! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Kompendium občanského práva 1: Obecná část. Rodinné právo


Publikace představuje ne zcela obvyklé spojení učebnice a monografie, které výrazně překračuje tradiční rámec učebnic občanského práva hmotného. Zatímco většina učebnic prezentuje autoritativní názory jako "jedinou pravdu", předkládaná kniha se často zaměřuje na různorodá stanoviska a podněcuje čtenáře k vlastním úvahám. Tím se nejen rozšiřuje obzor informací, ale také podněcuje kritické myšlení. Publikace nezřídka konstatuje spornost řešení právních problémů a upozorňuje na oblasti, které vyžadují další pozornost na poli legislativy i právní interpretace. Tento přístup přináší čtenářům nový pohled na poznání práva a poskytuje jim bohatší základ pro jejich další odbornou práci. Navíc se text věnuje i řadě různých, ať již recentních, anebo i historických právních názorů, které jsou obvykle v publikacích podobného zaměření opomíjeny, a tím přispívá k odbornému rozvoji čtenářů.
U dodávateľa
16,34 € 18,15 €

Národní jednota severočeská 1918–1938


Publikace pojednává o historii Národní jednoty severočeské, která hrála významnou roli nejen v období Československé republiky (1918–1938). Jednalo se o obranný spolek, který se snažil posílit český vliv v pohraničních oblastech. Soužití Čechů a Němců se už ve druhé polovině 19. století dostávalo stále více do roviny národnostních komplikací. Obzvláště vážná situace byla ve smíšených regionech. Česká menšina se dostávala do útlaku, a proto se začaly zakládat obranné jednoty, které podporovaly Čechy zejména v hospodářské a kulturní oblasti. V severočeském pohraničí působila od roku 1885 Národní jednota severočeská, která se velmi rychle rozrůstala, a těsně před první světovou válkou čítala více než padesát tisíc členů. Činnost Národní jednoty severočeské pokračovala i po válce (v době první republiky), jelikož podle skutečných poměrů v zemi nebylo možné považovat národnostní otázku za uzavřenou. Spolek po dobu několika desetiletí podporoval českou menšinu v převážně německých oblastech, a to například tím, že pomáhal živnostníkům, organizoval množství kulturních akcí, byl činný v menšinovém školství a vydával vlastní časopis Hraničář. Autorka analyzuje činnost tohoto spolku v různých oblastech, jako je politika, školství a kulturní aktivity. Zkoumá také jeho vztah k německým nacionálním spolkům. V březnu 1939 se Národní jednota severočeská stala součástí Národní matice, čímž jako samostatná organizace přestala existovat.
U dodávateľa
14,81 € 16,45 €

Drogy v dobách totality


Kniha komplexně zpracovává drogový problém v Československu od roku 1938 do roku 1989, kdy u nás byly u moci totalitní režimy – vláda Protektorátu Čechy a Morava, kontrolovaná německými okupanty, a poté komunistický režim. Publikace je rozdělena do tematických bloků obsahujících nástin mezinárodní situace a poté rozbor stavu v Československu. Hlavními tématy jsou využívání drog tajnými službami a armádou, lékařský výzkum psychoaktivních látek, nelegální produkce a distribuce drog, drogové subkultury a konzumace drog, legislativní rámce drogového problému, práce bezpečnostních složek, léčba drogových závislostí a prevence toxikomanie. Cílem publikace je přispět k prohloubení informovanosti o problému zneužívání drog a k formování protidrogové politiky v České republice.
U dodávateľa
33,91 € 37,68 €

