Jazyk


Hodnotenie


Väzba


Ako sa Boh stal kráľom


Radujem sa zo slovenského vydania knihy Ako sa Boh stal kráľom. Teším sa, že po knihe Prekvapení nádejou sa toto dielo dostáva na Slovensko. Táto kniha je o tom, ako sme nepochopili evanjeliá. Buď sme sa nechali zlákať jasnými odkazmi vyznaní viery a zabudli sme na veľký príbeh Izraela a Božieho kráľovstva, alebo sme sa nadchli kráľovstvom, ktoré vyjadruje Božiu vášeň pre nápravu sveta, no nedali sme ho do súladu s vtelením a smrťou Božieho syna. Božie kráľovstvo a Ježišovo ukrižovanie – tieto dve témy sú v evanjeliách úplne prepletené, ale ich spojenie nám akosi nejde. Jadrom posolstva evanjelií je príbeh, Ako sa Boh stal kráľom – teda niečo, čo Boh už urobil a dosiahol skrze Ježiša. Boh preto dokončí svoj zámer, ako zasľúbil, a naplní svet svojou láskou a slávou. Takáto vízia má potenciál dodať odhodlanie pre prácu evanjelia novej generácii. Mojou nádejou a modlitbou je, aby k tomu táto kniha prispela aj na Slovensku. N.T. Wright
Na stiahnutie
10,90 €

dostupné aj ako:

Prekvapení nádejou


Mnohí ľudia takmer zabudli, čo vzkriesenie naozaj znamená a zamenili túto konečnú a pevnú nádej za vágne a hmlisté predstavy o „posmrtnom“ živote. Ty´m sa však z nášho života stráca nielen konečná nádej Božieho nového stvorenia a nášho miesta v ňom, ale aj jasny´ pohľad na realitu, v ktorej práve žijeme, a ktorá umožňuje túto nádej. V skratke, kresťanské evanjelium potvrdzuje starovekú židovskú vieru o Bohu, ktory´ stvoril svet ako dobry´ a krásny, a chce ho obnoviť a dokončiť s ním svoj pôvodny´ zámer. Veľa kresťanov podľahlo presvedčeniu, že súčasny´ svet vôbec nie je „dobry´“ a najlepšie je z neho uniknúť. Vzkriesenie hlása úplne opačny´ pohľad: keď Ježiš s Nazareta vstal z mŕtvych, živy´ Boh ty´m povedal áno všetkému dobru stvorenstva a spustil plán jeho záchrany a transformácie. Kniha Prekvapení nádejou preto nie je len o konečnej nádeji, ktorá je samozrejme kľúčová, ale je aj o tom, čo vzkriesenie Ježiša Krista znamená pre náš život a naše poslanie tu a teraz. So srdečny´m pozdravom a prianím Nádeje. N. T. Wright (1948) je popredny´ novozákonny´ teológ a svetovy´ odborník na dejiny raného kresťanstva. V súčasnosti pôsobí ako profesor Novej Zmluvy a raného kresťanstva na Teologickej fakulte Univerzity St. Andrews v Škótsku. Tom Wright v minulosti slúžil ako biskup diecézy Anglikánskej cirkvi v Durhame a pôsobil na vy´značny´ch univerzitách v Oxforde, Cambridge, McGill v Toronte a iny´ch. Svojím vplyvom ďaleko prekročil hranice vlastnej anglikánskej tradície a jeho dielo s veľky´m záujmom čítajú ľudia z protestantského aj katolíckeho prostredia. Okrem knihy Prekvapení nádejou napísal viac ako 35 odborny´ch a populárnych kníh, napríklad Simply Christian, How God Became King, Simply Good News a iné. Svoj celoživotny´ vy´skum teológie apoštola Pavla zhrnul v monumentálnom diele Paul and the Faithfulness of God.
Na stiahnutie
10,90 €

dostupné aj ako:

Kauza milosť


EXISTUJE NEJAKÁ HRANICA, ZA KTORÚ NESIAHA BOŽIA MILOSŤ? Milosť je viac než len odpustenie hriechov – dáva nám zažiť, že sme Bohom prijatí a adoptovaní, obnovuje nádej tam, kde už žiadna nezostala, zasahuje aj do tých najpríšernejších okolností a dáva nám silu odpustiť ľuďom, ktorí nám zasadili tie najhlbšie rany – dokonca aj samým sebe. V Kauze milosť Lee Strobel ponúka prijateľné vysvetlenie teológie Božej milosti – môžeme ju vidieť v neuveriteľných, dramatických príbehoch ľudí, ktorým zmenila život. Na stránkach tejto knihy stretnete rasistov, závislých ľudí a dokonca vrahov, ktorí našli novú nádej a nový zmysel. Stretnete kedysi zatrpknutých ľudí, ktorým Boh dal silu odpustiť tým, ktorí im ublížili, a prečítate si aj rovnako úžasné príbehy ľudí, ktorí boli pohltení vinou, no vďaka Božej milosti našli silu odpustiť samým sebe. Lee Strobel pôsobil dlhé roky ako novinár The Chicago Tribune, kde pripravoval právnu rubriku. Je autorom série bestsellerov Kauza Kristus, Kauza viera, Kauza Stvoriteľ a Kauza zázraky. Je profesorom kresťanského myslenia na Houston Baptist University.
Na stiahnutie
10,50 €

dostupné aj ako:

Láska je orientácia


Ide o jednu z najdôležitejších diskusií v súčasnej cirkvi. A najkontroverznejších. Andrew Marin do nej vnáša svieži, vľúdny a novátorský hlas. Nevníma túto tému len ako nejakú pálčivú „otázku“ – vidí za ňou tvár, priateľa, Božie dieťa. Vidí za ňou Ježiša, ktorého láska je pre mnohých ťažko uchopiteľná, pretože u jeho nasledovníkov sa stretli s niečím iným. Andrew nám pripomína, že či už sme ladení konzervatívne alebo liberálne, môžeme mať skvelé myšlienky, a predsa byť krutí a samospravodliví. To, že sme kresťania, však ľudia nespoznajú podľa toho, čo citujeme, ale podľa našej lásky. Na konci knihy vás Andrew nebude žiadať, aby ste súhlasili s jeho názormi na gejskú a lesbickú orientáciu alebo životný štýl. Vlastne vás nezahrnie ani množstvom polemických názorov. Pokúsi sa pomôcť vám pochopiť, čo sa naučil počúvaním s otvoreným a chápavým srdcom voči lesbám a gejom. A tiež sa pokúsi pomôcť vám reagovať na gejov a lesby vo vašom svete zrelšie a chápavejšie. Na záver vás požiada, aby ste sa zhodli na jednej hlavnej veci: že pre skutočných Ježišových nasledovníkov je jedinou správnou cestou orientácia a životný štýl lásky. Brian McLaren Andrew Marin je prezidentom a zakladateľom The Marin Foundation. Je ženatý, má dve deti. Dvanásť rokov žil v časti Chicaga známej ako Boystown (dnes Northalsted), kde žije veľa LGBT+ ľudí. Dnes žije vo Washingtone, D.C. a venuje sa poradenstvu.
Na stiahnutie
9,90 €

dostupné aj ako:

30 zvierat, vďaka ktorým sme zmúdreli


Čo robia zvieratá lepšie ako my? Mohli by nás inšpirovať pri navrhovaní inovatívnej technológie? Príroda je plná neuveriteľných zázrakov, no môžeme ju brať aj ako špičkové vývojové laboratórium. Z výtvorov prírody starých 3,8 miliardy rokov by sme sa mohli naučiť viac. V knihe nájdete prekvapivé príbehy zo sveta prírody aj odpovede na tieto otázky: Ako sa práve kravy stali inšpiráciou pre ekologickejšiu kanalizáciu? Boli niektoré vesmírne teleskopy navrhnuté podľa očí homára?Prečo vďaka plutvám veľrýb využívame obnoviteľnú energiu efektívnejšie? Patrick Aryee, biológ a moderátor podcastu BBC, vo svojej knihe podrobne skúma, čo zvieratá robia, aby prežili v drsnej prírode, a pokúša sa zistiť, v čom si z nich môžeme brať príklad pri prekonávaní výziev modernej spoločnosti.
Na stiahnutie
12,50 €

dostupné aj ako:

Dar radosti a naděje


Hledání smyslu v pojetí papeže Františka je nekončící spirituální cestou, během níž bychom měli nacházet krásu a Boží milost i ve složitých chvílích. Jeho inspirativní úvahy se dotýkají celé řady témat: lásky k našim bližním, tolerance k odlišnostem, radosti vycházející z víry či pochopení příčin vlastní nespokojenosti. Promluvy papeže Františka skýtají povzbuzení pro každého člověka na světě – pravá radost totiž pramení z pevné naděje, kterou nám nikdo a nic nemůže vzít.
Na stiahnutie
12,21 €

Hranice v chodení


Chodenie je nádherné obdobie v živote dvoch ľudí. Táto kniha sa prakticky venuje mnohým otázkam, ktoré sa môžu objaviť aj pri vašom spoločnom spoznávaní sa. Nájsť spoľahlivého a oddaného celoživotného partnera je skutočne ťažké – najmä preto, lebo ľudia spolu chodia spôsobom, ktorý im nepomáha v rozhodovaní sa k záväzku či k odchodu zo vzťahu. Veľmi často potom zažijú bolesť a utŕžia mnohé zranenia. Čas chodenia však tiež môže priniesť do života dospievajúceho človeka veľa dobrých vecí – okrem iného mu môže pomôcť pri jeho osobnom vývoji a dozrievaní. Cieľom tejto knihy je pomôcť vám odhaliť tajomstvo úspešného chodenia a vyhnúť sa tak možným nástrahám vo vzťahoch. Dr. Henry Cloud a Dr. John Townsend sú klinickí psychológovia, konzultanti, prednášatelia a autori mnohých populárnych kníh. Okrem spolupráce v psychologickom centre na klinike Minirth-Meier v Newport Beach v Kalifornii založili spolu poradenské centrum Cloud-Townsend Clinic and Resources. V slovenčine im vyšli knihy Hranice, Hranice v manželstve, Hranice a deti.
Na stiahnutie
10,50 €

dostupné aj ako:

Kauza nádej


Nádej je neuhasiteľným plamienkom, ktorý Boh zapálil v našich dušiach, aby sme verili v moc jeho svetla, hoci sme obklopení čiernočiernou tmou. Žijeme v kultúre, ktorá je odhodlaná šíriť neľútostné posolstvo úplnej beznádeje. Toto škodlivé posolstvo vám možno vzalo to najlepšie. Vaša budúcnosť je možno neistá alebo vás ťaží istá vina z minulosti. Stále prichádzajú nejaké problémy, no keď máme nádej, všetky ich dokážeme prekonať. S nádejou prichádza istota, ktorá nám aj uprostred našich najväčších problémov pripomína, že Boh je neustále s nami a je väčší ako akékoľvek výzvy, ktoré sú pred nami. „Na svete máte súženie, ale dúfajte, ja som premohol svet!“ (Evanjelium podľa Jána 16,33)
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Evergetinos 2


Dielo Evergetinos uvádza čitateľa do umenia duchovného života prostredníctvom výberu z učenia mnohých svätých prvých desiatich storočí. Ide o praktického sprievodcu pre očistenie mysle, uzdravenie vášní a náklonností k hriechu a pre dosiahnutie vnútornej premeny, ktorá je cieľom kresťanského života a spásy. Človeku ukazuje jednotlivé kroky na ceste k zbožšteniu – theosis. Táto publikácia sa venuje 8. až 17. hypotéze, ktoré sa najprv dotýkajú stavu duše pred a po smrti a neskôr poukazujú na nutnosť odpútania sa od sveta. Reflexie a komentáre sú vlastne prípravou na online formačné stretnutia Filokalia Live - https://www.filokalia.sk/live/. Záznamy z predchádzajúcich stretnutí sú dostupné na podcaste Pramene.
Na stiahnutie
12,90 €

Kritické myšlení


Kritické myšlení, v nejjednodušší rovině definované jako schopnost nezávisle posoudit určitý problém, je klíčovou dovedností v každodenním životě. Z tohoto pohledu je neuvěřitelné, jak málo pozornosti je mu věnováno v našem veřejném prostoru i v domácím písemnictví. V předkládané monografii autor postupně vysvětluje význam kritického myšlení, jeho jednotlivé pilíře, jevy ovlivňující kritické myšlení, chyby v argumentaci a poskytuje základní návod, jak s kritickým myšlením pracovat v praxi. Publikace je věcná a didaktická, přesto si nečiní nároky na úplnost. Veškeré uvedené teze jsou provázány s literárními odkazy v závěru knihy, kde může čtenář nalézt další prameny ke studiu.  
Na stiahnutie
17,16 €

Finanční zralost v praxi I.


