! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Novely, poviedky, antológie strana 74 z 115

Árvácska - Csibe-novellák


"Móricz Zsigmond életművének hatása és értékelése napjaink irodalmi közvéleményében rendkívüli változásokon megy át. A Móricz-naplók és más forrásmunkák kiadása, a legújabban kézbe vehető Móricz-monográfia, az "újraolvasó" tanulmánykötetek, a megpezsdült irodalomtörténeti eszmecserék az olvasóközönséget is egy új Móricz-kép megismerésére sarkallhatja. Sorozatunk alkalmas eddig indokolatlanul háttérbe szorult remekművek fölfedezésére és a közismert ? inkább csak emlegetett ? munkák élményteli befogadására.# Móricz szívszorító regénye, az Árvácska a legkiszolgáltatottabb lelkek életéről, az anyagi, lelki és szexuális nyomorúságról mesél. A regény "modelljének", Csibének a rövidebb történeteit pedig - mai kifejezéssel - megható és mulatságos túlélő show-ként olvashatjuk." (a Kiadó)
Vypredané
5,67 € 5,97 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Nostalgia (-70%)


Zbierka poviedok Nostalgia obsahuje pät krátkych próz a tie sú zoradené spôsobom, ktorý pripomína skôr román než knihu poviedok. Kniha má Prológ, ktorý predstavuje poviedka Hráč, Epilóg s poviedkou Architekt a medzi nimi sú ďalšie dve "kapitoly": Nostalgia (s poviedkami Mendebil a Blíženci) a REM. Vnútorná štruktúra jednotlivých poviedok je vyjadrená na osi realita - halucinácia - sen. Cărtărescu nerušene prechádza z konkrétnej situácie, z reality do snového stavu a fantázie, pričom zachováva autentickosť a prirodzenosť. Príbehom nechýba typická cărtărescovská predstavivosť a štylistická vycibrenosť. Všetky sa vyznačujú bohatou slovnou zásobou, trópmi, figúrami a obrazmi, ktoré sú popretkávané kultúrnymi odkazmi. Autor používa komplikované vetné konštrukcie, ktoré častokrát dávajú jednotlivým myšlienkam dvojaký zmysel a bohatú terminológiu z rôznych prírodovedných a spoločenských oblastí, čo je vždy veľká výzva aj pre prekladateľa. Jana Páleníková
Vypredané
3,87 € 12,90 €

dostupné aj ako:

  • 3 /5

Lacná kniha Umierajúci boh a iné poviedky (-90%)


Americký prozaik Henry S. Whitehead (1882 - 1932) dokázal spojiť nespútanú imagináciu s etnograficky precíznou znalosťou domorodého folklóru v Západnej Indii. Počas dlhoročného pobytu na Panenských ostrovoch sa tento pastor episkopálnej cirkvi dôverne oboznámil s praktikami vúdú a bol svedkom mnohých rituálov čiernej mágie. Vďaka svojmu neortodoxnému prístupu k poverami nasiaknutému všednému životu domorodého obyvateľstva a otvorenej mysli bol schopný zachytiť zanikajúci svet šamanizmu a mrazivo podrobne ho opísať. Henry S. Whitehead sa narodil v Elizabeth, v štáte New Jersey a s výnimkou kreatívne neuveriteľne stimulujúceho misionárskeho obdobia stráveného v Karibiku prežil väčšinu svojho života v Novom Anglicku. Jeho mrazivo hrôzostrašné príbehy sa začali objavovať v americkom pulp-fiction časopise Weird Tales a v mnohých podobných publikáciách od roku 1924. Avšak jeho prvotina Williamson, napísaná roku 1910, bola publikovaná až roku 1946 v posmrtne vydanej zbierke West India Lights, vďaka ktorej sa konečne zaradil medzi uznávaných velikánov žánru. Už táto pozoruhodná poviedka s ohromujúcim vyvrcholením obsahuje prvky, ktoré neskôr účinne využil vo všetkých svojich príbehoch: Napätie, tajomstvo, chladne nezúčastnený popis udalostí a pocit neodvratne postupujúcej hrôzy. Medzi veľkých obdivovateľov jeho tvorby patril aj slávny majster hororu H. P. Lovecraft, ktorý o svojom priateľovi povedal: "Whitehead rozhodne nepôsobí ako zatuchnutý klerik, rád nosí športový odev a občas dokonca hreší ako starý námorník. V jeho brilantných poviedkach cítiť dokonalú znalosť prostredia a neuveriteľnú lásku k temným príbehom."
Vypredané
1,00 € 9,99 €

dostupné aj ako:

Az arany virágcserép


Ah, csak még egyszer suhanj, surranj s tekergőzz az ágak között, te bájos, zöld kígyócska, hogy láthassalak. - Csak még egyszer tekints rám bűbájos szemeddel! Ah, hisz szeretlek, és szomorúan, kínok között pusztulok el, hanem jössz vissza hozzám! A Helikon zsebkönyvek az egyetemes művelődéstörténet legfontosabb és legnépszerűbb műveit teszi elérhetővé kedvező áron. A szépirodalmi címek mellett olyan könyvek jelennek meg a sorozatban, amelyek a történelem, a filozófia, a bölcselet, a pszichológia klasszikusainak számítanak.
Vypredané
3,06 € 3,22 €

Angyalsors


"A vers megragadja és rögzíti a tünékeny pillanatot, olvasása közben újra és újra megszületik a varázs. A szavak mágikus ereje balzsamos vigasz az élet útvesztőiben. Gyógyír! Szeretem a szonett szigorúan zárt formáját, a népdalok ihlette versek balladai tömörségét, melyekről lehullanak a felesleges kifejezések, és ott áll magában a valóság "égi mása". Lenyűgöz a természet folytonos változása és örök változatlansága. Talán ezért szól annyi versem az évszakokról. A magyar nyelv szépsége, zeneisége szárnyakat ad és felrepít. Régóta írok verseket, meséket, elbeszélő költeményeket, novellákat. Most ezekből nyújtok át egy válogatást." (a Szerző)
Vypredané
7,80 € 8,21 €

Piková dáma Kapitánská dcerka


K proslavení povídky Piková dáma s ústředním tématem touhy po penězích jistě přispěl i P. I. Čajkovský, jehož stejnojmenná opera ve světovém kontextu dokonce předčila popularitu románového příběhu Evžena Oněgina, nemluvě o 14 filmových verzích. Také příběh Kapitánovy dcery, vsazený do dramatické kulisy charakterizované rozporuplnou postavou ruského povstalce, kozáka Pugačova, není českému čtenáři neznámý. Nové překlady obou populárních próz sledují „tradiční“ podobu autorova ruského textu, ale současně zohledňují některá kritická textologická odhalení v průběhu literárně-historických návratů ve snaze aktualizovat sémantický odkaz 180 let starého originálu. Stávají se tak inspirativním vkladem do českého přístupu k ruské literatuře i do nadčasových diskusí o přínosu ruské klasické literatury pro světovou kulturu. Oba texty doplňuje zasvěcený doslov Oldřicha Richterka.
Vypredané
11,52 € 12,13 €

Lacná kniha Sada 2x Agda - Horľavé čítanie na horúce leto! (-50%)


V sade kníh sú dve zbierky poviedok Agda Bavi Paina: Východ z raja (2015) a More. Love. Čajky (2014). Rodičovské varovanie: Mládeži neprístupné. Nechajte sa prekvapiť, s akou ľahkosťou sa ponoríte do príbehov a užijete si jazdy východným pobrežím, temným podsvetím, potýčky s políciou aj politikou, masové koncerty a demonštrácie, no predovšetkým mágiu a čaro východných umení.
Vypredané
4,95 € 9,90 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Sada 2x Agda - Horľavé čítanie na horúce leto! (-90%)


V sade kníh sú dve zbierky poviedok Agda Bavi Paina: Východ z raja (2015) a More. Love. Čajky (2014). Rodičovské varovanie: Mládeži neprístupné. Nechajte sa prekvapiť, s akou ľahkosťou sa ponoríte do príbehov a užijete si jazdy východným pobrežím, temným podsvetím, potýčky s políciou aj politikou, masové koncerty a demonštrácie, no predovšetkým mágiu a čaro východných umení.
Vypredané
0,99 € 9,90 €

dostupné aj ako:

Zmatení citů / Verwirrung der Gefühle


Vynikající psychologická novela klasika rakouské literatury Stefana Zweiga vypráví o mladém, zprvu znuděném studentovi se sklony k flámování, v němž jeho výjimečný profesor probudí nadšení pro anglickou literaturu. Oba se sblíží, student se u svého profesora dokonce ubytuje, pomáhá mu při sepsání celoživotního díla a seznámí se s jeho manželkou. Přátelství však čas od času zkalí profesorovo podivné chování. Jeho překvapivá příčina vychází najevo až na samém konci mistrovsky napsaného příběhu.
Vypredané
8,84 € 9,31 €

