Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Novely, poviedky, antológie strana 5 z 25

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

U kanónu stál


Člověk je dějinami vláčen, často i proti své vůli  Autor, který 14 let pracoval jako válečný zpravodaj a dalších 15 let se zabýval válkami jako politik, ve své knize apokryfních povídek s pomyslným podtitulem „o pradávní české nejednotě“ čtenáře provádí českými bitevními poli od vyvraždění Slavníkovců, přes bitvu u Sudoměře, na Bílé hoře a u Hradce Králové až po osmašedesátý. O dob praotce Čecha nezažila naše země tak dlouhou dobu míru jako za posledních 50 let. Jak dlouho ještě tato doba potrvá?
Na stiahnutie
10,25 €

Černý Bert - příběhy ze života nehorázně spokojeného psa


Seznamte se s Bertem, hvězdou Facebooku a psím rošťákem, který vede nehorázně spokojený život. Z útulku se dostal k novým pánům a stal se plnohodnotným členem jedné pražské rodiny na Smíchově. O jeho eskapádách a dobrodružstvích, soužití s lidskou smečkou, o všech radostech i strastech života psího a lidského, se dočtete v této milé knize Tomáše Moravce. Kniha je psaná téměř čapkovskou formou krátkých povídek, s humorem i správnou porcí lehké nadsázky. Na své si přijdou nejen pejskaři, ale i všichni milovníci zvířat a krásných příběhů.
Na stiahnutie
14,66 €

1945


Rok 1945 přinesl konec války, ovšem zlo nikam nezmizelo. A najít si mohlo každého. Jiří Padevět přichází s novým souborem svých oblíbených mikropovídek. Ukazuje v jiném světle rok 1945, který poválečná propaganda zobrazovala jako rok osvobození a světlých zítřků. Pozadí konce války bylo ale pro mnoho lidí děsivé. V nepřehledných situacích nikdo nevěděl, kde končí spravedlnost a začíná pomsta, kdo je přítel a kdo nepřítel, kde číhá nebezpečí a kam se před ním ukrýt. Padevět čtenáře sugestivně vtahuje přímo do mezních životních okamžiků, nechává rozestoupit řádky učebnic a znovu se mezi nimi snaží oživit to, co čas pohřbil pod tiskařskou černí: osudy jednotlivých lidí, kteří se pod vahou dějin buď zlomili, nebo je dokázali unést.
Na stiahnutie
12,29 €

dostupné aj ako:

Zázrak v norských horách


Najde Adam svůj opravdový domov? Co je nejsprostší slovo, které se v Česku může cizinec naučit? A co se stalo v norských horách? Sbírka příběhů od Ivana Galambici, autora úspěšného humoristického blogu a knižního bestselleru „Zážitky rozvedeného muže“.
Na stiahnutie
6,50 €

Patrick Melrose: Materské mlieko


Štvrté pokračovanie obľúbenej knižnej série Edwarda St. Aubyna o Patrickovi Melrosovi pred nami otvára dospelý život hlavného hrdinu. Aký bude Patrick otec? Patrick je zrelý štyridsiatnik. Jeho existenciu by tak už nemali vypĺňať drogy a šialenstvo. Mal by sa pozrieť životu priamo do očí a uvedomiť si svoju rolu rodiča. Patricka a jeho manželku Mary však celkom pohltí úzkostný strach z toho, že pri výchove svojich synov zopakujú všetky chyby rodičov a špirála sklamaní a utrpenia sa nikdy nepreruší. Namiesto snahy byť dobrým otcom sa Patrick dostane do iného bludného kruhu – alkohol, sebaľútosť, sklamanie. Popritom musí dohliadať na svoju matku Eleanor, u ktorej prepukla Alzheimerova choroba a rozhodla sa, že rodinný majetok prenechá pochybnému írskemu duchovnému menom Seamus. V novele Materské mlieko sa Edward St. Aubyn vrátil k príbehu Patricka Melrosa po šestnástich rokoch. Vyslúžil si za ňu nomináciu na medzinárodnú Bookerovu cenu a kniha bola aj úspešne sfilmovaná. V roku 2018 z tejto série vznikol úspešný televízny seriál s Benedictom Cumberbatchom v hlavnej úlohe. Sériu Edwarda St. Aubyna o Patrickovi Melrosovi prekladá Milan Kopecký.
Na stiahnutie
10,70 €

dostupné aj ako:

Kolegyně z tramtárie


Mladá žena utekla od manžela z Kuby. Přivezla si velké trauma, se kterým se musí vyrovnat. To ji stojí nemalé úsilí. Při svém boji o napravení životního omylu však nalezne útěchu. V čem, by ji do té doby nikdy nenapadlo.
Na stiahnutie
1,90 €

Pičkin dim


Chorvátske impresie a kompresie Sinišu Novaca sa touto knihou stávajú tetralógiou. Opäť ide o krátke či dlhšie, komickotragické, tragikomické, ale aj len komické poviedky, odohráva-júce sa zväčša pri mori či opodiaľ. Hrdinami poviedok sú manželia, partneri alebo len osamelí dovolenkoví, prípadne nedovolenkoví „renegáti“. V poviedkach sa stretneme s množstvom balkánsko-pitoreskných postavičiek vrátane Zlatej rybky, Panny Márie i samotneho Boha.
Na stiahnutie
4,90 €

dostupné aj ako:

Tá bolesť ťa prejde


Červené svetlá, džez, drinky a dvaja ľudia, ktorých k sebe pritiahla nevysvetliteľná sila a spojilo tajomstvo s fatálnymi následkami. Kto je ona a kto je on? Ich puto nemá obdoby, no speje k bodu, pred ktorým by mal každý zutekať. V tejto novele však Mia Žureková nesmierne citlivo, občas kruto cynicky, no najmä veľmi ľudsky ukazuje, že kto nechce zažiť bolesti priateľstva, nemá právo ani na jeho radosti. V denníkových zápiskoch vo forme listov okamžite strhne čitateľa do silného prúdu málo viditeľných vychýlení duše, tela, vzťahov i spoločnosti, v ktorej dnes žijeme a pre ktorú je skratka LGBT niekedy ešte stále tabu.
Na stiahnutie
7,00 €

dostupné aj ako:

Diablov denník a iné novely


Leonid Andrejev je nepochybne najvýznamnejším ruským spisovateľom konca 19. storočia a prvých dvoch dekád 20. storočia. Vo svojej tvorbe spája to najlepšie z dvoch velikánov klasickej ruskej prózy - Dostojevského a Čechova. Diablov denník a iné novely je výberom z jeho prozaickej tvorby, obsahuje päť noviel vrátane novely Diablov denník, ktorá v slovenskom preklade vychádza prvý raz, a dnes už klasického diela Príbeh o siedmich obesených. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Vypočujte si zvukovú ukážku:
Na stiahnutie
10,49 €

dostupné aj ako:

Netopiere


Po nemecky píšuci prozaik Gustav Meyrink (1868 – 1932) sa síce narodil vo Viedni, no jeho tvorbu výrazne ovplyvnila tajuplná atmosféra starej Prahy a najmä jej židovského geta. Popri športe, finančníctve a literatúre sa po celý život zaujímal o mystiku, venoval sa budhizmu a staroindickým imaginačným učeniam. Rok po vydaní svojho najznámejšieho a svetovo najuznávanejšieho románu Golem (1915) publikoval slávnu poviedkovú zbierku Netopiere. Aj v tejto knihe, rovnako ako v takmer celej jeho tvorbe, sa stretávame so stratenými dušami, blúdiacimi duchmi, netelesnými bytosťami a ľuďmi, ktorí obývajú svet len ako mŕtve škrupiny. V prekvapivo vypointovaných poviedkach s hororovými prvkami a mystickými námetmi sa autor pokúša odhaľovať tajomstvo prírody a ľudského bytia. Meyrinkova bujná a často morbídna fantázia spracováva príbehy, v ktorých vždy pôsobia temné psychické sily alebo prírodná mágia a majú neblahé dôsledky na duševnú rovnováhu jeho postáv.
Na stiahnutie
6,99 €

dostupné aj ako:

O tele duše


Existuje hranica medzi životom a smrťou? Je smrť hranicou života? O tele vieme viac ako o duši. Nikto predsa nenakreslí atlas duše. Občas sa však podarí zachytiť akýsi hraničný priestor medzi nimi. A práve tam cítiť jemné vibrácie, sotva badateľné detaily, o ktorých sa takmer nedá hovoriť naším obmedzeným jazykom. No čím dlhšie človek žije, tým silnejšie ho ten priestor priťahuje. Ľudmila Ulická vo svojej najnovšej knihe O tele duše skúma telo aj dušu svojich hrdinov a opisuje ich v zlomových okamihoch života, keď telesné nemožno oddeliť od duševného.
Na stiahnutie
9,79 €

dostupné aj ako:

Kamarát Jašek


Výber poviedok majstra naturizmu Dobroslava Chrobáka, ktorý výnimočným spôsobom približuje čitateľovi tvorbu tohto autora. Kniha obsahuje 8 poviedok: Kamarát Jašek, Návrat Ondreja Baláža, Ostnatý raz, Učenlivá Marta a starostlivá Mária, Chlapská reč, Poviestka, Duo Charlie a Silueta.
Na stiahnutie
2,00 €

Dnes jsem se rozhodl zemřít


Krátké povídky zobrazují s lehkou nadsázkou životní situace, nad kterými zůstává rozum stát. V některých se poznáte a v jiných najdete své známéí. Povídky jsou proloženy několika trefnými úvahami ze života. Autorův oblíbený citát: Optimista se domnívá, že náš svět je nejlepším ze všech možných světů, kdežto pesimista se obává, že tomu tak skutečně je, dostává v této knize zcela nový rozměr.
Na stiahnutie
3,19 €

Maskovaná milenka


Neobvyklá novela Honoré de Balzaca vznikla ako dar vojvodkyni de Dino. Balzac bol podobne ako iní umelci pravidelným hosťom šľachtickej rodiny a kniha sa zachovala iba v rukopise s osobným venovaním. Až v roku 1911 vyšla kniha prvýkrát. Narozdiel od väčšiny Balzacových kníh nie je zameraná na sociálny komentár a v roku 1939 sa stala predlohou českého filmu režiséra Otakara Vávru s Lídou Baarovou v hlavnej úlohe. Text bol digitalizovaný z vydania z roku 1947.
Na stiahnutie
1,00 €

Muži v rokoch


Zbierka poviedok známeho herca o slávnych mužoch histórie. Ďalšia zbierka poviedok známeho herca Igora Adamca vám priblíži slávnych mužov histórie. O Platónovi, Ježišovi, Napoleonovi, Freudovi, Hitchcockovi, Štúrovi, Zátopkovi a ďalších sa dočítate svieže a vtipné príbehy, ktoré sa možno stali a možno nie. V každom prípade sa o týchto ľuďoch čo-to dozviete a popritom sa zabavíte. Dokonca možno zistíte, že história je v podstate atraktívna a zábavná.
Na stiahnutie
7,90 €

dostupné aj ako:

Niečo malé, čo každú chvíľu vybuchne


Zbierka poviedok Niečo malé, čo každú chvíľu vybuchne obsahuje päť príbehov odohrávajúcich sa v najnežnejšom, najnásilnejšom a najúzkostnejšom období nášho života. Rozprávajú ich dievčatá zavreté na klinike pre anorektičky, synovia a dcéry, prežívajúci v troskách manželstva svojich rodičov a nachádzajú útechu vo fantázii. Príbehy spája životný moment, v ktorom si uvedomujeme svoju identitu, objavujeme sex, priateľstvo, krutosť sveta, prekračujeme hranicu, búrime sa. Vo svojej tretej zbierke poviedok Paolo Cognetti zaznamenáva každodenný život a v období dospievania nachádza magické miesto, v ktorom postavy rozprávajúce o svojom živote odhaľujú náš.
Na stiahnutie
10,90 €

dostupné aj ako:

Boží človek


Kniha Boží človek obsahuje výber krátkych próz, článkov a úvah Eleny Gessayovej-Brestenskej, ktoré vychádzali v časopisoch a novinách od vzniku Československa. Elena Gessayová - Brestenská bola jednou z prvých absolventiek právnickej fakulty a po vzniku Československa stala organizátorkou kultúrneho a národného života.
Na stiahnutie
2,00 €