Chcete vést mládež k finanční zodpovědnosti? Tato sbírka případových studií vám s tím zaručeně pomůže. Obsahuje  přehledné, srozumitelné a zábavné návody na to, jak: - Smysluplně pracovat s rodinným rozpočtem- Mít výdaje pod kontrolou, recyklovat a neplýtvat- Vytvářet krátkodobé i dlouhodobé rezervy- Nastavit finanční priority- Sestavit a řídit finanční plán pro konkrétní finanční cíl- Vybrat ten správný spořicí nebo běžný účet- Jednat s finančními poradci, pojišťovacími zprostředkovateli a úředníky na sociální správě- Vybrat správné pojištění, ať už jde o pojištění odpovědnosti, majetku nebo osob- a mnoho dalšího. Sbírka obsahuje i pracovní listy s úkoly, které vám usnadní procvičování.
Na stiahnutie
34,26 €

Finanční zralost v praxi II.


Chcete vést mládež k finanční zodpovědnosti? Tato sbírka případových studií vám s tím zaručeně pomůže. Obsahuje  přehledné, srozumitelné a zábavné návody na to, jak: - Zodpovědně pracovat s půjčkami- Používat srovnávače cen a nenechat se jimi nachytat- Mířit k finanční stabilitě a zabezpečit se na důchod- Zvážit klady a zápory stavebního spoření- Vytvořit investiční strategii s pomocí akcií, dluhopisů, podílových fondů nebo kryptoměn a kdy se o tom poradit s profesionály - Hlídat své soukromí a osobní data a bránit se kyberkriminalitě- a mnoho dalšího. Sbírka volně navazuje na předcházející díl a obsahuje i pracovní listy s úkoly, které vám usnadní procvičování.  
Na stiahnutie
34,26 €

Myšlením k bohatství pro moderního čtenáře


Tato kniha je shrnutím původního textu Hillova mistrovského díla Think and Grow Rich (Myšlením k bohatství) z roku 1937. Vybírá klíčové principy, návody a příklady tak, aby moderní profesionál, bez ohledu na to, jak je zaneprázdněn, mohl těžit z nadčasové moudrosti obsažené v Hillově knize. Čtěte maximálně jednu kapitolu denně, abyste měli prostor a čas plně strávit její poznatky a umožnit své představivosti jednat na základě takto vzniklých myšlenkových impulsů.
Na stiahnutie
11,72 €

Tibetský buddhizmus: Filozofia a prax


Na rozdiel od bádania a rozvoja vedy a techniky vo vonkajšom svete, sa mnohé východné tradície zamerali na vnútro človeka, aby hľadali zmysel jeho pozemskej existencie. Kniha Tibetský buddhizmus odhaľuje čitateľovi celkom odlišnú kultúru, než v akej žije dnešný moderný človek. Jeho Svätosť Dalajláma vo svojej prednáške, ktorú predniesol počas troch dní v Londýne, podáva čitateľom stručný a hlboký výklad tibetského buddhizmu, a zároveň odhaľuje cestu, ako aplikovať teóriu v praxi. Nových záujemcov oboznamuje aj s bohatou tradíciou a rozmanitosťou smerov tohto učenia. Tí pokročilejší si prehĺbia svoje vedomosti o vyšších stupňoch poznania spojených s rôznymi rituálmi zasvätenia a splnomocnenia. Po prečítaní tejto knihy, ktorá vás očarí pútavým výkladom a priateľským prístupom Jeho Svätosti, sa možno aj vy začnete inak pozerať na náš svet a naše hodnoty.
Na stiahnutie
11,10 €

dostupné aj ako:

Poradce č. 9 / 2022 - Zákon o obcích (s komentářem)