Manuál pre dobrý spánok


Spánok slúži na regeneráciu tela, triedenie informácií, spracovanie emócií či ukladanie spomienok. Aby sme mohli dobre fungovať, úloha dobre sa vyspať by sa preto mala ocitnúť na vrchných priečkach „to do listu“ každého nášho dňa. Český kňaz a psychiater Max Kašparů ponúka svoj návod, ako na to, v knižke s príznačným názvom Manuál pre dobrý spánok. Nejde pri tom o súbor presných pravidiel, štruktúr či postupov. Známy autor ordinuje tridsaťjeden tabliet v podobe zamyslení, v ktorých kombinuje svoje osobné, ale aj profesionálne skúsenosti. NÁVOD NA POUŽITIE: Pokiaľ navštívite psychiatra s tým, že nemôžete zaspať alebo sa v noci budíte, predpíše vám hypnotikum. Vzhľadom k tomu, že ide o chemické uspávadlo, napadne vám, že tá malá tabletka sa chová ako včela. Na jednej strane nosí chutný med a na tej druhej dáva boľavé žihadlo. Kňaz a psychiater Max Kašparů prichádza v tejto útlej publikácii s medikáciou bez vedľajších účinkov. Tridsaťjeden tabliet je dávka práve na celý mesiac. Užívanie je jednoduché. Večer, už na lôžku, si prečítajte jednu krátku kapitolku. A mali by ste sa ponoriť aspoň do ľahučkého driemania. Platí tu rovnaká rada ako u spomínanej chémie. Iba jednu večer. Ak niekto zaspí skôr, ako dočítal kapitolu do konca, tým lepšie.
U dodávateľa
10,35 € 11,50 €

Dve tváre lenivosti


Témou knihy Dve tváre lenivosti nie je iba lenivosť v bežnom ponímaní, ale aj v širšom zmysle slova. Ide totiž o vnútorný rozklad, ktorý sa u niekoho prejavuje ako nedbalosť a nečinnosť, zatiaľ čo u iného ako horúčkovitá aktivita či svojvoľné trieštenie pozornosti a vnútornej energie srdca. Knižka teologičky a psychologičky Kateřiny Lachmanovej teda nie je určená iba tým, ktorí robia málo alebo nič, ale aj tým, ktorí robia priveľa, hnaní všetkým možným, iba nie Duchom.
U dodávateľa
7,11 € 7,90 €

Bezpečná Evropa?: Pravdy a lži


„Proč chci být politikem? Začnu tím, že opravdu nechci být politikem proto, abych se mohl zúčastňovat oficiálních večírků, opíjet se, kouřit tlusté doutníky a předvádět se na recepcích. Jde mi o zvýšení bezpečnosti a ochrany občanů, o vytváření prostředí, kde lidé, a mezi nimi i moje děti, mohou dál chodit na pivo a užívat si procházky po Karlově mostě nebo po šumavských horách…“ Kniha Davida Bohbota „Bezpečná Evropa?! Pravdy a Lži“ je plná informací o hrozbách jimž současná Evropa čelí. A nejen to, David v ní, ze své pozice bezpečnostního experta, předkládá nejen varování, ale i jasná řešení. Ta vycházejí, jak z jeho vzdělán a praxe, tak ze zážitků v jeho dětství a dospívání v Izraeli. To vše se čtenář dozví populární formou volného vyprávění a velmi jasných úvah a rozhovorů, které David za svůj bohatý život poskytl.
U dodávateľa
12,38 € 13,75 €

Árnyéknapló


Merészkedj be az árnyékba, hogy kiléphess a fényre! "Mindaddig, amíg a tudattalan tudatossá nem válik, a tudatalatti fogja irányítani az életed, és te sorsnak fogod hívni." (Carl Gustav Jung) Sokszor halljuk, hogy koncentráljunk a jóra, fejezzük ki a hálánkat, legyünk elégedettek. Arról azonban kevés szó esik, hogy a kizárólagos pozitív fókusz nem tartható, ha nem dolgozzuk fel a nehéz érzéseinket - a negatívnak gondolt tulajdonságoktól a korlátozó hiedelmekig. A tudattalan elfojtása előbb-utóbb elakadásokhoz vezet. Itt volt az ideje újra felfedezni Carl Gustav Jung, a híres pszichoanalitikus tanításait, aki a különböző énrészek, köztük az árnyékén szerepét is leírta. Az árnyékmunka módszere az ő tanításain alapul, és mostanra a modern személyiségfejlesztés nagy újrafelfedezésévé vált. Melyek a te árnyékban működő részeid? Milyen érzéseket kell elfogadnod ahhoz, hogy mélyebb önismeretre tegyél szert? Ez a kézikönyv a naplózás módszerével segít abban, hogy sikeresen azonosítsuk, elfogadjuk, majd a tudatos személyiségrészünkbe integráljuk az "árnyékainkat", és ezzel az önszeretet magasabb fokára lépjünk. A kötet szerzője támogat, egyszersmind kihívások elé is állít, ám a vezetett naplóforma garantálja, hogy egészen a végéig nem engedi el a kezünk. Az árnyékmunka eredményeként nő az önbecsülés, felszabadul a kreativitás, az emberi kapcsolatok pedig kiteljesednek, és újra az öröm forrásaivá válnak.
U dodávateľa
13,94 € 15,49 €

