! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Novely, poviedky, antológie strana 90 z 115

Lacná kniha Maják


Druhá kniha - zbierka poviedok mladej slovenskej prozaičky Diany Mašlejovej. Krátke príbehy v ktorých sa prelínajú nenaplnené vzťahy, stratená láska a romantické obrazov miznúceho starého mesta, ktoré sa premieňa na metropolu. Reč poviedok Diany Mašlejovej je poetická a zanecháva v čitateľovi silné dojmy. Knihu ilustrovala známa ilustrátorka Lucy Hudec.
Vypredané
0,33 € 6,60 €

dostupné aj ako:

Černý pavouk


Jeremias Gotthelf (1797–1854) je považován za nejvýznačnějšího švýcarského prozaika před Gottfriedem Kellerem. Nejvíce jsou oceňovány jeho povídky a kratší román Černý pavouk. Ten vypráví o hrůzách na švýcarské vesnici před několika sty lety. Celý děj je vsazen do poklidného rituálu křtu dítěte a následné bohaté hostiny se zajímavými obyčeji někdejšího švýcarského venkova.
Vypredané
11,12 € 11,70 €

dostupné aj ako:

Karaván a havasokban


Életének, írásainak felfedezésével Maderspach Viktor alighanem nemzeti történelmünk utolsó magyar akcióhősévé vált. Írásművészetének utóéletét gazdagítva és a rajongóinak szolgál csemegeként e kötet, amely a szinte teljesen elfeledett, beszerezhetetlen kisregényeit, elbeszéléseit gyűjti egybe, s amelyeket akár kaland- vagy vadászirodalomként is olvashatunk. Maderspach Viktort kora gyermekkorától szinte eleve elrendelt hatások érik, a nagyszülők példája, hazaszeretete egész jellemét és életútját meghatározzák. A szabadságharc bukása után a család áttér a fakitermelésre, a faüzemekben a fiút a világ minden tájáról odavetődött, kalandos sorsú, olykor nagyon is kétes egzisztenciák egész hada veszi körül (Régi történet az erdélyi havasokból, Karaván a havasokban). A maguk módján éppúgy nevelik, tanítgatják a rendkívül értelmes, tehetséges, kiváló szellemi és fizikai adottságokkal rendelkező fiatalembert, mint édesapja, a neves vadász, a Zsil-völgyi faipar egyik első fejlesztője. Viktor pedig figyel és tanul, sportol és mérnöki tanulmányokat folytat, írogat és vadászik, utazgat és - született parancsnok, nagyhatású vezéregyéniség lévén - valóságos tábort vonz maga köré. Később, akár a régi mesterlegények, szakmát tanulni indul a világba, eljut Amerikába (A nászajándék, Vadászati és halászati élmények Amerikában), ahol bútorgyári munkásként dolgozik, de Törökországot éppúgy meglátogatja (Kalandok Keleten), mint Afrikát. A magyaron kívül hat nyelven beszél, és egészen természetes, hogy a háború kitörésekor önként jelentkezik harctéri szolgálatra. De ez már egy másik történet...
Vypredané
9,50 € 10,00 €

Milyenek még a magyarok?


Lackfi János: A humor segít felröhögni a letapadt, évszázados lelki nyákokat. Aki nevetni tud magán, talán ritkábban jön indulatba, javul a kedélye, nem lesz olyan sérülékeny az önbecsülése. Van bennem egy csengő, amely manapság gyakorta jelez szellemi szmogriadót. Olykor fuldoklunk a politikai kipufogógázoktól. A nevetés viszont ózonbuborék. A nagy sikerű "Milyenek a magyarok" folytatásában sem csalódunk. Kedvcsinálóként álljon itt néhány görbe tükör: Szadista bölcsődalok, Külmagyarok, Rokonok és rókázások, A kínaiak a golyóikkal számolnak, Jégkocka ingnyakba. A nevetés és/vagy sírás garantált ezúttal is.
Vypredané
10,93 € 11,50 €

