Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


PaM 6-7 / 2023 - Dotácie v čase energetickej krízy


aDotácie v čase energetickej krízy V dôsledku cenového nárastu v energetike dochádza aj k nevyhnutnému nárastu vstupných nákladov firiem a verejného sektora. V súvislosti s podporou štátu prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR bol prijatý zákon o poskytovaní dotácií na pokrytie dodatočných nákladov v dôsledku zvýšenia cien plynu a elektriny a dotáciu na pokrytie rozdielu cien tepla. Generálny pardon – Sociálna poisťovňa Sociálna poisťovňa nepredpíše penále alebo odpustí povinnosť zaplatiť predpísané penále, ktoré sa viaže na dlžné poistné a dlžné príspevky na starobné dôchodkové sporenie podľa osobitného predpisu za celé obdobie pred 1. júlom 2022, splatné do 31. januára 2023, ak toto dlžné poistné a dlžné príspevky na starobné dôchodkové sporenie bude v plnom rozsahu zaplatené do 31. augusta 2023. Rodinné podnikanie Od 1. júla 2023 dochádza k zásadným zmenám v rodinnom podnikaní i na Slovensku. Zákon č. 494/2022 Z. z., ktorým sa upravujú a dopĺňajú niektoré ustanovenia zákona č. 112/2018 Z. z. o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch zavádza pre rodinnú firmu pojem rodinný podnik. Ide o obchodnú spoločnosť, družstvo alebo fyzickú osobu – podnikateľa. Nový spôsob zakladania s.r.o. Od 1. februára 2023 môžu podnikateľské subjekty zakladať spoločnosť s ručením obmedzeným a tiež podnik zahraničnej právnickej osoby alebo organizačnú zložku podniku zahraničnej právnickej osoby zjednodušeným elektronickým spôsobom, ktorý má podstatne priaznivo prispieť k zrýchleniu a zefektívneniu celého procesu založenia spoločnosti. Oznamovacie povinnosti voči ZP a SP Oznamovacie povinnosti o zmene platiteľa poistného plní zamestnávateľ voči zdravotnej poisťovni pod príslušným kódmi, ktorými oznamuje začiatok a koniec platnosti príslušnej kategórie platiteľa poistného. Pri čerpaní materskej, otcovskej a rodičovskej dovolenky dochádza na účely sociálneho poistenia aj k vzniku vylúčenia povinnosti platiť poistné a k prerušeniu povinného poistenia. Starobné a životné poistenie Príspevky na životné poistenie, ktoré platí zamestnávateľ za svojho zamestnanca sú predmetom dane z príjmu zamestnanca, nie sú od dane z príjmu oslobodené a teda na strane zamestnanca pôjde o zdaniteľný príjem.
U dodávateľa
13,11 € 13,80 €

Náhlé příhody břišní 2


Kniha přináší zcela nový pohled na jednu z nejčastějších problematik v celosvětové medicíně. Poprvé v kontextu české i světové literatury byly definovány a aktuálně zpracovány NPB v důsledku intoxikací a otrav, ale také i duševní poruchy imitující NPB. Aktuální trendy a současná doporučení jsou součástí prakticky všech kapitol, např. také v případě „rutinní“ akutní apendicitidy. Obdobně jsou zpracovány i kapitoly NPB urologického či gynekologického původu a dále NPB v dětském věku. Publikace je určena pro praxi chirurgů, intenzivistů, internistů, gynekologů, urologů a praktických lékařů, dětských lékařů, psychiatrů, radiodiagnostiků, gastroenterologů a řady dalších oborů. Komplexní interdisciplinární monografie problematiku široce analyzuje a prezentuje z hlediska posledních vědeckých názorů a guidelines. Kniha je doplněna bohatou obrazovou dokumentací.
U dodávateľa
40,14 € 42,25 €

Mi lesz, HA... ?!


