Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


  • 4 /5

Pribehy Detstva


Autor sa narodil roku 1904 v poľskom Radzymine v rodine rabína. Spočiatku sa zdalo, že bude pokračovať v rodinnej tradícii, čoskoro však dal prednosť svetskej literatúre. Najprv sa pokúšal písať hebrejskú poéziu, no onedlho presedlal na prózu v jidiš , ktorej ostal verný po celý život. Prvá kniha - román Shoten an Goray (Satan v Goraji) - mu vyšla roku 1935. Tesne pred jej vydaním I. B. Singer v predtuche blížiacej sa katastrofy emigroval do USA. Až do konca života (umrel roku 1991 v Miami na Flo ride) bol neobyčajne produktívnym a úspešným autorom. Vydal trinásť románov a viacero kníh pre deti. Roku 1978 získal Nobelovu cenu. Spoločným znakom obľúbených poviedok situovaných do židovských komunít na poľskom vidieku, do varšavských bohémskych kruhov alebo emigrantských komunít v Amerike je rozprávačské majstrovstvo, v ktorom sa snúbi tajomno so zmyslom pre realistický detail, citlivosť s láskavým humorom bez irónie a odsúdenia, zmyselnosť s filozo fickou hĺbkou. Príbehy nositeľa Nobelovej ceny za literatúru oslovujú ešte čímsi: posolstvom dobra, súcitu, úcty k múdrosti, vzdelanosti, posolstvom lásky a súdržnosti rodiny.
Vypredané
2,53 € 2,66 €

Prométheus


Tragédie o moci, pro kterou duch znamená neproniknutelné tajemství a moc.
Vypredané
2,55 € 2,68 €

De arte poetica


Horatiovo dílo De arte poetica – O umění básnickém patří ke klenotům klasické literatury. Ač nevelké rozsahem, těší se soustavnému zájmu literárních vědců i historiků umění. Patří však k dílům frekventovaným nejen ve vědeckých kruzích, ale také u širší čtenářské veřejnosti, v jejímž povědomí přetrvává i díky okřídleným rčením, tradovaným z generace na generaci (třeba in medias res nebo laudator temporis acti). Nové, zrcadlově uspořádané latinsko-české vydání představuje toto dílo v novém překladu PhDr. Dany Svobodové a je obohaceno literárněvědnou studií a odbornými komentáři prof. PhDr. Evy Stehlíkové.
Vypredané
2,17 € 2,28 €

Motyle Mukylasky


Zbierka veršov básnika, prozaika, publicistu a spisovateľa pre deti je plná filozofujúceho humoru, bohatej ľudovej slovesnosti s množstvom citlivo použitých novotvarov, ktoré dokresľujú Moravčíkovu originalitu. Na margo zbierky A. Červeňák napísal: "Oslovuje ma jeho konštruktívna deštrukcia: čohokoľvek sa dotkne (zvuku, slova, verša, témy, myšlienky), vybočuje zo zástupu, prekračuje existujúce a sugeruje nám to svoje, nové. Ustálené predstavy o poézii, živote a človekovi ho musia neznášať, pret ože nič ustálené neuznáva. Porušuje existujúce normy, kritériá, dokonca zákazy a nastoľuje nové... Veľa básnikov hryzie slovo a vetu ako krt, cibrí nápad a myšlienku ako zlatokop, ale Mopravčík vyvoláva vo mne viac ambivalentných pocitov, úvah a hodn otení... Moravčík je praslovenský praživel, ktorý v nás v epoche kozmických letov aktivizuje antropologicko-poetickú abecedu, aby sme nezabúdali na kolísku, v ktorej nás nadájali materským mliekom a poznačovali jej rytmom."
Vypredané
1,58 € 1,66 €

20 Basni


Knižne debutoval zbierkou básní Ľútosť (1962), programovo sa zardil medzi básniokov tzv. trnavskej skupiny. Potom nasledovali ďalšie zbierky - Zimoviská (1965), Albá (1972), Kam sa náhlite (1974), Približné položenie (1978), Básnickú zbierku jedného z najvýraznejších talentov modernej slovenskej poézie - 20 básní (200) charakterizujú príznačné kvality: zovretosť a úspornosť básnického tvaru, nekomplikovaná obraznosť, ľudská prostota, hlboký filozofický záber, mužná múdrosť a vzrušujúca asociatív nosť. Zbierka dokumentuje, že J. Mihalkovič sa popri tematike životných hodnôt, lásky a láskavosti zamýšľa aj nad zmyslom básnickej tvorby a schopnosťou poézie osloviť dnešného človeka.
Vypredané
1,58 € 1,66 €

