! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


Dylan


100 nejlepších songů, které Bob Dylan za svou kariéru napsal, je doprovázeno dobovými fotografiemi, kompletními texty jak v originálu, tak v českém překladu, a notovým záznamem s akordy pro kytaru. Nechybí ani informace, kdy a jak která píseň vznikla.
Predaj skončil
21,09 €

V erbu Progres


Brněnská rocková skupina The Progress Organization, respektive Progres 2, prošla mnoha barvitými fázemi vývoje a etablovala se jako významný hudební útvar, který zásadním způsobem dotvářel česko-moravsko-slovenskou kulturní scénu. Při příležitosti 45 let existence skupiny se rozhodli brněnský hudební publicista Petr Gratias a kapelník skupiny Pavel Váně zachytit její dlouhou historii s řadou různých peripetií na stránkách knihy. V erbu Progres se tak stává kronikou rockové skupiny, jež vznikla nedlouho po srpnu 1968, překonala úskalí normalizace, dobu perestrojky i krátké utlumení činnosti, aby se opět vrátila na hudební scénu současnosti jako skutečná rocková legenda. A to nejen díky svému dlouholetému působení a uměleckým kvalitám, ale i zásluhou „první české rockové opery“ Dialog s vesmírem, jíž se trvale zapsala do naší hudební historie. Kniha je pojata jako rozhovory autorů se zásadními členy kapely a zároveň i studie, která souběžně sleduje hudební události u nás a v zahraničí v dané době. V deseti kapitolách mapuje stylové proměny skupiny i jednotlivá alba, součástí textu je také bohatá fotografická příloha. Pochopitelně nechybí úplný přehled všech personálních sestav zúčastněných hudebníků, čtenářsky zajímavá pak jistě bude kapitola Řekli o Progres.
Predaj skončil
7,80 €

dostupné aj ako:

Slovník ruských, ukrajinských a běloruských spisovatelů


Po úvodních přehledových statí o vývoji jednotlivých národních literatur a písemnictví přináší slovník abecedně řazená hesla, která zahrnují nejvýznamnější prozaiky, básníky, dramatiky, esejisty a literární vědce, a to i neruské národnosti, pokud tvořili svá díla v ruštině, ukrajinštině či běloruštině. Připojeny jsou i rejstříky autorů podle národních literatur.Vedle početného autorského kolektivu z Masarykovy univerzity v Brně vedeného I. Pospíšilem se jako lektoři podíleli vedle Z. Mathausera a T. Glance také přední literární vědci z Ruska, Ukrajiny i Běloruska. Kniha vyšla s podporou Ministerstva kultury ČR a LIBRI ji přihlásilo do programu Česká knihovna.
Predaj skončil
4,40 €

Kis magyar néprajz a Rádióban


A Rádió népszeru néprajzi musorának kétszáz adásából válogatott anyagára épül az 1977-es kiadású könyv. A jól ismert témák mellett - mint a népmuvészet, népköltészet - az anyagi kultúra, a társadalmi szokások létrejöttét, változását is megmutatja. Jobbágyok, parasztok, agrárproletárok (A paraszti kultúra ellentmondásai - Jobbágyokról, parasztokról - A paraszti polgárosulás - Jobbágygazdaság a 18. században - ?Kitántorgott Amerikába?? - Parasztságunk rétegezodése a jobbágyfelszabadítás elott - Parasztnemesek ? nemes parasztok - Középparaszt - kisparaszt - Napszámosok - A summások költészete - A magyar kubikosok - A gányók) A természet vendégeként (Liget, erdo, rengeteg - Erdei gombagyujtok - Madarászat lápvidéken - Szigonyos halászat - Halászbokor) A paraszti gazdálkodásról (Zsíros föld, sovány, föld, poszhomok - Lápi irtók, zsombékolók - ?Kelta kések? Nyugat-Dunántúlon - Kapák, kapások, kapálási szokások - Hogyan került Magyarországra a burgonya? - Kukoricatörés, tengerihántás - A dohány termesztése a jobbágykorban - Murokország és más zöldségtermeszto vidékek - Bolgárkertészek Magyarországon - A szegedi paprika A népviseletrol (Etnikus kapcsolatok a népviseletben - Egy régi viseletdarab és kelet-európai kapcsolatai - Egy régi magyar felsoruha: a guba - Kivetkozés - A népi hímzés - Népi szottesek) Település, építkezés, lakás, bútor (Irtásfalvak - Az alföldi kertes városok - Az alföldi tanyák - Orségi szerek - A magyar népi építkezés északi és délnyugatmagyarországi ház típusa - Sárfal, nádfal, boronafal - A tetovero - A székelykapu - Kályha és kemence - A kandalló - Az ágytól a nyoszolyáig - Lábatlan asztal ? lábas asztal - ?Széket ülni? ? a szék eredete - Lakásdíszítés Közlekedés, szállítás (Cipekedo asszonyok - A magyar kocsi Európában - Fuvarosok, szekeresek - Vízi közlekedés a régi Magyarországon - Vásár, sokadalom, szabadság - Magyar parasztok a bécsi piacon - Vásári rigmusköltészet - Faeszközárusok) A parasztélet rendje (A falu bírája - A kisbíró - Parasztkapitányok - A kántor - Az iskolarektor - A bakter)
Predaj skončil
2,25 €