50 vět, které vám usnadní život


50 SKUTEČNĚ ZÁZRAČNÝCH VĚT PRO VĚTŠÍ SEBEJISTOTU V KAŽDODENNÍM ŽIVOTĚ Obyčejný rozhovor se může rychle zvrtnout. Stačí, aby si někdo něco špatně vyložil, a z prosté věty se najednou stane domněnka, obvinění či narážka. Doma ve sprše vám pak hlavou víří řada úderných odpovědí. Přímo v akci však zůstáváte beze slov. Nemusí to tak být. „Jen já rozhoduji o tom, kdo mě naštve,“ říká Karin Kuschik, která vám v této knize nabízí padesát skutečně zázračných vět pro sebejistou a chytrou odpověď v každé situaci. Energie, kterou vkládáme do konfliktů, by pravděpodobně stačila na osvětlení celých velkoměst. Mezilidské vztahy jsou totiž poměrně náročné. Přitom si většinu problémů způsobujeme sami. Jen si to obvykle vůbec neuvědomujeme. Karin Kuschik má za sebou již více než dvacetiletou praxi v koučinku sebe-vedení. Díky tomu byla mnohokrát svědkem toho, jak se lidé zbytečně dostávají do vyhrocených situací. Proto se rozhodla poskytnout nám řešení. Vypráví příběhy ze života, na kterých vysvětluje, proč mají některé věty cenu zlata. S každou větou se tak nenápadně přibližujeme k onomu tajemnému místu v našem nitru – k vnitřní sebejistotě. Z tohoto místa se pak zdá vše mnohem jednodušší. „Jsem fascinovaná těmi “aha“ momenty, které vidím u lidí se snahou o osobnostní růst.“ V knize najdete celou sbírku těchto “aha“ momentů a především také padesát zázračných vět, které vám usnadní život.
U dodávateľa
19,70 € 21,89 €

Samospráva a právo mesta Krupina v stredoveku


V časoch panovania kráľa Bela IV. získala komunita mešťanov v Krupine svoje privilégiá, ktoré dali základ neskoršiemu krupinskému právu, s ktorým sa pri svojej práci stretol nejeden historik. Toto právo našlo okrem samotnej Krupiny uplatnenie aj v desiatkach ďalších lokalít. Výraznou mierou tak pomohlo rozvoju osídlenia na území Slovenska v stredoveku. Krupina v priebehu stredoveku vytvorila okolo seba rozsiahly právny okruh a neraz zasiahla aj do vývoja práva v celouhorskom kontexte. Doteraz však nevyšla práca, ktorá by sa touto témou zaoberala do hĺbky. Práve táto publikácia má toto biele miesto zaplniť. V prípade stredovekých uhorských miest ide ruka v ruke s privilégiami a právom aj ich samospráva. Richtár a mestská rada často tvorili súdny tribunál mesta. Popri súdnej funkcii richtár a mestská rada riešili rôzne otázky hospodárstva mesta, jeho fungovania a v neposlednom rade hájili záujmy mesta – často aj pred samotným panovníkom. Publikácia prezentuje vývoj a fungovanie samosprávy v stredovekej Krupine, kde môžeme nezriedka sledovať konanie konkrétnych mešťanov, ktorí doslova tvorili dejiny mesta. Publikácia prináša hlboký a analytický pohľad na vývoj samosprávy a práva v Krupine. Prezentované poznatky a tvrdenia sú založené v prevažnej miere na náročnom a pracom výskume archívneho materiálu. V chronologickom slede sú prezentované poznatky o vývoji, obsahu, charaktere a rozšírení práva. Tam, kde to situácia dovoľovala, sú informácie podávané podrobnejšie, niekedy až v nuansách. Takýto postup umožňuje nahliadnuť do problematiky omnoho hlbšie. Okrem toho si čitateľ môže urobiť živý obraz o tom, ako vyzerala súdna agenda stredovekého mesta a čo to znamenalo, keď sa udelilo krupinské právo.
U dodávateľa
15,30 € 17,00 €