A szorongás természetes élettani jelenség, amely eredendően azt a célt szolgálja, hogy szervezetünk tartalékait mozgósítva elkerülhessük vagy leküzdhessük a veszélyhelyzeteket. Ám sokszor ahelyett, hogy segítségünkre lenne, az életünket megbénító problémává válik. Rontja a teljesítményünket, és olyan szenvedést okoz, hogy akár ártalmas eszközökkel is igyekszünk megszabadulni tőle. Görcsösen kapaszkodunk bizonyos dolgokba vagy emberekbe, alkoholhoz vagy drogokhoz nyúlunk, túlhajtott tevékenységekkel (például munkával, vásárlással, szexszel, sporttal, képernyőhasználattal) próbáljuk elterelni a figyelmünket róla. És nagyon gyakran: elkezdjük beszűkíteni az életünket. Olyan dolgokról mondunk le, amelyek célt, értéket és fejlődést jelentenének számunkra, azonban el kellene viselni hozzá bizonyos fokú szorongást. Ez a könyv arra szolgál, hogy jobban megismerjük a saját szorongásunkat és megtanuljuk hatékonyan kezelni azt. Bizonyos esetekben a szorongás teljesen megszüntethető, máskor pedig arra kerül a hangsúly, hogy miként csillapíthatjuk azt elviselhető mértékűre, és valósíthatjuk meg a jelenlétében is mindazt, amit szeretnénk - hogyan élhetünk az időnkénti szorongással együtt is tartalmas, eredményes életet. Dr. Szondy Máté - a korábbi könyveihez hasonló módon - tudományos alapokra támaszkodva vizsgálja a témát, és kínál komplex programot a szorongás kezelésére. Szó esik a testmozgás, a táplálkozás, a környezet, az emberi kapcsolatok szerepéről, a szorongáskeltő gondolatok kezeléséről, az önmegnyugtatás egyszerű és természetes módjairól, valamint az úgynevezett expozícióról, vagyis arról, hogy miként tudunk közelebb menni a szorongásunkhoz. Ha ugyanis elég gyakran és elég közel merészkedünk félelmünk tárgyához, az jó eséllyel elveszíti hatalmát felettünk. Kapunk egy vészhelyzeti túlélőkészletet is intenzív szorongás esetére, és azt is végiggondolhatjuk, mit kezdjünk azokkal a félelmekkel, amelyek nem csupán lehetséges rossz forgatókönyvekre, hanem elkerülhetetlenül bekövetkező, súlyos problémákra vonatkoznak.
Na sklade 1Ks
9,34 € 9,83 €

A szülői nyomás kényes művészete


"Könyvünk nem abban segít, hogyan változtathatnád meg a gyerekeidet. Arra bátorít, hogy változz meg te magad... A gyerekek problémái a kapcsolataikra vezethetők vissza, így a gyerek és a szülő csak együtt találhat rájuk megoldást." Minden szülő vágya, hogy a gyereke sikeres legyen. Ennek érdekében sokszor a legjobb szándék ellenére egészségtelen nyomás alá helyezi, a teljesítmény hajszolása pedig visszafelé sül el. A kötet pszichológus szerzői szerint nem a nyomás intenzitása, hanem a minősége számít, ezért a legfontosabb annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy miképp gyakorolhatunk jótékony nyomást a gyerekünkre. Thurber és Weisinger módszereinek segítségével az egészségtelen nyomás egészséges útmutatássá alakítható. Kutatási eredményekkel alátámasztott esettanulmányaik gyakorlati módszereket kínálnak ahhoz, hogyan fejleszthetjük 3-23 év közötti kisgyerekeink, kamaszaink, fiatal felnőtt gyerekeink kreativitását, motivációját, érzelmi jólétét, szociális képességeit és intellektuális kíváncsiságát. Hasznos tanácsokat kapunk ahhoz is, hogy eredményesebb kommunikációval miként mélyíthetjük el a kapcsolatunkat, hogy gyerekünk bizalmi légkörben, szelíd szülői támogatással a lehető legtöbbet hozhassa ki magából.
U dodávateľa
13,38 € 14,08 €

