Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Novely, poviedky, antológie strana 75 z 115

Lacná kniha Mrcha ? (-70%)


Otazník v názvu druhé knihy Terezy Čihákové MRCHA ? nepředstavuje pouze samoúčelnou vyjadřovací rekvizitu. Již v autorčině prvotině CO MUŽI DALI A VZALI, se otazník nabízel a čtenář v textu novely skutečně otázky nacházel. Nejpalčivější z nich, jaký postoj společnost zaujímá k matkám samoživitelkám, byť si za životní situaci nezřídka mohou samy, však autorka nastolila opatrně, spíš okrajově. V nové knize však klade sžíravé otázky současnosti naplno, drsně a zcela bez skrupulí. Nakolik společenské klima ovlivňuje morálku, obecné mínění a jednotlivé lidské osudy? Je mravně výš prostitutka, která si nechá za služby platit, anebo ctihodní podnikatelé, činitelé či politici platící za informace prostitutce? A je kult peněz skutečně tak mocný, že ovládá a stává se metou většiny jedinců a takřka absolutním měřítkem úspěšnosti mnohých našich životů?
Vypredané
2,81 € 9,35 €

dostupné aj ako:

Egy vén kujon további feljegyzései


A Vén kujon visszatért! Ugyanolyan slamposan, piásan, szabadszájúan - és ugyanolyan bölcsen és szórakoztatóan, mint a Magyarországon először 1994-ben megjelent, majd 2014-ben újra kiadott, kultkönyvvé vált Egy vén kujon jegyzeteiben. Az Egy vén kujon további feljegyzései ennek a folytatása; az önéletrajzi írások egy újságban jelentek meg húsz éven át, és a további feljegyzéseknek köszönhetően további, magyarul eddig meg nem jelent fejezeteket, jeleneteket és történéseket ismerhetünk meg a XX. század egyik legegyénibb írójának életéből, valamint szűkebb és tágabb életteréből. Bukowskit olvasni pont olyan, mint sört inni: tudjuk, mire számíthatunk, ám újra és újra ugyanolyan jólesik. Egészségünkre!
Vypredané
10,17 € 10,71 €

Az első és utolsó szerelem


A kortárs szlovák irodalom ikonikus alakja, Pavel Vilikovský két novellát tartalmazó kötetének központi témája a gyakran be sem vallott, viszonzatlan, netán múltbéli szeretet és a szerelem. A gyorsan változó világban a munkája értelmében kételkedő fotóművész, vagy a 20. század történelmével foglalkozó nyugdíjas története az egyéni, családi és kollektív emlékezet lehetőségeit járja körbe a maga összetettségében és ellentmondássoságában néhol érzelemmentes távolságtartással, máskor iróniával és humorral fűszerezve.
Vypredané
9,46 € 9,96 €

Az átváltozás


A kötetben Kafka "álomkorszakának" remekei, mindmáig legismertebb, már életében is megjelent elbeszélései találhatók, melyben Kafka abszurd vagy csak beteges tudatállapotokban létező helyzetekben lépteti színre hőseit. Fordította: Antal László, Eörsi István, Gáli József, Györffy Miklós, Szabó Ede, Tandori Dezső. A kötetben olvasható elbeszélések: - Az ítélet - Az átváltozás - A fegyencgyarmaton - A felusi tanító - Blumfeld, az öregedő agglegény - Az új ügyvéd - Egy falusi orvos - A kakasülőn - Régi história - A törvény kapujában - Sakálok és arabok - Látogatás a bányában - A szomszéd falu - A császár üzenete - Egy családapa gondja - Tizenegy fiam - Testvérgyilkosság - Álom - Jelentés az Akadémiának - A híd - Gracchus, a vadász - A vödör lovasa - A Kínai Fal építése - Kereszteződés - Prométheusz - Poszeidon - Közösség - Éjszaka - Az elutasítás - A sorozás - A facsiga - Útrakelés - A házaspár - Első bánat - A kicsi nő - Az éhezőművész - Josefine, az énekesnő, avagy Az egerek népe - Az odú
Vypredané
4,04 € 4,25 €

Feljegyzések az egérlyukból


Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij kisregénye közvetlenül a Bűn és bűnhődés előtt született. Főszereplője egy negyvenéves, nyugállományba vonult kishivatalnok, aki megfigyeli a világot, és magára vállalja a bíráskodást felette. A világnak azonban ő is része, csak nem olyan törekvő, mint mások; így csupán szemlélődik, és odújából kikukucskálva utasítja el a kegyetlen világot, de helyzete megalázottságán változtatni nem tud.
Vypredané
3,39 € 3,57 €