A magyar művészet a XIX. és a XX. században


Az olvasóhoz: a mu bizonyos ideológiai, politikai jellemzéseit illik fenntartással kezelni, hiszen jóval a rendszerváltás elott készült, amikor még kötelezo ideológiai iránymutatás volt. Építészet a XIX. században (A barokk magyarországi hanyatlása - A Királyi Szépíto Bizottság - Klasszicizmus az építészetben - Romantika az építészetben - Ybl Miklós és köre - Az újjáéledt gótika - A "magyaros" stílus) Szobrászat a XIX. században (Klasszicizmus magyar módon - A klasszicizmus és a nemzeti jellegek összehangolása - A millenniumi fellendülés) Festészet a XIX. században (A reformkorszak muvészete - Klassziko-romantikus tájképfestés - Két külföldre szakadt nagy tehetség: Brocky Károly és Libay Károly - A reformkorszak nagy mestere: Barabás Miklós - A biedermeier festészet más muveloi - Átmenet a romantikába - A kiteljesedett romantika: Zichy Mihály és Madarász Viktor - A kiegyezés korának festészeti irányai, akadémizmus, realista törekvések - Munkácsy Mihály, Paál László, Szinyei Merse Pál - A második helyen A XX. század magyar festészete (Áthúzódott életmuvek - Romantikus realizmus - A nagybányai iskola - A muvésztelep Szolnokon, Kecskeméten és Gödöllon - A nyolcak - A Mucsarnok köre - Egy magános óriás - A naposabb oldalon - Alföldi festok - Hárman az önmuvelok közül - Zavart lelkiegyensúlyú alkotó muvészek - Az aktivisták)
Predaj skončil
1,41 €

A XX. század építészete


Hogyan kezdodött és hová tart századunk építomuvészete? Erre a kérdésre kapunk választ Kósa Zoltán könyvében, amelyrol azért jelezni illik, hogy 1968-ban jelent meg - vagyis egy több évtizedes szakmai munka. A ma építészete már sok meglepetést okozott, a nagy muvészek azon fáradoznak, hogy az építészeti álmokat valóra váltsák. A vasbeton és a muanyag egyre nagyobb helyet kap az építészetben, ma már nálunk is muködik a házgyár (sajnos...) s amit ötven éve még fantazmagóriának tartottak, ma szerte a világon megvalósult. Kósa Zoltán számos illusztrációval dokumentálja a modern épít?muvészet alkotásait New Yorktól Tokióig, Le Corbusier és más nagy útmutatók nyomán új építésznemzedék tesz hitet az építomuvészet minden újat befogadó képessége mellett.
Predaj skončil
2,25 €

A magyar művészet a XIX. századig


A honfoglalás és az államalapítás korának muvészete - A román stílusú muvészet - A gótikus stílusú muvészet - A reneszánsz muvészet - A barokk stílusú muvészet
Predaj skončil
1,69 €

