Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Novely, poviedky, antológie strana 73 z 115

Lacná kniha Malé zázraky (-90%)


Malé zázraky se dějí pořád a každému z nás, jen je potřeba pozorně naslouchat svému srdci. Žijeme ve světě, kde se prý zázraky nedějí. Ve světě, který stojí na silných a racionálních pravidlech a ve kterém na žádné „úlety“ není místo. Snažíme se mít své životy pevně v rukou, ale jen ztěžka si připustíme, že právě my jsme těmi, kteří dokážou změnit nejen sami sebe, ale i věci, jež se nám nelíbí. Dvanáct povídek Kateřiny Dubské vás vezme do světa, který známe, ale občas na něj zapomínáme. Do světa rozhodnutí, která dokážou změnit zdánlivě nezměnitelné. Je to dvanáct opravdových příběhů o dvanácti skutečných lidech, které autorka potkala a kteří jí vyprávěli o situacích, jež se mnohdy zdály neřešitelné. Jsou to příběhy o životě, lásce, smrti, minulosti a o tom, že stačí jen trochu změnit úhel pohledu a rázem je vše možné.
Vypredané
1,31 € 13,07 €

dostupné aj ako:

Sokyne


Dve ženy, jeden muž. A boj, v ktorom sú všetky zbrane dovolené. Svieža a vtipná novela s témou milostného trojuholníka zaujme svojím humorom, sebairóniou a nadhľadom.
Vypredané
8,46 € 8,91 €

Lacná kniha Dinosaury na iných planétach (-90%)


Kniha írskej spisovateľky Danielle McLaughlin poteší milovníkov Alice Munroovej, Anne Enrightovej a Williama Trevora. Rozprávačky a rozprávači príbehov sa na svet dívajú originálnym spôsobom a vnímajú tak zvláštne okamihy lásky, zrady a prelomových momentov v životoch obyčajných ľudí. V chatke na pobreží mladá žena pozoruje, ako sa jej priateľ so svojím bratom neskoro v noci vydávajú na záhadnú cestu, o ktorej by nemala nič vedieť. Mužovi zavolá jeho švagriná, aby mu oznámila, že jeho manželka a dcéra sa v ten deň nedostavili do škôlky. Matka sa dozvie, že jej dospievajúca dcéra povedala učiteľke o manželských problémoch rodičov – o problémoch, ktoré si sama nedokáže pripustiť. Danielle McLaughlin píše o týchto postavách tak živo, že čitatelia majú pocit, že ich pocity naozaj prežívajú. Často sa v nich objaví krátky záblesk jasnosti a pochopenie, po ktorom už nič nemôže byť ako predtým. Danielle McLaughlin je spisovateľka so zmyslom pre jemné detaily a nezvyčajné udalosti. V jej príbehoch sa menia bežní ľudia, ktorí náhle pochopia prekvapivú pravdu.
Vypredané
1,30 € 12,99 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Život nie je ľahký (Skoré poviedky)


Kniha poviedok s hodnotami. Obsahuje desať poviedok: List na kríži (o kráse jesene a pretrhnutej niti lásky dvoch mladých ľudí) Čierny blondín (z neľahkého života bezdomovcov) Cesta vlakom (o vnútornej kráse ženy) Izmael (o bilancovaní života, rozhodnutie zmeniť aspoň posledné jeho minúty) Vášnivý čitateľ (o tom, keď žiť znamená čítať) Blázon? (o zážitku, ktorý zmenil život hrdinu na neuhasiteľný smäd) Starý dlh (o ženských a feministických otázkach a závislosti) Svedomie (ku čomu môžu výčitky svedomia priviesť človeka) Odpustenie (druhá poviedka zo života bezdomovcov – o tom, že aj dokaličený človek môže byť vnútorne krásny) Chlapec v okne (poviedka inšpirovaná pobytom autora v Afrike). Inšpiračné čítanie na dlhé večery.
Vypredané
0,70 € 13,90 €

dostupné aj ako:

Ajándékba adlak


Ez az ünnep más lesz, mint a többi! Az Ajándékba adlak néhol torokszorító, máshol humoros történetei hagyományos ünnepeket örökítenek meg, de korántsem hagyományos szereplőkkel és helyzetekkel. David Levithan, többek között az Egy másik nap világhírű szerzője, egy eszeveszett karácsonyról ír, amelyben egy srác Mikulásnak öltözve próbálja meglepni barátja kishúgát. A félreértések és bonyodalmak elkerülhetetlenek, de mit szól majd a család, ha kiderül, hogy a Mikulás idén valójában szerelmet vallani jött? Gayle Forman, aki az Itt voltam című regénnyel szerzett több millió rajongót, Sophie és Russell világába enged bepillantást, ahol a kívülállás erény is lehet, és egy apró csoda akár szerelmet is hozhat az iskola falai közé. Noel súlyosan allergiás a diófélékre, Mags majdnem a biztos halálból hozza vissza. Minden évben együtt ünneplik a szilvesztert, de vajon van-e a más a barátságon túl is a számukra? Rainbow Rowell, az Eleanor és Park és a Fangirl népszerű írója négy varázsos éjszaka történetét meséli el. Ráadásnak pedig egy-egy felejthetetlen ünnepi történetet kapunk Holly Black, Ally Carter, Jenny Han, Kelly Link, Myra McEntire, Matt de la Pena, Stephanie Perkins, Laini Taylor és Kiersten White sztárszerzők tollából.
Vypredané
12,21 € 12,85 €

A bolond kútásó


Lázár Ervin idén lenne nyolcvan esztendős - de immár kerek tíz éve, hogy nincs köztünk. Legszebb felnőtt novelláinak válogatásával tisztelgünk a nagy mesélő előtt, aki "tündérrealizmusával" a felnőtteket is ugyanúgy elvarázsolja, ahogy a gyerekeket a Négyszögletű kerek erdő vagy épp Szegény Dzsoni és Árnika történetével. A kötetet válogatta Komáromi Gabriella. "- Mit csinálsz, te Isten átka? - kérdezte tőle az öreganyja, a hangjában féltés meg túlcsorduló szeretet, mert mi tagadás, ezt az unokáját szerette legjobban. - Fölugrok az égbe - nevetgérezett Hötöle." A Helikon Zsebkönyvek az egyetemes művelődéstörténet legfontosabb és legnépszerűbb műveit teszi elérhetővé kedvező áron. A szépirodalmi címek mellett olyan könyvek jelennek meg a sorozatban, amelyek a történelem, a filozófia, a bölcselet, a pszichológia klasszikusainak számítanak.
Vypredané
3,39 € 3,57 €

Povídky - 2.vydání


Hemingwayův autorský soubor povídek vyšel roku 1938, česky poprvé roku 1965. V textech jako by se promítal celý spisovatelův život – ocitáme se uprostřed Afriky pod Kilimandžárem i v lesích Michiganu, na italské frontě stejně jako v poválečné Francii či Španělsku. Povídky nově přeložil Jiří Hanuš a uzavírají řadu deseti svazků, které vyšly v nakladatelství Odeon v posledních třech letech.
Vypredané
17,81 € 18,75 €

Litteriáda 2016


V antológii Litteriáda 2016 sa nachádzajú ukážky z literárnej tvorby účastníkov 4. ročníka medzinárodného literárneho festivalu. Slovenskú literatúru v nej prezentujú prozaik Zdenko Fajčák a básnik Marián Hatala, nemeckú Karl Grenzler a poľskú Stefan Jurkowski a Marek Petrykowski. Tentoraz prevažuje poézia. Zdá sa, že jej autorov spája predovšetkým autoprezenčná lyrika, isto príznačná pre súčasnosť. To neznamená, že sa nevyjadrujú k aktuálnym spoločenským problémom. Svojrázne, často s nadhľadom, ale aj ironickým odstupom, pertraktujú politiku, sociálne siete a iné neduhy. Zároveň vo vlastnom postoji k svetu neobchádzajú medziľudské vzťahy, všímajú si dilemy, kolízie, dokonca drámu človeka, bez ktorej by sa umenie vyprázdnilo. Nezávisle od úrovne textov, ktorú rôzni autori ani nemôžu zdieľať rovnako, ponúkajú svoj hlas akoby mimochodom, nenápadne, o to viac sympaticky, že sa nesnažia zaujať za každú cenu.
Vypredané
3,80 € 4,00 €