Ketten együtt, magabiztosan


Szeretnénk összeismerkedni az új szomszédunkkal? Hibás terméket vásároltunk, és reklamálnánk? Bántanak a társunk lekicsinylő megjegyzései? Bizonytalanul, erőszakosan vagy magabiztosan viselkedünk-e ilyenkor, és hogyan változtathatunk azokon a mintákon, amelyek nem vezetnek eredményre? Milyen játékszabályok szerint működnek a különféle kapcsolatok, és létezik-e olyan technika, amely minden élethelyzetben hatékony? A népszerű előadó és tapasztalt párterapeuta ezúttal az asszertív kommunikáció titkaiba vezeti be az olvasót, különös figyelmet szentelve a párkapcsolati helyzeteknek. A fejezetek végén feladatsor segít átültetni a gyakorlatba az olvasottakat, hogy minél rutinosabban, eredményesebben kezelhessük a mindennapokban felmerülő kihívásokat.
U dodávateľa
12,05 € 12,68 €

Sto otázok a odpovedí - Sociálne zabezpečenie, automobil


Podľa Zákonníka práce vzniká zákonný nárok na odstupné a odchodné len zamestnancovi pracujúcemu na základe pracovnej zmluvy. Viac sa dočítate v kapitole venovanej sociálnemu zabezpečeniu. Problematike využívania automobilu v podnikaní aj na súkromné účely, odpisovania automobilu, uplatňovania daňových výdavkov, spotrebe PHL alebo dani z MV sa venujeme v ďalšej kapitole. Titul obsahuje: 1. Novelizované zákony právne predpisy Nariadenie vlády č. 62/2023 Z. z. o príspevku za poskytnutie ubytovania odídencovi v súvislosti so situáciou na Ukrajine Vyhláška č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež Opatrenie MPSVaR SR č. 88/2023 Z. z. o sumách základnej náhrady za používanie cestných motorových vozidiel pri pracovných cestách 2. Sociálne zabezpečenie Odstupné a odchodné Rekreácie Dôchodkové sporenie Stravovanie podnikateľa Stravovanie zamestnancov Daňový bonus 3. Automobil Automobil využívaný na osobné potreby Daň z motorových vozidiel Automobil v účtovníctve. Odstupné a odchodné Výška odstupného je v Zákonníku práce odstupňovaná v závislosti od trvania pracovného pomeru ako aj od skutočnosti, či k skončeniu pracovného pomeru dochádza výpoveďou zamestnávateľa alebo dohodou so zamestnancom. Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z vyššie spomínaných alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné... • Rekreácie Príspevok na rekreáciu môže poskytnúť zamestnancovi aj zamestnávateľ, ktorý zamestnáva menej ako 50 zamestnancov. Nárok na príspevok na rekreáciu majú aj zamestnanci, ktorí sú na materskej dovolenke, rodičovskej dovolenke. Zamestnanci, ktorí sú napr. dlhodobo uvoľnení na výkon verejnej funkcie, nárok na príspevok na rekreáciu nemajú. Rovnako nárok na príspevok na rekreáciu nemá zamestnanec vykonávajúci prácu na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Splnenie podmienok na poskytnutie príspevku na rekreáciu sa posudzuje ku dňu začatia rekreácie. Počet zamestnávaných zamestnancov predstavuje priemerný evidenčný počet zamestnancov za predchádzajúci kalendárny rok... • Stravovanie podnikateľa Daňovník vykonávajúci podnikateľskú alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť môže uplatňovať do daňových výdavkov aj výdavky na vlastné stravovanie za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku vo výške 55 % sumy ustanovenej na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách, čo je v roku 2023 vo výške 3,74 eura za každý odpracovaný deň daňovníka. Tieto výdavky na vlastné stravovanie daňovníka nie je daňovník povinný preukazovať dokladom o nákupe stravy alebo stravovacej poukážky… • Automobil využívaný na osobné potreby V zmysle ustanovenia § 19 ods. 2 písm. t) ZDP možno ako daňové výdavky uplatniť výdavky na obstaranie, technické zhodnotenie, prevádzkovanie, opravy a udržiavanie majetku, okrem výdavkov na osobnú potrebu podľa § 21 ods. 1 písm. i) ZDP, výdavkov súvisiacich s nehnuteľnosťami a zamestnávateľa, ktorý uplatňuje postup podľa § 5 ods. 3 písm. a) ZDP, a to: • vo forme paušálnych výdavkov vo výške 80 %, ak je tento majetok využívaný aj na súkromné účely...
Na sklade 3Ks
11,31 € 11,90 €