Zenészekkel ?– zenéről


Varga Bálint András a hazánkban hangversenyző legkiválóbb külföldi (és külföldön élő magyar) muzsikusokkal készített érdekes interjúiból válogattunk egy csokorra valót. A kötet érdekes, olvasmányos stílusban foglalkozik a korszerű előadóművészet számos fontos problémájával, tanulságos és egyben változatos képet nyújtva a művészek egymástól eltérő „ars poetica”-járól. De megismerkedünk életpályájukkal és az életről alkotott felfogásukkal is. Zeneszerzők, előadóművészek mellett világhírű kritikusok is megszólalnak, és mivel a legkülönbözőbb irányzatok hívei mondják el véleményüket, a kötet szinte vitairatként hat, de az olvasónak kell eldöntenie, hogy melyik nézethez csatlakozik. Huszonnyolc riportban huszonnyolc közismert művész szólal meg a könyv lapjain, s mindegyik sokat nyújt a zenekedvelő közönségnek.
Predaj skončil
1,69 €

A tizedik múzsa


Bán Róbert, Magyar Bálint, Nemeskürty István és Pánczél Lajos 1895 óta, az elso mozgókép bemutatásának napjától vezetik végig az olvasót a filmmuvészet technikai ismertetésén, a világ legnagyobb filmjeinek és filmmuvészeinek során, hogy végül hazánk e téren elért eredményeivel is megismertessék.
Predaj skončil
1,97 €

Regélo magyar várak


Könyvünk röviden összefoglalja mindegyik vár történetét és építéstörténetét. Felhasználtuk a kortársak tollát is, így érdekesebbé válik a történet. Mégis csak pontosabban ismerte Bonfini Mátyás palotáját, mint bárki más. Tinódi Lantos Sebestyén döcögo verssorai is hitelesebben tudósítanak az egri vár ?állapotjáról", mint bármilyen mai leírás. Ott volt, látta, ?nyilatkoztak" neki az egri hosök. Mindenkit érdekel az is, hogy milyen volt az ép vár, milyen célt szolgáltak azok a helyiségek, falak, melyeknek ma csak a romjai láthatók, vagy csak az emlékük maradt fenn. Ahol csak lehet, a XVI. század közepén készült hadmérnöki alaprajzokat is bemutatjuk az egyes várakról. Ezek pontosak, hitelesek. A korabeli metszetekkel csínján kellett bánnunk, mert nem mindegyik metszetkészíto vándorolt el a helyszínre, hanem sokszor saját képzeletére bízta magát... Vannak közöttük - szerencsére - megbízhatóak is. A muemléki feltárás is segítségünkre van. A szakemberek pontos alaprajzokat készítettek, sot sok vár ún. rekonstrukciós, tehát képzeletben kiegészített rajzát is elkészítették. Talán ezeknek a segítségével lehet a részleteket legkönnyebben azonosítani, elképzelni.
Predaj skončil
2,25 €

Milujete kvalitné filmy, architektúru, krásne fotografie, výtvarné umenie a dizajn? Chcete vedieť, ako vyzerala Obchodná ulica? Tu nájdete viac o histórii divadla, príručky o hudbe, noty, slovníky, filmové encyklopédie a ročenky.

Toto je priestor, kde sa stretnú tvorivosť, inovácia a estetika. Kategória umenia nám otvára dvere do sveta výrazových médií, ktoré nám umožňujú hĺbkový pohľad na ľudské myšlienky, emócie a skúsenosti.

Tu nájdete pestrú škálu umenia vrátane vizuálneho umenia ako maľba, sochárstvo, fotografie, a tiež literárneho umenia. Kategória umenie vám ponúka príležitosť objaviť diela od umelcov z rôznych časových období a kultúrnych kontextov, čím sa otvára pohľad na rôzne estetické perspektívy.

Sledujeme vývoj umenia od historických majstrov až po súčasných tvorcov, ktorí používajú nové technológie a prístupy na vyjadrenie svojej kreativity. Bez ohľadu na to, či sa zaujímate o tradičné umenie alebo experimentálnu tvorbu, táto kategória vám umožní objaviť rôznorodé prejavy ľudského ducha a predstavivosť.

Zaostrite na krásu v módmej fotografii s Karolom Kállayom. Objavte dokonalú renesančnú osobnosť Leonarda da Vinciho. Zaujímate sa o to, ako vyzerá archív Adidas, alebo skôr o spevník obľúbeneho pesničkára Tomáša Klusa. Toto všetko a mnoho ďalšieho objavíte v tejto sekcii. 

Kategória umenie ponúka literatúru o Architektúre,Dizajne a úžitkovom umení a móde , Fotografii, Výtvarnom umení , Dejinách a teórii umenia, Divadle, Filme a Hudbe - noty, spevníky, príručky.