Praktická endokrinológia


Endokrinológia je rovnako ako celá medicína, dynamicky sa rozvíjajúci a meniaci sa medicínsky odbor, ktorý napreduje rýchlym tempom jednak v oblasti diagnostiky ochorení, ako i v oblasti možností a manažmentu liečby. Učebnica Praktická endokrinológia predstavuje zhrnutý ucelený systém aktuálnych teoretických, ale najmä praktických poznatkov. Ponúka pohľad autorov na problematiku, predstavuje riešenia a naznačuje trendy ďalšieho vývoja. Hlavným cieľom tejto učebnice je poskytnúť komplexný prehľad problematiky endokrinologických ochorení a ich liečby. Našou snahou je priniesť najnovšie poznatky zo všetkých oblastí endokrinológie – klinické, patofyziologické, biochemické, genetické, diagnostické, ale najmä identifikovať súčasné liečebné možnosti. Táto učebnica je určená predovšetkým pre študentov všeobecného lekárstva, lekárov pracujúcich v oblasti klinickej medicíny, ako sú endokrinológovia, internisti, všeobecní lekári, a v neposlednom rade i pre širokú vedeckú obec.
U dodávateľa
49,50 € 55,00 €

Cesta (z) mesta


Presťahovať sa za mesto je lákavejšou možnosťou pre čoraz väčší počet ľudí, ktorí sa snažia nájsť kvalitné a cenovo dostupné bývanie. Veď kto by nechcel bývať v rodinnom dome, no stále v blízkosti mesta? Príchod nových rezidentov však prináša celý rad zmien a z donedávna pokojných prímestských obcí sa postupne stávajú rýchlo rastúce predmestia. Hovoríme o suburbanizácii - procese populačného a ekonomického rastu v zázemí miest, jednom z najdynamickejších procesov v novodobých dejinách Slovenska. Ako sa menilo zázemie Bratislavy? Ako sa žije na predmestiach a aké sú výhody či nevýhody života v nich? Odkiaľ a kam sa sťahujeme a ako ďaleko dochádzame? Kniha prináša súbor máp a grafov, ktoré zachytávajú tento proces z rôznych perspektív. Prostredníctvom rozmanitých vizualizácií dokumentuje premenu zázemia Bratislavy, osvetľuje základné pojmy, trendy a tendencie. Nájdete v nej aj množstvo vysvetľujúcich textov. Je tak určená všetkým, ktorí radi skúmajú mapy a uvažujú o priestorových prejavoch vývoja spoločnosti.
Na sklade > 5Ks
22,41 € 24,90 €

Patologické mikroskopické nálezy v kosterních pozůstatcích významných osobností české historie


Jedná se především o odbornou publikaci, v níž autor na základě zejména mikroskopických kosterních nálezů dokládá zdravotní stav 22 významných osobností české historie. Mezi zkoumanými najdeme například Václava IV., Jiřího z Poděbrad, Rudolfa II., Tychona Braha, Albrechta z Valdštejna, Bedřicha Smetanu, ale i příslušníky dvou starých společenství – lovců a sběračů z Věstonic (40 000 let př. n. l.) a maďarských a moravských zemědělců z období neolitu (4000 let př. n. l.). Ke zkoumání kosterních ostatků byly použity moderní metody včetně instrumentální neutronové aktivační analýzy (INAA).
U dodávateľa
16,13 € 17,92 €

Kannibál kapitalizmus


„[A] kapitalizmus a saját fenntartóit falja fel” A tőke jelenleg az élet minden területét kannibalizálja – felfalja a természetet, működése elemészti az egyenlőség és az igazságosság alapelveibe vetett utolsó reményünket, szépen lassan elfogyasztja az egymásról való gondoskodás képességét, és kizsigereli a politika gyakorlatát. Nancy Fraser feltérképezi a tőke falánk étvágyát, válságpontról válságpontra követve azt, az ökológiai pusztulástól a demokrácia összeomlásáig, az etnikai erőszaktól a gondoskodó munka leértékeléséig. Ezek a válságpontok a Covid19-ben érték el tetőpontjukat, amely precedens segíthet elképzelni azt az ellenállást, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy véget vessünk ennek az önpusztító hajlamnak. Korunk kapitalizmuskritikáinak legelegánsabb, úttörő szintézise. „Kivételes munka, egy instant klasszikus” – írja a könyvről Cornel West.
U dodávateľa
10,65 € 11,83 €