Anima rerum - A dolgok lelke


Fahidi Éva Soá-könyve családregény: emberek, európaiak és nem-európaiak, magyarok, németek, ausztrálok, zsidók és nem-zsidók közös családregénye.
Vypredané
10,11 € 10,64 €
  • 5 /5

A Biblia


Nádas Péter igen fiatalon (1967-ben) jelentkezett érett szemléletű kisregényével, A Bibliával. Ez a kötet az első a Helikon Zsebkönyvek sorában, mely ma élő, kortárs magyar szerző munkája. A Biblia az első nagy életszakasz, a gyermekkor élményeinek összegzése, bár nincsenek önéletrajzi vonatkozásai. Főszereplője egy kisfiú, aki egy morált vesztett közegben, annak részeseként döbben rá, hogy milyen átláthatatlanul szövevényes, hamis közegben él, hogy milyen könnyen mocskolják be itt, ami tiszta, jó és egyszerű; s irtózatos erőfeszítéssel próbálja szétvágni maga körül a hazugság szálait.
Vypredané
3,06 € 3,22 €

Jeden den Ivana Děnisoviče - 2.vydání


Dnes již legendární novelu Jeden den Ivana Děnisoviče autor promýšlel v Ekibastuzském pracovním lágru v zimě 1950–51 a její původní název zněl Šč-854 – Jeden den jednoho mukla. Postavu Ivana Děnisoviče vytvořil Solženicyn podle vojína Šuchova, který s ním bojoval za sovětsko-německé války, a podle vlastních zkušeností v lágru, kde pracoval jako zedník. Usnesení o uveřejnění novely bylo schváleno na politbyru ÚV KSSS v říjnu 1962 na osobní nátlak Chruščovův. Novela vyšla v časopisu Novyj mir v roce 1962, brzy nato začala vycházet ve statisícových nákladech. V roce 1971 vydalo sovětské vedení tajnou instrukci, na jejímž základě byly výtisky knihy vyřazeny z knihoven a zlikvidovány.
Vypredané
9,78 € 10,29 €

Lacná kniha Jeden den Ivana Děnisoviče - 2.vydání (-90%)


Dnes již legendární novelu Jeden den Ivana Děnisoviče autor promýšlel v Ekibastuzském pracovním lágru v zimě 1950–51 a její původní název zněl Šč-854 – Jeden den jednoho mukla. Postavu Ivana Děnisoviče vytvořil Solženicyn podle vojína Šuchova, který s ním bojoval za sovětsko-německé války, a podle vlastních zkušeností v lágru, kde pracoval jako zedník. Usnesení o uveřejnění novely bylo schváleno na politbyru ÚV KSSS v říjnu 1962 na osobní nátlak Chruščovův. Novela vyšla v časopisu Novyj mir v roce 1962, brzy nato začala vycházet ve statisícových nákladech. V roce 1971 vydalo sovětské vedení tajnou instrukci, na jejímž základě byly výtisky knihy vyřazeny z knihoven a zlikvidovány.
Vypredané
1,03 € 10,29 €

dostupné aj ako:

Augustin Zimmermann


Augustin Zimmermann, hlavní protagonista novely, jejíž děj se odehrává v šedesátých letech devatenáctého století, představuje až archetypální model nešťastného člověka. Zatímco svět kolem něj prodělává prudké změny průmyslové revoluce, produkuje a prosperuje, jeho rodina se potýká s existenční krizí, jež se v důsledku jeho alkoholismu a bezútěšného pokusu uspět v novém světě, stále zhoršuje. Augustinova nevyjasněná minulost, podivný neklid a lstivá povaha vrhnou temný stín na celou rodinu, která zabředává do stále větší beznaděje a propadá se hlouběji na společenské dno, odkud není cesta zpět. Děj tragicky vyvrcholí v tehdejším vyhoštěném pražském Josefově, místě bídy, jež byl po staletí uzavřeným židovským ghettem. Novela je inspirována skutečným příběhem Augustina Zimmermanna a jeho dětí.
Vypredané
7,59 € 7,99 €

