnej samospráve I. Jednotlivé sankcie v pracovnom práve Vyvodenie sankcií zamestnávateľa voči zamestnancovi predstavuje krajné riešenie. Preto, aby zamestnávateľ mohol voči zamestnancovi vyvodiť sankcie, je nevyhnutné, aby nastali obligatórne zákonné predpoklady pracovnoprávnej zodpovednosti v danom prípade. V prípade zamestnanca je navyše potrebné zisťovať aj zavinenie, a to obligatórne. Najzávažnejšou sankciou za protiprávne konanie zamestnanca je skončenie pracovného pomeru. Personálna dokumentácia zamestnanca Každý zamestnávateľ bez ohľadu na to, či zamestnáva len niekoľko zamestnancov alebo niekoľko stoviek, prípadne niekoľko tisíc zamestnancov, musí uchovávať doklady, ktoré sa týkajú jeho zamestnancov. Tieto dokumenty môžeme rozdeliť na dve skupiny, a to personálnu a mzdovú agendu. Čo tvorí personálnu dokumentáciu? Priemerný a pravdepodobný zárobok Potreba výpočtu priemerného zárobku na pracovnoprávne účely vyplýva z pracovnoprávnych predpisov, v ktorých sa peňažné plnenie odvodzuje od priemerného zárobku. Ide najmä o stanovenie výšky náhrady mzdy za dovolenku, náhrady mzdy pri prekážkach v práci, doplatku pri výkone inej práce po preradení, atď. Ak nie je možné určiť priemerný zárobok, použije sa tzv. pravdepodobný zárobok. Lekárske prehliadky na pracovisku Všeobecným predpokladom každého zamestnanca na výkon práce je jeho schopnosť dohodnutú prácu aj riadne vykonávať. Takýto predpoklad bezprostredne súvisí s dobrým zdravotným stavom zamestnanca. Aké druhy lekárskych prehliadok môže zamestnávateľ požadovať? Kedy je zamestnanec povinný podrobiť sa lekárskej prehliadke? Má zamestnanec pri absolvovaní lekárskej prehliadky nárok na pracovné voľno? Konflikty záujmov v územnej samospráve I. Konfliktom záujmu je presadenie a uprednostnenie vlastného prospechu nad verejným prospechom. Budeme sa venovať konfliktným udalostiam, ktoré môžu v samospráve vzniknúť a to pri plnení pracovných povinností, či vybavovaní stránok alebo výkone funkcie starostu obce, poslanca zastupiteľstva obce, mesta, mestskej časti alebo vyššieho územného celku. Príspevok je vhodný pre štatutárov a personalistov v územnej samospráve v roku 2023.
U dodávateľa
8,74 € 9,20 €

Rozšírte svoje vedomosti z nových oblastí ako ekonómia, manažment a marketing. Zaujímate sa o vesmír a jeho fungovanie, správanie živočíchov či históriu času? Správny smer do života a pozitívnu psychológiu prinesie motivačná literatúra. Knihy odborné - z oblasti práva, pedagogiky, sociológie či medicíny - ukrýva práve táto sekcia.

Kategória Odborná a populárno-náučná literatúra zahŕňa knihy a texty, ktoré poskytujú informácie a odborné znalosti v rôznych odboroch. Táto kategória sa líši od beletristickej literatúry a zameriava sa na vedomostný prínos.

Odborná literatúra obsahuje podrobné informácie, teórie a výskum v rôznych oblastiach ako veda, medicína, technológia, právo, ekonomika a psychológia. Populárno-náučná literatúra je prístupnejšia verejnosti a zaujímavo prezentuje tématické úseky, históriu, biografie a vedecké objavy.

Odborná a populárno-náučná literatúra je dôležitá pre vzdelávanie, osobnostný rozvoj a celoživotné učenie. Pomáha nám porozumieť svetu, objavovať nové perspektívy a zlepšiť naše schopnosti. Tieto diela od renomovaných autorov sú zdrojom inšpirácie a prínosov pre naše profesionálne a osobné životy.

K najznámejším autorom odbornej literatúry patria Stephen Hawking, Yuval Noah Harari, Malcolm Gladwell, Daniel Kahneman či zo slovenských autorov Roman Králik, či Vojtech Zamarovský.