Perly asketické moudrosti


Český čtenář v knížce nalezne poučení a vyprávění tohoto řeckého starce poprvé. Jako mladík se stal Efrém učedníkem sv. Josefa Hesychasty - známé osobnosti na Svaté Hoře Athos - který kolem sebe shromáždil mladé mnichy a ti pod jeho vedením uspěli v dílu askeze a duchovní zkušenosti. Později se duchovní žáci sv. Josefa stali obnoviteli dávné pravoslavné mnišské tradice, tzv. hesychasmu. Po zesnutí sv. Josefa se právě Efrém stal představeným svatohorského monastýru sv. Filothea. Svou životní pouť však završil v USA, kde se setkal s velkým duchovním hladem tamních pravoslavných křesťanů. Svůj další život proto zasvětil vedení západních lidí po cestě duchovního života, modlitby, askeze a poznávání Boha. Zůstal v USA ve svém prvně zbudovaném monastýru sv. Antonína Egyptského. Na americkém kontinentu pak postupně založil a vybudoval dalších dvacet monastýrů. Navštěvovaly ho nepřeberné zástupy Američanů, aby od něj získávaly poučení a duchovní vedení. Tato knížka obsahuje střípky jeho rad a návodů, jak si počínat při modlitbě, a také příběhů z doby, kdy žil se svým učitelem Josefem Hesychastou na Athose. Hledá-li kdo praktickou příručku s ověřenými radami uvádějícími do díla pravoslavné spirituality, je tato knížka tím, co potřebuje. Duchovní poučení na sobě nesou pečeť autenticity, neboť jsou řečeny osobností, která je ve světové pravoslavné církvi v oblasti duchovnosti, a zvláště její základní metody zvané hesychasmus, nezpochybnitelnou autoritou.
U dodávateľa
14,36 € 15,95 €

Nespútaná duša


Kto ste? Keď začnete skúmať túto otázku, zistíte, aká je v skutočnosti neuchopiteľná. Ste fyzické telo? Ste súbor zážitkov a spomienok? Partnerom vo vzťahoch? Zakaždým, keď sa zamyslíte nad aspektmi seba samého, uvedomíte si, že je toho oveľa viac, než dokáže definovať ktorýkoľvek z nich. Duchovný učiteľ Michael Singer v tejto knihe skúma otázku, kto sme, a prichádza k záveru, že našu identitu možno nájsť v našom vedomí, v našej schopnosti pozorovať seba samých a svet okolo nás. Využívajúc tradície meditácie a všímavosti, Singer ukazuje, ako nám všetkým môže rozvoj vedomia umožniť prebývať v prítomnom okamihu a zbaviť sa bolestných myšlienok a spomienok, ktoré nám bránia dosiahnuť šťastie a sebarealizáciu. Kniha je rozdelená do piatich častí a ponúka úprimnú a priateľskú diskusiu o vedomí a o tom, ako ho môžeme rozvíjať. Autor v prvej časti skúma pojem „ja“ a vnútorný dialóg, ktorým každý z nás žije. Druhá časť skúma prežívanie energie, ktorá nami prúdi, a snaží sa čitateľom ukázať, ako otvoriť svoje srdce energii zážitkov, ktorá preniká ich životom. Spôsoby, ako prekonať tendencie uzatvárať sa pred zvyškom sveta, sú predmetom tretej časti. Osvietenie a prijatie univerzálneho vedomia sú predmetom štvrtej časti. A nakoniec, v piatej časti, sa Singer vracia ku každodennému životu a hľadaniu „bezpodmienečného šťastia“. V celej knihe sa zachováva ľahký a pútavý tón, bez ťažkých dogiem a normatívnych náboženských odkazov. Jednoduché cvičenia, ktoré sú súčasťou každej kapitoly, pomáhajú čitateľom zapojiť sa do myšlienky, ktorú duchovný učiteľ Singer prezentuje.
U dodávateľa
14,20 € 16,90 €

Breviář sebepoznání


Komu je tento breviář určený? Všem, kteří nestudovali psychologii nebo komunikaci, ale chtějí se něco dozvědět o sobě, o svém JÁ a o tom jak sebepoznání může změnit a ovlivnit náš pohled na řešení každodenních, ale i životních událostí, problémů.
U dodávateľa
10,85 € 12,05 €