Kissinger szerint a világ


Henry Kissinger a 20. század második felének egyik legmeghatározóbb politikusa. A világ, ahogy ma ismerjük, nem kis részben az működésének eredményeképpen alakult ilyenné. A vietnámi háború lezárása, a szovjet-amerikai viszony enyhülése, Kína és az Egyesült Államok kapcsolatfelvétele nem kis részben az ő műve. Bár aktív politikusként csupán nyolc évig állt két elnök, Richard Nixon és Gerald Ford szolgálatában, mint nagy tekintélyű politológus, egyetemi tanár, elemző, tanácsadó, továbbá megkerülhetetlen diplomáciai alapművek szerzője óriási életművet alkotott. Zsenialitását egyaránt elismerték barátai és ellenségei - mindkettőből akadt bőven minden politikai oldalon. A százéves Kissinger ma is aktív, szavaira ma is odafigyel a világ. Nógrádi György új könyve nemcsak egy rendkívüli életpályát tekint át, hanem elgondolkodtat ennek a száz évnek sok történelmi, politikai fejleményén is.
U dodávateľa
14,72 € 15,49 €

Az öröm könyve


„amire vágyunk, az valójában nem a boldogság. Nem arról akarok beszélni. Hanem az örömről. Az öröm magában foglalja a boldogságot is. Az öröm sokkal nagyobb nála.” A két Nobel-békedíjas vezető egy hetet töltött együtt Dharamszalában a dalai láma 80. születésnapja alkalmából, hogy beszélgessenek egy olyan témáról, amely mindkettőjük számára nagyon fontos: az örömről. A könyv úgy épül fel, mint egy háromemeletes születésnapi torta. Az emeletek: a dalai láma és az érsek történetei és tanításai az örömről; a boldogságkutatás legújabb tudományos felfedezései; valamint a napi gyakorlatok, amelyek egyensúlyban tartják a két vezető érzelmi és spirituális életét. Mind a dalai lámát, mind Tutu érseket számos nehézség tette próbára az életben, ennek a könyvnek az oldalain pedig beszámolnak személyes küzdelmeikről és megújulásukról. Most, hogy már mindketten az emberélet vége felé járnak, különösen fontos számukra, hogy mindenkihez eljuttassák az üzenetet: csak úgy lelhetünk rá az örömre, ha örömet szerzünk másoknak. A történelmi jelentőségű hét során a két jó barát saját példáján keresztül mutatta meg, hogyan formálható át együttérzéssel és szeretettel az öröm tünékeny érzelemből tartós létállapottá, mely nemcsak személyes életünket, de szűkebb és tágabb környezetünk, sőt az egész emberiség életét megváltoztathatja.
U dodávateľa
13,38 € 14,08 €

Gondolkozz és gazdagodj


"...a siker nem szorul magyarázatra, a kudarcot nem igazolja semmilyen alibi" Minden idők legsikeresebb üzleti motivációs könyve. Több mint 30 millió példányban kelt el világszerte. Napoleon Hill klasszikus nemzetközi bestselleréből megtanulhatod, hogyan lehetsz saját erődből gazdag, sikeres és boldog.
Na sklade 1Ks
16,03 € 16,87 €