Slovensko Komické


Slovensko Komické je druhou knihou poviedok od najlepších slovenských a českých autorov, ktoré odštartoval zborník Slovensko Noir a ktoré doposiaľ neboli publikované. Prichádza v časoch, ktoré môžeme zvládnuť práve vďaka humoru a smiechu. V tomto multižánrovom projekte však nájdete aj tragikomédiu, trpkosť, čierny humor, smiech cez slzy a príbehy o časoch minulých, súčasných, o vzťahoch, snoch, túžbach či očakávaniach. Dovoľte nám zabaviť vás. Umenie, ktoré vás opäť trafí priamo do srdca. Slovensko Komické je pokračovaním výnimočného multižánrového projektu. Od bežných knižných projektov sa odlišuje najmä tým, že spája štyri druhy umenia. Literatúru, herectvo, hudbu a výtvarníctvo. Zakladatelia projektu Judita Hansman a František Lintner, spolu so zostavovateľkou Luciou Lackovičovou, zaradili do knihy tridsaťpäť diel od slovenských aj českých autoriek a autorov. Poodhalili nám tak svoje svety. So štipkou nadsázky, samozrejme. Ak si ich chcete prečítať, siahnite po zborníku poviedok Slovensko Komické, nikde inde ich totiž nenájdete. „Autorky a autorov, ktorých som oslovila na spoluprácu pri tvorbe knihy Slovensko Komické, som vyberala s prihliadnutím na genézu ich tvorby a štýl. S väčšinou z nich som už predtým spolupracovala, preto som vedela, čoho sú schopní. Texty sú rozdielne, tak ako aj tí, ktorí ich napísali. A rovnako tak sú jedinečné. Originálne. Napísané len pre túto knihu a poskladané tak, aby vami pri čítaní a počúvaní prešli ako vlna. Cez niektoré presakuje fantastika, cudzie svety a sny, cez ďalšie zas tvrdá realita. Prepája ich nejaká forma humoru, nadhľadu či komična. Tvorcovia diel v knihe Slovensko Komické sú známi aj známejší a verím tomu, že po prečítaní tejto knihy zostanú pre čitateľov nezabudnuteľní. A že od mnohých si toho budete chcieť prečítať viac,“ hovorí zostavovateľka obsahu Lucia Lackovičová. Originálne poviedky vytvorili tajuplný priestor, kde sa rozdielne svety stretávajú niekde na pomedzí komédie a tragikomédie. V tohtoročnej edícii na vás čaká aj bonus s názvom Česko Komické. Poviedky doplnili českí spisovatelia Michal Viewegh a Petr Stančík a spisovateľka Františka Vrbenská, známa najmä svojou záľubou v sci-fi. Autori a autorky literárnej časti vytvorili s hercami a herečkami unikátne spojenie. Kvalitné dvojice, kde originálne zvolené slová dopĺňajú známe hlasy. Bonus číslo dva v knihe Slovensko Komické je venovaný humoru v slovách a obrázkoch. Nájdete v ňom aforizmy a glosy Tomáša Janovica doplnené o ilustrácie od Františka Jablonovského. Fragment komiksu Radostná správa: Komiksový príbeh Lasicu a Satinského z čias, ktoré humoru nepriali, dodalo vydavateľstvo Monokel. 1. SOŇA URIKOVÁ: S celého srdca 2. PETER BALKO: Rodičovská hliadka 3. MÁRIUS KOPCSAY: Bobrík dospelosti 4. ANNA OLEJÁROVÁ: Malá modrá knižka a ako ju nehľadať 5. MICHAL BRAT: Meteosexuáli 6. JANKO IŠA: Hriešnik 7. VANDA ROZENBERGOVÁ: Brezová 28 8. MARTIN PETRO: Starec, kocúr a údolie 9. PETER BAŤKO: Au. (Denník pacienta alebo tri dni v nemocnici) 10. LUCIA SIPOSOVÁ: Jonny a klídeček 11. KAROL D. HORVÁTH: Posledné Vianoce v Hornej Lábe a širokom okolí 12. SAMO TRNKA: Svätý Biliard 13. MIRO ŠVERCEL: Mavťan 14. VANDA ROZENBERGOVÁ: Galaktická encyklopédia 1 5. JAKUB NVOTA: Ävendžiere 16. ANDREJ CSINO: Pravda 17. VERONIKA SEBECHLEBSKÁ: Redaktorský gambit 18. RASŤO PIŠKO: Spolužiak all inclusive 19. LIVIAN ALLEN GATH: Z čirého nerozumu byl na první místo postaven Calboni 20. DUŠAN TARAGEL: Masáž prostaty 21. DOMINIKA MADRO: O Chĺpok 22. FRANTIŠEK KOZMON: Dôležitosť nosenia nohavíc 23. ARPÁD SOLTÉSZ: Kresťanská mutácia 24. ALEXANDRA PAVELKOVÁ: Svetloružová Anička 25. NIKITA SLOVÁK: Imro 26. VANDA ROZENBERGOVÁ: Bocian z Buzitky 27. ONDREJ SOKOL: Ako som kovidoval 28. SAMO MAREC: Čo sa stalo v Malej Polhore 29. LUCIA LACKOVIČOVÁ: Mimo rytmu 30. JÁN SNOPKO/MILAN LASICA: Posledný rozhovor s Lasicom Bonus: Česko Komické 31. MICHAL VIEWEGH: Slonice v porcelánu 32. FRANTIŠKA VRBENSKÁ: V chýši z pavučin přebývá stín 33. PETR STANČÍK:
Na stiahnutie
15,50 €