Púšť


"Týmto básňam nechýba vzácny hodnotový aspekt. Vlnka uvažuje nad tým, čo máme, čo sme stratili a čo nám práve uniká. Básnik manipuluje so škaredosťou sveta, svojím prekrúcaním skutočnosti robí z neho obydlie vhodné pre človeka." M. Gajdoš, Slovenské pohľady
Vypredané
1,58 € 1,66 €

dostupné aj ako:

Honolulu - pieseň labute


Jedna z najlepších zbierok básnika katolíckej moderny, v ktorej sa autor vyrovnáva s podnetmi moderných básnických smerov, najmä nadrealizmu a poetizmu. Naďalej však ostáva básnikom ľahkého verša, v ktorom nadobúda prevahu poetická hra s obrazotvorno sťou a efektná metafora. Knihu dopĺňajú najpozoruhodnejšie básne z iných zbierok, ako aj dokumenty o živote a tvorbe básnika.
Vypredané
1,58 € 1,66 €

Zabi Ma Nezne Alebo Sibenica


Známy pesničkár, renomovaný filmár, divadelný a rozhlasový autor, básnik Juraj Bindzár sa v knižke Zabi ma nežne alebo Šibenica pre malého muža (2000) debutovo predstavuje s dvomi kriminálnymi baladami. Ide o priam artistné kompozície (ilustrované ef ektnými surrealistickými autorovými kolážami), ktorých čitateľské potešenie plynie z umne vykonštruovaných zápletiek a suchého či čierneho humoru. Je očividné, že autora priťahuje zločin a podsvetie, no nemenej je zjavné, že je doma i v kriminálnom ž ánri a jeho svojráznej parodizácii.
Vypredané
1,58 € 1,66 €

dostupné aj ako:

Skôr ako potemnie slnko


Známa prozaička a poetka debutovala básnickou zbierkou Požičaj mi deň (1963), v ktorej prevažujú prírodné motívy a pocitové vnímanie sveta. V ďalších zbierkach Zaklínadlá (1965), Malý svet (1977), Nepovedala som nahlas (1998), ale predovšetkým v zbierke intímnej lyriky Skôr ako potemnie slnko (2003) nastoľuje základné otázky o krehkosti ľudského citu, dočasnosti šťastia a zamýšľa sa nad trvalými hodnotami v ľudskom živote, pričom nezabúda na spoločenské väzby.
Vypredané
1,58 € 1,66 €

dostupné aj ako:

Ohlas Li Poa


Více než devadesát parafrází lyrické poezie největšího čínského básníka Li Poa, který žil v letech 701 až 762 našeho letopočtu .
Vypredané
2,57 € 2,70 €

Do srdca je len pár sekúnd


Nová zbierka Petra Ďurkovského potvrdzuje, že slovenská literatúra má ďalšieho zrelého básnika, originálneho tvorcu, ktorý stále má čo povedať, ktorý oplýva postrehmi a nápadmi a vie ich aj sformulovať.
Vypredané
2,18 € 2,29 €

Prohlubeň ticha


Výbor z jeho tvorby zachycuje důležité úseky jeho vývoje. Přes léta milostného vzplanutí provázeného i zklamáními, přes období společenských postojů až po závěrečnou periodu životního vyrovnání. Minattiho lyrika si získává čtenáře svou čistostí, autentičností.
Vypredané
1,79 € 1,88 €

Loď Ahój


Kniha jistě udělá radost všem pohodovým čtenářům, kteří neočekávají žádná velká dramata. Jak autor sám říká: Hlavní hrdinové prostě a jednoduše jedou na vodu. Na začátku nasednou do lodi a na konci z ní vystoupí, aniž by to zanechalo jakékoliv změny na je
Vypredané
2,19 € 2,30 €

Jednosmerný spánok


http://pemic-books.cz/ASPX/Annotation.aspx?kod=0125067
Vypredané
0,63 € 0,66 €

dostupné aj ako:

Obraz v zahalenom tvare


V porovnaní s jeho prvotinou Posledné augustové dni (2003) sa Obraz v zahalenom tvare zdá dielom s mierne provokujúcou tvorbou, pretože v nej autor predstavuje súčasnému kritickému svetu básne plné moralizácie a nekonečného filozofovania. Jeho poézia je plná kázní a spovedí zapletajúcich sa v teologických reťaziach. Dominantou jeho vnemov aj naďalej zostal človek a jeho životné pózy. Teraz však popri ústrednej téme otvára aj duchovnú zložku, vieru a vyššie formy bytia, vlastnú skúsenosť, predstavy a pocity, čím vytvára zvláštnu symbiózu prvkov, ústiacu až do revolty. M. Bátorová napísala: „Básnik Juraj Bakoš nemá v súčasnej poézii dvojníka. Predchodcom by v existenciálnej osamelosti a disharmonickej poetike mohol byť Janko Kráľ. Nič to, že sa to nevie. Ani o Kráľovi v jeho čase nik nevedel. Tak to už býva. Jedinou odmenou skutočného básnika je mu vlastná báseň – čas, keď ju píše.“
Vypredané
0,63 € 0,66 €