Alchymista


Takřka pohádkové vyprávění o cestě španělského pastýře za zakopaným pokladem, vycházející z příběhu o splněném snu ze sbírky Tisíc a jedna noc, je zároveň výzvou k naplnění vlastního osudu i poznáním posvátnosti světa, v němž žijeme. Na cestě za oním dvojím pokladem, plné zkoušek a důležitých setkání, je třeba dbát všech znamení a s neustálou trpělivostí a odvahou (jako alchymista sledující proměnu obyčejného kovu ve zlato) přetvořit samu svou osobnost. Největší brazilský bestseller vychází nyní v limitované edici.
Vypredané
8,84 € 9,31 €

Jedenáct minut


Proslulý brazilský spisovatel Paulo Coelho vyznává jedno krédo: mluvit o tom, co ho znepokojuje, nikoliv o tom, co chtějí lidé slyšet. Autor se ve svém románu inspiroval příběhem mladé Brazilky. Venkovská dívka podepíše v Rio de Janeiru s evropským podnikatelem smlouvu, která jí má zajistit kariéru tanečnice, když však pozná skutečné podmínky práce v ženevském podniku, dá přednost svobodnějšímu životu prostitutky. Tak předčasně vyzrává a vzdaluje se ideálům mládí, místo snů má cíl: našetřit peníze na koupi statku v Brazílii. Je zklamána citovými i sexuálními „vzory“ a představa harmonického tělesného i duševního splynutí dvou lidí jí připadá zcela utopická. Jakmile však symbolicky vkročí na starobylou poutnickou Svatojakubskou cestu, která Ženevou prochází, rázem se její tělo i duše začínají působením lásky opět shledávat. Coelhův román Jedenáct minut není konvenčním vyprávěním o lásce a sexu, ale odvážným a velmi potřebným varováním před tím, co autor nazývá falešnými modely sexu. Kniha nyní vychází v limitované edici.
Vypredané
8,84 € 9,31 €

Lacná kniha Hra o perly (-90%)


Známa, skúsená autorka Viera Švenková, ktorá má na konte už sedemnásť kníh s prekladmi do jedenástich jazykov, pripravila pre čitateľov novú zbierku poviedok Hra o perly, ktorá sa tentoraz týka jesene života, vyprchávajúcich síl. Jej hlavné postavy musia zvládať aj situácie, kedy do života zasahuje zhoršujúci sa zdravotný stav – vlastný, či partnerov. Perlami, o ktoré sa hrá, sú často svetlé chvíľky života, kedy sa tento vracia naplno i nostalgicky, a tým prináša radosť z obyčajného bytia i smútok z perspektívy nebytia. Švenkovej poviedky dozreli do novej kvality aj na základe osobného poznania a vďaka skvelému pozorovacieho talentu vernou, bezprostrednou výpoveďou reflektujú reálne životné situácie. Práve tým najviac oslovujú čitateľa. Hra o perly je nepochybne hodnotným prínosom pre slovenský knižný trh. Pripomeňme, že autorkina tvorba okrem poviedok zahŕňa aj čitateľsky obľúbené romány a novely i tvorbu pre deti a mládež. Jej kniha 13 poviedok postúpila do finále Anasoft litera.
Vypredané
0,83 € 8,30 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Matka, dcera, nebo já


Alana Kirková je spisovatelka a novinářka. Procestovala svět, pracovala pro charitativní organizace a sepisovala jejich příběhy. V roce 2010 utrpěla její maminka ničivou mozkovou příhodu, pouhé čtyři dny poté, kdy přišlo na svět její třetí dítě. Tehdy se její život rázem převrátil vzhůru nohama. Brzy nato začala psát blog o zápasech ženy, která se ocitla uprostřed péče o oba konce svého života – o děti a rodiče. Sendvičová léta prožívá dodnes, našla už ale způsob, jak vzkvétat, ne jen přežívat. Narodila se a vyrůstala v Belfastu, dnes žije v Dublinu, kde pracuje jako poradkyně pro financování v neziskovém sektoru, píše a vychovává tři dcery. Sendvičová léta je upřímný, inspirativní příběh o vztahu mezi matkou a dcerou a o tom, jak jedna žena – prostřednictvím péče o osobu, na kterou se nejvíc spoléhala – nakonec našla sebe samu.
Vypredané
0,59 € 11,70 €

dostupné aj ako:

Jinde


Sedm povídek od sedmi současných českých autorů o lidech na cestách, cizincích bez domova, lidech, kteří utíkají, lidech, kteří ztratili minulost a hledají novou budoucnost, jsou ztraceni v jazyce, na periferii, ve velkoměstě nebo v čase. Čtení pro starší děti, dospívající i dospělé. Kniha přináší sedm literárních pohledů na téma, které se stalo rozbuškou politických debat a vděčným objektem populistů. Může vytvořit odrazový můstek pro debatu učitelů literatury, občanské výchovy nebo historie o tom, co to znamená, stát se cizincem v nové zemi, ale zároveň přináší brilantní a různorodé povídky z pera Olgy Černé, Edgara Dutky, Magdaleny Platzové, Jana Čumlivského, Markéty Pilátové, Chaima Cigana a Marka Šindelky.
Vypredané
8,04 € 8,46 €

Vánoční čas


Vánoce jsou nejkrásnějším obdobím, v němž se zamýšlíme nad pravou podstatou lidského štěstí, kdy si stejně jako hrdinové příběhů přejeme, aby bolesti uplynulého roku byly zaváty bílými závějemi a my jsme s nadějemi mohli očekávat dny příští. Knížka Vánoční čas je plná dojemných příběhů autorů první poloviny minulého století.
Vypredané
11,12 € 11,70 €

Királyhegyi Pál nem fér a bőrébe


Amikor Királyhegyi hazatért Amerikából, meg is írta, milyennek látta ő a húszas évek nagy államszövetségét, gengsztereivel, producereivel, milliárdosaival, politikusaival. A Pesti Naplónak, az Új Időknek, a Színházi Életnek dolgozott elsősorban. Írt mindent: krokit, humoreszket, szellemesen elemző portrékat az amerikai hírességekről, pesti mindennapokról, karakterekről - és közben finom humorú, hol mosolyra késztető, hol megkönnyezhető elbeszéléseket (meg füzetes regényeket is). Ezeknek csak csekély része kapott helyet könyveiben. Az új Királyhegyi-könyv irodalomtörténeti meglepetés: zömmel kötetben eddig meg nem jelent írásait tartalmazza. Rövidebbeket is, terjedelmesebbeket is. Írásai - akár humoreszkről, akár novelláról van szó - élvezetesek, szórakoztatóak. Sok estére kínál tehát jó szórakozást e terjedelmes válogatás.
Vypredané
11,84 € 12,46 €
  • 5 /5