Přinášíme novelizovaný Zákony o obcích s komentářem v úplném znění. Zákonem o obcích se řídí všechny obce v ČR. Zákon obsahuje úpravu základních pojmů týkajících se obce, práv a povinností obce v samostatné i přenesené působnosti, vymezuje orgány, které v obci působí. V zákoně je také zakotvena možnost zastupitelstva obce vydávat obecně závazné vyhlášky a možnost rady obce vydávat nařízení. Titul obsahuje: Měsíčník přináší novelizované zákony s komentářem. Přináší také rady z oblasti účetnictví, daní, personalistiky, pracovního práva, ekonomiky a řízení. - Zákon o obcích s komentářem - Vyhláška č. 8/2021 Sb., o Katalogu odpadů a posuzování vlastností odpadů – úplné znění vyhlášky Zákon o obcích s komentářem Obec je veřejnoprávní korporace, má statut právnické osoby, která má vlastní majetek, vystupuje v právních vztazích svým jménem a nese odpovědnost vyplývající z těchto právních vztahů. Obec je tvořena třemi základními pilíři, a to: územím, na kterém je samospráva vykonávána; občany podřazenými územnímu samosprávnému celku, samosprávou – existencí územního samosprávného celku jako právnické osoby veřejného práva se soustavou samosprávných orgánů. Zákon o obcích je základním předpisem, kterým se řídí veškeré procesy v obci. Vyhláška o Katalogu odpadů a posuzování vlastností odpadů Vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie a upravuje: Katalog odpadů, postup pro zařazování odpadu podle Katalogu odpadů, obsah školení pro hodnocení nebezpečných vlastností odpadu, obsahové náležitosti zadání hodnocení nebezpečných vlastností odpadu, metody a postup hodnocení nebezpečných vlastností odpadu, doplňující limitní hodnoty a kritéria pro nebezpečné vlastnosti odpadu HP 9, HP 14 a HP 15, podrobnosti provádění vzorkování odpadů; způsob provádění laboratorních zkoušek, analýz a ekotoxikologických a mikrobiologických testů odpadů a dalších zkoušek odpadů, obsahové náležitosti osvědčení, sdělení a dokumentační zprávy.
Na stiahnutie
8,23 €

100 otázek a odpovědí


Optimalizace daně Úspěšně lze využít tzv. daňovou optimalizaci, spočívají v takovém postupu poplatníka, kdy při využití všech zákonných možností obsažených v zákonu o daních z příjmů je dosaženo odvedení co nejnižší daně z příjmů. Daňovou optimalizací se zabýváme v průběhu zdaňovacího období, ale především v závěru zdaňovacího období v souvislosti s přípravou daňového přiznání k dani z příjmů. Kromě snahy zaplatit optimální, resp. co nejnižší, daň z příjmů je zásadní snahou rovněž zvolit takový postup, aby poplatník daně z příjmů fyzických osob plně využil všech nezdanitelných částí základu daně a všech odpočtů od základu daně. Je nutno si uvědomit, že neuplatněné nezdanitelné části základu daně (dary, úroky z úvěru ze stavebního spoření a z hypotečních úvěrů, odpočet příspěvků na penzijní připojištění a na doplňkové penzijní spoření a odpočet příspěvků na soukromé životní pojištění) a neuplatněné slevy na dani (základní sleva na poplatníka, sleva na manželku, sleva na invaliditu, sleva na studenta, sleva za umístění dítěte) propadají, pokud nejsou uplatněny v příslušném zdaňovacím období. ZDP – novela Novela zákona o daních z příjmů pro rok 2021 přinesla zrušení superhrubé mzdy, zavedla progresivní zdanění fyzických osob a zrušila daňové odpisy nehmotného majetku. Zavedla taky dvě daňová pásma, první sazba daně ve výši 15 % by měla být uplatněna na příjmy do 48násobku průměrné mzdy a druhá sazba ve výši 23 % na příjmy převyšující tento limit. Změn se dotkla i základní daňová sleva na poplatníka, nově by měla vždy odpovídat průměrné mzdě platné za předminulý kalendářní rok. Základní sleva pro rok 2021 činí 27 840 Kč a za rok 2022 bude ve výší 30 840 Kč. Počínaje rokem 2021 mohou poplatníci při splnění zákonných podmínek použít tzv. paušální daň, která měsíčně činí 5 469 Kč. Od základu daně lze nově odečíst daňovou ztrátu i ve 2 zdaňovacích obdobích bezprostředně předcházejících zdaňovacímu období, za které se ztráta stanoví, a to do výše nepřesahující 30 000 000 Kč.
Na stiahnutie
6,53 €

Daňový poriadok (s komentárom 2022)