Tábornokok uzsonnája


"Kiadónk Boris Vian-életműsorozatának harmadik kötetében a szerző nyolc novellája és két drámája kapott helyet. Valamennyi novella - csakúgy, mint a kötet címadó drámája, a Tábornokok uzsonnája - most jelenik meg először magyarul, a másik, a Birodalomépítők című darabot pedig új (teljesebb és pontosabb) fordításban kínáljuk az olvasóknak. A novellákat olvasva a már jól ismert viani világba csöppenünk, ahol beszélő kutyák, elképesztő öltözékek és ötletek, szőke vagy barna bombázók és mókás nyelvi játékok adnak egymásnak találkozót. A drámákhoz érve megváltozik a hang és a hangulat, először egy vitriolba mártott tollal írt szatírán nevethetünk, aztán a birodalomépítést törvényszerűen követő bukás kapcsán elgondolkodhatunk azon, hogy mit tennénk, ha egy szép napon a mi lakásunkban is felbukkanna egy Schmürz." (a Kiadó) "1954-ben írt, A dezertőr című dalával Vian majd tárgyilagos, komoly hangon fog tiltakozni a háború(k) ellen. Három évvel korábban a Tábornokok uzsonnájában viszont olyan ádáz iróniával teszi nevetségessé a katonákat - s velük együtt a háború kirobbantásáért ugyanúgy felelősséget viselő politikusokat és az egyházat is -, olyan nyíltan fordul szembe a franciák gondolkodását Napóleon óta meghatározó grandeur és gloire (nagyság és dicsőség) eszméivel, a francia tábornokokat gyerekesnek és ostobának, hiúnak és felelőtlennek, pétainistának és pederasztának beállítva annyira durván tapos bele a katonai erényeikre oly büszke gallok lelkébe, hogy ő maga is kénytelen belátni: ezt a drámáját "komoly színház soha nem fogja a műsorára tűzni." (Takács M. József)
Vypredané
10,17 € 10,71 €

Lacná kniha Tábornokok uzsonnája (-90%)


"Kiadónk Boris Vian-életműsorozatának harmadik kötetében a szerző nyolc novellája és két drámája kapott helyet. Valamennyi novella - csakúgy, mint a kötet címadó drámája, a Tábornokok uzsonnája - most jelenik meg először magyarul, a másik, a Birodalomépítők című darabot pedig új (teljesebb és pontosabb) fordításban kínáljuk az olvasóknak. A novellákat olvasva a már jól ismert viani világba csöppenünk, ahol beszélő kutyák, elképesztő öltözékek és ötletek, szőke vagy barna bombázók és mókás nyelvi játékok adnak egymásnak találkozót. A drámákhoz érve megváltozik a hang és a hangulat, először egy vitriolba mártott tollal írt szatírán nevethetünk, aztán a birodalomépítést törvényszerűen követő bukás kapcsán elgondolkodhatunk azon, hogy mit tennénk, ha egy szép napon a mi lakásunkban is felbukkanna egy Schmürz." (a Kiadó) "1954-ben írt, A dezertőr című dalával Vian majd tárgyilagos, komoly hangon fog tiltakozni a háború(k) ellen. Három évvel korábban a Tábornokok uzsonnájában viszont olyan ádáz iróniával teszi nevetségessé a katonákat - s velük együtt a háború kirobbantásáért ugyanúgy felelősséget viselő politikusokat és az egyházat is -, olyan nyíltan fordul szembe a franciák gondolkodását Napóleon óta meghatározó grandeur és gloire (nagyság és dicsőség) eszméivel, a francia tábornokokat gyerekesnek és ostobának, hiúnak és felelőtlennek, pétainistának és pederasztának beállítva annyira durván tapos bele a katonai erényeikre oly büszke gallok lelkébe, hogy ő maga is kénytelen belátni: ezt a drámáját "komoly színház soha nem fogja a műsorára tűzni." (Takács M. József)
Vypredané
1,07 € 10,71 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Bledomodré ženské písmo


List napísaný bledomodrým ženským písmom postaví svojho adresáta pred ťažkú životnú dilemu. Minulosť a prítomnosť sa pretnú v jednom dni, počas ktorého sa odohráva Werfelova majstrovská novela, vychádzajúca po prvýkrát v slovenčine. Je to dráma muža, ktorému frak po mŕtvom spolužiakovi navždy zmení život. Hoci pochádza z chudobných pomerov, svadba so zámožnou Améliou ho dostane medzi viedenskú elitu. V honbe za majetkom sa dopustí zrady, no život bez osudovej lásky ho dovedie k samote a večnému smútku. V psychologickom príbehu z predvojnového Rakúska už prebleskujú prvé náznaky katastrofy, ktorá má čoskoro pohltiť celú Európu.
Vypredané
0,55 € 10,95 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha HAH! (-90%)


