! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Novely, poviedky, antológie strana 77 z 115

Lacná kniha Pohlavní životy siamských dvojčat (-90%)


Svůj román Welsh zasadil netypicky do USA, a hlavní postavy jsou tentokrát ženy. Jedna z nich je Lucy Brennanová, trenérka ve fit centru, která odzbrojí možného vraha, a přivolá tak na sebe pozornost policie a zpravodajských relací. Druhá je deprimovaná, nadváhou sužovaná a manipulativní Lena Sorensenová, která se stane svědkem celé příhody a zapíše se do Lucyina kursu, i když jí jde spíš o její tělo než o své vlastní. Obě ženy se víc a víc sbližují, a to nemůže zůstat bez následků. Krom mimořádných ženských postav se čtenář v románu setká se všemi rejstříky bohatého Welshova arzenálu. Nechybí vražda, zvrácenost, pomsta, spousta sexu a jídla...
Vypredané
1,91 € 19,14 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Bez medzerníka (-70%)


Niežeby sa literatúra vyhýbala svetu súčasných outsiderov, jednako nebýva bežné, aby antihrdinovia, niekedy z kyberpunkového prostredia, znepokojovali situáciami, keď sa zdanlivo nič nedeje. Dokonca spôsob, akým komunikujú, poukazuje skôr na nonsens mimo nich než na vyprázdnenosť reči. Azda najvýstižnejšie to znázorňuje poviedka Jama, ucelený obraz o spoločenskom bahne. Po prečítaní nejednej poviedky zostáva stopa nutkajúca k zamysleniu, pochopenie, že nad absurdné, drsné i scestné okolnosti sa nedá povzniesť inak než iróniou, zachovaním odstupu od udalostí. Iste, sýty hladnému neverí. Fajčáka, našťastie, neodrádza jeho postoj, v poviedkach tvorí svoju vlastnú pravdu. A že v skutočnosti to nie je až také zlé? Tým horšie pre skutočnosť.
Vypredané
2,94 € 9,80 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Bez medzerníka (-25%)


Niežeby sa literatúra vyhýbala svetu súčasných outsiderov, jednako nebýva bežné, aby antihrdinovia, niekedy z kyberpunkového prostredia, znepokojovali situáciami, keď sa zdanlivo nič nedeje. Dokonca spôsob, akým komunikujú, poukazuje skôr na nonsens mimo nich než na vyprázdnenosť reči. Azda najvýstižnejšie to znázorňuje poviedka Jama, ucelený obraz o spoločenskom bahne. Po prečítaní nejednej poviedky zostáva stopa nutkajúca k zamysleniu, pochopenie, že nad absurdné, drsné i scestné okolnosti sa nedá povzniesť inak než iróniou, zachovaním odstupu od udalostí. Iste, sýty hladnému neverí. Fajčáka, našťastie, neodrádza jeho postoj, v poviedkach tvorí svoju vlastnú pravdu. A že v skutočnosti to nie je až také zlé? Tým horšie pre skutočnosť.
Vypredané
7,35 € 9,80 €

dostupné aj ako:

Povídky malostranské


Jednotlivé povídky původně vycházely v časopisech Lumír, Květy aj. Jako ucelený soubor byly vydány v roce 1877. Náměty k povídkám Neruda čerpal ze vzpomínek na své dětství a dospívání, kdy žil na Malé Straně v Ostruhové ulici v domě U Dvou Slunců (Nerudova). Povídky jsou napsány realisticky a čtivě i pro dnešního čtenáře. Při jejich čtení má čtenář jedinečnou možnost nahlédnout nejen do života obyvatel města v 19. stol. ale poznat i město samo, projít se malostranskými uličkami a vnímat nezaměnitelnou atmosféru tehdejší Prahy.
Vypredané
8,46 € 8,90 €

dostupné aj ako:

Tanár úr kérem


A Tanár úr kérem Karinthy egyik legjelentősebb műve, korai írói korszakából származik. Részletekben készült karcolat fűzér, mint az Így írtok ti. Első megjelenése óta változatlan gyönyörűséget szerez felnőtt és fiatal új meg új nemzedékének. A kötet alaphangulatát a Bevezetés édesbús nosztalgiája üli meg. Az író a képzelet és valóság rendjét megfordítva tér vissza a gyermekkorhoz. A karcolatok azt elevenítik meg, ami a diákkorban kedély és humor és emlék és szép fiatalság: a nagy ugratások fékeveszett röhögését (Röhög az osztály), a kamaszkor lelkes, gyermekes álmait (Lógok a szeren), a kamaszfiúk szemével nézett lányokat (A lányok) és a csodákat ígérő tudományt (Kísérletezem). A kötet másik rétege az Így írtok ti-vel rokon: a stílus bravúrja ismertet rá mindenkit a jó tanuló és a rossz tanuló feleletének, dolgozatának, a kisdiáknapló bájos esetlenségének örök emberi tipikusságára. A műfaj törvénye a rövidség és a tömör jellemzés bűvészmutatványait hozza ki Karinthyból, egy-két mondattal életre tudja kelteni figuráit és helyzeteit: a "bukott férfit", és a tanár urat, aki elbuktatta, az elkésés, a tankönyv elkótyavetyélés, a bizonyítványmagyarázat és a gyermekhazugság lélektanát. A kötet, mint Molnár: Pál utcai fiúkja, vagy Milne: Micimackója, a világirodalomnak ahhoz a ritka rétegéhez tartozik, amelyet felnőtt és gyerek egyforma örömmel vesz kézbe, s aki gyermekkorában már olvasta, szívesen olvassa felnőttfejjel is újra.
Vypredané
6,38 € 6,72 €

Isten hozott a majomházban


A kötet huszonöt novellájában a világirodalom egyik legkiválóbb mesélője tanít, oktat és nevel bennünket. Továbbá nevettet, vigasztal, szórakoztat, gondolkodásra, önvizsgálatra kényszerít A Majomház minden egyes története az életmű fontos építőköve. Kifogyhatatlan ötletgazdagság, játékosság, végtelen humánum jellemzi a kötet írásait. Egy határtalanul bölcs, sokat tapasztalt és zseniális nevettető a világ legkomolyabb és legemberibb kérdéseit szegezi nekünk. Íme, Kurt Vonnegut rövidebb munkáinak áttekintő seregszemléje, noha Kurt Vonnegut még nagyon is itt él közöttünk. Jócskán Vonnegut volnék továbbra is. Valahol Németországban csordogál a Vonne-patak. Különös nevemet erről a patakról kaptam. 1949 óta vagyok író. Autodidakta. A mesterséggel kapcsolatban nincs semmiféle elméletem, ami kapóra jöhetne másoknak. Amikor írok, egyszerűen azzá válok, amivé nyilvánvalóan lennem kell. Magasságom száznyolcvannyolc centiméter, testsúlyom kilencven kilogramm, mozgásom rendezetlen, kivéve, ha úszom. Ez a kölcsönkapott hústömeg végzi az írást. Úszás közben gyönyörű vagyok..
Vypredané
10,17 € 10,71 €

A lámpás


Gárdonyi Géza 1894-ben megjelent kisregényének főhőse máig ható érvénnyel fogalmazza meg az a tanítás, a világítás veszedelmes mesterségének tanulságait. A TANÍTÓ- ÉS TANÁRSORS ELÉVÜLHETETLEN PANASZA!
Vypredané
5,09 € 5,36 €

Novoročný výstup na Jaseninu


Miestopisná kartografia zamlčaných príbehov z hladovej doliny na juhu Slovenska, duchovný a biologický rozklad, nehybnosť, nezáujem a ničotná zemitosť vypozorovaná a vypočutá z posedov a rozhľadní počas neskorej jesene a počiatočnej zimy.
Vypredané
6,79 € 7,15 €

Váltóáram


Az Orion csillagkép egyik csillaga fölrobbant, és a maradványa nagy, fehér foltként ragyog az égbolton, mintha egy másik hold is sütne az éjszakában, megvilágítva valóságos, földi élethelyzeteket. Vágyakozás, csalódás, betegség, szégyen és magány csupa olyan dolog, amiről nehéz beszélni. A kötet kilenc novellájában egyszerre formálódik meg egy sejtés egy már-már apokaliptikus vízió , és elevenednek meg abszurd, de nagyon is hús-vér figurák, akiket ismerhetnénk akár a mindennapjainkból is. Szöllősi Mátyás első prózakötetének ereje többek közt a pontos lélekábrázolásban és a látomásos, költői nyelvben rejlik. Szöllősi Mátyás (1984, Budapest) Önálló verseskötetei: Aktív kórterem (Parnasszus, 2010), Állapotok negyvenöt töredék (Kalligram, 2011). Íróként mindhárom műnemben alkot. Fotóriporterként is dolgozik. Örkény István-ösztöndíjas és a Budapest Katalógus szerkesztője.
Vypredané
11,16 € 11,75 €

dostupné aj ako:

A nagy illúzió


"Ha elfelednek, meghalsz" Tom Pastor negyvenéves, festőművész, és egy nap arra ébred, hogy halott. Ám életének ezzel még koránt sincs vége. A túlvilágon feneketlen sötétség és végeláthatatlan sivatag fogadja. Meg egy piros telefonfülke, amelyben felcsendül egy hang a múltból, és felvilágosítja: neki itt bizony küldetése van. Hősünk elindul hát egy rozsdás Chevy Chevelle-ben, oldalán cserfes segítőjével, Ninával, hogy megtalálja elveszett lányát egy idegen világban, ahol útját nem gátolja sem tér, sem idő, nincsenek országhatárok és nyelvi korlátok, az évszázadok összeolvadnak, az elhunytak pedig egyetlen hatalmas temetőben ropják a haláltáncot. A nagy illúzió hosszú utazás: mintha egy klasszikus road movie filmkockái peregnének a szemünk előtt, tele a valóság és a képzelet sokszínű teremtményeivel. Benyák Zoltán regénye egyszerre meghökkentő és ismerős, édes-bús nosztalgiát ébreszt elveszett gyermekkorunk iránt, felrázva a bennünk szunnyadó álmodozót.
Vypredané
7,60 € 8,00 €

Nitta


Kedves Olvasó, Mészáros László Nitta című lírai fejlődésregényét tartja kezében. Biztosíthatom róla, hogy nem is fogja tudni letenni ezt a különlegesen komponált írást. A cselekmény a főhős, Nitta iránt érzett el nem múló szerelméről szól mondhatnánk leegyszerűsítve. A hangsúly azonban az elengedés megtanulására, a veszteségérzés feldolgozásának lehetőségeire, buktatóira esik inkább. Azt az utat követhetjük végig, amelynek során a főszereplő az éltető szerelem elvesztése miatti fájdalmában megjárja mind a lelki, mind az egzisztenciális poklok sötét mélységeit. Végigküzdi az elengedés fázisait, majd a hamis reménybe kapaszkodás önámító csapdájából is kiverekszi magát s megnyugvást talál az emlékezés fényénél. A költő akkor is költő marad, ha éppen prózát ír, szokták mondani. Ez a regény is jó példa erre, nemcsak a szövegbe szőtt versek, sőt szonettkoszorú okán, hanem a prózai nyelv lirizáltsága miatt is. A halmozott jelzők és a láttató költői képek a prózát is át meg átszövik. Ugyanakkor nagyon mai ez a történet. A jelen és a közelmúlt történelmi eseményei és társadalmi jelenségei legalább olyan szerves részét képezik, mint az irónia vagy akár a vaskos humor, kendőzetlen fogalmazásmód. Így válik ez a regény nagyon őszintévé, szerethetővé, igazivá. Fényévekre a szépelgő, hamisan negédes szerelmi történetektől.
Vypredané
12,42 € 13,07 €

Hálózsák a felhőn!


Huszonegy novella Szépséges lányok, megfáradt asszonyok, gyermekükért mindent feláldozó, vagy éppen lányukat pokolra küldő anyák, első szerelmüket felidéző nagymamák a hősei Bátyi Zoltán új novelláskönyvének. Van közöttük, aki mosollyal az arcán, más börtönrács mögül, netán villamoson kapaszkodva néz az olvasó szemébe. Kalandjaikat olvasva bejárjuk az egész országot, de eljutunk Angliába is. Alámerülünk velük a XX. század elfeledett évtizedeiben, és kinyitjuk az ajtót, ami mögött már az új évszázad örömeit, csalódásait találjuk. Beszél hozzánk egykori titkosszolgálati tiszt, furcsa boldogsága miatt kórházban kezelt, rendőr haragját csillapító, utolsó filléreit cserépmalacban gyűjtögető és tulipánokról álmodó. Egyetlen a közös üzenetükben, érkezzen a magyar Alföldről, vagy a messzi Boszniából: a szerző pontosan tudja, hogy nők nélkül a világ megállna a forgásában. De miért is forogna? Ki körül forogna?
Vypredané
10,15 € 10,68 €