Umění vyjednat cokoliv


Pokud něco chcete, řekněte to. Protože jinak to nikdy nedostanete. Naučte se vyjednávat podle principů FBI a uvidíte, že už zítra dosáhnete svého. Konečně se v této knize dozvíte, co zatím o vyjednávání vědí jen ti vyvolení. Osvojíte si fungující postupy a zjistíte, proč obvyklé poučky zkrátka nefungují. Nejlepší vyjednavači to prostě dělají jinak, naučte se to taky. Všichni vyjednáváme pokaždé, když po nás někdo něco chce. Uvařit kávu, koupit hračku, zkrátit dodací lhůtu, pustit někoho do dveří... Vyjednáváme doma, v práci, dokonce i na ulici. Naučte se to a budete v životě mnohem spokojenější a úspěšnější.
Na sklade 1Ks
13,52 € 14,54 €

Esencializmus


Esencializmus nie je o tom, aby sme robili viac za kratší čas. Je o tom, aby sme robili to, čo je správne. Cítite sa niekedy pod tlakom, lebo ste si na seba toho nabrali priveľa? Cítite sa súčasne prepracovaný a nevyužitý? Ste často zaneprázdnený, ale výsledky tomu nezodpovedajú? Máte pocit, že váš čas neustále využívajú iní? Ak ste na ktorúkoľvek otázku odpovedali áno, spôsob, ako sa z toho dostať, je Cesta esencialistu. Esencializmus nie je o tom, ako urobiť viac za kratší čas. Ide o to, aby ste sa naučili robiť len tie správne veci. Nie je to stratégia manažmentu času ani technika na zvýšenie produktivity. Je to systematická snaha o rozlišovanie toho, čo je absolútne podstatné a následne eliminácia všetkého, čo nie je – aby sme tak boli maximálne užitoční tam, kde na tom najviac záleží. Tým, že nás cieľavedomé úsilie robiť menej núti používať selektívnejšie kritériá pri určovaní toho, čo je PODSTATNÉ, dáva nám aj väčšiu moc opätovne získať kontrolu nad vlastným rozhodovaním, čomu chceme venovať svoj drahocenný čas a energiu. A prestať tak iným poskytovať tichý súhlas na rozhodovanie za nás. Esencializmus nie je iba ďalšia novinka – je to celkom nový spôsob, ako robiť úplne všetko. Toto je povinné čítanie pre každého lídra, manažéra alebo jednotlivca, ktorý sa chce dozvedieť, ako v každej oblasti života robiť menej, ale lepšie.
Na sklade 2Ks
13,99 € 15,90 €
  • 4,5 /5

Ukradnutá pozornosť


Tak ako mnohí z nás, aj Johann Hari zistil, že neustále presúvanie pozornosti z mobilu na televízor či iné zariadenie a z jednej internetovej stránky na druhú je ubíjajúci a deprimujúci spôsob života. Vyskúšal najrôznejšie svojpomocné riešenia – dokonca sa na tri mesiace vzdal svojho telefónu –, ale zdalo sa, že nič nefunguje. Hari sa teda vydal na cestu okolo sveta, aby urobil rozhovory s poprednými odborníkmi na ľudskú pozornosť, a zistil, že všetko, čo si myslíme, že o tejto kríze pozornosti vieme, je nesprávne. Myslíme si, že naša neschopnosť sústrediť sa je osobným zlyhaním, keď nedokážeme vyvinúť dostatočnú silu vôle nad svojimi zariadeniami. Pravda je však ešte znepokojujúcejšia: našu pozornosť nám ukradli mocné vonkajšie sily, ktoré nás urobili zraniteľnými voči korporáciám odhodlaným prepadnúť našu pozornosť kvôli zisku. Hari zistil, že existuje dvanásť hlbokých príčin tejto krízy, od pozvoľného úpadku predstavivosti až po rastúce znečistenie prostredia, ktoré nás pripravili o časť pozornosti. V knihe Ukradnutá pozornosť predstavuje čitateľom disidentov zo Silicon Valley, ktorí sa naučili heknúť ľudskú pozornosť, a veterinárov, ktorí diagnostikujú psom ADHD. Skúma favelu v Riu de Janeiro, kde všetci stratili pozornosť mimoriadne surrealistickým spôsobom, a kanceláriu na Novom Zélande, ktorá objavila pozoruhodnú techniku na obnovenie produktivity pracovníkov. Čo je však kľúčové, Hari sa dozvedel, ako môžeme získať svoju pozornosť späť – ako jednotlivci, aj ako spoločnosť –, ak sme odhodlaní o ňu bojovať. Kniha Ukradnutá pozornosť mení diskusiu o pozornosti a ukazuje, ako ju možno získať späť.
Na sklade 4Ks
21,76 € 22,90 €