Daňový poriadok upravuje správu daní, práva a povinnosti daňových subjektov a iných osôb, ktoré im vznikajú v súvislosti so správou daní. Od roku 2022 prináša Daňový poriadok viacero zmien, a to napríklad povinnosť oznamovania bankových účtov, či zmeny týkajúce sa index daňovej spoľahlivosti. Všetky novinky sa dočítate v odbornej publikácii aj s komentárom. Procesné hľadisko správy daní upravuje zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) v znení neskorších predpisov. Niektoré činnosti súvisiace so správou daní sú upravené v konkrétnych daňových zákonoch. Autor: Ing. Daniela Ivanáková Titul obsahuje príspevky: Daňový poriadok s komentárom Primárnym cieľom ostatnej novely daňového poriadku bolo vytvorenie nových efektívnych nástrojov v boji proti daňovým podvodom a motivácia daňových subjektov k dobrovoľnému plneniu svojich daňových povinností. Zmenou prešlo hodnotenie daňových subjektov, tzv. index daňovej spoľahlivosti. Daňové subjekty, ktoré zodpovedne pristupujú k svojim daňovým povinnostiam (napr. včasné podávanie daňových priznaní a platenie dane), budú odmeňované benefitmi. Naopak tí podnikatelia, ktorí nie sú hodnotení ako spoľahliví, budú motivovaní k zodpovednejšiemu prístupu. V neposlednom rade na skvalitnenie výberu daní a očistenie podnikateľského prostredia prispeje aj vylúčenie daňovo nespoľahlivých osôb. Zámerom je, aby mal správca dane, na základe zákonom ustanovených dôvodov, možnosť rozhodnúť o vylúčení osoby, ktorá je štatutárom spoločnosti, ktorá si však riadne neplní svoje povinnosti. Týmto rozhodnutím bude fyzická osoba vylúčená z možnosti byť najmä štatutárom alebo členom štatutárneho orgánu, členom dozorného orgánu, alebo prokuristom vo všetkých obchodných spoločnostiach a družstvách. Nosným opatrením zákona je zavedenie povinnosti pre nových aj existujúcich platiteľov dane oznamovať Finančnému riaditeľstvu Slovenskej republiky (FR SR) čísla všetkých vlastných bankových účtov, ktoré používajú na vykonávanie ekonomickej činnosti, ktorá je predmetom DPH. S uvedeným opatrením súvisí zverejňovanie a aktualizácia zoznamu týchto bankových účtov platiteľov dane na webovom sídle FR SR. Táto zmena teda prispeje k zlepšeniu podnikateľského prostredia, keďže sa pravidelným aktualizovaním zoznamu vlastných bankových účtov platiteľov dane umožní lepšie preverenie obchodného partnera a zefektívni sa práca správcu dane pri vyplácaní nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty. Priamy vplyv na zlepšenie výberu DPH sa predpokladá aj od zavedenia novej skutočnosti pre uplatnenie inštitútu ručenia za daň, ktorou je platba na bankový účet dodávateľa, ktorý v deň uskutočnenia platby nebol zverejnený na webovom sídle FR SR. Elimináciu rizika, ktoré so sebou prináša uplatnenie inštitútu ručenia za daň, umožňuje nový osobitný spôsob úhrady dane, ktorý umožní odberateľovi zaplatiť dodávateľovi len základ dane a samotnú daň odviesť priamo na osobný účet dodávateľa.
Na stiahnutie
18,00 €