Obrazce


http://pemic-books.cz/ASPX/Annotation.aspx?kod=0124975
Vypredané
0,63 € 0,66 €

dostupné aj ako:

Dejiny postele


Oravský rodák, učiteľ Jaroslav Klus sa venuje básnickej, prozaickej a dramatickej tvorbe. Svoju poéziu a prózu najprv publikoval v časopisoch Dotyky, Nové slovo, Slovenské pohľady. Po oceneniach v rôznych literárnych súťažiach vydal básne aj knižne. Na okraj vydania Klusovej zbierky básní Marián Grupač napísal: „Básnická zbierka Dejiny postele je prirodzene rozčlenená do dvoch časti: Rok A, kam autor zaradil zväčša básne reflexívne, prostredníctvom ktorých umožňuje nazrieť i ďalej a hlbšie, než sám vôbec tuší; druhá časť Balada o slame je súborom poetických ,rustikálnych? výprav do dediny, za mesto... Podľa bydliska Jaroslava Klusa možno tušiť, že ide prevažne o momenty z Oravy, ktorá sa v jeho optike mení na akési takmer až zázračné slovenské Macondo, možno aj na čosi viac...“. Je to knižočka rozsahom útla, obsahom však hutná, navyše ilustrovanú pôsobivými kresbami Barbory Cyprichovej.
Vypredané
0,63 € 0,66 €

Dole hlavou


Satirický klasik (alebo klasický satirik?) Peter Petiška nezostal nič dlžný svojej povesti vtipného komentátora nasich necností a pokrivenín. Nečakaný prístup k téme a zaujímavá nadsádzka, až to iskrí...
Vypredané
0,10 €

Lacná kniha Návod k upotřebení (-70%)


Návody k upotřebení jsou hravým experimentem básníka a výtvarníka Jiřího Koláře. Autor si v šedesátých letech osahával hranice slova i touto "návodovou" poezií. Hlavní myšlenkou bylo přiblížení poezie čtenáři tím, že si ji může sám "vyzkoušet provést", stát se spolutvůrcem, udělat báseň jako čin. Není důležité, že v Kolářově pozdní tvorbě nad mocí slova nakonec zvítězil obraz, neboť pokušení "vyvěsit z prázdné ptačí klece bílou vlajku" je stále inspirativní. Původní vydání sbírky bylo sice ilustrováno černobílými reprodukcemi Kolářových koláží, ale ty pocházely ze se sbírkou nesouvisejícího cyklu Týdeník 1967. I proto jsme se rozhodli aktuálnost textu ověřit oslovením současné výtvarnice Alexandry Švolíkové
Vypredané
1,76 € 5,88 €

dostupné aj ako:


Pre niekoho nezmyselné, pre iného uchu lahodiace. Také je básnické umenie.

Tu ste správne, ak si radi vychutnáte krátke verše o láske alebo dlhé o živote, poéziu veselú či vážnu. Nájdite si v našej ponuke ideálnu báseň na prednes alebo na intímne tiché čítanie.

Ak obľubujete klasikov, vyberte si niektorého z najprekladanejších svetových básnikov. Vychutnajte si nesmrteľné verše z pera Apollinairea, Walta Whitmana, Johna Keatsa a mnohých ďalších. O tom, že romantická poézia nemusí byť vždy o láske vás presvedčí Stendhal či Lord Byron. O temných stránkach ľudskej duše nás aj po desaťročiach vie poučiť Baudelaire či Rilke.

Očarila vás súčasná tvorba? Nesklamú vás ani slovenskí autori. Pavel Hirax Baričák a množstvo jeho kolegov i kolegýň poetiek vám rado spríjemní dlhé večery. Siahnite po veršoch Jany Melcerovej inšpirovaných ženskou dušou, po básnických zbierkach dvojjazyčnej autorky Judity Kaššovicovej či po Mile Haugovej, držiteľke prestížnej ceny Dominika Tatarku.

Radi si beriete básne ako spoločníkov na cesty? Vtedy sa vám bude hodiť niektorý z našich titulov „do vrecka“. Čas strávený vo vlaku či let na dovolenku bude razom príjemnejší.

Hľadáte niečo špeciálne? Možno zbierate zaujímavosti či pátrate po darčeku pre blízkeho. Skúste zbierky poézie od známeho režiséra Tima Burtona alebo beatlesáka Johna Lennona. Pre skalných fanúšikov ako stvorené.

Nájdete tu slovenskú poéziu, českú poéziu, svetovú poéziu aj antológie.