Mediácia


Publikácia ,,Mediácia – odborná príprava“ predstavuje mimoriadny zdroj poznatkov o mediácii pre základnú výbavu mediátora, ako aj iného odborníka pracujúceho s ľuďmi v konfliktnej situácii či v rozporuplnom vzťahu, pričom text určite inšpiruje aj skúsenejších mediátorov. Cieľom autorov je poskytnúť štruktúrované a konzistentné informácie o intervencii tretej strany v konflikte. Každá profesia si vyžaduje istý spôsob uvažovania. Poznať zdroje, vývoj a východiskové myšlienky svojho odboru je pre mediátorov vždy prínosné. Publikácia je určená predovšetkým účastníkom vzdelávania v mediácii, študentom humanitných, právnych a iných odborov, ale aj začínajúcim mediátorom a záujemcom o mediáciu. K nim smerujú kľúčové poznatky o konfliktoch, komunikácii, vyjednávaní, procese mediácie a nevyhnutných odborných zručnostiach a vedomostiach potrebných na výkon mediácie.
Na sklade 2Ks
23,28 € 24,50 €

Citlivá průvodkyně


Kdo vlastně jsem? Co chci? O čem sním? Můžu se mít ráda? Na tyto a podobné otázky hledala autorka jako psycholožka a koučka odpověď s mnoha ženami. Výsledkem je Citlivá průvodkyně – kniha hluboce ukotvená v psychologii, ale zároveň brutálně upřímná a místy poeticky dojemná v oblasti poznání sebe sama. Proč se ženy často stylizují do rolí, které jim nejsou vlastní? Proč pracují víc, než musí, a přísně posuzují každý svůj nedostatek a chybu? Kde hledat vnitřní hlas, který nás povede k našim potřebám a snům, když jej přehlušují každodenní nároky a požadavky okolí, které přijímáme za vlastní? Natalia de Barbaro nás vlídně doprovází na cestě k seznámení s citlivou průvodkyní – intuicí a moudrostí žen, jež přitom stojí oběma nohama pevně na zemi. Povinná četba pro všechny z nás, které mají v životě příliš povinností a málo radostí.
Na sklade 3Ks
18,24 € 19,20 €

Německá obrněná vozidla druhé světové války


Kniha poskytuje čtenáři přehled o všech obrněných vozidlech, která používaly jednotky Wehrmachtu i SS během druhé světové války. Více než 300 stran textu, který doprovází přes 400 fotografií, z nichž mnohé nebyly doposud zveřejněny, činí z této knihy nejobsáhlejší dílo na toto téma. David Doyle jako zkušený autor sestavil publikaci ideální pro historika i modeláře, v níž nabízí technické informace, fotografie a historii nasazení: obrněných automobilů polopásových vozidel tanků útočných děl stíhačů tanků Jagdpanzer a Panzerjäger samohybných děl, houfnic a minometů protiletadlových vozidel plamenometných vozidel vyprošťovacích vozidel obrněných ženijních vozidel
Na sklade 2Ks
25,64 € 26,99 €