A szeretett apa halott, lánya pedig a gyászolók között sürgölődik, teát kínál a siratóknak, s közben a lelkében kavargó érzések valódi természetén elmélkedik, melyek ugyan elmondhatatlanok, de nem kifejezhetetlenek, és bár ép ésszel felfogni nem lehet őket, nagyon is átérezhetők. Ehhez azonban először meg kell találnia a megfelelő nyelvezetet. Ez lehet akár egy egyszerű, lineáris elbeszélésforma, de akár a szürreális szabadversek határait súroló tudatfolyam is. Vagy egyszerre mindkettő. A török írónő műve a gyász feldolgozhatatlan mélységeibe kalauzolja olvasóit. A hét és fél, egymással hol lazábban, hol szorosabban összefüggő (jobb szó híján) novellában a gyász és a veszteség míves irodalmi szöveggé alakulását figyelhetjük meg. A Hah! egy fájdalmas, a lélek mélyéből felszakadó, szűnni nem akaró, de végül melankóliává szelídülő hatalmas sóhaj, mely miközben megpróbálja a veszteség felett érzett kínt szavakba önteni, eleddig járatlan irodalmi területeket tár fel.
Vypredané
0,30 € 3,00 €

dostupné aj ako:

Köszönöm, hogy meghívtál


"Egy nő válassza meg gondosan a boldogtalanságát. Ez az egyetlen boldogság az életben: a lehető legjobb boldogtalanságot választani." Amerika egyik legkedveltebb és legelismertebb novellistája nyolc mesteri történetében az idő múlásával játszik el. Kiábrándult, megtépázott, többnyire elvált vagy elhagyatott, középkorú hősei kissé értetlenül és szégyenkezve idézik meg az öregedéssel járó elkerülhetetlen szomorúságot és tragikomikus csapdákat. Egy frissen elvált férfi próbálja megőrizni a józan eszét, miközben az Egyesült Államok Irak megszállására készül. Egy washingtoni adománygyűjtő vacsorán groteszk módon elfajul egy politikai vita. Egy tanárnő előtt megjelenik nemrég elhunyt barátnőjének szelleme, és e hajmeresztő találkozó során arra kényszerül, hogy elénekelje az amerikai himnuszt. Egy feleség elbeszéli húsz éven át tartó házasságának felbomlását. Két hajdan ígéretes popzenész megtagadja minden álmát. Egy egyedülálló anya meglátogatja skizoid fiát az elmegyógyintézetben. Anya és lánya elmennek az egykori bébiszitter esküvőjére. Pengeéles társadalomábrázolás, az amerikai köz- és magánélet abszurditásai, maró irónia, bolond szerelmek Lorrie Moore jellegzetes stílusában, amely mindig gyengéd, sohasem szentimentális, megnyugtatóan bölcs és szívszorítóan vicces. Lorrie Moore (1957) öt novelláskötetet, három regényt és egy gyerekkönyvet publikált 1985 óta. Több mint harminc éve tanít kreatív írást különféle egyetemeken. Első kötetének mulatságos írása, a How to Become a Writer az írótanoncok egyik kedvence. Rendszeresen közöl könyvkritikát, recenziót. Köszönöm, hogy meghívtál című legújabb kötete szinte minden kritikusa szerint "briliáns". Magyarul ez az első könyve.
Vypredané
10,15 € 10,68 €

Lacná kniha Köszönöm, hogy meghívtál (-90%)