Dvojník


Nejrozsáhlejší a nejucelenější soubor Dostojevského povídek a próz, jaký byl kdy česky vydán, nám umožňuje ocenit široké rozpětí autorovy tvorby. Obsahuje nejen texty slavné a nejslavnější (např. Dvojník, Něžná), ale i dílka českým čtenářům méně známá, ba dosud zcela neznámá (Chlapec u Kristova vánočního stromu, Mužik Marej). V úvodní novele Dvojník z r. 1846 se poprvé setkáváme s mistrovským ztvárněním rozpolceného vědomí člověka, způsobeného tlakem okolního odcizeného světa. V povídce Něžná, která je rovněž prózou novátorskou, sledujeme vnitřní sebeodhalující monolog muže, jehož žena spáchala sebevraždu. Je to příběh dvou bytostí, které rozdílná životní i sociální zkušenost přivádí ke katastrofě. Povídky Pan Probaštin, Plazunkov, Slabé srdce nebo Poctivý zloděj odkrývají autorovo mistrovství charakteristiky. Jejich hrdinové jsou smolaři, často zahnaní až na dno, oběti chapadel velkoměsta. V textu Vánoční strom a svatba se setkáváme s postavou dítěte, konkrétně jedenáctileté holčičky, která se stane obětí nestoudné stařecké vypočítavosti. ,br> Humornější stránku autorovy drobné prózy představuje povídka Cizí žena a muž pod postelí o ženské nevěře a chorobné mužské žárlivosti. Do této skupiny se řadí také satirický Krokodýl, nedokončené vyprávění o neuvěřitelné události – přebývání člověka v krokodýlích útrobách. Humorně koncipovaný je i Román v devíti dopisech zesměšňující pokryteckou morálku ve vzta¬hu mužů a žen. K závěrečnému období autorovy povídkové tvorby se řadí text Bla bla bla, prezentovaný jako zá¬pisky neznámého. Je to zamýšlená první část cynického Dekameronu, jež zůstala nedokončená: černý poeovský humor je založen na kontrastu cynického přiznání nebožtíků k nejrůznějším podlostem a hřbitovního prostředí. Chlapec u Kristova vánočního stromu a Mužik Marej, povídky z autorova deníku, jsou označovány jako „sváteční“ – vznikly jako novinářské příspěvky k různým svátkům, v prvním případě k Vánocům, a připomínají nám obdobné opusy Dickensovy. Ve fantastické povídce Sen směšného člověka, která náš výbor uzavírá, se prolíná reálný a fantastický svět – svět ráje, kde hrdina spatřuje možnost nápravy světa ve vztahu k opuštěnému dítěti. Tato snad poslední obsáhlejší povídka z roku 1877 jako by předznamenala cestu až k dílům M. Bulgakova a K. Čapka a představuje v povídkové tvorbě Dostojevského výjimku: zde je dán volný průchod prapůvodní fantastičnosti, zatímco fantastičnost v jiných autorových povídkách, označovaných za „fantastické“, vyplývá z detailů reálného života podobně jako v povídkách Gogolových.
Vypredané
17,77 € 18,71 €

Kristus


Novela Kristus patrí k výnimočným textom nielen v rámci slovenskej literatúry. Autor Stanislav Háber (doteraz vydal 21 kníh) tu hovorí v prvom páde jednotného čísla ústami Ježiša. Na čo myslel Kristus, keď sa šiel obetovať za ľudstvo? Na prvý pohľad odvážny pokus odobrilo viacero osobností z teologickej oblasti. Jediný rytier za Slovákov rádu Božieho hrobu v Jeruzaleme dokonca text označil za dielo veľkého mystika. Pritom autor pôvodne novelu písal najmä pre neveriacich čitateľov, takže výsledok zrejme prekvapí viacerých.
Vypredané
3,75 € 3,95 €