dostupné aj ako:

Moja finančná kariéra


Nový výber poviedok Stephena Leacocka čitateľa zavedie do bežných situácií rodinného a osobného života, ale aj do sveta literatúry a ukáže ho vo svetle duchaplného humoru. Nie nadarmo je Leacock dodnes považovaný za jedného z najlepších humoristov a výnimočného glosátora.
Na stiahnutie
2,00 €

Radi siahnete po kvalitnej literatúre no dlhé knihy nie sú to čo hľadáte? Všetci poznajú známe svetové romány. Skúsme si však na moment odpočinúť od veľkej literatúry. Objavte s nami čaro kratších žánrov a vychutnajte si novely z pera Williama Saroyana, (ne)nechajte sa zastrašiť poviedkami Edgara Allana Poea alebo sa pobavte na irónii a sarkazme Roalda Dahla.

Čo spája známe české filmy Postřižiny, Slavnosti sněženek či Něžný barbar? Všetky majú námet v pôvodnej literárnej predlohe spisovateľa Bohumila Hrabala. Ak sú i vaše obľúbené, príjemné čítanie vás čaká aj pri listovaní iných jeho diel. Skúste napríklad novelu Příliš hlučná samota, kritikou označovanú za jeden z najvýraznejších literárnych počinov 20. storočia. Nadšencov filmu oslovia tiež Filmové příběhy od Zdeněka Svěráka či kniha Bez peria neopakovateľného Woodyho Allena.

A čo slovenská tvorba? Vo svete noviel a poviedok sa, samozrejme, nedajú zahanbiť ani naši majstri slova. Pavel Vilikovský, Pavol Rankov alebo úspešné spisovateľky približujúce ženský svet Zuzana Šedá či Viera Švenková sú toho dôkazom.

Nezabúdame ani na študentov. Čo pri písaní seminárnej práce pomôže viac ako kvalitná antológia? Potrebujete pohľad odborníkov zo sféry filozofie, politológie, hudby? Nájdite všetko čo potrebujete na jednom mieste.

Novely, poviedky a antológie sú dôležité literárne kategórie, ktoré prinášajú rôznorodé a kompaktné diela, vhodné na krátke čítanie. Každá z týchto kategórií má svoje vlastné charakteristiky a prínosy.

Novela je kratšie prozaické dielo, ktoré je zvyčajne dlhšie ako poviedka, ale kratšie ako román. Novely sa zameriavajú na konkrétny príbeh, ktorý je vyrozprávaný s dôrazom na charakterizáciu postáv a atmosféru. 

Poviedka je krátke prozaické dielo, ktoré sa zameriava na jednoduchý príbeh s obmedzeným rozsahom a počtom postáv. V poviedkach sa často uplatňuje umelecký prístup, kde autor dokáže v krátkom texte vykresliť významné momenty, konflikty alebo emócie. 

Antológia je zbierka literárnych diel rôznych autorov. Môže obsahovať novely, poviedky, básne alebo iné literárne formy. Antológie majú často určitú tematickú alebo žánrovú zameranie, a ich cieľom je ponúknuť čitateľovi širokú škálu diel od rôznych autorov na jednom mieste.