Scale at Speed


Scale at Speed gets your business over the hump of doing fine to triple revenue in two years. Unlike other business growth books, this is a how-to guide, matching theory with easily actionable steps. Scale at Speed has helped founders, entrepreneurs and business leaders: - Chart a clear route to business transformation - Build enthusiastic and talented support for your vision - Uncover your unique value proposition - Introduce processes and KPIs - Untangle yourself from the day-to-day - Become a market leader while reducing marketing costs - Achieve the best exit price Written in a clear, honest and engaging style by Felix Velarde, founder of the 2Y3X growth accelerator, which has been helping businesses scale since 2016. Velarde founded one of the world's first web design consultancies, before spending a twenty-year career creating, growing and selling digital marketing's highest-profile businesses.
U dodávateľa
13,25 € 13,95 €

Osídlenie Ostrihomskej stolice v stredoveku


Podobne ako predchádzajúce diely tejto edície, venujúce sa Novohradu a Tekovu, sa aj región, prezentovaný v tejto knihe, dá bezpochyby zaradiť k tým, ktoré sa v dielach doterajších slovenských historikov prakticky neskúmali. Ostrihomská stolica, i napriek tomu, že rozlohou patrila medzi najmenšie v celom Uhorsku, pritom hrala dôležitú úlohu nielen v rámci dejín podunajského priestoru, ale s Ostrihomom ako sídlom uhorského prímasa, ostrihomského arcibiskupa, a jedným z trojice miest, ktoré tvorili tzv. medium regni (centrum kráľovstva), aj v dejinách celého dnešného Slovenska. Kniha tak prináša v slovenčine vôbec po prvýkrát spracované dejiny hradného kopca, kde na mieste starej rímskej pevnosti a – vzhľadom k pomenovaniu Střěhom zrejme aj veľkého slovanského hradiska – vzniklo najprv sídlo najstarších Arpádovcov, kde sa narodil prvý uhorský kráľ Štefan, a neskôr cirkevné centrum s veľkolepou katedrálou, sídlom prvej uhorskej arcidiecézy. Rovnako sú spracované aj dejiny pôvodného sídla na brehu Dunaja, tzv. kráľovského mesta Ostrihom, ohraničeného veľkou vodnou priekopou, tiež „Nového Mesta“, ktoré ako protiváhu dal priamo pod hradom postaviť arcibiskup, a ďalších dedín a mestečiek nielen pred a za spomínanou priekopou, ale aj v širšom okolí Ostrihomu, tak v naddunajskej (územie dnešného Slovenska), ako aj zadunajskej časti územia stolice. Cieľom práce bolo na základe primárnych prameňov a ich edícií zostaviť čo najdetailnejšiu sídliskovú mapu regiónu. Kniha ďalej opisuje cirkevnú organizáciu, hospodársky potenciál skúmaného teritória (baníctvo, mlynárstvo, rybárstvo, trhy a iné) či jeho cestnú sieť. Hlavnú kapitolu tvorí prehľad sídelnej štruktúry, kde sú v stručnej slovníkovej forme zhrnuté dejiny sídelných jednotiek, ktoré ležali na území Ostrihomskej stolice. Samostatné podkapitoly a heslá patria kláštorom a pre tento región špecifickým kolegiátnym kapitulám (v celkovom počte 12), ako aj hradom a hrádkom, ktorých písomné pramene zachytávajú celkovo 5. Najrozsiahlejšou časťou práce je prehľad histórie jednotlivých sídiel, pričom ich počet sa nakoniec zastavil na 132 základných a ďalších 14 sporných lokalitách. Celkovo 8 z týchto lokalít sa aspoň raz spomína ako mestečko, a 2 sídla mali dlhodobejší mestský charakter. Predposledná kapitola ponúka stručný prehľad rodokmeňov strednej a nižšej miestnej šľachty v celkovom počte 56 šľachtických rodov (bonusom je potom zoznam obyvateľov kráľovského mesta Ostrihom), za ktorým nasledujú mapové prílohy, ilustrujúce jednotlivé zachované a analyzované metácie a reambulácie. Kniha je koncipovaná predovšetkým ako faktografická databáza s dôrazom na stručnosť a prehľadnosť informácií, a môže byť využiteľná nielen pre ďalšie skúmanie na lokálnej úrovni (napríklad monografie obcí), ale aj ako užitočný zdroj informácií pre syntézy s celoslovenským či dokonca celouhorským záberom, ktoré doposiaľ Ostrihomskej stolici vzhľadom na chýbajúcu prácu tohto typu venovali len veľmi málo pozornosti.
Na sklade 2Ks
22,79 € 23,99 €