Antropologička na Marse


Do týchto siedmich paradoxných príbehov neurologických porúch a kreativity Oliver Sacks vložil nesmiernu empatiu a ľudskosť, vďaka ktorým sú jeho klinické poviedky oceňované na celom svete. Autor úspešnej knihy Muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom čitateľovi otvára zvláštne svety svojich pacientov – umelca, ktorý stratil schopnosť rozoznávať a vidieť farby, chirurga, ktorý dokáže operovať napriek rôznych tikom a začínajúcemu Tourettovmu syndrómu a autistickej profesorky, ktorá má doktorát z prírodných vied, ale je taká fascinovaná komplikovaným svetom ľudských emócií, že sa cíti ako „antropologička na Marse“. Prostredníctvom príbehov týchto výnimočných ľudí, doktor Sacks skúma, ako cítime, vnímame a spomíname a pátra po tom, čo z toho z nás robí vzácne ľudské bytosti. „Majstrovské dielo, ktoré je radosť čítať. Sacks dáva nádej tým, ktorým ju zobrali. Už len vďaka tomu je táto kniha taká cenná.“ Chicago Tribune Oliver Sacks sa narodil v roku 1933 v Londýne do rodiny vedcov a prírodovedcov. Medicínu vyštudoval v Oxforde a pracoval ako stážista v nemocniciach v Spojených štátoch. Od roku 1965 žije v New Yorku, kde prednáša na katedre neurológie lekárskej fakulty NYU a pracuje ako neurológ v charitatívnom domove dôchodcov. Doktor Sacks, ktorému sa často hovorí aj „básnik neurológie“ pravidelne prispieva do časopisov New Yorker a New York Review of Books, ako aj rôznych medicínskych časopisov. Je autorom jedenástich kníh.
Vypredané
13,25 € 13,95 €

Majd kiszellőztetsz


"Létezik ott egy Hold völgye nevű hely. Olaszul Valle della luna, micsoda név, muszáj odamenni, teljesen belelkesedtek az ötlettől. Nem ellenőriztem, van-e ilyen hely, biztos, mert mindketten emlegették, és mondom, elvarázsolódtak már a névtől. Eszembe jutott mindjárt, mert önkéntelenül is szoktam akadékoskodni, hogy ha van is, talán tényleg csak egy sima völgy. Hogy lehet ott praktizálni? Nem szóltam nekik, miért lohasztottam volna le az örömüket. Egyébként is mindegy, nem lett semmi belőle, meg a közös életükből se. Anna egy darabig szállította még a meglepetés-csodákat, Ottó tűrte, de nemigen viszonozta, én nem láttam legalábbis. Mondjuk nem olyan nő volt az Anna, aki elvárja, hogy kapjon cserébe valamit a jóságért. Vagy nem tudom, nem ismertem annyira. Valamelyik szigorlatuk előtt, minden előzmény nélkül omlott össze a világ." Egressy Zoltán prózájának olvasóit nem éri váratlanul, hogy itt a külső és a belső táj elválaszthatatlan. Ahogy az új kötet, a Majd kiszellőztetsz novellái sem önmagukban állnak, hiszem igen sokrétűen és néha rejtélyesen kapcsolódnak egymáshoz. A "holdas és holdatlan fejezetek" egymást keresztező történeteiben váratlanul nézhetünk vissza vagy találhatunk rá ugyanarra - más térből és máshogyan. Mert nem tudhatjuk, hogy a boldogtalanság vagy a boldogság tájain járunk-e, hiszen az elbeszélő is azt a szűk ösvényt keresi, ami a kettőt összeköti. Vagy elválasztja.
Vypredané
9,12 € 9,60 €

Álmok kertje


A szerző legújabb kötetében megint kinyit egy kaput, gyerekkora kertkapuját, innen indul a felnőttkor dzsungelébe. Szerelemvágyó meséi saját és gyűjtött történeteinek fűzére. Bennük messzire vezetnek az utak, hogy aztán visszaérkezzenek az álombeli kertbe. Ahol, ha időt hagyunk magunknak, behunyt szemmel is megtaláljuk a Menedéket. Ehhez nyújt szerelmet féltő, bensőséges pillanataival erős kapaszkodót az Álmok kertje.
Vypredané
9,50 € 10,00 €

A jég és a tűz vonata


Manu Chao és barátai váltották való Gabito álmát: 1993-ban egy ócskavasból összeállított mutatványos vonattal nekivágtak Kolumbiának, hogy a Száz év magányban megismert Melchiades mintájára elvigyék a gerillák uralta országba a vidámságot, a szeretetet - a csodát. Az úton egy közismert újságíró is velük tartott: Manu édesapja, Ramón. Ő a vonat krónikásaként vetette papírra ezt a regényes naplót, melyben megismerjük Kolumbiát, a tájat, a történelmet, az embereket; megismerjük a francia fiatalokat, amint a valósággal szembesülnek; és megismerjük az apát, aki elkíséri két fiát egy különös útra, mely mindannyiuk életét megváltoztatja.
Vypredané
7,31 € 7,69 €