Manuál pre upratovačky


„Nepoznám nikoho, kto by poviedky Lucie Berlin nechcel čítať.“ ? Stephen Emerson Príbehy, ktoré rozpráva Lucia Berlin, sa odohrávajú v Kalifornii, Mexiku a Čile, ich rozprávačkou je dievča, žena, ktorá sa snaží nájsť zmysel vo všednosti sveta na okraji spoločnosti. V Manuáli pre upratovačky sa čitatelia a čitateľky stretávajú so starými Indiánmi, narkomafiánmi, kráľovnami krásy či svojskými lekármi, ktorým sa trasú ruky, ale predovšetkým s rozprávačkou – so ženou, ktorá vidí krásu v tých najtemnejších zákutiach ľudskej duše a má pochopenie pre ľudské chyby a slabosti. Lucia Berlin právom stojí vedľa Alice Munroovej, Raymonda Carvera či A. P. Čechova. Lucia Berlin písala sporadicky poviedky od 60. rokov. Jej príbehy sú inšpirované detstvom, ktoré strávila v rôznych baníckych mestách na americkom Stredozápade; úžasnými rokmi, čo prežila v čilskom Santiagu; tromi manželstvami; celoživotným problémom s alkoholizmom a rôznymi povolaniami, ktorým sa venovala, aby dokázala uživiť svojich štyroch synov. V 90. rokoch začala učiť na univerzite. V roku 2004 umrela v kalifornskom meste Marina del Rey. „V zbierke poviedok Manuál pre upratovačky máme možnosť spoznať významnú, hoci počas svojho života prehliadanú, americkú autorku. Príbehy Lucie Berlin nás nútia zamyslieť sa nad všetkými možnosťami v živote. Jej poviedky idú hlboko, na dreň a na dno miest, nálad a myslí.“ ? Dwight Garner, New York Times „Zbierka poviedok Manuál pre upratovačky od Lucie Berlin je zázrakom rozprávačskej úspornosti, ktorá dokazuje génia tejto prehliadanej autorky, ako aj jej životnú skúsenosť a náhle záblesky pochopenia.“ ?Lisa Shea, Elle „Poviedky Lucie Berlin by sa mali ceniť nielen za literárne kvality, ale aj ako testament jedinečného životného obdobia pre ženy (najmä belošky) v Severnej Amerike. Jej texty sú spolu s poviedkami Alice Munro a Mavis Gallant a románmi Mary McCarthy a Joan Chase záznamom radikálne odlišných cieľov a životných skúseností generácií žien v dvadsiatom storočí. Ale Lucia Berlin píše aj o spoločenských triedach v Spojených štátoch a Mexiku či Čile vlastnou poetikou, ktorú nemám ku komu prirovnať.“ ? Lucia Cowles, Bookslut „Poviedky Lucie Berlin... preskakujú zo svetla do tmy tak nebadane a náhle, že niektoré pocity nestihnú ani vyprchať a už ich striedajú úplne iné... Výsledkom je celý svet v celej svojej rozmanitosti a ľudskej skúsenosti. Lucia Berlin si zaslúži stáť vedľa Alice Munroovej, Raymonda Carvera a Antona Čechova. Jej písanie má dokonalé tempo, štruktúru, dialógy, opisy a všetko potrebné na vykreslenie živých postáv.“ ? Nick Romeo, Boston Globe „Príbehmi odohrávajúcimi sa v nemocniciach, na odvykacích liečbach, v domovoch pre seniorov a vo väzeniach sa prepletá samota a hanba, ale napriek týmto ponurým miestam je pre písanie Lucie Berlin typická chuť žiť, smiať sa, milovať... Štýl Lucie Berlin je priamy, zo stránok sa dotýka čitateľa. Niekedy môže mať pocit, že číta listy od priateľky, keď narazí na poznámky ako ,Viem, že všetko romantizujem` alebo ,Dosť preháňam a niekedy sa mi mieša fikcia s realitou, ale nikdy neklamem`. Ale tento takmer konverzačný štýl podčiarkujú brutálne jednoduché vety, prudké zvraty, ktoré čitateľovi pripomenú, že číta starostlivo napísané poviedky.“ ? Catherine O`Flynn, Guardian „Niektorí poviedkari – Čechov, Alice Munro, William Trevor – k vám jemne pristúpia, nežne vás poklepkajú po pleci: Poď, šepkajú, posaď sa, počúvaj, čo hovorím. Lucia Berlin vás otočí a zhodí na zem. Budete ma počúvať, nech sa deje čokoľvek, kričia jej príbehy. Ale prečo...? Pretože v jej poviedkach existujú druhé šance. Čitateľ má možnosť zoznámiť sa s útržkami zo života, požutými a vypľutými ako tabak, trpkými a silnými.“ ? Ruth Franklin, New York Times Book Review „Lucia Berlin je možno najzaujímavejší človek, ktorého ste nikdy nestretli... Život a dlhý boj s alkoholizmom jej bránili v pravidelnom publikovaní, ale v tejto zbierke je takmer tridsať autobiografických príbehov, ktoré sa čítajú ako jeden dlhý,
Vypredané
12,34 € 12,99 €

Deset dětí paní Ming


Je možné mít v Číně 10 dětí? Paní Ming neustále mluví o svých deseti dětech, které žijí na různých místech rozsáhlého území Číny. Je to možné v zemi, kde je povoleno mít pouze jedno dítě? Obešla nějak zákon? Vymýšlí si nebo je snad šílená? A co když se nejedná o imaginární potomky? Co když doopravdy existují? Jaké tajemství skrývá nenápadná a tichá paní Ming? Když jsem v saku hledal drobné na spropitné, vyklouzla mi z kapsy fotografie. Paní Ming ji sebrala a usmála se, když uviděla rodinné foto... „Já mám deset dětí.“ Najednou jsem měl pocit, že moje znalosti kantonštiny doznaly trhlinu… Pro jistotu jsem opakoval cifru „deset“ v mandarínštině, pak v angličtině; pokaždé kývla. Nevěřícně jsem ještě roztáhl prsty do vějíře. „Deset?“ Aby mě uklidnila, vypočítala jejich jména: „Ting Ting, Ho, Da-Xia, Kun, Kong, Li Mei, Wang, Ru, Zou, Šuang.“ Slast, jakou v ní tyto slabiky vyvolávaly, jí rozsvítila oči, vyhladila rysy, její obličej na okamžik omládl. Nekomentoval jsem to, jen jsem se obdivně ušklíbl, jak situace vyžadovala, sklapl jsem podpatky a hbitě odcválal za svými obchodními partnery. Byl jsem ohromený. Jaká výstřední a přehnaná lež! Představovala si snad, že jí to uvěřím? Považuje mě za takového hlupáka? Každý přece ví – dokonce i omezený turista –, že čínský stát za účelem regulování demografického vývoje už celá desetiletí zakazuje párům, aby přivedly na svět víc než jedno dítě.
Vypredané
7,59 € 7,99 €

dostupné aj ako:

Krysař


Útlá knížka, jejímž jádrem je staroněmecká pověst, je vrcholem autorova prozaického díla, jakousi rekapitulací jeho myšlenek a postulátů. Věčným tématem je zde svár reality s ideálem, kterého je ale třeba se nikdy nevzdat
Vypredané
8,26 € 8,69 €

Muži, kteří zašli příliš daleko


Sedmý svazek edice Pandaemonium po spisech M. R. Jamese nebo antologii sci-fi povídek viktoriánských autorek tentokrát přibližuje tvorbu bratří Bensonových. Arthur C. Benson (1862–1925), Edward F. Benson (1867–1940) a Robert H. Benson (1871–1914) patří ke známým anglickým romanopiscům. Ve výboru Muži, kteří zašli příliš daleko se českým čtenářům představují jako autoři strašidelných povídek. Svazek je doplněn ilustracemi Davida Švejdy.
Vypredané
11,39 € 11,99 €

Radi siahnete po kvalitnej literatúre no dlhé knihy nie sú to čo hľadáte? Všetci poznajú známe svetové romány. Skúsme si však na moment odpočinúť od veľkej literatúry. Objavte s nami čaro kratších žánrov a vychutnajte si novely z pera Williama Saroyana, (ne)nechajte sa zastrašiť poviedkami Edgara Allana Poea alebo sa pobavte na irónii a sarkazme Roalda Dahla.

Čo spája známe české filmy Postřižiny, Slavnosti sněženek či Něžný barbar? Všetky majú námet v pôvodnej literárnej predlohe spisovateľa Bohumila Hrabala. Ak sú i vaše obľúbené, príjemné čítanie vás čaká aj pri listovaní iných jeho diel. Skúste napríklad novelu Příliš hlučná samota, kritikou označovanú za jeden z najvýraznejších literárnych počinov 20. storočia. Nadšencov filmu oslovia tiež Filmové příběhy od Zdeněka Svěráka či kniha Bez peria neopakovateľného Woodyho Allena.

A čo slovenská tvorba? Vo svete noviel a poviedok sa, samozrejme, nedajú zahanbiť ani naši majstri slova. Pavel Vilikovský, Pavol Rankov alebo úspešné spisovateľky približujúce ženský svet Zuzana Šedá či Viera Švenková sú toho dôkazom.

Nezabúdame ani na študentov. Čo pri písaní seminárnej práce pomôže viac ako kvalitná antológia? Potrebujete pohľad odborníkov zo sféry filozofie, politológie, hudby? Nájdite všetko čo potrebujete na jednom mieste.

Novely, poviedky a antológie sú dôležité literárne kategórie, ktoré prinášajú rôznorodé a kompaktné diela, vhodné na krátke čítanie. Každá z týchto kategórií má svoje vlastné charakteristiky a prínosy.

Novela je kratšie prozaické dielo, ktoré je zvyčajne dlhšie ako poviedka, ale kratšie ako román. Novely sa zameriavajú na konkrétny príbeh, ktorý je vyrozprávaný s dôrazom na charakterizáciu postáv a atmosféru. 

Poviedka je krátke prozaické dielo, ktoré sa zameriava na jednoduchý príbeh s obmedzeným rozsahom a počtom postáv. V poviedkach sa často uplatňuje umelecký prístup, kde autor dokáže v krátkom texte vykresliť významné momenty, konflikty alebo emócie. 

Antológia je zbierka literárnych diel rôznych autorov. Môže obsahovať novely, poviedky, básne alebo iné literárne formy. Antológie majú často určitú tematickú alebo žánrovú zameranie, a ich cieľom je ponúknuť čitateľovi širokú škálu diel od rôznych autorov na jednom mieste.