Lacná kniha Novoročný výstup na Jaseninu (-70%)


Miestopisná kartografia zamlčaných príbehov z hladovej doliny na juhu Slovenska, duchovný a biologický rozklad, nehybnosť, nezáujem a ničotná zemitosť vypozorovaná a vypočutá z posedov a rozhľadní počas neskorej jesene a počiatočnej zimy.
Vypredané
2,15 € 7,15 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Novoročný výstup na Jaseninu (-90%)


Miestopisná kartografia zamlčaných príbehov z hladovej doliny na juhu Slovenska, duchovný a biologický rozklad, nehybnosť, nezáujem a ničotná zemitosť vypozorovaná a vypočutá z posedov a rozhľadní počas neskorej jesene a počiatočnej zimy.
Vypredané
0,72 € 7,15 €

dostupné aj ako:

Čtenář ve vlaku 6.27


Guylainu Vignollesovi je třicet šest, je osamělý a nenávidí svou práci. Je naprosto nenápadný, nikdo by si ho patrně ani nevšiml, kdyby spolucestujícím z vlaku každé ráno nepředčítal několik stránek, které se mu večer předtím podařilo zachránit před záhubou. Jeho přáteli jsou hlídač, který komunikuje téměř výlučně ve verších, a bývalý kolega, který následkem nehody v práci ztratil svoje nohy a kousek po kousku je sbírá zpátky... Jednoho dne dostane Guylain ve vlaku nevšední nabídku a o něco později v něm také objeví USB, které jeho šedivému životu znovu dodá barvy. Tolik lze říct, aniž bychom toho o příběhu vyzradili příliš. Autor totiž čtenáři pravdu odkrývá postupně a nutno zdůraznit, že Čtenář z vlaku v 6:27 je jednou z mála nepředvídatelných výjimek. Bývá charakterizován jako „moderní pohádka“, a ačkoliv draka supluje kovová příšera živící se papírem, princ bydlí v kutlochu pod střechou se zlatou rybkou, která mu žádná přání neplní, a princeznu najde na místě, kde by ji ani náhodou nehledal, román zůstává hřejivým – a velmi poetickým – příběhem o laskavosti lidského srdce, důležitosti přátelství a lásky.
Vypredané
1,29 € 1,36 €

Zapisovatelé otcovský lásky


V Zapisovatelech otcovský lásky vypráví komerčně nejúspěšnější český spisovatel současnosti Michal Viewegh v podstatě banální historii jedné trochu neobyčejné rodiny. Příběh je podán formou zápisků jednotlivých členů rodiny, hlavním vypravěčem je chlapec se zapisovací obsesí. Zvláštní důraz je v rodinné historii kladen na vztah otců k dcerám.
Vypredané
10,27 € 10,81 €

dostupné aj ako:

Őrangyalok személyi igazolvánnyal - Sorsfordító találkozásaink


Levente Péter és Döbrentey Ildikó első közös kötetükben sorsfordító találkozásaikról mesélnek. Olyan földi angyaloknak állítanak emléket, akik mellettük voltak örömökben, próbatételekben, dilemmákban, akiknek részük volt életük alakulásában. Történeteiket amelyek először a Family magazin hasábjain jelentek meg azzal a nem titkolt céllal adják közre, hogy mi is észrevehessük: bizony mindannyiunk életét angyalok serege kíséri. Ha figyelmesebben körülnézünk saját életünkben, lassan kirajzolódik a mi arcképcsarnokunk is. Szégyenkezve fedezzük fel, hogy segítőinknek a családi emlékezetben sincs méltó helyük, hamarabb kerül szóba botlásuk, bénázásuk, idétlen szavuk járása, mint az, amit velünk tettek. Ha igazán fülelünk erre a könyvre, nemcsak úgy ónezsinór átvágtatunk rajta, meghallhatjuk saját őrangyalaink szárnysuhogását is. (Lackfi János)
Vypredané
8,48 € 8,93 €