Kisvárosi történetek


Olykor humoros, olykor melankolikus, de mindig találó és elgondolkodtató történetek egy kisvárosból, ahol megelevenednek a tetoválások, ahol Petőfi Sándor megjelenik legnagyobb tisztelőjének, de Petrovics néven mutatkozik be, és ahol Simon bácsinak szellemeket látó kutyája van... Szórakoztató mesék, amelyekben, mint görbe tükörben mégis magunkra ismerünk...
Vypredané
3,29 € 3,46 €

Karácsony a havason


A Nyirő József karácsonyi elbeszéléseiből feltáruló székely világban az Ünnep egyszerű, tiszta, sallangoktól mentes és páratlanul gazdag a maga nyerseségében is. Aminthogy az emberek is ilyesfélék. Végtelenül egyszerűek az örömeik, ám megingathatatlan a ragaszkodásuk a Karácsonyhoz, néha még pokolra is mennek, hogy a kitartás végül mégis ünnepet teremtsen. Akkor is, ha éppen rászabadul a havasra a pusztító hóvihar, tajtékos, tomboló, fehér lovaival, és akkor is, ha látszólag a lelküket kell eladniuk érte. Hálásak lehetünk a székely apostolnak a mai fül számára kedves, soha nem hallott ősi szavakért, s mindazért, ami a székelység szívének a legmélyéről fakad szentestekor már évszázadok óta, az összetartozást erősítő szokásokért, a soha, sehol le nem írt, a megmaradást szolgáló, maguk szabta törvényekért. Olvassuk nyitott szívvel az írásokat, amelyekkel bennünket ajándékoz meg a szerző, hogy ne feledjük: volt idő, amikor Karácsonykor a sokkal kevesebb több volt, ahogy manapság a több mérhetetlenül kevesebb...
Vypredané
9,86 € 10,38 €

Denníky 1.


Čo je to písať? To nie sú len záblesky geniality, to dokonca najmenej! Je to škrabanie, vstávanie, líhanie, mrmlanie, stimulovanie telesnej vášne, ktorú potom treba upokojiť, aby sa na nejakej príslušnej teplote dalo pracovať, stála pohotovosť, istý typ gangsterstva proti svetu, triezvosť, podozrievavosť, extáza, ktorú treba niekedy umelo vybičovať... To všetko musí byť pre človeka, čo s tým žije, veľmi únavné. Aj mňa písanie vyčerpáva. Nudí ma ten spisovateľ, tá chorobná bytosť s jeho divokou a nekompromisnou vôľou a úmyslami. Čo by sa stalo, keby som sa s ním jedného dňa rozišiel? Poslal ho na dôchodok? A sám by som sa pustil do niečoho iného, začal by som žiť bez písania, s jednou ženou a bil sa so životom... Myslím si, že už to nie je nemožné. Nie je to však ani pravdepodobné.
Vypredané
13,30 € 14,00 €

Denníky 2.


Pravda je, že spisovateľ sa dokáže úplne a bezvýhradne vyjadriť iba v rodnom jazyku. Do emigrácie si ho berie ako dajakú tajnú zmluvu, ktorá je zmyslom jeho života, a preto ju musí do cudziny prepašovať v podšívke kabáta. Tam si ju za každú cenu a všetkými možnými spôsobmi chráni, lebo inak nedokáže písať, iba koktať. Pravda je aj to, že v cudzine si veľa spisovateľov nedokáže to magické vedomie, čo si so sebou priniesli, materinský jazyk, lebo v malom gete emigrácie sa jazyk mnohých spisovateľov prispôsobí jazyku geta... Podobne sa doma jazyk niektorých spisovateľov počas studenej vojny zmenil na argot. Sú však veľké vzory: Turgenev, Joyce, Ezra Pound, Lawrence, Thomas Mann a mnoho iných, ktorí si v cudzine mimo atmosféry materinského jazyka zachovali jazykové povedomie a vytvorili plnohodnotné dielo.
Vypredané
13,30 € 14,00 €