"Egy nő válassza meg gondosan a boldogtalanságát. Ez az egyetlen boldogság az életben: a lehető legjobb boldogtalanságot választani." Amerika egyik legkedveltebb és legelismertebb novellistája nyolc mesteri történetében az idő múlásával játszik el. Kiábrándult, megtépázott, többnyire elvált vagy elhagyatott, középkorú hősei kissé értetlenül és szégyenkezve idézik meg az öregedéssel járó elkerülhetetlen szomorúságot és tragikomikus csapdákat. Egy frissen elvált férfi próbálja megőrizni a józan eszét, miközben az Egyesült Államok Irak megszállására készül. Egy washingtoni adománygyűjtő vacsorán groteszk módon elfajul egy politikai vita. Egy tanárnő előtt megjelenik nemrég elhunyt barátnőjének szelleme, és e hajmeresztő találkozó során arra kényszerül, hogy elénekelje az amerikai himnuszt. Egy feleség elbeszéli húsz éven át tartó házasságának felbomlását. Két hajdan ígéretes popzenész megtagadja minden álmát. Egy egyedülálló anya meglátogatja skizoid fiát az elmegyógyintézetben. Anya és lánya elmennek az egykori bébiszitter esküvőjére. Pengeéles társadalomábrázolás, az amerikai köz- és magánélet abszurditásai, maró irónia, bolond szerelmek Lorrie Moore jellegzetes stílusában, amely mindig gyengéd, sohasem szentimentális, megnyugtatóan bölcs és szívszorítóan vicces. Lorrie Moore (1957) öt novelláskötetet, három regényt és egy gyerekkönyvet publikált 1985 óta. Több mint harminc éve tanít kreatív írást különféle egyetemeken. Első kötetének mulatságos írása, a How to Become a Writer az írótanoncok egyik kedvence. Rendszeresen közöl könyvkritikát, recenziót. Köszönöm, hogy meghívtál című legújabb kötete szinte minden kritikusa szerint "briliáns". Magyarul ez az első könyve.
Vypredané
1,07 € 10,68 €

dostupné aj ako:

A profi


"A Bérgyilkossági Iroda Kft. főnöke egykori orosz anarchista, aki Amerikában "vállalkozóként" írtja a korrupt elit tagjait. Munkatársai tudósok(!), s ő maga is "behajtotta életében a könyvek korszakának lapját, hogy a kaland képtelen őrületének új oldalára nyisson". Rokonai ők az Aranyásók Alaszkában kalandorának vagy a Tengeri farkas ábrándos hajótöröttjének. A kisregény kéziratát, a szerző jegyzetei alapján, Rober L. Fish, forgatókönyvíró fejezte be, és csak évtizedekkel Jack London halála után, 1963-ban jelent meg. A profi (az eredeti címet szó szerint követő magyar fordítás első kiadásában A vadállat) címszereplője ártatlan héroszként kerül a fogadási csalásoktól bemocskolt bokszvilágba. Szelíd "vadállat", aki megtapasztalja, hogy a "profi" nem szakmai, hanem erkölcsi kategória. Az 1913-ban kiadott kisregényt egy másik halhatatlan boksz-novella, A mexikói párdarabjaként olvashatjuk (életmű-sorozatunk Hús, semmi más című kötetében). A Kossuth Kiadó 15 kötetben jelenteti meg az életmű legjavát, megtoldva a sorozatot Irving Stone káprázatos Jack London-életrajzával." (a Kiadó)
Vypredané
5,40 € 5,68 €

dostupné aj ako:

Hús, semmi más


Az elbeszélések Jack Londont felfedező kedvének, ábrázoló művészetének teljében mutatják. Megannyi mérkőzésről tudósítanak, amelyet az ember a világgal, környezetével és saját esendőségével vív. Emlékezetes figurái mind nagy küzdők: Az ároktól délre kettős életet élő hősében a finom értelmiségi és a cselekvőképes, ellenállhatatlan férfi szerepei ütköznek, A mexikói címszereplője az elveihez, eszméihez végletekig hű, sérült lélek és a tökéletes harcos "keveréke", a Mint hajdan Argosz minden kihívást lebíró öregembere makacsul és póztalanul válik élő legendává. Az író bármerre kalandozik, röpít magával. A Kossuth Kiadó 15 kötetben jelenteti meg az életmű legjavát, megtoldva a sorozatot Irving Stone káprázatos Jack London-életrajzával.
Vypredané
5,40 € 5,68 €

Lacná kniha Álmaimban valahol (-70%)