FUTURE OF GEOGRAPHY


Space: the biggest geopolitical story of the coming century - new from the multi-million-copy international bestselling author of Prisoners of Geography Spy satellites orbiting the moon. Space metals worth more than most countries' GDP. People on Mars within the next ten years. This isn't science fiction. It's astropolitics. Humans are heading up and out, and we're taking our power struggles with us. Soon, what happens in space will shape human history as much the mountains, rivers and seas have on Earth. It's no coincidence that Russia, China and the USA are leading the way. The next fifty years will change the face of global politics. In this gripping book, bestselling author Tim Marshall lays bare the new geopolitical realities to show how we got here and where we're going, covering the new space race; great-power rivalry; technology; economics; war; and what it means for all of us down here on Earth. Written with all the insight and wit that have made Marshall the UK's most popular writer on geopolitics, this is the essential read on power, politics and the future of humanity.
U dodávateľa
18,53 € 19,50 €

Tutankhamun's Trumpet


On 26 November 1922 Howard Carter first peered into the newly opened tomb of an ancient Egyptian boy-king. When asked if he could see anything, he replied: ‘Yes, yes, wonderful things.’ In Tutankhamun’s Trumpet, acclaimed Egyptologist Toby Wilkinson takes a unique approach to that tomb and its contents. Instead of concentrating on the oft-told story of the discovery, or speculating on the brief life and politically fractious reign of the boy king, Wilkinson takes the objects buried with him as the source material for a wide-ranging, detailed portrait of ancient Egypt – its geography, history, culture and legacy. One hundred artefacts from the tomb, arranged in ten thematic groups, are allowed to speak again – not only for themselves, but as witnesses of the civilization that created them. Never before have the treasures of Tutankhamun been analysed and presented for what they can tell us about ancient Egyptian culture, its development, its remarkable flourishing, and its lasting impact. Filled with surprising insights, unusual details, vivid descriptions and, above all, remarkable objects, Tutankhamun’s Trumpet will appeal to all lovers of history, archaeology, art and culture, as well as all those fascinated by the Egypt of the pharaohs.
U dodávateľa
17,05 € 17,95 €

Rozšírte svoje vedomosti z nových oblastí ako ekonómia, manažment a marketing. Zaujímate sa o vesmír a jeho fungovanie, správanie živočíchov či históriu času? Správny smer do života a pozitívnu psychológiu prinesie motivačná literatúra. Knihy odborné - z oblasti práva, pedagogiky, sociológie či medicíny - ukrýva práve táto sekcia.

Kategória Odborná a populárno-náučná literatúra zahŕňa knihy a texty, ktoré poskytujú informácie a odborné znalosti v rôznych odboroch. Táto kategória sa líši od beletristickej literatúry a zameriava sa na vedomostný prínos.

Odborná literatúra obsahuje podrobné informácie, teórie a výskum v rôznych oblastiach ako veda, medicína, technológia, právo, ekonomika a psychológia. Populárno-náučná literatúra je prístupnejšia verejnosti a zaujímavo prezentuje tématické úseky, históriu, biografie a vedecké objavy.

Odborná a populárno-náučná literatúra je dôležitá pre vzdelávanie, osobnostný rozvoj a celoživotné učenie. Pomáha nám porozumieť svetu, objavovať nové perspektívy a zlepšiť naše schopnosti. Tieto diela od renomovaných autorov sú zdrojom inšpirácie a prínosov pre naše profesionálne a osobné životy.

K najznámejším autorom odbornej literatúry patria Stephen Hawking, Yuval Noah Harari, Malcolm Gladwell, Daniel Kahneman či zo slovenských autorov Roman Králik, či Vojtech Zamarovský.