Šachová novela


Šachová novela je literárnou perlou Zweigovej novelistickej a poviedkovej tvorby. Autor v diele bravúrne rozvíja príbeh, ktorý vyvrcholí konfrontáciou dvoch šachových majstrov počas plavby parníkom z New Yorku do Buenos Aires. Krátko po vyplávaní lode vyzve zopár šachových nadšencov na súboj jedného z prominentných pasažierov, šachového veľmajstra Mirka Czentovica. Prvú partiu vyhrá Czentovic a porazení žiadajú odvetu. Spočiatku je veľmajster v prevahe, vtom sa však k hráčom pripojí nenápadný muž, poradí im niekoľko skvelých ťahov, a partia sa skončí remízou. Kto je tento doktor B., záhadný brilantný šachista? Ako sa súboj skončí?
Vypredané
9,45 € 9,95 €

O touze po nemožném a další příběhy našeho nevědomí


Předkládaná kniha je souborem anamnéz, nasbíraných za 25 let autorovy praxe, které podává jako krátké povídky, ale pravdivé a dojemné způsobem, jakým to beletrie nedokáže. Autor se v nich nesnaží ukázat nějaký systém nebo metodu, nechává každý případ mluvit sám za sebe. V těchto intimních portrétech skutečných osob se čtenář setká s homosexuálním profesorem, který si uvědomil svou orientaci až ve svých sedmdesáti letech, s nepořádnou dívkou, která se počůrává do postele ve svém příliš pořádném domově, s autorovým otcem, který odmítá poznat místo svého dětství, odkud rodinu vyhnali nacisté. Tím, že Grosz převádí životní příběhy svých pacientů do povídek s (aspoň částečným) rozřešením, čtenáři umožňuje vidět, jak psychoanalytický přístup může pomoct lidem se – aspoň trochu – změnit anebo přijmout věci, které nemohou změnit.
Vypredané
3,09 € 3,25 €

Lacná kniha O touze po nemožném a další příběhy našeho nevědomí (-90%)


Předkládaná kniha je souborem anamnéz, nasbíraných za 25 let autorovy praxe, které podává jako krátké povídky, ale pravdivé a dojemné způsobem, jakým to beletrie nedokáže. Autor se v nich nesnaží ukázat nějaký systém nebo metodu, nechává každý případ mluvit sám za sebe. V těchto intimních portrétech skutečných osob se čtenář setká s homosexuálním profesorem, který si uvědomil svou orientaci až ve svých sedmdesáti letech, s nepořádnou dívkou, která se počůrává do postele ve svém příliš pořádném domově, s autorovým otcem, který odmítá poznat místo svého dětství, odkud rodinu vyhnali nacisté. Tím, že Grosz převádí životní příběhy svých pacientů do povídek s (aspoň částečným) rozřešením, čtenáři umožňuje vidět, jak psychoanalytický přístup může pomoct lidem se – aspoň trochu – změnit anebo přijmout věci, které nemohou změnit.
Vypredané
0,33 € 3,25 €

dostupné aj ako:

Egy jóravaló nő szerelme


A szerelem áll Alice Munro nyolc történetének középpontjában: az, hogy mi mindent meg nem tesznek érte au emberek, hogyan viselkednek, ha megszerzik, akire vágytak, hogyan hagyják, hogy elsodorja őket a szenvedély, és milyen árat kell fizetniük érte. Ahogy már megszoktuk tőle, aprólékosan boncolja az emberi kapcsolatokat, finoman érezteti, milyen bonyolult, érdekes és kiszámíthatatlan az elme működése, és hogy igazabb és árnyaltabb képet kapunk mindarról, ami velünk történt, ha néhány évtized távlatából elemezzük az eseményeket. Hősei: a lányok, a nők és az asszonyok Kanada kisebb és nagyobb szigetein, városain titkok, hazugságok és elfojtások között élik mindenapjaikat, próbálják megérteni jelenüket, egykori döntéseiket, melyek következményeit egy életen át viselik. Személyiségük varázsa jórészt abból a bátorságból ered, amellyel képesek őszintén szembenézni a múltjukkal, képesek átélni a változás és az elmúlás érzését, hogy előbb vagy utóbb, így vagy úgy valamiféle derűs nyugalommal megbékéljenek sorsukkal.
Vypredané
4,28 € 4,50 €