Lacná kniha Őrangyalok személyi igazolvánnyal - Sorsfordító találkozásaink


Levente Péter és Döbrentey Ildikó első közös kötetükben sorsfordító találkozásaikról mesélnek. Olyan földi angyaloknak állítanak emléket, akik mellettük voltak örömökben, próbatételekben, dilemmákban, akiknek részük volt életük alakulásában. Történeteiket amelyek először a Family magazin hasábjain jelentek meg azzal a nem titkolt céllal adják közre, hogy mi is észrevehessük: bizony mindannyiunk életét angyalok serege kíséri. Ha figyelmesebben körülnézünk saját életünkben, lassan kirajzolódik a mi arcképcsarnokunk is. Szégyenkezve fedezzük fel, hogy segítőinknek a családi emlékezetben sincs méltó helyük, hamarabb kerül szóba botlásuk, bénázásuk, idétlen szavuk járása, mint az, amit velünk tettek. Ha igazán fülelünk erre a könyvre, nemcsak úgy ónezsinór átvágtatunk rajta, meghallhatjuk saját őrangyalaink szárnysuhogását is. (Lackfi János)
Vypredané
0,45 € 8,93 €

dostupné aj ako:

Dva životy pana Perla


Zlý král vyhostí z jedné severské pohádkové říše svého mladšího bratra. Brzy nato se ve třicátých letech minulého století na chodníku před oblíbeným Cukrářstvím u Perlů v Paříži zničehonic objeví tajemný mladík bez minulosti, kterého později adoptivní rodiče nazvou Joshua. A koncem osmdesátých let dvacátého století se jiný chlapec posedlý fotografováním zamiluje do záhadné neznámé dívky. A právě tento chlapec o několik desítek let později rozluští velké tajemství Joshuy Perla i oné neznámé dívky. Strhující příběh o hledání cesty a lásky.
Vypredané
13,35 € 14,05 €

Radi siahnete po kvalitnej literatúre no dlhé knihy nie sú to čo hľadáte? Všetci poznajú známe svetové romány. Skúsme si však na moment odpočinúť od veľkej literatúry. Objavte s nami čaro kratších žánrov a vychutnajte si novely z pera Williama Saroyana, (ne)nechajte sa zastrašiť poviedkami Edgara Allana Poea alebo sa pobavte na irónii a sarkazme Roalda Dahla.

Čo spája známe české filmy Postřižiny, Slavnosti sněženek či Něžný barbar? Všetky majú námet v pôvodnej literárnej predlohe spisovateľa Bohumila Hrabala. Ak sú i vaše obľúbené, príjemné čítanie vás čaká aj pri listovaní iných jeho diel. Skúste napríklad novelu Příliš hlučná samota, kritikou označovanú za jeden z najvýraznejších literárnych počinov 20. storočia. Nadšencov filmu oslovia tiež Filmové příběhy od Zdeněka Svěráka či kniha Bez peria neopakovateľného Woodyho Allena.

A čo slovenská tvorba? Vo svete noviel a poviedok sa, samozrejme, nedajú zahanbiť ani naši majstri slova. Pavel Vilikovský, Pavol Rankov alebo úspešné spisovateľky približujúce ženský svet Zuzana Šedá či Viera Švenková sú toho dôkazom.

Nezabúdame ani na študentov. Čo pri písaní seminárnej práce pomôže viac ako kvalitná antológia? Potrebujete pohľad odborníkov zo sféry filozofie, politológie, hudby? Nájdite všetko čo potrebujete na jednom mieste.

Novely, poviedky a antológie sú dôležité literárne kategórie, ktoré prinášajú rôznorodé a kompaktné diela, vhodné na krátke čítanie. Každá z týchto kategórií má svoje vlastné charakteristiky a prínosy.

Novela je kratšie prozaické dielo, ktoré je zvyčajne dlhšie ako poviedka, ale kratšie ako román. Novely sa zameriavajú na konkrétny príbeh, ktorý je vyrozprávaný s dôrazom na charakterizáciu postáv a atmosféru. 

Poviedka je krátke prozaické dielo, ktoré sa zameriava na jednoduchý príbeh s obmedzeným rozsahom a počtom postáv. V poviedkach sa často uplatňuje umelecký prístup, kde autor dokáže v krátkom texte vykresliť významné momenty, konflikty alebo emócie. 

Antológia je zbierka literárnych diel rôznych autorov. Môže obsahovať novely, poviedky, básne alebo iné literárne formy. Antológie majú často určitú tematickú alebo žánrovú zameranie, a ich cieľom je ponúknuť čitateľovi širokú škálu diel od rôznych autorov na jednom mieste.