"A kisregény szerintem nem abban különbözik a nagytól, hogy rövidebb. Filmes hasonlattal előbbi kistotálokkal és közeliekkel operál, utóbbiból nem hiányozhat a nagytotál, a széles látószög, a tabló. Úgy is mondhatnám, hogy a kisregény emberközelibb ábrázolásmódokkal él. Hosszú és kacskaringós életem során hét kisregényt írtam. (Eleddig.) Az Ének évadában megjelent három. Itt a többi négy. Emezekben az alvás közbeni és az éber álmok adják a vezérfonalat. Reális és szürreális vágyálmokkal tetézve. Ne tessék fölébredni. TÖRTÉNETMESÉLÉS az én foglalkozásom, kedves barátom, ez most már bátran kijelenthető. I AM STORY. Nem véletlen, hogy a pályámat novellistaként kezdtem, s hiába kaptak a regényeim fényesebb reflektorfényt (jelzem, azokban is ezt teszem, csak nagyobb nekifutással és léptékkel), máig is az maradtam. Novellista. És, ugye, szépreményű." (a Szerző) "Különös, hogy éppen engem választottak, a lomha értelmiségit, bár néhány éve rendszeresen járok teniszezni, sajnos, kénytelen vagyok belátni, hogy ez az egyetlen esélyem a világhírre, pedig ifjúkoromban nagyképűen hirdettem: mire a negyedik ikszbe lépek, meg fogom kapni az irodalmi Nobel-díjat, most harmincegy múltam, s biztosan tudom, hogy tévedtem, kiben vagy miben keressem a hibát? magamban? származásomban s anyanyelvemben? a díjbizottság irodalmon kívüli szempontjaiban? a világ politikai és gazdasági helyzetében? a szerencse forgandóságában? - utóbbi most mégis nekem kedvezett, én lettem a magyar űrhajósjelölt." "Már tudom: a népcserében veszünk részt, a nagyhatalmak úgy döntöttek, föl kell frissíteni a világ vérkeringését, emiatt a népek helyet cserélnek, mi, magyarok, például mostan átköltözünk Nyugat-Németországba, a nyugatnémetek pedig jönnek Magyarországra. Jobban szerettem volna, ha Franciaország jut nekünk, de hiába, ez lett a sorsolás eredménye, a franciák a bolgárokkal kerültek párba, majd meglátjuk, ki csinált előnyösebb cserét, irigylem a svédeket és a norvégokat, ők tudniillik Floridát kapták, a keletnémetek és az osztrákok pedig Japánt! mázlisták, mennyi sok tengerük lesz, nem beszélve a Felkelő Napról."
Vypredané
4,28 € 14,25 €

dostupné aj ako:


Radi siahnete po kvalitnej literatúre no dlhé knihy nie sú to čo hľadáte? Všetci poznajú známe svetové romány. Skúsme si však na moment odpočinúť od veľkej literatúry. Objavte s nami čaro kratších žánrov a vychutnajte si novely z pera Williama Saroyana, (ne)nechajte sa zastrašiť poviedkami Edgara Allana Poea alebo sa pobavte na irónii a sarkazme Roalda Dahla.

Čo spája známe české filmy Postřižiny, Slavnosti sněženek či Něžný barbar? Všetky majú námet v pôvodnej literárnej predlohe spisovateľa Bohumila Hrabala. Ak sú i vaše obľúbené, príjemné čítanie vás čaká aj pri listovaní iných jeho diel. Skúste napríklad novelu Příliš hlučná samota, kritikou označovanú za jeden z najvýraznejších literárnych počinov 20. storočia. Nadšencov filmu oslovia tiež Filmové příběhy od Zdeněka Svěráka či kniha Bez peria neopakovateľného Woodyho Allena.

A čo slovenská tvorba? Vo svete noviel a poviedok sa, samozrejme, nedajú zahanbiť ani naši majstri slova. Pavel Vilikovský, Pavol Rankov alebo úspešné spisovateľky približujúce ženský svet Zuzana Šedá či Viera Švenková sú toho dôkazom.

Nezabúdame ani na študentov. Čo pri písaní seminárnej práce pomôže viac ako kvalitná antológia? Potrebujete pohľad odborníkov zo sféry filozofie, politológie, hudby? Nájdite všetko čo potrebujete na jednom mieste.

Novely, poviedky a antológie sú dôležité literárne kategórie, ktoré prinášajú rôznorodé a kompaktné diela, vhodné na krátke čítanie. Každá z týchto kategórií má svoje vlastné charakteristiky a prínosy.

Novela je kratšie prozaické dielo, ktoré je zvyčajne dlhšie ako poviedka, ale kratšie ako román. Novely sa zameriavajú na konkrétny príbeh, ktorý je vyrozprávaný s dôrazom na charakterizáciu postáv a atmosféru. 

Poviedka je krátke prozaické dielo, ktoré sa zameriava na jednoduchý príbeh s obmedzeným rozsahom a počtom postáv. V poviedkach sa často uplatňuje umelecký prístup, kde autor dokáže v krátkom texte vykresliť významné momenty, konflikty alebo emócie. 

Antológia je zbierka literárnych diel rôznych autorov. Môže obsahovať novely, poviedky, básne alebo iné literárne formy. Antológie majú často určitú tematickú alebo žánrovú zameranie, a ich cieľom je ponúknuť čitateľovi širokú škálu diel od rôznych autorov na jednom mieste.