Átadás


Ez a könyv radikálisan új nézőpontból értelmezi az elmúlt mintegy fél évezred globális történelmét, világossá teszi, hogy az MI megjelenésével tovább bővült azoknak a mesterségesen létrehozott, létfontosságú és személytelen hatalmaknak - vagyis az államoknak és nagyvállalatoknak - a köre, amelyekre az emberiség eddig is átruházta élete irányításának és felelősségének jogát. Nem a csodavárásunkat és nem a rettegésünket szólítja meg, hanem az értelmünket, a racionális gondolkodásunkat. Páratlan tisztánlátással megérteti velünk, hogy az emberiség olyan kihívások előtt áll a 21. században, amilyenekkel történelme során még soha nem kellett szembenéznie. Jövőnket, gyermekeink és unokáink sorsát az államok, a nagyvállalatok és a gondolkodó gépek egymás közötti hatalmi harca, háborúja vagy békés kiegyezése dönti el.
U dodávateľa
15,18 € 16,87 €

Přehled anatomie a fyziologie člověka pro nelékařské zdravotnické obory


Publikace podává přehled orgánových soustav lidského těla jak z anatomického, tak z fyziologického hlediska a je vhodná jako základní učebnice pro spektrum studentů studijních oborů vyšších odborných škol zdravotnických. Obsahem kapitol jsou jednotlivé orgánové soustavy lidského těla, jejichž struktura vždy zahrnuje vstupní anatomické poznámky odpovídající středoškolské úrovni učiva, anatomickou část a fyziologickou část s hlubším zpracováním dané orgánové soustavy. Systematicky prezentované poznatky kladou důraz také na latinskou terminologii s případnými řeckými ekvivalenty. Text je průběžně doplňován schematickými obrázky, grafy a přehlednými tabulkami.
Na sklade 1Ks
16,13 € 17,92 €

Desatero pohybů


Vážky létají přes oceán z Indie do Mosambiku, i když jejich tělo disponuje zásobou energie jenom na čtyři hodiny letu. Vorvaňovci při potápění do tříkilometrových hloubek stráví pod hladinou skoro čtyři hodiny. Z toho, co o jejich organismu víme, ale vyplývá, že by jim už po hodině ponoru mělo hrozit utonutí. Had bojga šplhá po hladkých sloupech díky tomu, že na sobě uváže uzel. Pavouci křižáčci používají svou síť jako prak a nechávají se z ní vystřelit na kořist. Drobným roztočům slouží k dopravě na květy vybraných druhů rostlin jako živý taxík kolibříci. Ve volném pokračování bestselleru Desatero smyslů nám biolog a popularizátor vědy Jaroslav Petr zblízka ukáže nejrozmanitější způsoby pohybu živočichů i extrémní výkony, jakých jsou tvorové schopni. Možnosti přesunu z místa na místo, které si zvířata vyvinula, patří totiž k tomu nejúžasnějšímu, co se v přírodě odehrává, nejednou nad nimi zůstává rozum stát a mnoho z nich stále halí tajemství.
U dodávateľa
24,71 € 27,45 €

Rozšírte svoje vedomosti z nových oblastí ako ekonómia, manažment a marketing. Zaujímate sa o vesmír a jeho fungovanie, správanie živočíchov či históriu času? Správny smer do života a pozitívnu psychológiu prinesie motivačná literatúra. Knihy odborné - z oblasti práva, pedagogiky, sociológie či medicíny - ukrýva práve táto sekcia.

Kategória Odborná a populárno-náučná literatúra zahŕňa knihy a texty, ktoré poskytujú informácie a odborné znalosti v rôznych odboroch. Táto kategória sa líši od beletristickej literatúry a zameriava sa na vedomostný prínos.

Odborná literatúra obsahuje podrobné informácie, teórie a výskum v rôznych oblastiach ako veda, medicína, technológia, právo, ekonomika a psychológia. Populárno-náučná literatúra je prístupnejšia verejnosti a zaujímavo prezentuje tématické úseky, históriu, biografie a vedecké objavy.

Odborná a populárno-náučná literatúra je dôležitá pre vzdelávanie, osobnostný rozvoj a celoživotné učenie. Pomáha nám porozumieť svetu, objavovať nové perspektívy a zlepšiť naše schopnosti. Tieto diela od renomovaných autorov sú zdrojom inšpirácie a prínosov pre naše profesionálne a osobné životy.

K najznámejším autorom odbornej literatúry patria Stephen Hawking, Yuval Noah Harari, Malcolm Gladwell, Daniel Kahneman či zo slovenských autorov Roman Králik, či Vojtech Zamarovský.