Aktualizácia I/3 - Zákon o finančnej správe


Titul obsahuje úplné znenia daňových a účtovných zákonov po ostatnej novele. Novelou zákona č. 199/2004 Z. z. Colný zákon sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, ktorými sa implementujú niektoré ustanovenia nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2018/1672 z 23. októbra 2018 o kontrolách peňažných prostriedkov v hotovosti, ktoré vstupujú do Únie alebo opúšťajú Úniu... Titul obsahuje úplné znenia zákonov po ostatnej novele: • Zákon č. 35/2019 Z. z. o finančnej správe • Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty • Zákon č. 106/2004 Z. z. o spotrebnej dani z tabakových výrobkov • Zákon č. 530/2011 Z. z. o spotrebnej dani z alkoholických nápojov • Zákon č. 98/2004 Z. z. o spotrebnej dani z minerálneho oleja V novele zákona sa realizujú zmeny týkajúce sa oprávnení colných orgánov pri kontrole plnenia povinností pri preprave peňažných prostriedkov v hotovosti. Upravujú sa podrobnosti dočasného zadržania peňažných prostriedkov v hotovosti a určovania ich hodnoty. Návrh zákona v nadväznosti na nariadenie EP a Rady (EÚ) 2019/1020 ustanovuje, že príslušným colným orgánom na kontrolu a prípadné pozastavenie prepustenia dovážaného výrobku do colného režimu voľný obeh je colný úrad. Zároveň novela zákona ustanovuje, že colný úrad dovážaný výrobok zničí vtedy, ak tak nariadi orgán dozoru, dohľadu a kontroly. Upravujú sa niektoré ustanovenia Colného zákona a zákona o finančnej správe na základe poznatkov z aplikačnej praxe. • Zákon č. 35/2019 Z. z. o finančnej správe Novela zákona na jednej strane ustanovuje, že prehliadku osoby je ozbrojený príslušník finančnej správy oprávnený vykonať aj vtedy, ak ide o kontrolu plnenia povinností podľa nariadenia EP a Rady (EÚ) 2018/1672 pri preprave peňažných prostriedkov v hotovosti, resp. kontrolu na účely plnenia povinností podľa predmetného nariadenia. Na druhej strane sa vypustenie textu v § 45 ods. 1 zákona o finančnej správe navrhuje z dôvodu, že overovanie, či podozrivá osoba nemá u seba zbraň, sa nevykonáva v rozsahu a spôsobom, ako je to ustanovené v § 40 ods. 1 zákona o finančnej správe. Ak by takéto overovanie mala robiť osoba rovnakého pohlavia, výrazne by sa skomplikovalo vykonávanie služobného zákroku a znemožnila by sa jeho operatívnosť a efektívnosť...
Na stiahnutie
6,00 €

Antidiskriminační zákon (č. 198/2009 Sb.). Praktický komentář


Komentář přináší praktický výklad zákona č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon). Ambicí autorů bylo napsat komentář, který „nekončí tam, kde začíná problém“. Proto do výkladu začlenili popis řady kazuistik, kterými se zabývaly soudy nebo Veřejný ochránce práv, a odkazy na řadu dalších relevantních soudních i správních rozhodnutí. Vzhledem k rychlému vývoji rozhodování v této oblasti čtenáři ocení zejména judikaturu a další zdroje z posledních let, na které předchozí komentáře zatím nestihly reagovat. Vedle ustanovení antidiskriminačního zákona publikace obsahuje i komentář vybraných ustanovení dalších zákonů, které se zákazu diskriminace týkají. Jde zejména o související ustanovení zákona o Veřejném ochránci práv, zákoníku práce, zákona o zaměstnanosti, zákona o státní službě, zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, zákona o vojácích z povolání, zákona o ochraně spotřebitele, školského zákona nebo zákona o regulaci reklamy. Procesní souvislosti jsou vyloženy v příslušných ustanoveních OSŘ.
Na stiahnutie
31,86 €

Rozšírte svoje vedomosti z nových oblastí ako ekonómia, manažment a marketing. Zaujímate sa o vesmír a jeho fungovanie, správanie živočíchov či históriu času? Správny smer do života a pozitívnu psychológiu prinesie motivačná literatúra. Knihy odborné - z oblasti práva, pedagogiky, sociológie či medicíny - ukrýva práve táto sekcia.

Kategória Odborná a populárno-náučná literatúra zahŕňa knihy a texty, ktoré poskytujú informácie a odborné znalosti v rôznych odboroch. Táto kategória sa líši od beletristickej literatúry a zameriava sa na vedomostný prínos.

Odborná literatúra obsahuje podrobné informácie, teórie a výskum v rôznych oblastiach ako veda, medicína, technológia, právo, ekonomika a psychológia. Populárno-náučná literatúra je prístupnejšia verejnosti a zaujímavo prezentuje tématické úseky, históriu, biografie a vedecké objavy.

Odborná a populárno-náučná literatúra je dôležitá pre vzdelávanie, osobnostný rozvoj a celoživotné učenie. Pomáha nám porozumieť svetu, objavovať nové perspektívy a zlepšiť naše schopnosti. Tieto diela od renomovaných autorov sú zdrojom inšpirácie a prínosov pre naše profesionálne a osobné životy.

K najznámejším autorom odbornej literatúry patria Stephen Hawking, Yuval Noah Harari, Malcolm Gladwell, Daniel Kahneman či zo slovenských autorov Roman Králik, či Vojtech Zamarovský.