A nő számomra rejtély


"Költő szerelme szalmaláng / azért oly sebes és falánk." Sajátos hangvételű, akár életrajzi regényként is olvasható könyvében a szerző nemcsak a heves szerelmi vágytól lázas költő képzelt és valódi nőkapcsolatait tárta föl, hanem annak a mély rétegű vonzalomnak az eredetét kutatta, amely az asszonyi törődésre szomjazó József Attilát gyermekkorától kezdve utolsó lélegzetvételéig jellemezte. Azoknak a - társadalmi hovatartozásuktól függetlenül segítő - asszonyoknak a portréit rajzolta meg, akik az idejekorán elvesztett, gondoskodó édesanya ,"helyetteseiként" mély empátiával, önérzetsegítő lelki bátorítással és olykor anyagi támogatással is hozzájárultak a ritka költői tehetség kibontakoztatásához, s - minden jó szándékuk ellenére - tragikus sorsa alakulásához is. Ezek az asszonyok valamennyien a sorsát szövögető párkákra emlékeztetnek, akik szinte kézről kézre adogatták egymásnak védencüket, de csak ideig-óráig tudták boldoggá tenni.
Vypredané
10,93 € 11,50 €

dostupné aj ako:


Radi siahnete po kvalitnej literatúre no dlhé knihy nie sú to čo hľadáte? Všetci poznajú známe svetové romány. Skúsme si však na moment odpočinúť od veľkej literatúry. Objavte s nami čaro kratších žánrov a vychutnajte si novely z pera Williama Saroyana, (ne)nechajte sa zastrašiť poviedkami Edgara Allana Poea alebo sa pobavte na irónii a sarkazme Roalda Dahla.

Čo spája známe české filmy Postřižiny, Slavnosti sněženek či Něžný barbar? Všetky majú námet v pôvodnej literárnej predlohe spisovateľa Bohumila Hrabala. Ak sú i vaše obľúbené, príjemné čítanie vás čaká aj pri listovaní iných jeho diel. Skúste napríklad novelu Příliš hlučná samota, kritikou označovanú za jeden z najvýraznejších literárnych počinov 20. storočia. Nadšencov filmu oslovia tiež Filmové příběhy od Zdeněka Svěráka či kniha Bez peria neopakovateľného Woodyho Allena.

A čo slovenská tvorba? Vo svete noviel a poviedok sa, samozrejme, nedajú zahanbiť ani naši majstri slova. Pavel Vilikovský, Pavol Rankov alebo úspešné spisovateľky približujúce ženský svet Zuzana Šedá či Viera Švenková sú toho dôkazom.

Nezabúdame ani na študentov. Čo pri písaní seminárnej práce pomôže viac ako kvalitná antológia? Potrebujete pohľad odborníkov zo sféry filozofie, politológie, hudby? Nájdite všetko čo potrebujete na jednom mieste.

Novely, poviedky a antológie sú dôležité literárne kategórie, ktoré prinášajú rôznorodé a kompaktné diela, vhodné na krátke čítanie. Každá z týchto kategórií má svoje vlastné charakteristiky a prínosy.

Novela je kratšie prozaické dielo, ktoré je zvyčajne dlhšie ako poviedka, ale kratšie ako román. Novely sa zameriavajú na konkrétny príbeh, ktorý je vyrozprávaný s dôrazom na charakterizáciu postáv a atmosféru. 

Poviedka je krátke prozaické dielo, ktoré sa zameriava na jednoduchý príbeh s obmedzeným rozsahom a počtom postáv. V poviedkach sa často uplatňuje umelecký prístup, kde autor dokáže v krátkom texte vykresliť významné momenty, konflikty alebo emócie. 

Antológia je zbierka literárnych diel rôznych autorov. Môže obsahovať novely, poviedky, básne alebo iné literárne formy. Antológie majú často určitú tematickú alebo žánrovú zameranie, a ich cieľom je ponúknuť čitateľovi širokú škálu diel od rôznych autorov na jednom mieste.