Volba Klíčový okamžik


Zdá se mi o světě v plamenech. O jaderných bombách, které dopadají jedna za druhou a polykají města jako rakovina. O našem dožívání v podzemním krytu, kde se z nás pomalu stávají zvířata. Ty sny jsou tak živé. Bojím se, že se jednou budu chtít probudit a zjistím, že je pozdě." Tomáš je mladý muž v nejlepších letech. Ačkoliv se zdá, že mu nic neschází, upadá do stále větší deprese. V práci to s ním jde od desíti k pěti a po marných pokusech vzdává i snahu o opětovné sblížení se svou ženou Eliškou. Aby toho nebylo málo, pronásledují ho postapokalyptické sny plné beznaděje. Depresivní nálada ho opustí až v okamžiku, kdy se seznámí s podivínským psychologem Kohlem, který mu ukáže, jak být šťastným a lepším člověkem. To je ovšem jen začátek Tomášova příběhu, který nakonec vyústí ve strhující finále. Kniha Volba je literárním debutem mladého českého autora Jakuba Trpiše. Prolínají se v ní prvky duchovní literatury, sci-fi, detektivky, psychologického i milostného románu. Poprvé vyšla v roce 2012. Příběh v sobě nese silné poselství, které může změnit život jednotlivce i celé společnosti.
Vypredané
12,01 € 12,64 €

dostupné aj ako:

Dubliňané / Dubliners


Povídková sbírka Jamese Joyce Dubliňané ve své době vyvolávala kontroverze a na vydání v roce 1914 si musela počkat celých sedm let – autorovo živé a zároveň střídmé pozorování života dublinských chudých vrstev, nekonvenční témata, obhroublý jazyk a zmínky o skutečných lidech i místech řadu nakladatelů odradily. Dnes však na Joycových příbězích obdivujeme pronikavý a dokonale provedený rozbor soudobého života a jemnou úspornost, s níž se zde autor vyjadřuje. Kompletní sbírku povídek přinášíme ve dvojjazyčném, anglicko-českém vydání.
Vypredané
10,72 € 11,28 €

Lacná kniha Šabesový poklad a iné poviedky


...úsmevné chasidské príbehy z biednych karpatských mestečiek a dedín.
Vypredané
0,65 € 12,99 €

dostupné aj ako:

Muž, který sázel stromy


Světoznámá povídka . Nezapomenutelný příběh probouzející lásku k přírodě. Ilustrace Helena Konstantinová.
Vypredané
7,12 € 7,49 €

Eszmélj, Ábel!


Egy író életművének alapos gondozását, a filológiai-irodalomtörténeti koronát a kritikai kiadás jelenti. Nem csak a szövegvariánsok, variációk, módosulások tűnnek fel a gondozott szövegben, de a keletkezés és a fogadtatás dokumentumai is. Természetesen csak kis lépésekben juthatunk el idáig, először az „Összegyűjtött”, azután az „Összes”művek megjelentetése előzheti meg a „végső”, azaz kritikai kiadást. Tamási Áron esetében jó okunk van feltételezni, hogy hamarosan eljutunk idáig, az utóbbi évtizedekben megéledő kutatási kedv a garancia erre, véli Urbán László irodalomtörténész, a kötet összeállítója. A jelen antológia az ismeretlenből válogat, vagyis első utánközlésekről (cikkek, tárcák, jelenetek, beszédek, feljegyzések) van szó, de nem maradtak ki Tamási nyilatkozatai, interjúi, korai írásai sem. Lezárásként a Függelék az íróra emlékezők írásaiból, nyilatkozataiból mutat egy csokorra valót. Az Eszmélj, Ábel! különleges Tamási-portré, ami az ismert életművet színesíti. Mert: „regényeim igényes nagy gyermekek. Mindig elégedetlenek és elvágyódnak hazulról a nagyvilágba. Színjátékaim nyugtalan kamaszok. Az elbeszéléseim az én legkedvesebb apró gyermekeim”, nyilatkozta Tamási 1943 januárjában.
Vypredané
10,17 € 10,71 €

Lacná kniha Gyalogösvények a magasba


"A kötetünket összeállító és fordító Tóth László 1984-ben Gyújtópont címmel huszonhat, 1995-ben pedig A kétfejű macska címmel öt kortárs szlovák költőtől jelentetett meg antológiát. Jelenlegi, Gyalogösvények a magasba című gyűjteményével hasonló a célja, mint a korábbival: nyolc kiemelkedő, markáns arcélű személyiségének bemutatásával átfogni - egyfajta személyes olvasatban - a kortárs szlovák költészet ötnemzedéknyi szeletét, mely napjaink szlovák lírájának is valamiképpen a gerincét, fő sodrát (sodrait) képezi, s amelynek költői-esztétikai érvényességét, hitelességét azóta is igazolta az idő. Ha a műfordítás célja valamely nemzet irodalmának, műveltségének, kultúrájának a bővítése, kiegészítése is egy másik nemzet irodalmának eredményeivel, színeivel, a Gyalogösvények a magasba költői - Milan Kraus (1924-2006), Ján Ondrus (1932-2000), Stefan Strázay (1940), Mila Haugová (1942), Ivan Strpka (1944), Karol Chmel (1953), Daniel Hevier (1955) és Michal Habaj (1974) - olyan poétikai és versnyelvi lehetőségeket, költői horizontokat mutatnak fel, melyeknek a kortárs magyar költészetben lényegében nincs megfelelőjük. Így kötetünk versei az olvasói élmény mellett a felfedezés örömét is nyújthatják a magyar verskedvelőnek." (a Kiadó)
Vypredané
0,53 € 10,68 €

dostupné aj ako:

Rossz idők járnak


Grendel Lajos ebben a kötetében folytatja azt a számvetést, amit a Négy hét az élet című regényével elkezdett az illúziókkal való kíméletlen leszámolást, és az élet elmúlásával történő hideg szembenézést. Új novelláskötete a tőle megszokott groteszk humorral és keserű iróniával jeleníti meg a közelmúlt és a jelen közép-európai sorshelyzeteit, traumáit.
Vypredané
10,15 € 10,68 €

Lacná kniha Rossz idők járnak (-90%)


Grendel Lajos ebben a kötetében folytatja azt a számvetést, amit a Négy hét az élet című regényével elkezdett az illúziókkal való kíméletlen leszámolást, és az élet elmúlásával történő hideg szembenézést. Új novelláskötete a tőle megszokott groteszk humorral és keserű iróniával jeleníti meg a közelmúlt és a jelen közép-európai sorshelyzeteit, traumáit.
Vypredané
1,07 € 10,68 €

dostupné aj ako:

Na východ od ráje


V obsáhlé rodinné kronice, zahrnující události od války Severu proti Jihu až po první světovou válku se autor nechal ispirovat biblickým příběhem Kaina a Ábela. Děj se odehrává v údolí Salina v Severní Kalifornii a román je pohledem do lidského nitra dvou bratrů. Kniha byla úspěšně zfilmována.
Vypredané
8,44 € 8,88 €

Rozmarné léto


Příběh jednoho léta "poněkud nešťastného způsobu". Banální historky třech pánů, nudících se v dešti, změnila květnatá spisovatelova čeština v dobrodružství ještě předtím, než přijel Arnoštek se svou krásnou společnicí.
Vypredané
8,26 € 8,69 €

Radi siahnete po kvalitnej literatúre no dlhé knihy nie sú to čo hľadáte? Všetci poznajú známe svetové romány. Skúsme si však na moment odpočinúť od veľkej literatúry. Objavte s nami čaro kratších žánrov a vychutnajte si novely z pera Williama Saroyana, (ne)nechajte sa zastrašiť poviedkami Edgara Allana Poea alebo sa pobavte na irónii a sarkazme Roalda Dahla.

Čo spája známe české filmy Postřižiny, Slavnosti sněženek či Něžný barbar? Všetky majú námet v pôvodnej literárnej predlohe spisovateľa Bohumila Hrabala. Ak sú i vaše obľúbené, príjemné čítanie vás čaká aj pri listovaní iných jeho diel. Skúste napríklad novelu Příliš hlučná samota, kritikou označovanú za jeden z najvýraznejších literárnych počinov 20. storočia. Nadšencov filmu oslovia tiež Filmové příběhy od Zdeněka Svěráka či kniha Bez peria neopakovateľného Woodyho Allena.

A čo slovenská tvorba? Vo svete noviel a poviedok sa, samozrejme, nedajú zahanbiť ani naši majstri slova. Pavel Vilikovský, Pavol Rankov alebo úspešné spisovateľky približujúce ženský svet Zuzana Šedá či Viera Švenková sú toho dôkazom.

Nezabúdame ani na študentov. Čo pri písaní seminárnej práce pomôže viac ako kvalitná antológia? Potrebujete pohľad odborníkov zo sféry filozofie, politológie, hudby? Nájdite všetko čo potrebujete na jednom mieste.

Novely, poviedky a antológie sú dôležité literárne kategórie, ktoré prinášajú rôznorodé a kompaktné diela, vhodné na krátke čítanie. Každá z týchto kategórií má svoje vlastné charakteristiky a prínosy.

Novela je kratšie prozaické dielo, ktoré je zvyčajne dlhšie ako poviedka, ale kratšie ako román. Novely sa zameriavajú na konkrétny príbeh, ktorý je vyrozprávaný s dôrazom na charakterizáciu postáv a atmosféru. 

Poviedka je krátke prozaické dielo, ktoré sa zameriava na jednoduchý príbeh s obmedzeným rozsahom a počtom postáv. V poviedkach sa často uplatňuje umelecký prístup, kde autor dokáže v krátkom texte vykresliť významné momenty, konflikty alebo emócie. 

Antológia je zbierka literárnych diel rôznych autorov. Môže obsahovať novely, poviedky, básne alebo iné literárne formy. Antológie majú často určitú tematickú alebo žánrovú zameranie, a ich cieľom je ponúknuť čitateľovi širokú škálu diel od rôznych autorov na jednom mieste.